Winamp Logo
Άκου την επιστήμη Cover
Άκου την επιστήμη Profile

Άκου την επιστήμη

Greek, Sciences, 1 season, 64 episodes, 1 day, 19 hours, 24 minutes
About
Διακεκριμένοι επιστήμονες μιλούν για τις συναρπαστικές εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα της ερευνητικής γνώσης
Episode Artwork

Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσα πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.  Η τεχνολογία θα επηρεάσει τη συναισθηματικότητα μας; Πώς θα μεταβληθεί η αγάπη από τη στιγμή που θα μπορούμε να μεταφέρουμε ένα ανθρώπινο ον σε μία βάση δεδομένων; Ποια επαγγέλματα θεωρείτε ότι απειλούνται με εξαφάνιση και ποια νέα θα αναδυθούν; Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει να βοηθήσει στο θέμα της μοναξιάς των ανθρώπων; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου εξηγεί.
7/23/202439 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Στέλιος Στυλιανίδης: «Σήμερα οι άνθρωποι δεν φλερτάρουν, στέλνουν SMS»

Γιατί όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι βάζουν μασελάκια στον ύπνο τους ως το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος; Είναι το στρες μια μορφή ακήρυχτου πολέμου; Πώς χτίζεις την ψυχική ανθεκτικότητα;  Έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  αλλοιώσει τις ανθρώπινες σχέσεις; Οι ανθρώπινοι δεσμοί αντικαταστάθηκαν από τις «συνδέσεις»; Και γιατί σε μια εποχή που η επικοινωνία είναι πιο εύκολη από ποτέ η μοναξιά αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητα.Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Στέλιος Στυλιανίδης, εξηγεί. 
7/10/202440 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Γιατί οι πόλεις θα είναι ο «μεγάλος ασθενής» της κλιματικής κρίσης;

Το περιβάλλον και ο πλανήτης μας εκπέμπουν SOS. Για πόσο ακόμα θα μπορούμε να αγνοούμε ή να αρνούμαστε την κλιματική αλλαγή; Γιατί θεωρείται η πηγή όλων των ζητημάτων; Ο τρόπος που ζούμε, καταναλώνουμε και παράγουμε μπορεί να συνδυαστεί με ένα καλύτερο μέλλον;  Απαντά ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Καρτάλης. Μεταξύ άλλων είναι μέλος του Επικουρικού Οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για την εφαρμογή της  Συμφωνίας των Παρισίων, κύριος ερευνητής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος σε θέματα κλιματικής αλλαγής και μέλος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Πολιτιστική Κληρονομιά» καθώς και εκείνης για «Κλιματικά ουδέτερες πόλεις».
6/26/202447 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Παναγιώτης Ροϊλός: «Ζούμε ήδη στη μετά-ανθρώπινη εποχή»

Ο Παναγιώτης Ροϊλός ανήκει στους πλέον διακεκριμένους συνεχιστές και στοχαστές της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Είναι Καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στην Έδρα Γιώργου Σεφέρη και Καθηγητής Συγκριτικής Σκέψης και Γραμματολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Έχει σπουδάσει κλασική, βυζαντινή και σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Χάρβαρντ.
1/3/202440 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Γιανναράς: «Το μεγαλύτερο δώρο στη ζωή είναι ν’ αγαπήσεις και ν’ αγαπηθείς»

Γιατί η Ελλάδα έχει πεθάνει στις μέρες μας; Γιατί έχουμε εξελιχθεί σε αρπακτικά; Όταν ο καταναλωτισμός γίνεται γοητευτικός, ποια είναι η κατάληξη του ατόμου;   OΧρήστος Γιανναράς εδώ και πολλά χρόνια δεν διστάζει να εκφράσει τις αντισυμβατικές, τολμηρές και αιρετικές απόψεις του για όλες τις πτυχές της νέας πραγματικότητας. Πάντα τον χαρακτηρίζει το ευγενές και μειλίχιο ύφος, τα βιβλία του βρίσκονται διαρκώς στη λίστα των ευπώλητων, ενώ τα κείμενα του πάντοτε πυροδοτούν συζητήσεις, διαφωνίες και προβληματισμούς.  Είναι ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, της Βόννης και της Σορβόννης (Παρίσι) και έχει διδάξει Φιλοσοφία, Πολιτιστική Διπλωματία και Συγκριτική Οντολογία σε πανεπιστήμια της Γαλλίας, της Ελβετίας, της Ελλάδας.
12/27/202328 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Άγγελος Χανιώτης: «Ταυτίσαμε την πολιτική με λέξεις όπως “αηδία” και “βρομιά”»

Γιατί οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική; Υπάρχει ελληνική ταυτότητα στις μέρες μας; Γιατί ο κόσμος όταν γίνεται οθόνη, η ζωή εξελίσσεται σε παράσταση;  Ο Άγγελος Χανιώτης από το 2010 κατέχει την έδρα Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον. Διετέλεσε καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, της Χαϊδελβέργης και της Οξφόρδης. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Αυστραλία και την Κίνα. Είναι Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτωρ τριών ελληνικών πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί με το παράσημο του Ταξιάρχη του Φοίνικα.
12/20/202347 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Στέλιος Κόης: «Ζούμε σε μια Αθήνα χωρίς Αθηναίους»

