Winamp Logo
De Taghi Podcast Cover
De Taghi Podcast Profile

De Taghi Podcast

Dutch, Investigative journalism, 4 seasons, 71 episodes, 1 day, 14 hours, 9 minutes
About
Ridouan Taghi is de beruchte hoofdverdachte in de veelvoudige liquidatiezaak Marengo. Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool, volgt hem al jaren. Corrie Gerritsma praat in deze podcast met hem onder andere over de onwaarschijnlijke bloeddorst van Taghi, zijn jeugd, de liquidaties waar hij van verdacht wordt en zijn invloed op de rechtsstaat. 
Episode Artwork

E71: Meer geweldsdoden door toedoen van verwarde personen

In de eerste helft van het jaar zijn in Amsterdam al meer mensen omgekomen door geweld dan in heel 2023. Wat zorgen baart is de betrokkenheid van verwarde mensen daarbij, vertellen misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast. Dit jaar was het raak in de Jordaan, waar een man met messteken om het leven werd gebracht. Maar ook in de Van Speijkstraat in West en in Zuid vielen doden door geweld van verdachten die verward gedrag vertoonden. De incidenten veroorzaken grote onrust in woonwijken waar de daders vaak al voor overlast hebben gezorgd voordat het echt uit de hand liep. Laumans: “Buurtbewoners vragen zich af: waarom worden al die kwetsbare mensen bij ons gepla In de ene buurt is de druk van zorggevallen zwaarder dan in de andere. Laumans: “Er gaan jaarlijks twaalfhonderd woningen naar ‘probleemgevallen’ – statushouders, mensen met ggz-problematiek, verslaafden. Door de woningschaarste komen er alleen woningen vrij in wijken waar veel mensen uit wegtrekken. Dat zijn niet per se de leukste wijken. Daar ontstaat extra druk door mensen die daar geplaatst worden en niet zelf wegtrekken.” Vugts legt uit dat er door verwarde personen ook steeds meer druk komt op politie en gevangeniswezen. “Bij 75 procent van de meldingen waar de politie op afgaat, spelen verwarde personen de hoofdrol. En de politie is daar niet goed op uitgerust. In een interview zei politiebaas Frank Paauw: ‘Wij staan met een getrokken taser of vuurwapen tegenover de verkeerde personen. Patiënten die eigenlijk geen kwaad wilden doen, maar wél levensgevaarlijk zijn voor hun omgeving of voor ons’.”Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/15/202430 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

E70: Een nieuwe kroongetuige: wie moet vrezen voor zijn biecht?

De 29-jarige Dominique K. uit Lijnden sloot een deal met justitie en legde verklaringen af over onderwereldmoorden. In deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast praten misdaadverslaggevers Paul Vugts en Wouter Laumans over de vraag wie uit de onderwereld moet vrezen voor deze biecht. K. kreeg in 2022 15 jaar cel voor betrokkenheid bij de liquidatie van Serdar Ay in Amsterdam-Osdorp. Ay bleek later niet het eigenlijke doelwit, maar reed in de auto van een Amsterdams-Marokkaanse crimineel uit het drugsmilieu. Dat hij nu kroongetuige is geworden heeft volgens Vugts een aantal redenen. “Hij heeft, als enige, een behoorlijke celstraf gekregen, en staat op een dodenlijst, dat bevestigt ook de politie. En hij moet niet alleen vrezen voor de entourage van Ay, die woest is dat hij is vermoord, maar ook voor diegenen die denken, he wacht eens even, hij heeft wel verklaringen afgelegd.” Waarom hij een waardevolle kroongetuige is, legt Laumans uit. “Die moord in Osdorp is een uitvloeisel van een groter conflict, waar ook Piet Costa, een bekende drugscrimineel uit de regio Rotterdam bij betrokken is. Mind you: de martelcontainers die zijn gevonden in Wouwse Plantage zijn een uivloeisel van dit conflict.” De grote vraag is nu: hoeveel weet K. van de opdrachtgevers, en kan hij namen koppelen aan pgp-telefoons?Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/29/202431 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

E69: Waarom de meeste zedenzaken zo moeilijk te bewijzen zijn

Per 1 juli gaat de nieuwe zedenwet in, die slachtoffers van seksueel geweld strafrechtelijk beter moet beschermen. In deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast praten Paul Vugts en Wouter Laumans over de impact van deze wet. In deze aflevering vertellen Paul en Wouter ook waarom zedenzaken ingewikkeld zijn om als journalist te verslaan.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202433 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

E68: ‘Snapchat is de marktplaats om kwetsbare jongeren te ronselen voor het uithalen van cocaïne’

Tieners die ladingen cocaïne uit de havens van Rotterdam en Antwerpen halen, zijn al jaren een groot probleem. In deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast gaat het niet alleen over de steeds jongere jongens die hierin verzeild raken, maar ook over de aanpak om de Rotterdamse haven minder aantrekkelijk te maken. Dat de jongens die worden opgepakt voor het uithalen van cocaïne steeds jonger zijn - 14, 15 jaar - heeft volgens Paul Vugts en Wouter Laumans niet alleen te maken met het feit dat er steeds minder betaald wordt voor zo’n klus, maar ook omdat de pakkans steeds groter is. Vugts: “Snapchat is de marktplaats waar alles samenkomt. Die jonge jongens kunnen de gevolgen niet overzien. Dat is een voordeel voor criminele groepen: die garnalen hebben geen idee. Er komen steeds dommere uithalers, want de slimmere gaan het niet meer doen” Laumans: “Voorheen kreeg je als groepje nog weleens 14.000 euro voor een uithaal, nu is dat nog maar 500 of 1000 euro. Dat is voor een 14-jarige nog steeds veel geld. Vorig jaar zijn er 501 uithalers in Rotterdam opgepakt, 59 daarvan waren minderjarig.” Rotterdam is ook echt bezig geweest om de pakkans te vergroten, let Vugts uit, om zo minder aantrekkelijk te worden als haven voor drugstransporten. “Er is dit jaar tot nu toe weinig coke in beslag genomen. Hamburg lijkt meer last te hebben nu van transporten.” Verder in deze aflevering: corrupte contacten, Trojaanse containers en een slimme en simpele manier om uithalers dwars te zitten. Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/30/202428 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

"Inez Weski wordt veroordeeld, daar twijfelt niemand aan bij de opsporingsdiensten"

Opeens was daar een boek waarin Inez Weski schrijft over haar arrestatie, nu een jaar geleden. Wouter en Paul waren verbaasd toen het werd aangekondigd: "Ik snap dat je het van je afschrijft, maar je bent advocaat, je hebt altijd gegruwd van trial by media, en nu doet ze zelf een soort defence by media." Het boek is 'haar perceptie van de gebeurtenissen', vertellen Wouter en Paul in deze podcast. De vraag is: waarom brengt ze het nu? Wouter denkt dat er drie doelen zijn: "Ze wil aan clientèle laten weten: ik ben opgepakt, maar ik heb niks verteld, ik ben nog steeds betrouwbaar als advocaat. Ze wil druk zetten op het OM. Ze gaat tijdens het proces niks zeggen, maar nu zet je hoe dan ook druk. En ze wil aan het grote publiek uitleggen waarom ze straks zwijgt."  Wat kunnen we verwachten van dat proces? Paul: "Er is een nieuwe batch berichten, waaruit volgens het OM blijkt dat Weski een rol heeft gehad die haar zwaar belast. Bij de opsporingsdiensten is niemand die eraan twijfelt dat ze wordt veroordeeld."Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/10/202434 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Wouter Laumans en Paul Vugts over hun werk: ‘Wist al voordat Peter R. de Vries werd vermoord dat er een open lijn was vanuit de EBI’

Krijgt Ridouan Taghi ooit gratie? Hoe zit het met 'foute' advocaten? Waarom gaan criminelen in gesprek met journalisten? En wat weten ze over de moord op rapper Bigidagoe? Het zijn enkele van de vragen van lezers die misdaadverslaggevers Wouter Laumans en Paul Vugts in deze podcast beantwoorden. Wouter en Paul vertellen over hun werk en waar ze tegenaan lopen. Bijvoorbeeld de ethische kwesties waar ze mee te maken krijgen: "We willen niet in een situatie komen waarin mensen ons gaan vertellen wat nog gáát gebeuren." Wat was het verhaal dat ze niet konden publiceren? Paul: "Ik wist al voordat Peter R. de Vries werd vermoord dat er een open lijn was vanuit de EBI."Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/25/202438 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

