Winamp Logo
Historier Som Endret Norge Cover
Historier Som Endret Norge Profile

Historier Som Endret Norge

Norwegian, History, 1 season, 165 episodes, 3 days, 14 hours, 48 minutes
About
Dette er podcasten for deg som er nysgjerrig på hvilke tilfeldigheter, oppdagelser, valg og hendelser som har formet landet vårt. Hver uke inviterer programleder Johannes Grindheim Ølfernes en ny ekspert som forteller om en mer eller mindre kjent historisk hendelse, som har fått store konsekvenser for Norge. Her kan alle fra historieentusiaster til de som skulket timene lære noe! Historier Som Endret Verden er en podcast fra Metro Sounds. Musikk: Epidemic Sounds. For annonsering kontakt [email protected].
Episode Artwork

Gunnar Sønsteby - Tinnsoldaten

I tre episoder skal vi bli bedre kjent med Nummer 24 - Gunnar "Kjakan" Sønsteby. I denne første episoden skal vi høre om livet til Kjakan på Rjukan før krigen og hvordan oppveksten formet den unge gutten til å bli en av landets største motstandshelter? Vi skal også høre om hans første møte med nazismens trussel og hvordan dette ble starten på hans vei inn i motstandsbevegelsen.For å fortelle oss om Kjakan har vi fått besøk av Petter Ringen Johannessen. Historiker og statsstipendiat. Forfatter av boka "NR.24".Programleder Christian Gilsvik.Gunnar Sønsteby ble født 11. januar 1918 i Tinngata 55 på Rjukan. Han var sønn av Gustav og Margit (f. Lien) Sønsteby.De kom begge fra bondeslekt, og Gunnar arvet sin mors rastløshet og energi og sin fars ro og rettferdighetssans.Hans oppvekst var preget av friluftsliv og skolegang. I hans årskull var det mange som senere skulle bli aktive i motstandskampen: Knut Haugland, Halvor Riverud, Olav Skogen, Leif Nielsen, Rolf Solem, Torjus Aarnes, Knut Berge og Einar Nordgaard. Legger man til tungtvannssabotørene Jens Anton Poulsson og Claus Helberg, som også kom fra dette lille tettstedet, forstår vi Milorg-leder og senere forsvarsminister Jens Chr. Hauges ordspill om «Tinn-soldatene».Les mer om Kjakan her.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/16/202428 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Quisling, Hitler og Lenin

Med oss for å snakke om Vidkun Quisling og de rundt han har vi manusforfatterne bak filmen "Quislings siste dager" - Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig.Programleder er Christian KonglundMusikk fra Epidemic SoundsLydklipp fra filmen Quislings siste dager.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/202411 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Quislings anger

Vidkun Quisling er fortsatt et nasjonalt traume som aldri helt blir leget, og i visse miljøer er han fortsatt en helt. Hvorfor var det så viktig for Norge at Quisling angret eller viste noen form for anger? Med oss for å snakke om Vidkun Quisling har vi manusforfatterne bak filmen "Quislings siste dager" - Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig.Programleder er Christian KonglundMusikk fra Epidemic SoundsLydklipp fra filmen Quislings siste dager.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/9/202414 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Quislings trekantdrama

Med oss for å snakke om Vidkun Quisling og de rundt han har vi manusforfatterne bak filmen "Quislings siste dager" - Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig.Programleder er Christian KonglundMusikk fra Epidemic SoundsLydklipp fra filmen Quislings siste dager.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/2/202430 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Da kongen flyttet Oslo

For 400 år siden herjet en bybrann Oslo. En bybrann som skulle endre byen og landet. For brannen var svært beleilig for Christian IV. Den dansk-norske kongen fikk muligheten til å bygge opp en dansk provinsby: Christiania.I dag skal vi snakke om. Da Oslo ble til Christiania. For å hjelpe oss i å forstå hva som skjedde har vi med oss museumspedagog ved Oslo Museum Marte Ofstad. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/26/202429 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Carl I. Hagen - norges mest omstridte etterkrigspolitiker