Ο Στέλιος Κόης ανήκει στους πιο ταλαντούχους αρχιτέκτονες. Γεννήθηκε στους πρόποδες του Aγίου Όρους και συγκεκριμένα στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Μεγαλώνοντας στο περιβάλλον της αθωνικής πολιτείας, μυήθηκε στην ασκητική ζωή, γνώρισε τη βυζαντινή τέχνη και αυτό ήταν κάτι που επηρέασε αργότερα τη δουλειά του. Η σχέση του με το φως, τους ήχους και τις εικόνες διαμορφώθηκε από τον μοναστηριακό τρόπο ζωής. Κάποτε διάβασε μια συνέντευξη του Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε στην οποία έλεγε ότι η αρχιτεκτονική μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και ότι οι αρχιτέκτονες είναι σαν μικροί θεοί. 
11/29/202331 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Θεοδόσης Τάσιος: «Από αμορφωσιά και ημιμάθεια, θεωρούμε ότι τα άκρα έχουν τις λύσεις»

Ο Θεοδόσης Τάσιος είναι ο σπουδαιότερος Έλληνας πολιτικός μηχανικός και ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους διανοητές και φιλοσόφους. Γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στα Μέγαρα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Παρίσι. Ακαδημαϊκός και ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ σήμερα, παραμένει μια δεσπόζουσα προσωπικότητα στην επιστημονική και πνευματική μας ζωή. Πρόκειται για ένα οξυδερκές, ελεύθερο και ανυπότακτο πνεύμα αλλά και ένα κοφτερό μυαλό που φημίζεται για τις αιρετικές και τολμηρές απόψεις του. Το τελευταίο του βιβλίο «Πρακτικά Ζητήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εστία.
11/22/202351 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

«Όταν βραδιάζει, τα πανεπιστήμια είναι νεκρά. Κι αυτό είναι ντροπή»

Ποιοι είναι οι λόγοι που η βία και η αυθαιρεσία διαιωνίζονται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα; Γιατί δεν λειτούργησε η πανεπιστημιακή αστυνομία; Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δημιουργήσει μια εκπαίδευση δύο ταχυτήτων; Και γιατί οι παλιές ουτοπίες έχουν γεράσει; Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Βάσω Κιντή εξηγεί. Το τελευταίο της βιβλίο «Φιλοσοφία της Ιστορίας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις. ​
11/15/202350 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

«Οι γονείς ας ανησυχήσουν όταν τα παιδιά τους θα είναι αδιάφορα για τη ζωή, όχι για τα μαθήματα»

Tα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ενισχύσει τον πανσεξουαλισμό; Ποιοι είναι οι λόγοι που πολλές φορές οι γυναίκες δεν φεύγουν από τοξικές σχέσεις; Σε μια εποχή που η επικοινωνία είναι πιο εύκολη από ποτέ, γιατί η μοναξιά αποτελεί μια σκληρή πραγματικότητας. Η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη απαντά. Το τελευταίο της βιβλίο «Τα χρώματα που εσείς μου μάθατε» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
11/8/202336 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Ελένη Καραγιάννη: «Ο γάμος έχει εξελιχθεί σ’ έναν αργό θάνατο στον καναπέ»

Γιατί επιδιώκουμε συνεχώς το κυνήγι της τελειότητας; Ποιες είναι οι χαρές της ατέλειας; Πώς γίνεται ο σύγχρονος άνθρωπος, με έγνοιες και διαρκές άγχος, να μη χάσει το παρόν; Πως ανθίζουν οι σχέσεις στον χρόνο; Και γιατί οι οικογένειες ζουν σε παράλληλες μοναξιές; Η παιδοψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια, Ελένη Καραγιάννη απαντά. Το τελευταίο της βιβλίο «Δικαίωμα στον Παράδεισο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.
11/2/202343 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ο Σάκης Αρναούτογλου εξηγεί γιατί υπάρχουν fake news και στον καιρό

Το πρωί έχει δροσιά, το μεσημέρι ζέστη και το βράδυ πάλι κρύο. Μήπως ο καιρός τρελάθηκε; Γιατί οι 4 εποχές του χρόνου δεν έχουν την ίδια διάρκεια στις μεγάλες πόλεις;  Τι φταίει και έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα; Σε τις μας βοηθούν οι ονομασίες στις κακοκαιρίες; Και πως η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει τα πολύπλοκα μετεωρολογικά μοντέλα; Ο άνθρωπος που επιμελείται τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3, Σάκης Αρναούτογλου, απαντά.  
10/25/202333 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ανδρέας Φλουρής: Ο επιστήμονας που το «Time» συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς

Kαύσωνες, πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες. Αυτή θα είναι η ζωή μας από δω και πέρα; Γιατί η κλιματική κρίση θα αλλάξει τη συνηθισμένη ρουτίνα των εργαζομένων; Πως η καθιστική ζωή δημιουργεί τεράστιες οικονομικές συνέπειες; Και πως ένας πιο ενεργός τρόπο ζωής θα μπορούσε να μειώσει τη συχνότητα των κορυφαίων μη μεταδοτικών ασθενειών; Απαντά ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ανδρέας Φλουρής.
10/18/202334 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Βασίλης Καραποστόλης: «Το να εξεγερθείς σήμερα μοιάζει μάταιο αλλά και το να συναινέσεις ταπεινωτικό»