E65: Alles wat je moet weten over het hoger beroep in Marengo

Het hoger beroep in liquidatieproces Marengo staat op het punt van beginnen, maar inmiddels hebben drie prominente advocaten zich teruggetrokken. Wat dat betekent voor het hoger beroep hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast. Dat het advocatenkantoor Ficq & Partners zich heeft teruggetrokken uit Marengo heeft volgens Wouter Laumans en Paul Vugts alles te maken met het omvangrijke proces Passage. Daarin werd Dino Soerel door de rechtbank vrijgesproken, maar kreeg in hoger beroep levenslang. De voorzitter van het gerechtshof in die zaak, zal ook de voorzitter zijn in het hoger beroep in Marengo. Laumans: “Daar zijn echt juridische veldslagen uitgevochten. Ik snap dat een advocaat dan zegt: als het deze voorzitter is, dan stappen we eruit als kantoor. We hebben er geen fiducie in dat het een eerlijk proces wordt, want alles wat wij hebben ingebracht in Passage, daar is niet naar gekeken.” - Meer weten over de Misdaadpodcast in het theater? Kijk op parool.nl/live voor (nieuwe) data en locaties.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/4/202430 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

E64: Tientallen ontvoeringen per jaar in regio Amsterdam: 'Het kan zijn dat je voor je leven moet vrezen'

In Groot-Amsterdam worden jaarlijks tientallen mensen ontvoerd, maar vaak horen we daar helemaal niets van. Hoe kan dat? Zowel daders als slachtoffers hebben er niet altijd belang bij dat de politie er vanaf weet, zeggen Wouter Laumans en Paul Vugts in deze podcast: "Het is een verborgen wereld, die soms in het vizier komt."  Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/21/202430 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

E63: Vonnissen in Marengo: ‘Taghi is de onbetwiste leider die alles in zijn greep hield’

Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans waren bij de uitspraak van de rechtbank in het megaproces Marengo. ‘Je merkte aan alles dat het niemand in de kouwe kleren is gaan zitten, deze marathon Marengo. Mensen zijn aangedaan, snakten naar dit einde.’ Parool Misdaadpodcast LiveDe Parool Misdaadpodcast gaat naar het theater. Onder leiding van Corrie Gerritsma vertellen Wouter Laumans en Paul Vugts hoe het is om misdaadjournalist te zijn. Hoe zijn ze erin gerold, wat hebben ze de afgelopen 10 jaar meegemaakt, en is het eigenlijk een gevaarlijk beroep? Kijk voor data en kaarten op parool.nl/live.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/5/202431 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

E62: De broer van ‘Scarface’ erfde diens misdaadimperium en stapt nu naar de politie. Gaat hij praten?

De in Amsterdam opgegroeide crimineel Karim Bouyakhrichan werd al een tijd gezocht en heeft zichzelf in Spanje bij de politie gemeld. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans vertellen hoe hierdoor in de onder- en bovenwereld grote onrust is ontstaan. Karim is de oudere broer van Samir 'Scarface' Bouyakhrichan, een van de eerste puissant rijke Nederlandse cokebaronnen die in 2014 werd geliquideerd in Marbella.  Laumans: “Na de dood van zijn broer, is Karim min of meer de baas geworden over zijn erfenis.” En bij die erfenis kwamen ook conflicten en bedreigingen uit het criminele milieu. Zo had de groep rondom Bouyakhrichan conflicten met de groepering rond Ridouan Taghi. Bouyakhrichan werd meerdere keren door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst staat. Nu heeft hij zich gemeld bij de politie in Spanje, waar hij werd gezocht voor het witwassen van 6 miljoen euro. En dat zorgt voor onrust. Wil hij die zaak oplossen, of voelt hij zich bedreigd en wil hij praten? Vugts: “Hij heeft decennialang héél goed zicht gehad op het criminele milieu en figuren in de bovenwereld die criminelen helpen met bijvoorbeeld het witwassen van hun misdaadwinsten.” Parool Misdaadpodcast LiveDe Parool Misdaadpodcast gaat naar het theater. Onder leiding van Corrie Gerritsma vertellen Wouter Laumans en Paul Vugts hoe het is om misdaadjournalist te zijn. Hoe zijn ze erin gerold, wat hebben ze de afgelopen 10 jaar meegemaakt, en is het eigenlijk gevaarlijk om misdaadjournalist te zijn? De aftrap is op 15 maart in theater De Meervaart. Kaarten zijn verkrijgbaar via parool.nl/live.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/22/202429 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Special: twee Amsterdamse rechercheurs over geruchtmakende moordzaken

In deze speciale aflevering van de Parool Misdaadpodcast interviewen Paul Vugts en Wouter Laumans twee zeer ervaren rechercheurs van de Amsterdamse politie. Met Bob Schagen (42 dienstjaren) en Theo Zwart (36 jaar) blikken ze terug op hun bewogen carrières, waarin ze vele spraakmakende zaken onderzochten. We spreken over de ‘wildwestschietpartij’ in de Staatsliedenbuurt in 2012, over het afgesneden hoofd dat voor een waterpijpcafé in Amsterdam-Zuid werd gedumpt, de dodelijke schietpartij in de De Clercqstraat waarbij een kennis van een crimineel doelwit werd doodgeschoten, de schietpartij waarin op een drukbezocht dancefeest in het Scheepvaartmuseum een crimineel werd doodgeschoten in het vip-gedeelte en meer. Parool Misdaadpodcast LiveDe Parool Misdaadpodcast gaat naar het theater. Onder leiding van Corrie Gerritsma vertellen Wouter Laumans en Paul Vugts hoe het is om misdaadjournalist te zijn. Hoe zijn ze erin gerold, wat hebben ze de afgelopen 10 jaar meegemaakt, en is het eigenlijk gevaarlijk om misdaadjournalist te zijn? De aftrap is op 15 maart in theater De Meervaart. Kaarten zijn verkrijgbaar via parool.nl/live.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/2/202458 minutes
Episode Artwork

Recordvangst cocaïne in 2023: ‘Het verdienmodel zit in het verbod’

In Nederland en Belgie werd in 2023 een recordhoeveelheid cocaine onderschept, met een straatwaarde van 4 miljard. Toch waren er weinig liquidaties dit jaar. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts leggen uit hoe dat zit. Er werd in Nederland 60.000 kilo onderschept, en in Belgie 116.000. Met een straatwaarde van 22.000 euro per kilo gaat het om een straatwaarde van 4 miljard euro. Wouter Laumans: “De hoeveelheid in beslaggenomen coke neemt toe, maar de liquidaties nemen af. Iemand uit het milieu zei me, geweld is slecht voor de handel. Dat is de overtuiging: als je mensen dood gaat lopen schieten maak je alle opsporingsinstanties wakker.” Paul Vugts: “Maar het geweld is niet weg. We zien wel veel explosies, die worden gebruikt om mensen onder druk te zetten, en ook veel ontvoeringen.” De schatting is dat van alle cocaïne die via de havens binnenkomt zo’n 20 procent worden tegengehouden. Paul: “Je kan ook zeggen, er gaat veel door. 8000 kilo is de grootste partij die gepakt is. Dat is zo veel geld waard. Maar als een criminele organisatie 8 ton op één boot zet, gaan ze er wel vanuit dat de kans heel groot is dat het transport er doorheen komt.” Launmans: ‘Het verdienmodel van de handel zit niet in de aard van het product, het zit in het verbod. De enorme verdiensten en de geweldsketen komt voort uit het feit dat het illegale substantie is. Daar zit het verdienmodel.” Verder in deze aflevering: corrupte douanebeambten, hotelcontainers voor drugsuithalers, de Zuidas, legalisering en een lesje economie. Parool Misdaadpodcast LiveDe Parool Misdaadpodcast gaat naar het theater. Onder leiding van Corrie Gerritsma vertellen Wouter Laumans en Paul Vugts hoe het is om misdaadjournalist te zijn. Hoe zijn ze erin gerold, wat hebben ze de afgelopen 10 jaar meegemaakt, en is het eigenlijk gevaarlijk om misdaadjournalist te zijn? De aftrap is op 15 maart in theater De Meervaart. Kaarten zijn verkrijgbaar via parool.nl/live.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/202435 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Minder doden door geweld: ‘Als je een moord pleegt, word je bijna zeker gepakt’