Mandag 6. mai ble Norges mest omstridte etterkrigspolitiker 80 år. Han annonserte samtidig at han ikke skal stå på noe liste til valget neste år. Tidligere redaktør Harald Stanghelle skrev i Aftenposten: I sum er Carl I. Hagen en av de største politiske suksesshistoriene i vår tid. Carl I. https://www.aftenposten.no/meninger/kommentar/i/qPnXAz/carl-i-hagen-en-suksesshistorieHagen er karakterisert som uhelbredelig selvopptatt og en rå populist. Men han har likevel fått attest for å være en mesterlig partibygger med stort talent for dobbeltkommunikasjon.Samtidig er det ingen som har større ansvar enn ham for at petroleumspopulismen – et ord som knapt gir mening på noe annet språk enn norsk – gjennom flere tiår preget norsk politikk. Insisterende startet Hagen alle slags debatter med frasen «i verdens rikeste land MÅ vi da ha råd til ...». Eller han valgte alternativet: «Det er en skam at vi i verdens rikeste land IKKE har råd til ...».Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/19/202435 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Jagerfly-tyveriet på Sola

I denne episoden får du høre den utrolige historien om da en mann gikk stjal et jagerfly på Stavanger Lufthavn Sola og fløy NATO-flyet over Norge. Hvordan var det mulig? Og hvordan endte det?Marianne Moe forteller om hendelsen i denne episoden.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjengklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/12/202438 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Fridtjof Nansen - Diplomat og statsbygger

Det er vanskelig å underdrive Fridtjof Nansens rolle i norsk historie. Fra hans heseblesende bragder i båt og på ski på Grønland og ved Nordpolen, hans rolle i å trene opp Prins Carl til å bli Kong Haakon, eller hans tid som Norges mann i Storbrittania og USA. I denne ukens episode får du et dypdykk i mannen Nansen, og vi skal prøve å skille mann fra myte. Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, forfatter, programleder og journalist. Hans-Olav har skrevet boken 'Historien om Nansen og Amundsen', og er veldig engasjert i norsk polarhistorie.Denne episoden ble først publisert 7. november, 2021. Programleder var Johannes ØlfernesMusikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/5/202423 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Fridtjof Nansen - Polfareren

Det er vanskelig å underdrive Fridtjof Nansens rolle i norsk historie. Fra hans heseblesende bragder i båt og på ski på Grønland og ved Nordpolen, hans rolle i å trene opp Prins Carl til å bli Kong Haakon, eller hans tid som Norges mann i Storbrittania og USA. Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, forfatter, programleder og journalist. Hans-Olav har skrevet boken 'Historien om Nansen og Amundsen', og er veldig engasjert i norsk polarhistorie.Denne episoden ble først publisert 7. november, 2021.Programleder var Johannes ØlfernesMusikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/202430 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

9. april: Bombingen av Elverum

9. april 1940 er en dato som er brent inn i Norges felles hukommelse. Men hva skjedde egentlig, de første skjebnesvangre timene. Hvorfor var Blucher lastet med en korps som skulle hylle Kong Haakon, og hvor skulle de tyske kulene og bombene treffe først? Svaret på dette og mer får du i denne episoden av Historier Som Endret Norge.Takk til vår gjest Vegard Sæther. Han er historiker, forfatter, lektor, og har blant annet skrevet boken Elverum 1940 – Den skjulte fienden.Denne episoden ble først publisert 28. oktober, 2021.Programleder var Johannes ØlfernesMusikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/22/202425 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

9. april: Kongens nei

9. april 1940 er en dato som er brent inn i Norges felles hukommelse. Men hva skjedde egentlig, de første skjebnesvangre timene. Hvorfor var Blucher lastet med en korps som skulle hylle Kong Haakon, og hvor skulle de tyske kulene og bombene treffe først? Svaret på dette og mer får du i denne episoden av Historier Som Endret Norge.Takk til vår gjest Vegard Sæther. Han er historiker, forfatter, lektor, og har blant annet skrevet boken Elverum 1940 – Den skjulte fienden.Denne episoden ble først publisert 28. oktober, 2021. Programleder var Johannes ØlfernesMusikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/15/202423 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Da Tyskland angrep Svalbard