Tι εποχή είναι αυτή που ζούμε; Γιατί οι νέοι σήμερα ψάχνουν να θαυμάσουν κάτι αλλά δεν το βρίσκουν; Πως ένας άνθρωπος μπορεί να γίνει γόνιμος και δημιουργικός σ' έναν άγονο κόσμο;Ποιοι είναι οι λόγοι που η απομάκρυνση από τη φύση έχει κοστίσει πολύ στο νεότερο δυτικό πολιτισμό; Τι πάει λάθος με την τηλεόραση στη χώρα μας και ποια πρότυπα προβάλλονται; Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή μας και γιατί όπως λέει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός,  Βασίλης Καραποστόλης «η αγάπη δεν είναι επιχείρηση με έσοδα και έξοδα»;Το τελευταίο βιβλίο του «Ο παλμός του κόσμου: Αγώνες της αγάπης στον καιρό μας» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
10/11/202336 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Τα σεισμικά ρήγματα που προκαλούν ανησυχία»

Υπάρχει η δυνατότητα να προβλέψουμε τους σεισμούς; Ποια είναι τα σκοτεινά σημεία που δεν γνωρίζουμε όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα; Σε ποιο επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης βρίσκεται η Ελλάδα, ποιοι είναι οι μύθοι και ποιές οι αλήθειες για τους σεισμούς στη χώρα μας; Σ’ αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα απαντά ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. 
10/4/202354 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Κουρέτας: « Είναι ευεργετική για την υγεία μας η διαλειμματική νηστεία;»

Γιατί η νηστεία είναι κάτι το επαναστατικό, και γιατί θεωρείται το «φάρμακο του αιώνα»; Ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απαντά στον Γιάννη Πανταζόπουλο. Πώς επιδρά η διαλειμματική νηστεία στη φυσιολογία μας; Ποια είναι τα πολύτιμα μυστικά που εμπεριέχονται στην ελληνική κουζίνα; Τι πρέπει να τρώμε το καλοκαίρι; Και σε μια εποχή έντονου στρες, με ποιους τρόπους μπορούμε να μυηθούμε στη μεσογειακή διατροφή; Απαντά ο καθηγητής του τμήματος Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.
7/10/202345 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Μαριαλένα Σπυροπούλου: Γιατί είναι όλοι τόσο θυμωμένοι σήμερα

Γιατί η ευτυχία έχει εμπορευματοποιηθεί στην εποχή μας και γιατί οι άνθρωποι φοβούνται να επικοινωνήσουν σήμερα; Γιατί δυσκολεύονται να αγαπήσουν τον εαυτό τους; Γιατί οι σύγχρονες γυναίκες έχουν εγκλωβιστεί στους πολλαπλούς τους ρόλους; Και γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν υποστεί πλήγμα έχοντας γίνει πιο επιδερμικές; Απαντά η ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μαριαλένα Σπυροπούλου. 
6/28/202345 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ευαγγελία Πιτουρά: «Στο μέλλον θα γινόμαστε όλοι λιγότερο έξυπνοι λόγω της τεχνολογίας»

Μπορεί το ChatGPT να αντικαταστήσει τον Σαίξπηρq Γιατί οι βάσεις δεδομένων θεωρούνται το νέο «πετρέλαιο» της εποχής; Η Ευαγγελία Πιτουρά, καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, εξηγεί τα πάντα στον Γιάννη Πανταζόπουλο.Οι υπολογιστές θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο; Θα αλλάξουν τα επαγγέλματα όπως τα γνωρίζαμε; Μπορεί η χώρα μας να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο της καινοτομίας; Η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κατανεμημένης Διαχείρισης και Επεξεργασίας Δεδομένων, Ευαγγελία Πιτουρά, περιγράφει τις διαστάσεις της αλγοριθμικής δικαιοσύνης, επισημαίνει τις παθογένειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος τονίζοντας ότι είναι θλιβερό να ξεκινούν φροντιστήρια από το δημοτικό και να συνεχίζονται ως το πανεπιστήμιο ενώ επισημαίνει πως η τεχνολογία θα είναι η αιτία που δεν θα χρειάζεται να μαθαίνουμε τίποτα αφού θα τα αναζητούμε όλα στο διαδίκτυο.Η Ευαγγελία Πιτουρά θα συμμετάσχει μαζί με διεθνώς κορυφαίους εμπειρογνώμονες από Ευρώπη και Αμερική στο θερινό σχολείο το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Πλάκα από τις 12-16 Ιουνίου. Το διεθνές αυτό θερινό σχολείο διοργανώνει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με την Μονάδα Αρχιμήδης του Κέντρου Αθηνά και το Center of Research Bioethics, Uppsala, Sweden (CRB). Eπιστημονικώς υπεύθυνη η Δρ. Όλγα Τζωρτζάτου - Νανοπούλου.
6/21/202319 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Χρίστος Παπαδημητρίου: «Τι σόι τεχνολογία είναι αυτή που σου απορροφά τη δουλειά για να πλουτίζουν άλλοι;»