Het aantal doden door geweld in Nederland was afgelopen jaar lager dan ooit. In Amsterdam vielen 11 doden door geweld, en dat ondanks de internationale naam van drugshoofdstad. ‘Een moord plegen is als crimineel businessmodel uiterst dom, omdat de pakkans heel erg groot is.’ Afgelopen jaar vielen er zo’n 125 doden door geweld in Nederland. In 1998 vielen in Amsterdam nog 65 doden door geweld, maar de laatste jaren schommelt het aantal tussen de tien en twintig. In 2023 vielen elf doden door geweld in Amsterdam. Wouter Laumans: “125 moorden op 17 miljoen mensen, dat is niet veel. Je kan zeggen 125 te veel, maar als je het vergelijkt met anderen landen is Nederland een heel veilig land.” Doden door geweld omvatten liquidaties in het criminele milieu, maar bijvoorbeeld ook slachtoffers van escalerende ruzies tussen buren of in het uitgaansleven, en slachtoffers van aanvallen door verwarde personen. Duidelijk is dat het aantal liquidaties al jaren afneemt. Laumans: “Wat opvalt: bijna alle zaken van het afgelopen jaar zijn opgelost, dat is een opsteker voor de politie. Met andere woorden: als je een moord pleegt, word je bijna zeker gepakt. Een moord plegen is als crimineel businessmodel dus uiterst dom.” Paul Vugts: “Liquidaties in de onderwereld gaan in een golfbeweging. Als je uitzoomt, zie je een golf rond 2000, daarna rond 2006-2006, en dan 2012. Ik voorspel je dat er een nieuwe golf zal aankomen, maar hoop dat het nog even duurt.” Of het laagterecord volgend jaar weer gebroken wordt, betwijfelt Vugts: “In een stad met zo veel mensen en verwarde personen? Bovendien is de beschikbaarheid van wapens enorm en de bereidheid ze te gebruiken groot.”Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/11/202429 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

E58: Kritiek op de Top 600: ‘De zwaarste gasten zijn zo gestoord, daar bereik je weinig mee met begeleiding’

Met de Top 600 wilden de gemeente Amsterdam, politie en justitie een groep jonge, gewelddadige criminelen op het rechte pad brengen via een combinatie van straf en zorg. Maar dat blijkt minder effect te hebben dan gehoopt, vertellen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans in de Parool Misdaadpodcast. “Tot nu toe waren er vanuit de gemeente altijd positieve berichten over de Top 600,” vertelt misdaadjournalist Paul Vugts in de nieuwste aflevering van de Parool Misdaadpodcast. Die gaat over de Top 600, destijds begonnen onder leiding van toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan. Vugts: “Van der Laan had zijn politieke lot eraan verbonden, het moest en zou een succes zijn. Nu is voor het eerst sinds 2011 onderzocht wat echt het effect is en blijkt de kans op herhaling niet minder te zijn. Dat is voor betrokkenen wel schokkend.” Misdaadjournalist Wouter Laumans: “Ze denken, we trekken een bak hulpverleners open en dan komt het wel goed. Maar het is een enorme groep, en heel veelkleurig. De zwaarste gasten, zo’n 250, zijn zo gestoord en niet gemotiveerd, daar kan je weinig mee met zorg en begeleiding. Die hebben echt het vermogen niet om te begrijpen wat er met hen gebeurt, en een draai aan hun leven te geven.” Laumans zet ook vraagtekens bij de doelstellingen van de Top 600. “De gemeente heeft veel ambitie, de Top 600 oogt daadkrachtig, net als masterplan Zuidoost. Maar ik vraag me wel af wat ervan overblijft. Kan de gemeente niet beter zeggen: we gaan de werkloosheid omlaag brengen, en zoveel mogelijk jongeren aan een baan en woning helpen. Je hebt gewoon een dagbesteding nodig, school of werk, anders ga je op straat lopen kloten.”Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/202332 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

E57: Aan Taghi gelinkte moordbrigade bijna vrij: ‘OM is beducht voor deze groep’: ‘OM is beducht voor deze groep’

Leden van een moordbrigade van de veronderstelde criminele organisatie van Ridouan Taghi zien het einde van hun celstraf naderen. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans vermoeden dat justitie probeert ze langer vast te houden door ineens nieuwe moorddossiers tegen ze in te brengen. De hoofdverdachten uit het proces 26Koper werden in 2015 gearresteerd en kregen straffen van 13, 14 jaar. Volgens de oude regels komen ze na twee derde van hun straf vrij, in 2024 en 2025. Laumans: “26Koper is de moeder aller onderzoeken naar Ridoun Taghi, al is hij zelf geen verdachte in dit onderzoek. De zaak speelt midden in de ‘bloedjaren’, de jaren van 2012 tot 2017, waarin heel veel liquidaties plaatsvonden.” Onlangs bracht de recherche via Opsporing Verzocht naar buiten dat de onderzoeken naar twee liquidaties worden heropend, die van Samir Jabli en Mohammed Alerasi. Volgens Laumans en Vugts is dat niet zomaar. “Er speelt meer. Er is het OM veel aangelegen om te kijken of ze deze mensen langer op kunnen sluiten. Men is beducht voor deze groep.” Vugts: “De angst is groot bij justitie. Er zijn vier moordploegen aan Taghi gelinkt, die nu binnen zitten. Als de eerste groep weer naar buiten gaat, wie weet gaat dan weer een nieuw legertje op pad. En je weet niet wat er binnen aan banden is gesmeed.” “Toen de oudste zoon van Taghi werd gearresteerd in Dubai, werden mensen uit deze scene in Nederland in gevangennissen in een zwaarder regime geplaatst. Ze willen voorkomen dat vanuit detentie al nieuw geweld wordt geëntameerd.”Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/7/202329 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

E56: Rondom Marengo speelt een serie rechtszaken met zeer grof geweld

Rondom de grote liquidatieprocessen Marengo en Eris spelen een trits andere strafzaken tegen verdachten die justitie aan Taghi linkt. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans knopen ze aan elkaar. ‘De achternaam Taghi is een soort vloek.’ Volgens Paul Vugts en Wouter Laumans hebben de rechtszaken een aantal dingen gemeen. “Het gaat om een mix van zaken met zeer grof geweld, maar ook de manier waarop wordt gesproken over drugs en over ‘waggies’ en ‘hitters’." Vugts: “Het beleid van justitie is alles rond criminele samenwerkingsverbanden te strippen, de hele criminele machtsstructuur aanpakken. Met als eerste goede voorbeeld Ridouan Taghi.” In een groot deel van de zaken zijn dan ook familieleden van Taghi betrokken, zoals neef Anouar, en zijn oudste zoon Faissal. Laumans: “De naam Taghi is een soort vloek, het is een van de meest onderzochte families van Nederland op dit moment.” In de rechtbank in Arnhem speelt bijvoorbeeld een zaak rondom Aimane Taghi. "Zijn verweer is dat hij er met de haren wordt bijgesleept: 'ik ben er alleen voor mijn achternaam.' Maar als ze in de pgp-berichten kijken is er heus echt wel wat.” Verder in deze aflevering: de rol van het Poolse ‘uitzendbureau voor geweld’ van Krystian M., en het eigen verweer van Anouar Taghi.  Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/202339 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

E54: Zorgelijke uitstroom bij de recherche: 'Sleutelfiguren hebben hele conflicten en misdaadgroepen in hun hoofd'

Bij de Amsterdamse recherche vertrekken in korte tijd een groot aantal ‘oude rotten’. Dat is zorgwekkend, zeggen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans in deze podcast, want daarmee gaat een schat aan parate kennis verloren.  Paul Vugts: “Door strenge privacywetgeving is informatie over verdachten na een aantal jaar niet meer op te zoeken in de politiesystemen, daarom is het extra belangrijk dat er een soort collectief geheugen is. Sleutelfiguren hebben hele conflicten en misdaadgroepen in hun hoofd. Als die weggaan, nemen ze hun kennis mee.” Een deel van het capaciteitsprobleem wordt opgevangen door zijinstromers. Dat heeft voordelen, zoals het aantrekken van mensen die bijvoorbeeld goed zijn in data-analyse en zo het recherchewerk kunnen moderniseren, maar ook nadelen.  Wouter Laumans: “Als je als agent eerst door de Warmoesstraat hebt gelopen en uiteindelijk carrière maakt en bij de recherche terechtkomt, dan heb je al veel gezien en kom je veel bekenden tegen. Als zijinstromer is alles nieuw. Het zegt niets over je motivatie, maar je hebt diezelfde bagage niet.” Vugts: “Het is wonderlijk en zorgwekkend dat wij soms worden gebeld door mensen uit de opsporing, met de vraag of wij nog weten hoe het zit.” Verder in deze aflevering: werkdruk, de eisen van de nieuwe generatie en de vraag welke baan nu leuker is, die van journalist of rechercheur.Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/2/202333 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