Da krigen brøt ut i Norge 9. april 1940 var ikke tyskerne lenger nord enn Narvik. På Svalbard, en øygruppe hvor mye verdifullt kull og drivstoff ble produsert, var det ingen okkupasjon. Men 3 år senere dro tyskerne opp med marinens flaggskip, og en stor overmakt med menn. Hvorfor og hvordan skjedde det, og hvorfor har vi ikke hørt om det før? Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, journalist, programleder og forfatter. Programleder er Johannes Ølfernes. Denne episoden ble først publisert 19. desember, 2021. Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/8/202432 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Da samene skulle bli "norske"

Da den norske grunnloven ble skrevet ble ikke samene nevnt med ett ord, enda de var både mange og utbredt i landet. I den nye nasjonen var det ikke plass til flere kulturer, og gjennom lang tid drev staten mer og mer intens fornorskningspolitikk som skulle fjerne kvensk og samisk kultur. Hvordan gjorde de det, og hvilke holdninger lå bak? Ukens gjest er Mikkel Berg-Nordlie. Han har en doktorgrad i Historie ved Universitetet i Tromsø, er fagansvarlig for samisk historie på SNL, og er seniorforsker ved NIBR ved OsloMet. Der forsker han blant annet på samisk politikk. Denne episoden ble først publisert 5. desember 2021. Programleder er Johannes Ølfernes. Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/1/202440 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hvordan vi fikk Vinmonopolet

Tidlig på 1900-tallet sto avholdsbevegelsen sterkt i Norge. Folk flest var fornøyd med at fyll og uorden ikke preget bygd og by. Men de landene som kjøpte mest fisk fra Norge var ikke fornøyd. De var lei av at vi ikke kjøpte varene de eksporterte. De truet Norge med å stoppe all kjøp av fisk hvis ikke Norge kjøpte varene sine. Disse varene var vin.I denne episoden skal du få høre historien om Vinmonopolets oppstart og etablering i Norge. Forfatter, kåssør og øl-ekspert Espen Smith er gjest og forteller oss denne historien.Programleder: Christian GilsvikProdusent: Christian Konglund, Troy Langaas og Christian Gilsvik. Denne episoden ble først publisert 3. oktober 2022. Kontakt og følg oss på Instagram: @historiersomendretnorge Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/202440 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

EU-avstemningen i 1994

I 1972 sa Norge nei til EF, etter en bitter folkeavstemning som delte landet i to. Siden den gang har EF blitt til EU, og vokst noe veldig. Samtidig var den kalde krigen over, og verden var i endring. Hvor skal Norge plassere seg i politikken? I 1994 sa vi nok en gang nei til EU. Hvorfor det, og hva er egentlig EØS-avtalen? Ukens gjest er Dag Axel Kristoffersen, lektor, historiker, forfatter for Norgeshistorie.no ved UiO hvor han også er tidligere forsker og foreleser. Dag Axel var også med i NRK-dokumentaren Nei og atter Nei. Denne episoden ble opprinnelig sluppet 12. desember 2021. Programleder er Johannes Ølfernes. Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/202448 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Olav Den Hellige - Den brutale erobreren som ble helgen

Norges evige konge - Olav Den Hellige har en viktig posisjon i norsk historie, nasjonsbygging og religion. Men hvem var denne kristne kongen egentlig? I ukens episode vil du lære mye om vikingkongen som du ikke lærer på skolen. Alt fra hans brutale ungdomstid som leiesoldat, hans brutale erobring av landet, og spillet bak kulissene som gjorde han til helgen. Ukens gjest er Øystein Morten, religionshistoriker og forfatter. Han har skrevet flere bøker om norske vikingkonger, blant annet Jakten på Olav Den Hellige. Denne episoden ble først sluppet i 2021. Programleder er Johannes Ølfernes.Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/20241 hour, 13 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Det Norske Oljeventyret