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Ποιες είναι οι προοπτικές και ποιοι οι κίνδυνοι; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσα πολλά; Ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής εξηγεί γιατί δεν είμαστε σε θέση ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της τεχνολογίας, γιατί η ιδιωτικότητα είναι ένα χαμένο παιχνίδι αλλά και γιατί η ζωή αρχίζει όταν η καθημερινότητα σταματά. Ο Χρίστος Παπαδημητρίου θα συμμετάσχει μαζί με κορυφαίους διεθνώς εμπειρογνώμονες από Ευρώπη και Αμερική στο θερινό σχολείο το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) στην Πλάκα από τις 12-16 Ιουνίου. Το διεθνές αυτό θερινό σχολείο διοργανώνει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών, σε συνεργασία με την Μονάδα Αρχιμήδης του Κέντρου Αθηνά και το Center of Research Bioethics, Uppsala, Sweden (CRB). Eπιστημονικώς υπεύθυνη η Δρ. Όλγα Τζωρτζάτου - Νανοπούλου.
6/12/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Μιχάλης Μπλέτσας: «Το επόμενο "Maestro" θα είναι αποτέλεσμα του ChatGPT»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον διευθυντή Πληροφορικής του Media Lab στο Πανεπιστήμιο MIT της Μασαχουσέτης, Μιχάλη Μπλέτσα, για τις προκλήσεις της εποχής μας, τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και για το πώς οι ψηφιακές δεξιότητες αλλάζουν τον χώρο της εκπαίδευσης.   Τι μας επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη; Με ποιους τρόπους θα επηρεάσουν την καθημερινότητά μας οι αλγόριθμοι; Τι πάει λάθος με το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα; Ο διάσημος Έλληνας ερευνητής, διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab στο Πανεπιστήμιο MIT της Μασαχουσέτης και ένας από τους εφευρέτες του «υπολογιστή των 100 δολαρίων», Μιχάλης Μπλέτσας, επιχειρεί να μας διαφωτίσει μέσω των γνώσεων και της εμπειρίας του στον εικονικό κόσμο.   
4/19/202330 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Φιλόθεος Φάρος: «Αυτό που αποκαλούμε θρησκεία είναι ένα σωρό αποκρουστικά πράγματα»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ψυχοθεραπευτή, κληρικό και θεολόγο διανοητή, πατέρα Φιλόθεο Φάρο, για τη θρησκεία, την πίστη, την Ορθοδοξία αλλά και τις βαθύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας.    Γιατί άνθρωποι έρχονται και φεύγουν χωρίς να αντιληφθούν τι είναι η ζωή; Το παράδειγμα του άπιστου Θωμά είναι παράδειγμα προς αποφυγήν ή προς μίμηση; Η ύπαρξη των θρησκειών είναι η απάντηση του ανθρώπου για να αντιμετωπίσει τον φόβο του θανάτου; Και πώς επηρεάζεται η ολοκλήρωση του ατόμου από τη γονεϊκή εξάρτηση; Μέσα από μια παλαιότερη συνέντευξη με τον γνωστό κληρικό – ψυχοθεραπευτή, με το πλούσιο συγγραφικό έργο, παρουσιάζουμε τις τολμηρές απόψεις του για τα θρησκευτικά θέματα, το μυστήριο της ζωής, το κίνητρο για δημιουργία αλλά και το νόημα της ζωής.    
4/12/202337 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Αθανάσιος Αλεξανδρίδης: «Ζούμε στην εποχή που όλοι θέλουν να αγαπηθούν»

Το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Τα όρια της αντοχής, η συναισθηματική εξάντληση και μια χώρα βυθισμένη στο πένθος. Πώς μπορείς να συμφιλιωθείς με την ιδέα της καταστροφής και του θανάτου; Με ποιους τρόπους βρίσκεις τις λέξεις για να μιλήσεις για μια τέτοια τραγωδία. Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε το συλλογικό τραύμα; Ποιο είναι το καταφύγιο μας απέναντι στον θάνατο;   
3/22/202356 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Τι σημαίνει να ζεις με Long-Covid;

Το σύνδρομο Long-Covid παρέμενε ένα ιατρικό μυστήριο. Στις μέρες μας μια σειρά από νέες μελέτες αποδεικνύει ότι πρόκειται για μια νέα χρόνια ασθένεια που συνοδεύεται από μια ευρύτερη ποικιλία συμπτωμάτων, πολλά από τα οποία δεν εντοπίζονται με συμβατικές εργαστηριακές εξετάσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της επιστημονικής ομάδας της Ελληνικής Ένωσης Ασθενών με Μακρά Κόβιντ (Long Covid Greece), έχουν καταγραφεί πολλοί ασθενείς ηλικίας από 18 έως 60 ετών, οι οποίοι, ενώ νόσησαν ελαφριά, εμφανίζουν συμπτώματα ακόμα και έναν χρόνο μετά τη λοίμωξη. Τα συχνότερα συμπτώματα ήταν η δύσπνοια κατά την άνοδο μιας σκάλας (22,9%), ο βήχας (15,4%) και η εμμένουσα απώλεια γεύσης/όσφρησης (13,1%). 
2/13/202330 minutes, 1 second
Episode Artwork

Σταύρος Ζουμπουλάκης: «Κάθε ζωή είναι μια ανθρώπινη αποτυχία»

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην υλιστική ερμηνεία του κόσμου και σε μια ερμηνεία με κέντρο τον Θεό; Γιατί η εκκλησία έχει μια δυσκολία να προσαρμοστεί στην εποχή μας; Ποιο το νόημα της αγάπης στις μέρες μας; Ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης, απαντά. 
12/31/202229 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Τελικά, τι μας μαθαίνουν σήμερα ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης;

Ποιος είναι ο ρόλος των διανοουμένων σε μια τόσο κρίσιμη καμπή; Πώς μπορούν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα να γίνουν κυψέλες προβληματισμού και στέκια δημιουργίας;  Πώς ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει ξανά στην αυτοκυριαρχία και να γίνει ένας υπεύθυνος πολίτης; Γιατί στην αρχαιότητα ο χρόνος δεν μας βάραινε τόσο στο πλαίσιο της ατομικής ζωής, όπως συμβαίνει στις μέρες μας; Ο ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, Βασίλης Κάλφας, απαντά.   
12/14/202247 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Η μάστιγα της παιδικής κακοποίησης και τα σημάδια που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς

Στην Ελλάδα 1 στα 30 παιδιά έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελλάδα 1 στα 13 παιδιά έχει έρθει σε σωματική επαφή με τον δράστη, ενώ 1 στα 30 έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.  Το 2020 κάθε εβδομάδα υπήρχε, κατά μέσο όρο, μία καταγγελία για βιασμό ανηλίκου. Μάλιστα, σε 13 από αυτές τις υποθέσεις η κακοποίηση συνέβαινε από άτομα στα οποία οι γονείς είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους.  Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα, 1 στα 6 παιδιά θα δεχθεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία στη ζωή του και σε 9 στις 10 περιπτώσεις ο θύτης είναι ένας άνθρωπος που ανήκει στο στενό φιλικό ή συγγενικό περιβάλλον. Τι μπορεί να προμηνύουν οι αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών είτε στον ύπνο είτε στο φαγητό; Τι μπορεί να κρύβουν οι σωματικές διαταραχές και η προσκόλληση στο κινητό; Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιών και Εφήβων, Έφη Λάγιου – Λιγνού απαντά.  
12/2/202240 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Νίκος Σκαρμέας: Ο Έλληνας νευρολόγος που θέλει να νικήσει το Αλτσχάιμερ

Πώς αισθάνεται έναν άνθρωπος που έχει Αλτσχάιμερ; Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου που πρέπει να μας ανησυχήσουν; Πώς ξεχνάει ένας υγιής νους από το γήρας και πώς ένας δυσλειτουργικός από το Αλτσχάιμερ; Πώς λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας; Και πώς σχετίζεται η διατροφή, το στρες και η κατάθλιψη με αυτήν τη νόσο; Ο διακεκριμένος Έλληνας νευρολόγος Νίκος Σκαρμέας απαντά.
11/16/202236 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Γ. Μπαμπινιώτης: «Είσοδος στα πανεπιστήμια με κάρτα. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την αστυνομία»

Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης σήμερα; Έχει χαθεί η σκέψη στις μέρες μας; Τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια; Και από τι κινδυνεύει η γλώσσα μας; Ο διακεκριμένος γλωσσολόγος και πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Γιώργος Μπαμπινιώτης, απαντά.
11/1/202250 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

O Ματθαίος Γιωσαφάτ αυτοβιογραφείται - Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο

Για πολλούς ήταν ο σταρ της ψυχανάλυσης και ο εθνικός μας ψυχαναλυτής ενώ για άλλους ο γκουρού της ψυχιατρικής που έλεγε κατά καιρούς πικρές αλήθειες που θέλαμε ή όχι να ακούσουμε. Στο επεισόδιο αυτό παρουσιάζουμε την τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω του και τα πολυάριθμα διδάγματα για την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Παρεμβαίνει η  ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια, συγγραφέας και δημοσιογράφος, Μαρία Ελένη Σπυροπούλου η οποία με αφορμή την εκδήλωση - φόρο τιμής που θα πραγματοποιηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, αναφέρεται στον άνθρωπο – επιστήμονα Ματθαίο Γιωσαφάτ.  
10/19/202236 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ανακουφιστική Φροντίδα: Αντιμετωπίζοντας την ασθένεια με αξιοπρέπεια

Με ποιους τρόπους μπορούμε να προσφέρουμε ουσιαστική και έμπρακτη στήριξη και ανακούφιση σε παιδιά και ενήλικες που μας έχουν ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές του πένθους και της απειλητικής για τη ζωή αρρώστιας; Απαντούν η νοσηλεύτρια της υπηρεσίας παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας στο Σπίτι της Μέριμνας, Αλεξία Γεράρδη, η Πέννυ Λιακοπούλου, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη ξενώνων της Πνοής Αγάπης και του Συλλόγου για τη στήριξη ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους, και η Κυριακή Μυστακίδου, Καθηγήτρια Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υπεύθυνη της Μονάδας Ανακουφιστικής Αγωγής «Τζένη Καρέζη».
10/4/202239 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Νίκος Σιδέρης: «Η αγάπη δεν φοβάται την ατέλεια- δεν αγαπούν και αγαπιούνται μόνο οι τέλειοι»

Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αγαπήσουν τον εαυτό τους; Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν γίνει επιδερμικές; Γιατί η κατάθλιψη αποτελεί μια μάστιγα της εποχής μας. Για να ζεις, πρέπει να ξέρεις να πενθείς; Ο δημοφιλής ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης εξηγεί.   
7/27/202244 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Στάθης Καλύβας: «Στην Ελλάδα πολλά πανεπιστήμια είναι τόποι αφιλόξενοι για τους φοιτητές»

Απειλούμαστε από τις δυνάμεις του λαϊκισμού; Τι άφησε πίσω της η δεκαετής κρίση; Πώς μπορούμε να επιτύχουμε μια εξωστρεφή φιλοσοφία διδασκαλίας που να ευθυγραμμίζονται με σύγχρονες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών; Και γιατί η πλειονότητα των πολιτών έχει σταματήσει να γοητεύεται από τις εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα; Απαντά ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Στάθης Καλύβας.
7/20/202239 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Θεμιστοκλής Σαψής: Ο Έλληνας του ΜΙΤ που προβλέπει και αναλύει τα καταστροφικά φαινόμενα