De baby die in een vuilcontainer werd gegooid, bleek een zusje te hebben

Begin 2021 werd een pasgeboren baby in een vuilcontainer gevonden in Amsterdam Zuidoost. Wonder boven wonder overleefde het meisje. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts over de zoektocht naar haar ouders, de rol van Jeugdbescherming en de vondst van een tweede baby die alles deed kantelen. Lees hier het onderzoeksverhaal dat Wouter Laumans en Hanneloes Pen schreven Lees hier het vonnis van de rechtbank Breng hier je stem uit  voor de Parool Misdaadpodcast voor de publieksprijs van de Dutch Podcast Awards Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/19/202343 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

E52: Problemen met uitleveringen: ‘Er komt een zweem van corruptie bovendrijven’

Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, werd eind juli op verzoek van Nederland opgepakt in Dubai. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts vertellen in deze podcast over de problemen met zijn uitlevering. ‘Als je cynisch bent: gaat alles daar wel volgens de regels?’ Twee jaar geleden werd een uitleveringsverdrag gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten, toch lijkt de uitlevering van verdachten sindsdien niet soepel te gaan. Laumans: “Er komt een zweem van corruptie bovendrijven, net zoals bij de uitlevering van maffiabaas Raffael Imperiale. Daar moest de Italiaanse minister van justitie persoonlijk naar toe met een verzoek om uitlevering, en op de foto etcetera, toen er al een verdrag lag. Het gaat dus niet zo makkelijk. Als je cynisch bent, kun je je afvragen: gaat alles daar wel volgens de regels?” Vanuit Dubai klinkt bijvoorbeeld bij uitleveringsverzoeken dat de termijn van 40 dagen om de strafzaak goed te onderbouwen niet wordt gehaald. Laumans: “Nederland zegt, deze crimineel willen wij graag hebben en zou de papierwinkel niet in orde hebben? In dit soort high profile zaken is dat heel onwaarschijnlijk. En dan begint het diplomatieke spel.” “Het hoofdprobleem: de staat moet zich aan diplomatieke mores houden, maar boeven kiezen het beste plekje en zijn weg. Er gaan verhalen dat criminelen zich nu ophouden in Rusland, ga daar maar eens even vragen of ze iemand willen oppakken. Dan zegt Poetin: hoe zit het met die hulp aan Oekraine?” Verder in deze aflevering: hoe er ook problemen zijn met uitleveringen met Turkije, waar ‘Bolle Jos’ Leijdekkers en zijn rechterhand Isaac B. werden opgepakt, en weer vrijgelaten. Vugts: “Bolle Jos schijnt veel te hebben moeten betalen om op vrije voeten te blijven. Dat zouden wij als corruptie bestempelen.”Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/28/202334 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

'Krystian M. lijkt wel een crimineel uitzendbureau voor geweld te runnen'.’

Krystian M., die volgens justitie via een smartphone op afstand de moord op Peter R. de Vries aanstuurde, lijkt een sleutelrol te spelen in veel meer strafzaken. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts over de Poolse connectie. ‘Hij lijkt wel een crimineel uitzendbureau voor geweld te runnen.’ Ook in de strafzaak 26Woltz, waarbij justitie staffen tot zeven jaar eist voor vijf Polen die naar Nederland zouden zijn gehaald om hier ‘een Poolse maffia’ op te bouwen valt de naam van M. als opdrachtgever. Paul Vugts: “In al deze uitdijende strafzaken komen steeds puzzelstukjes boven. Het OM probeert niet alleen naar de uitvoerders te kijken, maar telkens een tree omhoog: wie was de tussenpersoon, en wie is de uiteindelijke opdrachtgever. Als de opdrachten van Ridouan Taghi komen, hoe is dat dan gegaan? Via Youssef Taghi en zijn neef Jaouad F. naar Krystian M.?” Volgens Laumans en Vugts draait het in deze zaken niet alleen om een straf, het gaat ook om waarheidsvinding. “Ook al krijgt Taghi al levenslang in Marengo, dan nog wil het OM het hele plaatje inkleuren.” Laumans: “Justitie en politie zijn in Nederland en het buitenland veel zaken aan’t rondbreien. Paul en ik verwachten een drukke herfst.”  Support the show: https://www.kiosk.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/14/202333 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

E50: 'Niemand durft te zeggen: Amalia, we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college'

Al eind 2022 is een Amsterdammer aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van kroonprinses Amalia. Maar ondertussen wordt zij nog steeds zwaar beveiligd. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans over de (on)mogelijkheid van het afschalen van de zwaarste beveiliging. Dat Amalia vanwege de dreiging zwaar wordt beveiligd en niet in haar studentenhuis in Amsterdam kan wonen, werd wereldnieuws. Een jaar later lijkt er, ondanks de arrestatie van verdachte Mohamad E. (40) weinig veranderd. Mohamad E. noemt de beschuldigingen zelf ‘krankzinnig en gestoord’. Wouter Laumans: “We zijn een jaar verder en in zware beveiliging leven is ingrijpend voor haar. Zij wordt straks ons staatshoofd, de jaren die zij nog onbekommerd kon doorbrengen als ‘gewone’ Nederlandse student worden haar afgenomen.” Paul Vugts en Wouter Laumans leggen in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast uit dat ze het begrijpelijk vinden dat alle alarmbellen afgingen, maar stellen ook de vraag: hoe schaal je die beveiliging weer af? En: hoe concreet is die dreiging eigenlijk? “Het probleem is: dit is de sectie ultrageheim. Je kan als journalist niet controleren of dit de enige info is waarom Amalia wordt beveiligd. Het zit achter een muur van staatsveiligheid.” Ook de link met Ridouan Taghi speelt mee. “De overheid schiet in kramp als er een link met Tagi gelegd kan worden.” “Wie wil de gene zijn die zegt: weet je wat Amalia we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college - en dan gebeurt er wel iets. Dat risicodenken is de angst die iedereen in de greep houdt.”Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/31/202331 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

E49: Wéér vertraging in Taghi’s liquidatieproces: ‘Verdachten willen nu weleens duidelijkheid’

De arrestatie van Weski, geen advocaten, nieuwe advocaten, de vraag om uitstel: het grote liquidatieproces Marengo, tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten, sleept zich voort.  De rechtbank zou op 20 oktober uitspraak doen, maar heeft dat voornemen laten vallen wegens ‘complexiteit’ van de zaak. Taghi heeft nieuwe advocaten, maar die willen uitstel om zich in te lezen en de kroongetuige zit ondertussen nog zonder verdediging. Iedere verdachte in de zaak heeft op zijn eigen manier belang bij duidelijkheid, maar dat blijft uit. Wouter Laumans: “Naast Ridouan Taghi en Saïd Razzouki staan in Marengo ook verdachten terecht voor betrekkelijk kleine vergrijpen, zoals het regelen van auto’s. Voor hen betekent die vertraging telkens dat ze geen duidelijkheid hebben over wanneer ze verder kunnen met hun leven opbouwen.” Paul Vugts: “Ook voor de kroongetuige moet het een keer eindig zijn, die gaat een keer naar buiten. Hij zit al sinds januari 2017.” “Er is 8 jaar tegen hem geëist, zijn advocaten rekenen op 6,5 jaar. Dat is dus ongeveer nu, maar er moet een vonnis zijn voor hij eruit kan.” Waarom beschuldigt Saïd Razzouki in zijn laatste woord kroongetuige Nabil B. ineens van een moord. Hoe zit het met de zaak tegen Weski, en maakt Taghi terecht bezwaar tegen zijn detentie-omstandigheden? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de Parool Misdaadpodcast.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/27/202339 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

E48: Waarom strenger straffen van minister Dilan Yeşilgöz alléén nooit de oplossing is

Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid wil zwaardere maatregelen voor de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ze heeft daarbij gekeken naar de Italiaanse aanpak van de maffia. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zetten daar hun vraagtekens bij. ‘Je moet niet denken dat harder straffen de oplossing is.’  De minister wil bijvoorbeeld dat de straffen voor drugsdelicten omhoog gaan. Wouter Laumans: “Je moet niet denken dat harder straffen de oplossing is. De straffen zijn al heel stevig in Nederland. De rechtse regering heeft dit overigens deels zelf veroorzaakt, door arme wijken te verwaarlozen en buurtwerk kapot te maken.” Paul Vugts: “We hebben geen maffia, maar wel narcoterreur en enorme hoeveelheden cocaïne die hier binnen komen. Je moet niet denken: we gooien het maximum omhoog en dan wordt dat gevonnist. In al die zaken met onderschepte pgp-berichten zie je straffen van 9, 10, 12 jaar - dat doen rechters al, die gaan niet ineens zwaardere straffen opleggen. Hoe we niet alleen door een juridische maar ook door een economische bril naar de aanpak van drugshandel kunnen kijken, waarom de prijs van cocaïne historisch laag is en hoe de hele rechtsketen piept en kraakt, hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast. Reageren? Mail naar [email protected] the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/13/202336 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Het criminele circuit van Quincy Promes: ‘Beeld is dat hij tot zijn ellebogen in de coke zat’

De Amsterdamse profvoetballer Quincy Promes is veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor een steekpartij, het OM verdenkt hem ook van de handel in cocaïne. ‘Het beeld wat naar voren komt is dat Promes tot aan zijn ellebogen in de coke zat,’ vertellen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans. Promes werd ten tijde van de steekpartij afgeluisterd door de politie omdat hij werd verdacht van de handel in cocaïne. Paul Vugts: “Over die steekpartij zei hij: ‘Het slachtoffer heeft geluk gehad, ik had hem in zijn nek willen pakken’. En: ‘als iemand problemen zoekt kan ik waarschuwen, de volgende keer krijgt hij kogels.’ Dat is echt onderwereldgedrag.” Wouter Laumans: “Hij was een rolmodel, hij komt uit een buurt waar jongens ervan dromen om rapper of topvoetballer te worden. Promes heeft het allerhoogste behaalt, en doet dan dit. Dat heeft de rechtbank hem zwaar aangerekend.” Als Promes naar Nederland komt, moet hij niet alleen zijn celstraf uitzitten, maar heeft dat ook grote financiële gevolgen. “Hij moet een schadevergoeding betalen aan zijn neef, hij is Ajax meer dan een miljoen aan transfervergoeding schuldig, en kan als hij schuldig wordt bevonden aan cokehandel ook nog een ontnemingsvordering verwachten.” Hoe dat precies zit hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/30/202335 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

E46: Minderjarige jongeren, maar volwassen geweld

Een groep jongens die op station Bijlmer een man in elkaar trapt en op het spoor duwt, een dodelijke steekpartij op een festival. De criminaliteit onder jongeren mag dan dalen, de hevigheid neemt juist toe, vertellen misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts in deze podcast. Paul: “Jongeren denken dat ze zich moeten bewapenen omdat ze onveilig zijn. Ze zijn bijvoorbeeld zelf weleens bedreigd.” Wouter: “Door hun leeftijd loopt zoiets vaak verkeerd af. Jongeren kunnen de gevolgen van hun daden niet overzien, de prefrontale kwab in de hersenen is gewoon nog niet volgroeid. De vernietigende gevolgen van zo’n messteek zijn nog niet doorgedrongen.” Paul: “ Deze jongens komen uit een omgeving waar drugs uithalen, vechtpartijen op de kermis en aanslagen op woningen de norm zijn. Ze zijn vaak wel op plekken al in beeld, bij de hulpverlening of op school. Er is altijd wel een signaal dat het niet helemaal lekker gaat.” Kan deze spiraal van geweld worden doorbroken en uit welke omgeving komen deze jongeren eigenlijk? Je hoort het in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/16/202335 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

E44: Most wanted in Nederland: 'Bolle Jos' Leijdekkers (31)

‘Bolle Jos’ Leijdekkers staat met stip bovenaan het verlanglijstje van de Nederlandse opsporingsdiensten en geldt als extreem gevaarlijk. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts vertellen in deze podcast hoe de 31-jarige Brabander uitgroeide tot puissant rijke drugsbaron. ‘Hij heeft snel carrière gemaakt.’ Meer weten? Lees dan dit profiel van 'Bolle Jos'.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/18/202332 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

E43: De arrestatie van Inez Weski: ‘Echt een dieptepunt’

Inez Weski, de advocaat van Ridouan Taghi, is aangehouden op verdenking van lidmaatschap van de criminele organisatie van haar cliënt die zich bezighoudt met drugshandel en witwassen. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts praten over haar aanhouding, haar staat van dienst en hoe nu verder?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/4/202334 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

E43: Aanslagen op woningen als crimineel drukmiddel

In Amsterdam alleen al waren de afgelopen jaren honderden aanslagen op woningen, uitgevoerd met zwaar vuurwerk, flitspoeder en soms zelf beschietingen. Waarom neemt deze vorm van criminele druk zo toe, en is er wel iets aan te doen?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/28/202333 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

E42: Het geheimzinnige proces van supercommando Sil A.

‘Supercommando’ Sil A. staat in een geheimzinnig strafproces terecht voor de handel in wapens en drugs en vooral voor het lekken van zeer geheime informatie. Vorig jaar werd hij ook in verband gebracht met Ridouan Taghi. Wegens de rol van geheime diensten vindt het proces grotendeels achter gesloten deuren plaats, en dat zorgt voor een hoop vraagtekens. Wat was de rol van Sil A? En wat is er waar van het plan om Ridouan Taghi in Dubai te 'neutraliseren'?    Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/14/202336 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

E41: Was het moord, of een ongeluk?

Vorig jaar vielen er 12 doden door geweld in Amsterdam, een laagterecord. We lichten er een opvallende zaak uit: de dood van Jane Johnson. Het lichaam van deze 65-jarige vrouw werd in een metalen kist in haar woning gevonden. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts schrijven vaak over de georganiseerde misdaad, maar af en toe duiken ze in een moordzaak met opvallende achtergrond. In deze aflevering vertellen ze over een moordzaak van het afgelopen jaar die hen is bijgebleven, en de journalistieke dilemma’s die daar bij komen kijken. Kun je als journalist naar een begrafenis gaan? En wanneer publiceer je een identiteit van het slachtoffer? Schrijf je in voor de Misdaadnieuwsbrief: http://www.parool.nl/nieuwsbrief  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/30/202341 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

E40: Hoe nu verder met kroongetuigen?

Een van de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is dat er een wet moet komen voor kroongetuigen. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans vragen zich af of het Openbaar Ministerie dat wel een goed idee vindt. ‘Het OM verliest zo een hoop onderhandelingsruimte.’ http://www.parool.nl/nieuwsbriefSupport the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/16/202332 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

E39: Hoe konden Reduan B., Derk Wiersum en Peter R. de Vries onbeveiligd worden vermoord?

Hoe konden van kroongetuige Nabil B. zijn broer Reduan, advocaat Derk Wiersum én vertrouwensman Peter R. de Vries onbeveiligd worden vermoord? Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts lazen de eerste versie van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Wouter Laumans: “Dat er van alles is misgegaan rondom de beveiliging was al bekend, met het rapport is heel gedetailleerd. Als je dat allemaal onder elkaar ziet, dan blijft een vraag hangen: Hoe kan dit?! Het beeld dat je overhoudt is van overheidsinstanties die langs elkaar heen werken, die soms niet luisteren naar wat hen verteld wordt, en niet de dreiging die er hing goed hebben ingeschat.” Paul Vugts: “Het doel van het onderzoek is structuurfouten aan het licht brengen, en op te lossen. De hoofdlijn is: hoe vaak het misgaat met informatie, hoeveel verschillende clubjes er zijn, en hoeveel verschillende bevoegdheden waar informatie kan blijven hangen. Dat is in retrospectief, met de drie mensen die er niet meer zijn, hartverscheurend.”Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/2/202348 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