Lille julaften 1969 er starten på det som skulle bli et norsk industrieventyr av dimensjoner. Men stemmer den historien egentlig? Og hvor gitt var det at oljen skulle endre landet på den måten det gjorde? Gjesten denne episoden er Helge Ryggvik, historiker, og forsker ved senteret for teknologi, innovasjon og kultur. Han har skrevet flere bøker om Norges oljehistorie, og var rådgiver til NRKs dokumentarserie Olje.Programleder: Johannes ØlfernesMusikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/20241 hour, 4 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Røykelovens mor

Gjest er Harald Stanghelle som forklarer hvordan loven på 80-tallet slo inn over landet og hvordan Tove Strand arbeidet med å få den gjennom.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/20248 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Røykeloven - Del 2

Røykeloven - Del 2 av 2. Året var 2004. Det året var Dagfinn Høybråten den desidert mest omstridte politikeren i Norge. Stortinget hadde akkurat vedtatt en innstramming i røykeloven som innebar et totalforbud mot røyking på kafeer og restauranter i Norge. Helseministeren måtte leve med drapstrusler og daglige hatmeldinger.I 2004 var over halvparten av Norges befolkning negative til lovendringen - som i år fyller 20 år.Gjest: Dagfinn HøybråtenProgramleder: Christian GilsvikLyd: NRK og Helsedirektoratet Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/202425 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Røykeloven - Del 1

Året var 2004. Det året var Dagfinn Høybråten den desidert mest omstridte politikeren i Norge. Stortinget hadde akkurat vedtatt en innstramming i røykeloven som innebar et totalforbud mot røyking på kafeer og restauranter i Norge. Helseministeren måtte leve med drapstrusler og daglige hatmeldinger.I 2004 var over halvparten av Norges befolkning negative til lovendringen - som i år fyller 20 år.Gjest: Dagfinn HøybråtenProgramleder: Christian GilsvikLyder: NRK Dagsrevyen og reklamefilm for Petterøs tobakk. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/202419 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

KLM

Tungt inspirert av Monty Python entret den raskt ikoniske humortrioen KLM stuene til nordmenn i flere 10år. Kirkvaag, Lystad og Mjøen gledet og provoserte med sin humor - og forente generasjonene i rollene som Gaus, Roms og Brumund Dal. Klarte de også å endre Norge?Den populære komedietrioen KLM, bestod av Kirkvaag, Knut Lystad og Lars Mjøen.De ble satt sammen i NRK. Trond Kirkvaag hadde gjort humor på TV sammen med Jon Skolmen. Lystad og Mjøen hadde gjort humor på radio sammen.I 1976 samarbeidet de for første gang sammen i Ny Nytt på NRK. I 1978 lagde trioen humorsuksessen «Brødrene Dal». Som et innslag i Halvsju, for å samle generasjonene sammen foran TVen. Trekløveret underholdt generasjoner av nordmenn i tiår hvor TV som medium var på høyden. KLM provoserte mange, men humoren slo alltid oppover. Kirken og NRK-monopolet fikk ofte gjennomgå.I 2007 ble trioen hyllet med hedersprisen under «Komiprisen». Kristian Serigstad Jensen og Hans-Olav Thyvold lager dokumentarfilm om Trond Kirkvaag og er gjester i ukens episode. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/20/202446 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bunad