Ο Θεμιστοκλής Σαψής έχει επικεντρωθεί στη δημιουργία μαθηματικών μεθόδων για την έγκαιρη πρόβλεψη και ανάλυση σπάνιων, αλλά ιδιαίτερα καταστροφικών φαινομένων. Οι μαθηματικοί αλγόριθμοι που έχει εφεύρει μαζί με την ερευνητική του ομάδα έχουν εφαρμοστεί σε φυσικά συστήματα, όπως στην πρόβλεψη καταστροφικών θαλάσσιων κυμάτων ή ακραίων τιμών οξείδωσης στους ωκεανούς, στον υπολογισμό συχνότητας ακραίων βροχοπτώσεων ή συμβάντων ξηρασίας, αλλά και σε μηχανικά συστήματα, όπως στην πρόβλεψη αποκόλλησης ροής από πτέρυγες ελικοπτέρων, καθώς και στις ακραίες φορτίσεις σε πολεμικά σκάφη. Πρόσφατα έλαβε το επιστημονικό βραβείο στον τομέα Βασικών Επιστημών στον κλάδο των Μαθηματικών από το Ιδρυμα Μποδοσάκη.  
7/13/202233 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Αγγέλα Καστρινάκη: «Είναι δημοκρατική μια κοινωνία όταν ένα μεγάλο μέρος της φοβάται;»

Ποιος είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης; Έχει χαθεί η σκέψη στις μέρες μας; Ποιο το νόημα του σχολείου στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης; Και τι πάει λάθος με τα πανεπιστήμια;  Απαντά η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και πεζογράφος, Αγγέλα Καστρινάκη. 
6/29/202245 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Άρτεμις Τσίτσικα: «Σήμερα οι έφηβοι ζουν μέσα απ’ τους υπολογιστές τους»

Ποιες οι επιπτώσεις της πανδημίας στον ψυχικό κόσμο των νέων; Γιατί γοητεύονται από τις οθόνες; Ποιοι λόγοι τους απομακρύνουν από το σχολείο; Πόσο επηρεάζει το διαδίκτυο και το online gaming την ανάπτυξη των εφήβων; Και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να έχουν μια υγιή σχέση με τα παιδιά τους; Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Άρτεμις Τσίτσικα εξηγεί.
6/15/202244 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Θεοδώρα Χατζηιωάννου: «Δεν σκέφτηκα ποτέ να επιστρέψω στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει αξιοκρατία»

Είναι η ευλογιά των πιθήκων ο «νέος κορωνοϊός»; Μετά από πόσο καιρό θα πρέπει να εμβολιαστούμε πάλι; Πως η τεχνολογία mΡΝΑ μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε άλλες παρόμοιες ασθένειες όπως ο καρκίνος ή το AIDS; Απαντά η καταξιωμένη καθηγήτρια ιολογίας, Θεοδώρα Χατζηιωάννου. 
6/1/202229 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Πότε ξεκινά το στρες σε έναν άνθρωπο; Υπάρχει συνταγή ώστε ένας άνθρωπος να ανακαλύψει τι είναι αυτό που του δίνει νόημα στη ζωή; Μετά το βιολογικό τέλος, άλλος δρόμος πέραν της ανυπαρξίας δεν υπάρχει;  Ο διακεκριμένος Έλληνας επιστήμονας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος απαντά. 
5/18/202229 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Σάββας Σαββόπουλος: Τι είναι η ψυχή;

Τι εποχή είναι αυτή που ζούμε; Ποιος ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Γιατί οι κοινωνίες επιχειρούν να “απομονώσουν” τον καρκίνο; Πως μπορούμε να μετριάσουμε το άγχος στη ζωή μας; Ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής και μέλος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης, Σάββας Σαββόπουλος, απαντά. 
5/5/202244 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Γαρυφαλλιά Πουλάκου: Ποια συμπτώματα εμφανίζονται έναν χρόνο μετά σε όσους νόσησαν από Covid-19;

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τη διακεκριμένη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γαρυφαλλιά Πουλάκου, γι' όλα όσα άλλαξαν στη ζωή μας δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Όλο αυτό το διάστημα η επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και παθολόγος - λοιμωξιολόγος στο νοσοκομείο «H Σωτηρία», Γαρυφαλλιά Πουλάκου, βίωσε τις αλλεπάλληλες εφημερίες, τους φρενήρεις ρυθμούς εργασίας, τις αντίξοες στιγμές και τις εξαντλητικές συνθήκες. Ειδικότερα, έζησε με τον χειρότερο τρόπο πως ο κορωνοϊός περιόρισε την ανθρώπινη παρουσία, ενίσχυσε τον φόβο απέναντι στους άλλους και κυρίως ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο εκείνο το βαθύ αίσθημα της απόγνωσης του να πεθαίνεις μόνος.
4/13/202230 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Νικόλας Φαραντούρης: «Οι συνέπειες του πολέμου θα μας συνοδεύουν για πολλά χρόνια»

Ένας μήνας έχει συμπληρωθεί από την ημέρα της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες και βίαιες μάχες μαίνονται όλες αυτές τις μέρες. Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ και ανησυχία ενώ την ίδια στιγμή η παγκόσμια κοινή γνώμη αναρωτιέται τι θα ξημερώσει η επόμενη μέρα.
3/30/202230 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Κατερίνα Μάτσα: «Στις μέρες μας ο θάνατος έχει εκτοπίσει τη ζωή»