E38: Het bancaire systeem van de onderwereld

Opsporingsdiensten lazen vijf maanden mee met versleutelde berichten die criminelen elkaar stuurden via communicatiedienst Exclu. Dat leidde niet alleen tot tientallen aanhoudingen maar ook tot nieuwe inzichten bij de opsporingsdiensten. ‘Hun bancaire systeem staat los van de bovenwereld.’ Paul Vugts: ‘Communicatie is het zwakke punt. Als jij drugs vanuit Zuid-Amerika naar Europa wil vervoeren, blijf je niet heen en weer vliegen. Je moet toch communiceren.’ Wouter Laumans: ‘De echte winst van al deze berichten is dat je een soort blauwdruk krijgt van de georganiseerde misdaad in Nederland. Er zijn nu zo veel van dit soort services opgerold dat ze steeds beter die netwerken in kaart kunnen brengen. Ze kunnen bijna een soort Facebook van de onderwereld maken.’ Wat ook steeds beter in kaart wordt gebracht: de geldstromen. ‘Ze hebben een eigen bancair systeem dat los staat van de bovenwereld. Wereldwijd worden boekhoudingen tegen elkaar weggestreept door brokers zodat er zo min mogelijk cash rondgaat.’Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202332 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

E37: Youssef Taghi: van strafpleiter naar sleutelfiguur in een criminele organisatie

 Youssef Taghi, de neef en ex-advocaat van Ridouan Taghi, is veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor het in en uit smokkelen van berichten en voor het spelen van een sleutelrol in een criminele organisatie. Paul Vugts: "Dat de rechtbank dit voor het eerst aanmerkt als een criminele organisatie is heel interessant, want dat heeft ook consequenties voor de andere leden van deze organisatie, zoals twee zonen en een neef van Ridouan Taghi." Wouter Laumans: "Yousef Taghi heeft altijd gezegd: ik ben er ingetrokken, ik werd onder grote druk gezet, maar daarvan heeft de rechtbank gezegd dat ze dat niet zien. En: je bent er zelf aan begonnen." Dat hij advocaat is, en wist hoe zwaar de straf is die hierop staat, wordt hem zwaar aangerekend. Laumans: "De rechter zegt: Door jouw handelen heb je niet alleen jezelf in diskrediet gebracht, maar ook de strafadvocatuur, de hele rechtspraak. De maatschappelijke impact is echt groot." "Door de moord op Peter R de Vries is deze hele zaak in een stroomversnelling gekomen. Je hoort het vandaag niet maar dat hele stuwmeer aan emoties en druk van die moord zit hier wel onmiskenbaar achter."    Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/30/202332 minutes, 1 second
Episode Artwork

E36: De dood van een 11-jarig meisje

De dood van een 11-jarig meisje in Antwerpen bij een woningbeschieting laat opnieuw de wreedheid en achteloosheid van de onderwereld zien. Ze was familie van een van de rijkste drugshandelaars van België. Wouter Laumans: “Een bericht waar je van weet dat het een keer zou gaan komen. In België en Nederland worden zoveel woningen beschoten dat het eigenlijk niet anders kon dan dat er een keer een onschuldig slachtoffer zou vallen.” In de havens van Rotterdam en Antwerpen ligt de slagader van de cocaïnehandel. Jonge jongens, waaronder veel uit Zuidoost, nemen er enorme risico’s om grote partijen drugs uit containers te halen. Dit jaar werd 160.000 kilo cocaïne door de politie in de havens onderschept en werden 251 uithalers gearresteerd. Zwaardere straffen moeten deze jonge uithalers afschrikken, maar zorgen uiteindelijk voor de perverse prikkel van hogere verdiensten omdat ze meer risico’s lopen.  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/19/202335 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

E35: 35: Terugblik: misdaad in 2022

In de laatste aflevering van het jaar kijken we terug en ook vooruit. Wat waren de indrukwekkendste misdaadmomenten dit jaar? ‘Er is met levens gespeeld’ Voor Wouter Laumans was het de zaak rondom Youssef Taghi, de neef en advocaat van Ridouan Taghi. “Vanaf maart 2021 is hij op bezoek gegaan in de EBI bij Taghi, vanaf juli is de overheid pas in gaan grijpen en pas vanaf augustus zijn ze gaan afluistern. Het is shockerend, er is maanden amper wat gedaan aan deze situatie door de toenmalige minister van rechtsbescherming Sander Dekker en minister van justitie Ferd Grapperhaus.” Paul Vugts: “ Er is met levens gespeeld.” Laumans: “Het moet een hele nare constatering zijn voor de nabestaanden van Peter R. de Vries. Want de vraag die al die tijd boven de markt blijft hangen is, is die opdracht voor de moord op Peter nou uit de EBI gekomen of niet?” Voor Paul Vugts was het de gijzeling in de Apple Store op het Leidseplein. “Een 27-jarige man met een pistoolmitrailleur, een gijzelaar, en ook nog 4 mensen verstopt in een kast in het pand.” Vugts en Laumans zitten vaak in de rechtbank, maar stonden dit keer ook aan het politielint. Vugts: “Maar daar maak je het verschil niet. Dat komt pas daarna.” Vugts en Laumans wisten als eersten te achterhalen wie de gijzelnemer was. Laumans: “We zijn de dag erna in twee straten in de Spaarndammerbuurt overal gaan aanbellen, en stonden op een gegeven moment in de juiste portiek.”Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/30/202238 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

33: Niet langer veilig in Dubai

In Dubai werden in een grote internationale actie twee Nederlanders gearresteerd die worden beschouwd als criminele kopstukken, Edin G. en Zohair B. ‘Dubai wil ook af van het boevenimago, en is de stal aan’t uitmesten.’ Wouter Laumans: “Edin G. was al wel bekend in het wereldje. In 2017 was hij op een bruiloft van Daniel Kinahan, een bekende criminele familie uit Ierland, op een groot feest in een sjiek hotel. Hij staat daar op de foto met allerlei criminele kopstukken.” Paul Vugts: “En op de gastenlijst stonden ook Ridouan Taghi en Rico de Chileen. Die iconische foto van de bruiloft van Kinahan was een snoepwinkel voor de opsporingsdiensten. Vrijwillig hadden allerlei criminelen zich om hem heen vergaard.” * Hier vind je de foto van Stanley Hillis op de steiger, omringd door bekende criminelen.  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/29/202229 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

E32: 32: De wereld van F-game

Digitale fraude is een snel groeiend probleem en is populair onder jongeren. Er worden bakken geld mee verdiend en het risico is relatief laag. Het geld dat ze daarmee verdienen, wordt niet alleen besteed aan Rolexen, maar ook geïnvesteerd in georganiseerde misdaad. De online fraude is een landelijk probleem, maar maakt school in straatculturen zoals in Amsterdam-Zuidoost. Daar komt deze ‘F-game’ bijvoorbeeld voor in drillrapclips. Wouter Laumans: “Wat mij opvalt is dat het professioneel gebeurt. Via Telegram worden belscenario’s verkocht die goed werken. Daar gaan ze bij criminele callcentertjes met prepaidtelefoons mee aan de slag.” “Het geld dat er mee verdiend wordt, wordt ook geïnvesteerd in de drugshandel. Het is een manier om te zorgen dat je een positie kunt verwerven in die nog zwaarder georganiseerde misdaad. Je moet met een startkapitaal aan de start verschijnen.” "Of ik er zelf weleens ben ingetrapt? Helaas wel."Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/19/202227 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

E31: 31: Taghi spreekt, maar is dat slim?

Ridouan Taghi werd afgelopen week verhoord in de zaak 26Mandel, die draait om zijn neef Youssef Taghi. Hij noemde zijn eigen rol maar een spelletje, maar leverde ondertussen wel indirect bewijs tegen zijn neef Youssef. Youssef Taghi, die ervan wordt verdacht in zijn rol als advocaat als doorgeefluik gefungeerd te hebben voor zijn zijn neef Ridouan, wil geen verder onderzoek naar mogelijk andere communicatielijnen uit de EBI, maakte zijn advocaat onlangs bekend. En dat was een opmerkelijke draai. Wouter Laumans: “Iedereen in de rechtbank denkt op dat moment: wat is hier aan de hand? En niemand weet het.” “Wat er bij mij blijft hangen: dit is een familiekwestie die uiterst lastig is. Neef 1 en neef 2 zijn in elkaars vaarwater terechtgekomen, en dat werd nu gladgestreken.” Paul Vugts: “Wat ik opvallend vond: Ridouan Taghi zegt allerlei dingen die indirect bewijs leveren tegen Youssef Taghi. Zijn verweer: het was allemaal een spelletje om te testen of ik werd afgeluisterd. Maar hij bevestigt het wel. De rechtbank kan dat straks als bewijs gebruiken: zelfs Ridouan Taghi zegt dat Youssef Taghi het gedaan heeft.”Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/1/202228 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