Ζούμε μέρες απώλειας; Τι σημαίνει για την ανθρωπότητα στον 21ο αιώνα το φαινόμενο των μαζικών τάφων και των σιωπηλών, απρόσωπων, αποστειρωμένων ενταφιασμών; Ποιο το αποτύπωμα από τον αποκλεισμό του νεκρού και του θανάτου από τη ζωή των ανθρώπων στις κοινωνίες της αστικής νεωτερικότητας; Έχοντας συμπληρωθεί δύο χρόνια από την ημέρα που η πανδημία άλλαξε τις ζωές μας, η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα μιλά για την εξοικείωση μας με τον θάνατο, το αδύνατο πένθος για τους νεκρούς της πανδημίας- τους ανθρώπους που πεθαίνουν ολομόναχοι σε συνθήκες καραντίνας - καθώς και τις εξαρτήσεις αλλά και το μυστήριο της ανυπαρξίας.  
3/16/202251 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Βίκυ Καλογερά: «Κάνοντας πραγματικότητα τα όνειρα του Αϊνστάιν»

Πότε θα αρχίσουμε να ταξιδεύουμε για τη Σελήνη; Ποια η σημασία των βαρυτικών κυμάτων; Μπορεί ο άνθρωπος να μετατραπεί σε ένα υβρίδιο βιοτεχνολογίας; Απαντά η διακεκριμένη Ελληνίδα αστροφυσικός, Βίκυ Καλογερά.  
3/2/202232 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Σταμάτης Κριμιζής: «Η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου ήταν όταν έφυγα από την Ελλάδα»

Από τι αποτελείται το σύμπαν και ο άνθρωπος; Πότε θα ξέρουμε αν θα υπάρξει ζωή στον Άρη;  Μπορεί ο Τιτάνας να είναι ένας δυνάμει βιώσιμος κόσμος στο ηλιακό μας σύστημα; Από ποια υλικά αποτελείται η σκοτεινή ύλη; Απαντά σε όλα τα ερωτήματα ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής. 
2/16/202250 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Μαρία Ευθυμίου: «Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Δεν φταίνε γι' όλα οι άλλοι»

Τι μας μαθαίνει η Ιστορία; Ποιο είναι το αποτύπωμα της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση; Ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα; Και τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια; Η καθηγήτρια Ιστορίας Μαρία Ευθυμίου απαντά σε όλα τα ερωτήματα.
2/2/202252 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Κύριε Φωκά, είναι οι αποφάσεις μας αποτέλεσμα ελεύθερης βούλησης;

Μπορούν οι μαθηματικές εξισώσεις να αντανακλούν την ομορφιά της φυσικής πραγματικότητας; Τι σημαίνει κατανοώ τον κόσμο αλλά και τι είναι το ασυνείδητο; Υπάρχει ψυχή; Γιατί έχουμε υψηλό αριθμό ανεμβολίαστων; Στο σημερινό επεισόδιο της σειράς podcast της Lifo Άκου την επιστήμη μιλά και λύνει τις απορίες μας ο διακεκριμένος επιστήμονας, Θανάσης Φωκάς σε μια σπάνια συνέντευξη. 
12/9/202148 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Στρατής Παττακός: «Ζούμε σε μια παρανοϊκή εποχή»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την πανδημία, τον χώρο της υγείας, τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την ιατρική με τον κορυφαίο Έλληνα καρδιοχειρουργό, Στρατή Παττακό.
11/19/202139 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Παύλος Καστανάς (Astronio): «Είμαστε πλασμένοι από τα υλικά των άστρων»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για το διάστημα, τις μαύρες τρύπες, τον χωροχρόνο, τα μυστικά του σύμπαντος, τον εποικισμό σε άλλους πλανήτες αλλά και τη ζωή μετά θάνατον με τον γνωστό αστροφυσικό, Παύλο Καστανά (Astronio).
6/16/202146 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ιωσήφ Σηφάκης: «Αναζητώντας το Big Bang του ανθρώπινου μυαλού»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγορίθμους, τη συνειδητότητα και τη ρομποτική με έναν από τους διαπρεπέστερους επιστήμονες της Πληροφορικής στον κόσμο, τον κ. Ιωσήφ Σηφάκη.
6/9/202142 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Αντωνία Τριχοπούλου: «Η παχυσαρκία είναι θέμα κοινωνικό»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, την πανδημία, την κλιματική αλλαγή και την υγεία των Ελλήνων με την Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής και πρόεδρο του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας, Αντωνία Τριχοπούλου.
6/2/202136 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Στέφανος Τραχανάς: «Η ζωή μας σε λίγα χρόνια θα παραταθεί στα 120 έτη»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη, τη σκοτεινή πλευρά της βαρύτητας και το στοίχημα της αθανασίας με τον κορυφαίο Έλληνα κβαντικό φυσικό, συγγραφέα και ιδρυτικό μέλος των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, Στέφανο Τραχανά.
5/26/202137 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ξενοφών Μουσάς: «Είναι βέβαιο ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Μια συζήτηση για την Αστροφυσική, τα μυστικά του Σύμπαντος, τη μετοίκηση σε άλλους πλανήτες και τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με τον διακεκριμένο καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφώντα Μουσά.
5/19/20211 hour, 3 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Θεοφάνης Τάσης: «Οι επιλογές μας είναι αποτέλεσμα των αλγόριθμων»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Θεοφάνης Τάσης γεννήθηκε το 1976 στο Μόναχο όπου και μεγάλωσε. Διδάσκει Σύγχρονη Πρακτική Φιλοσοφία στο Alpen-Adria Universität στην Αυστρία. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Universität St. Gallen στην Ελβετία και μέλος της Ανθρωπιστικής Ακαδημίας του Βερολίνου. Μια συζήτηση για τον ψηφιακό ανθρωπισμό, την εικονιστική κοινωνία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την επιμέλεια του εαυτού.
5/5/202144 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Πόσο καθοριστικός είναι ο ρόλος που παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις στη ζωή µας;