E30: 30: Amalia zwaar beveiligd

Prinses Amalia woont wegens bedreigingen niet meer in Amsterdam en wordt zwaar beveiligd. Hoe moeten we deze dreiging wegen? ‘Dat is buitengewoon lastig,’ leggen misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts uit. ‘In deze tijd van narco-terreur neemt niemand meer risico’s.’ Wouter Laumans en Paul Vugts: “Er is enorme ruis in de media. Er wordt gesuggereerd dat de Marokkaans-Nederlandse onderwereld het op haar voorzien zou hebben, maar we weten niet waar dat vandaan komt.” “Dit is wat terreur doet: als er wat gebeurt, schiet het land in de hoogste stand van paraatheid.” En dat is ook logisch, leggen ze uit. “We eisen ook van de staat dat het uit is met de naïviteit en we eisen dat ze serieus reageren op dreiging vanuit de zware criminaliteit, de narco-terreur.” “Als er nu een snipper informatie is, bijvoorbeeld uit onderschepte berichten waar Amalia in wordt genoemd, gaan alle alarmbellen af. De moeilijkheid is: je wil als journalist zelf de informatie kunnen wegen, maar dat is met dit soort zeer gevoelige informatie onmogelijk.” “Dit gaat over ons toekomstig staatshoofd. Het is van groot maatschappelijk belang dat de NCTV uitzoekt: klopt dit nou of klopt niet niet, maar wij noch het koningshuis zullen dat te horen krijgen.”Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/14/202234 minutes, 1 second
Episode Artwork

E29: 29: Een nieuwe generatie criminelen

In Amsterdam brak tien jaar geleden een onderwereldoorlog uit om de macht in het cocaïnemilieu. De jongens van toen vormden de blauwdruk van een nieuwe generatie criminelen, zoals Ridouan Taghi.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/24/202235 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

E28: 28: Amsterdamse drugscriminelen in Antwerpen

Explosies, beschietingen: Antwerpen wordt steeds opgeschrikt door flink onderwereldgeweld. In veel zaken is een link naar Nederlandse drugscriminelen van het kaliber Ridouan Taghi snel gelegd. Inmiddels zitten in België volop jonge Amsterdammers vast - veelal uit Zuidoost - voor betrokkenheid bij dit geweld en het uithalen van cocaïne uit de zeehaven. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/202231 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

E27: 27: Valse paspoorten

Onlangs werd bekend dat een Haagse ambtenaar jarenlang valse paspoorten heeft geleverd aan criminelen, waaronder Ridouan Taghi. Als je eenmaal zo’n paspoort in handen hebt, kun je alles, vertellen misdaadverslaggevers Paul Vugts en Wouter Laumans.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/26/202229 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

E26: 26: De link tussen Taghi en Peter R. de Vries

In de week dat het precies een jaar geleden is dat Peter R de Vries werd doodgeschoten in Amsterdam, volgden de nieuwe ontwikkelingen rondom deze aanslag zich razendsnel op. Er werden drie nieuwe verdachten opgepakt, en er meldde zich een nieuwe getuige. Reden genoeg voor de rechtbank om de zaak tegen de vermoede uitvoerders van de moord te heropenen.  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202234 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

E25: 25: Vijf keer levenslang

Het OM heeft met de strafeisen in de grote liquidatiezaak Marengo tegen Ridouan Taghi en 15 medeverdachten hard uitgehaald. Tegen Taghi en vier medeverdachten werd de maximale straf van levenslang geeist, andere verdachten hoorden celstraffen tot maximaal 26 jaar. Was dat naar verwachting? En hoe nu verder?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/28/202233 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

E24: 24: Netwerk van Taghi in het nauw

Nadat sleutelspelers uit het netwerk van Taghi heel lang hun gang konden gaan, hebben opsporingsdiensten het afgelopen jaar wereldwijd kopstukken opgepakt. Vooral om te voorkomen dat vertrouwelingen van Taghi extreem geweld konden organiseren. Volgens misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans is het signaal duidelijk: niemand is onvindbaar. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/20/202231 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

E23: 23: Rechtszaak moord Peter R. de Vries

Paul Vugts en Wouter Laumans waren bij de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries. Een beladen dag in de rechtszaal, waar ook de zoon en dochter van Peter R. de Vries het woord kregen, en de twee verdachten levenslang tegen zich hoorden eisen. Kelly de Vries: 'Ik ben opgegroeid met een vader op wie ik alleen maar trots kan zijn. De naam van mijn vader zal de geschiedenisboeken ingaan, net zoals die van jullie. Maar over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was.”Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/7/202231 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

E22: 22: Medeverdachte Mohamed el Aissaoui

Binnenkort formuleert het Openbaar Ministerie de strafeisen in het Marengo-proces. Dat er een aantal keer levenslang geëist zal gaan worden, staat nagenoeg vast. Zo heeft Ridouan Taghi al laten weten dat hij van een levenslange gevangenisstraf uitgaat. Toch zit er voor een aantal verdachten mogelijk licht in hun zaak.  Een van hen is de 32-jarige Mohamed el Aissaoui. Hij is een medeverdachte van Ridouan Taghi, het Openbaar Ministerie ziet hem als betrokkene bij de onderwereldgeweld. El Aissaoui had onlangs contact met Het Parool. Hij stelde nogmaals dat hij ‘met gevaar voor eigen leven' meerdere doelwitten van Ridouan Taghi heeft gewaarschuwd dat ze op de dodenlijst stonden.  Onder hen ook Mustapha ‘Amotor’ F.: hij geldt als een aartsrivaal van Taghi. Op hem werd in 2017 een mislukte moordaanslag gepleegd in Marokko. F. heeft bevestigd dat hij, voorafgaand aan de aanslag een gesprek had met Mohamed el Aissaoui. Hij zegt dat hij het gesprek destijds heeft geïnterpreteerd als een poging tot afpersing.  Mohamed el Aissaoui stelt daarnaast zijn leven te hebben gebeterd. Hij wil een nieuw bestaan opbouwen als hulpverlener. Daarin wil hij de jeugd behoeden voor de fouten die hij zelf heeft gemaakt. Wat zijn de verklaringen van El Aissaoui waard en wat wil hij ermee bereiken? En wil hij echt zijn leven beteren? Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans bespreken het onder leiding van Corrie Gerritsma in deze nieuwe aflevering van de Taghi-podcast. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
5/20/202226 minutes
Episode Artwork

E21: 21: Foto’s van de gemartelde Naima Jillal

Youssef Taghi sprak voor het eerst in de rechtszaal over zijn rol bij de mogelijke ontsnappingsplannen van Ridouan Taghi. En een lugubere vondst: op een telefoon die werd gevonden bij de arrestatie van Taghi in Dubai in 2019, werden foto’s van een gemartelde vrouw aangetroffen. Wat zegt dat?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
4/26/202232 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

E20: 20: Cokehandel

Ridouan Taghi wordt gezien als kopstuk van een puissant rijke internationaal opererende organisatie in de cokehandel. Maakt het voor die drugshandel eigenlijk uit dat hij en zijn 16 medeverdachten al een tijd vastzitten? 'Het is een piramidespel'Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/19/202234 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

E19: 19: Liquidatie van Taghi's aartsrivaal

In het criminele milieu wordt met angst gekeken naar de liquidatie van een aartsrivaal van Taghi in Spanje, Ebrahim Buzhu. Hij was de eerste die de politie in 2015 op het spoor van Taghi zetten. Gold hier ook: wie praat die gaat? Paul Vugts en Wouter Laumans vertellen ook over de zorgen van justitie over uitbraakplannen van Ridouan Taghi, bleek tijdens de strafzaak tegen zijn neef en advocaat Youssef Taghi.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/25/202238 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

E18: 18: Een boekje open over Taghi

Voor het eerst heeft een reguliere verdachte in liquidatieproces Marengo een verklaring afgelegd over Ridouan Taghi. Daarin beschrijft hij hoe hij  langzaam diens organisatie werd ingetrokken. Wat is de rol van deze verdachte, en klopt zijn verklaring dat hij heeft gewaarschuwd voor de moord op advocaat Derk Wiersum?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/4/202132 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

E17: 17: Een neef als advocaat

Hoe kan het dat Ridouan Taghi vanuit de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught ongehinderd kon communiceren met de buitenwereld via zijn neef en advocaat Youssef Taghi? 'In zo'n uitzonderlijk geval zou de minister kunnen ingrijpen.'Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/12/202134 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

E16: 16: Kan het Marengoproces wel zo verder?

Na een zomerstop gaat proces Marengo weer van start. Met Peter R. de Vries is een derde betrokkene bij dit proces tegen Ridouan Taghi en medeverdachten vermoord. De moorden leggen een sfeer van maximale dreiging over het proces. Dat roept de vraag op: kan het proces nog op deze voet verdergaan?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/10/202128 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

E15: 15: Proces Eris

Onder de naam Eris begint een proces dat nog omvangrijker is dan het Marengo-proces. Er zijn veel overeenkomsten: Eris draait óók om een kroongetuige (Tony de G.) en om liquidaties. Wat heeft dit proces met Ridouan Taghi te maken? Hij is geen verdachte in deze zaak, maar volgens justitie lieten de verdachten in Eris zich wél als doodseskader inhuren door Taghi.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/27/202126 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

E14: 14: Peter R. de Vries

Hoe werd Peter R. de Vries tegelijkertijd journalist, steunpilaar voor slachtoffers en nabestaanden en vertrouwenspersoon van een kroongetuige? Paul Vugts en Wouter Laumans gaan onder meer in op de verschillende petten die De Vries op had en hoe ingewikkeld dat soms was voor de buitenwacht. En voor Peter zelf? “Die is mans genoeg om te weten welke pet hij op welk moment op heeft. Zat hij ergens als vertegenwoordiger van een kroongetuige of als journalist? Dat was voor hem altijd glashelder, daar twijfel ik niet aan,” zegt Laumans.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/7/202131 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

E13: 13: Wie is Naoufal 'Noffel' F?

Justitie ziet in Naoufal 'Noffel F. een vermoedelijke rechterhand van Ridouan Taghi. Wie is deze Noffel, waarvoor zit hij vast, en welke groep probeerde hem uit de weg te ruimen in Berlijn? 'Als je 10 geruchtmakende zaken uit het afgelopen decennium noemt, is Noffel een vaak terugkerende factor in die zaken.'  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/202130 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

E12: 12: Problemen met de kroongetuige

Kroongetuige Nabil B. weigert in de afgelopen zittingen in het Marengo-proces als verdachte te verklaren. Eerst wegens onvrede om de beveiliging van zijn familie, nu om medische redenen. Problemen met een kroongetuige zijn eerder regel dan uitzondering, vertellen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans. En hoe zit het eigenlijk met die iPhone 5 die Nabil B. in zijn cel had?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/21/202133 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

E11: 11: Gelieerde liquidatieprocessen

Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans vertellen over andere grote liquidatieprocessen die bij de Amsterdamse rechtbank spelen en een link hebben met het Marengo-proces. Bijvoorbeeld van Rico de Chileen, die onlangs 11 jaar kreeg. Wat is zijn connectie met Taghi?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/14/202131 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

E10: 10: Taghi spreekt in de rechtszaal

Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans volgden de eerste inhoudelijke zittingsdag van proces Marengo in De Bunker. Ridouan Taghi werd onder zware beveiliging naar de zitting gebracht, en nam het woord. ‘De kroongetuige is een fantast.’Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/22/202128 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

E9: 9: Het eerste verhoor

Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans wisten de hand te leggen op het transcript van het eerste verhoor van Ridouan Taghi. Hier heeft hij ‘niks te zeggen’ over de vele liquidaties waarvan hij wordt beschuldigd, maar des te meer over zichzelf en over zijn arrestatie. ‘Morgen levenslang? Ok, so be it.’Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/16/202128 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

E8: 8: Het vermogen van Taghi

Hoe groot is het vermogen van Taghi? Wat verdient een hitter? Hoe werd Taghi groot in de drugshandel en waarom wordt hij daarvoor niet vervolgd? In deze aflevering van De Taghi Podcast beantwoordt misdaadjournalist Paul Vugts deze en andere vragen van luisteraars. Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
10/28/202030 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

E7: 7: Het grootste proces ooit

Ridouan Taghi is de beruchte hoofdverdachte in de veelvoudige liquidatiezaak Marengo. Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool, volgt hem al jaren. Corrie Gerritsma praat in deze aflevering met hem over het proces Marengo, dat het grootste is in de Nederlandse geschiedenis. Hoelang gaat het duren voor er een uitspraak klinkt voor Taghi en zijn 16 medeverdachten? En wat betekent die naam Marengo eigenlijk?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/30/202020 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

E6: 6: Op de vlucht

Waarom vluchtte Ridouan Taghi naar Dubai en hoe wist hij jaren buiten beeld van de opsporingsdiensten te blijven? In aflevering 6 van de Taghi Podcast vertelt misdaadjournalist Paul Vugts over de jaren tussen Taghi's vertrek uit Marokko tot hij werd opgepakt eind 2019.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
9/7/202020 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

E5: 5: Hoe werkt een criminele organisatie?

Ridouan Taghi wordt verdacht van het leiden van een criminele organisatie. Misdaadjournalist Paul Vugts legt in deze aflevering uit hoe zo'n organisatie in elkaar zit en succesvol kan zijn. 'De Italiaanse maffia is georganiseerd langs sterke familiebanden, maar bij Taghi is die rol voor jeugdvrienden van de straat." Wat ook werkt is de verschillende divisies in een organisatie - de spotters, hitters en drivers - gescheiden houden.Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/18/202021 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

E4: 4: Een aanslag op de rechtsstaat

Vol trots presenteerde het OM in 2018 Nabil B. als kroongetuige in de rechtszaak tegen Ridouan Taghi. Zes dagen later werd zijn onschuldige broer vermoord, in Amsterdam Noord. Misdaadjournalist Paul Vugts vertelt hoe het OM het gevaar heeft onderschat. Ook de moord op advocaat Derk Wiersum komt aan bod. Paul: "Een afschuwelijk nieuw dieptepunt." Wat is de impact van deze moord op de rechtsstaat? En hoe gaat bijvoorbeeld Italië om met (maffia)geweld tegen rechters?Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
8/4/202023 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

E3: 3: Een kerkhof aan slachtoffers

De organisatie van Ridouan Taghi wordt in verband gebracht met een huiveringwekkend lange lijst moorden. Zoals die op de vermeende informant Samir Erraghib, die werd doodgeschoten toen hij in de auto zat met zijn zevenjarige dochter. Of misdaadblogger Martin Kok, die als een van de eersten over Taghi publiceerde. In deze aflevering ontleedt misdaadverslaggever Paul Vugts de moordlust die Taghi door justitie wordt toegedicht. De rode draad: wie praat, die gaat - en er wordt geen onderscheid gemaakt tussen informanten en publicisten. ‘We zitten als misdaadjournalisten in een grimmige tijd,’ erkent Paul. ‘Maar we hebben een half uitgesproken afspraak: we blijven vol publiceren. Het mag nooit lonen iemand als Martin Kok te vermoorden om wat hij heeft geschreven.’Presentatie: Corrie Gerritsma en Paul VugtsRedactie: Jeroen Pen en Rita SchoënTechniek: Simone EleveldMontage: Lisette SpiegelerSupport the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/20/202020 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

E2: 2: Bloed, en niets anders

In de tweede aflevering van De Taghi Podcast praat misdaadjournalist Paul Vugts over de ijzingwekkende pgp-berichten die de organisatie van Ridouan Taghi onderling uitwisselt, over onder andere liquidaties. Hoe komt de politie aan deze berichten, en hoe belangrijk zijn ze als bewijs?  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
7/6/202016 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

E1: 1: Een veelkoppig monster

Ridouan Taghi is de onbetwiste hoofdverdachte in de veelvoudige liquidatiezaak Marengo. Paul Vugts, misdaadverslaggever van Het Parool, neemt ons mee in het leven van Taghi. In de eerste aflevering schetst hij een beeld van Taghi’s opkomst. De vwo-scholier sloot zich als tiener aan bij de jeugdbende Bad Boys en belandde in de kleine criminaliteit. Vugts: “Hij was eerst een onderkruiper in die groep, dealde een beetje hasj op straat. Hij werd door oudere jongens weleens in elkaar getrapt. Maar de figuren die daar toen de baas waren, spelen nu een ondergeschikte rol in zijn organisatie.”  Support the show: https://krant.nlSee omnystudio.com/listener for privacy information.
6/26/202017 minutes, 14 seconds