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Κοινωνικής Ψυχολογίας των Διαπροσωπικών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, Παναγιώτη Κορδούτη. Μια συζήτηση για τις ψυχικές συνέπειες της πανδημίας, τις σχέσεις, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ευτυχία.
4/28/202151 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Χαρά Σπηλιοπούλου: «Έγινα ιατροδικαστής για να εξοικειωθώ με τον θάνατο»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καθώς και διευθύντρια στο Εργαστήριο Ιατρικής και Τοξικολογίας του ΕΚΠΑ, Χαρά Σπηλιοπούλου. Είναι η πρώτη γυναίκα κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από την ίδρυσή της το 1837 ενώ στο διάστημα 2009-2015 ήταν μέλος της Ιατρικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ, ως εκπρόσωπος των κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μια συζήτηση για την ιατροδικαστική επιστήμη, τη ζωή και τον θάνατο καθώς και το πώς είναι να δουλεύεις μέσα σε ένα νεκροτομείο.
4/21/202139 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Φοίβη Κουντούρη: Γιατί η κλιματική αλλαγή είναι η μητέρα όλων των κρίσεων

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την καθηγήτρια Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και η εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE), Φοίβη Κουντούρη. Μια συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, το περιβάλλον, την πανδημία, την τεχνολογία και την οικολογική συνείδηση.
4/14/202139 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Γιώργος Παξινός: «Δεν υπάρχει ψυχή, όλα πηγάζουν από τον εγκέφαλο»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καθηγητή Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Neuroscience Research Australia του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, Γιώργο Παξινό. Μια συζήτηση για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τη συνείδηση, τις προκλήσεις της εποχής μας, τα όνειρα και τις αναμνήσεις.
4/7/202144 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Αναστάσιος Σταλίκας: «Πώς να έχεις μια ζωή με νόημα»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον καταξιωμένο καθηγητή Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και «πατέρα» της Θετικής Ψυχολογίας στην Ελλάδα, κ. Αναστάσιο Σταλίκα. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας και διαθέτει μακρά διδακτική εμπειρία έχοντας διατελέσει Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, στο Πανεπιστήμιο της Ottawa, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Μια συζήτηση για τη δύναμη των θετικών συναισθημάτων, την ευτυχία, την ψυχική ανθεκτικότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις.
2/17/202151 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: «Ο αλγόριθμος είναι ο νέος Μεγάλος Αδελφός»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον παγκοσμίου φήμης και πολυβραβευμένο Έλληνα καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης αλλά και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT, Κωνσταντίνο Δασκαλάκη. Μια συζήτηση για τον έναν χρόνο της πανδημίας, την τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγόριθμους, το ψηφιακό αποτύπωμα αλλά και το μέλλον των κοινωνιών.
2/10/202149 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ιγνάτιος Οικονομίδης: «To κλειδί για μια υγιή καρδιά»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Διευθυντή Εργαστηρίου Προληπτικής Καρδιολογίας και Υπερηχογραφίας στη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», κ. Ιγνάτιο Οικονομίδη. Μια συζήτηση για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, τις συνέπειες του καπνίσματος, το άτμισμα και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.
2/3/202119 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Μανώλης Δερμιτζάκης: «Δεν υπάρχει ζωή χωρίς ρίσκο»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον διεθνούς φήμης καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντή στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030», Μανώλη Δερμιτζάκη. Μια συζήτηση για τη Γενετική, τον κορωνοϊό, τα εμβόλια αλλά και για το αποτύπωμα της πανδημίας.
1/27/202139 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ελίζα Κονοφάγου: «Ελπίζουμε ότι σύντομα θα θεραπεύσουμε Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με την καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υπερήχων και Ελαστικής Απεικόνισης. Μια συζήτηση για την έγκαιρη διάγνωση και την πορεία των ερευνών σε ασθένειες όπως το Αλστχάιμερ και Πάρκινσον, την κατασκευή νανομπότ- γιατρών αλλά και τις προκλήσεις της επιστήμης σήμερα.
1/20/202133 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Στυλιανός Αντωναράκης: «Η επιστήμη δεν είναι θεολογία»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην πρόεδρο του διεθνούς οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, Στυλιανό Αντωναράκη. Μια συζήτηση για τη γενετική, το γονιδίωμα, τους κινδύνους και τη σημασία της έρευνας στην εποχή μας.
1/13/202147 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Χρήστος Ζερεφός: «Όταν λιώνουν οι πάγοι αποκαλύπτονται απολιθώματα, παγωμένες ζωές και παλαιo-ιοί, άγνωστοι σε εμάς, οι οποίοι μπορεί να απελευθερωθούν»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Στο podcast της LiFO «Άκου την Επιστήμη» ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών και φυσικό, Χρήστο Ζερεφό. Μια συζήτηση για την επιστήμη, την κλιματική αλλαγή και τις περιβαλλοντολογικές προκλήσεις.
1/6/202140 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Δημήτρης Νανόπουλος: «Αρχές του 2030 θα έχουμε τις πρώτες μικρές αποικίες στο Φεγγάρι»

Powered by ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ | Στο podcast της LiFO «Άκου την Επιστήμη» ο δημοσιογράφος Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον θεωρητικό φυσικό και Ακαδημαϊκό, Δημήτρη Νανόπουλο. Μια συζήτηση για τη νέα πραγματικότητα, τον Μετά- Άνθρωπο, τον εποικισμό σε νέους πλανήτες αλλά και τη σημασία της επιστήμης σήμερα.
12/25/202039 minutes, 45 seconds