Det var på slutten av 1700-tallet at den første interessen for de tradisjonelle folkedraktene i Norge begynte.Men det var først på midten av 1800-tallet når nasjonalromantikken bredte seg over landet, at bondekulturen og deres drakter ble sett på som verdifull. Folkedraktene ble en kjær motivasjonskilde for kunstnere, og etter hvert kom også nasjonalfølelsen til uttrykk hos folk flest som begynte å ta draktene i bruk.Første perioden av 1900-tallet ble mange av bunadene som vi kjenner i dag komponert. Det typiske for disse bunadene var at man skulle ha hvit, brodert skjorte og bunad i ull med forskjellig farge på liv og stakk, og med hjemmesydde broderier. Rundt århundreskiftet hadde også Hardangerbunaden festet grepet, og ble kalt for "nasjonalen" eller nasjonaldrakten. Bunaden gikk som en farsott over hele landet og selv i Setesdal fikk man hardangerbunad.Forfatter og kulturarbeider Hulda Garborg omtales ofte som bunadens mor, og var en viktig pionér innen bunadsarbeidet.Hulda Garborg så på bunaden som et verktøy for nasjonskamp, målsak og kvinnefrigjøring. Bunadene har til alle tider blitt benyttet som uttrykk for politiske eller ideologiske holdninger.Totalt finnes om lag 450 ulike bunader i Norge i dag, og rundt 80 prosent av norske kvinner eier en bunad. Blant menn er det i overkant av 20 prosent som har egen bunad. Nordmenn eier anslagsvis 2,5 millioner bunader, til en verdi av omkring 30 milliarder kroner.Marianne Moe er gjest og forteller oss om bunaden i en historisk kontekst. Programleder er Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Kilder:Bunadrosen.noStore norske leksikonNordaker bunaderNorskflid.no (Husfliden)Emblabunader.noNRK.noForskning.nohttps://www.vg.no/nyheter/meninger/i/Xg9AbW/bunaden-er-et-politisk-plagghttps://www.aftenbladet.no/meninger/i/gLBg5/bunadspolitiet-hva-er-egentlig-problemet-med-hijab-til-bunad Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/202429 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Edvard Tallaksen

Edvard Tallaksen var riksmannssønn fra Kristiansand - seiler og sjarmør. Men han var også en hemmelig agent som likviderte sivile nordmenn. Historien hans starter og slutter i tragedie.Marius Dæhli Clem er tilbake i Historier som endret Norge for å fortelle om det korte livet til krigshelten.Programleder Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Bøker som er nevnt i episoden:De likviderte, Eivind Sæther.https://bonnierforlag.no/boker/sakprosa/historie-og-dokumentar/de-likviderteDe kalte dem rottejegere, Eirik Veum.https://kagge.no/produkt/sakprosa/biografi-og-historie/de-kalte-dem-rottejegere/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/6/202432 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Gapestokken

En gapestokk er et tidligere strafferedskap, vanligvis utformet som en pæl med en jernbøyle som forbryterens hals ble lenket fast i, slik at vedkommende ble stilt ut til spott og spe for dem som gikk forbi. Den stod som oftest på torget eller ved kirken. Straffen kaltes også «halsjern» eller «å lenkes til pælen».Gjenklangs true crime-dronning Marianne Moe er med oss for å fortelle om den sagnomsuste straffemetoden og hvordan folk sto opp mot det mange mente var en feil måte å henge ut de laveste rangerte i samfunnet. Programleder Christian Gilsvik.Redaksjonsmedarbeider Nora Moe Jacobsen.Kilder: Nordisk Kriminalkrønike, Norske Forbrytere 2: Siste mann i gapestokken, av journalist Frank Kiel jacobsen.lokalhistoriewiki.nohttps://no.wikipedia.org/wiki/Gapestokkjustismuseet.nooddajangen.wordpress.comhttps://snl.no/gapestokkPodkasten er produsert av Gjenklang Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/202423 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Da aids kom til Norge - DEL 2

DEL 2Aidsepidemien er en av de viktigste begivenhetene i moderne norsk historie. Sykdommen endret vitenskap, politikk og synet på seksualitet, og viste hvor sårbart samfunnet var i møte med en dødelig epidemi. For de som var direkte berørt, ble aids et møte med redsel, stigma, sorg og død - men også med solidaritet, håp, mot og fellesskap.Lege og historiker Ketil Slagstad har skrevet boken "Det ligger i blodet", historien om aids i Norge, fra de aller første sykdoms- tilfellene i 1983 frem til en behandling forelå drøyt ti år senere.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/202429 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Da aids kom til Norge - DEL 1

DEL 1Aidsepidemien er en av de viktigste begivenhetene i moderne norsk historie. Sykdommen endret vitenskap, politikk og synet på seksualitet, og viste hvor sårbart samfunnet var i møte med en dødelig epidemi. For de som var direkte berørt, ble aids et møte med redsel, stigma, sorg og død - men også med solidaritet, håp, mot og fellesskap. Lege og historiker Ketil Slagstad har skrevet boken "Det ligger i blodet", historien om aids i Norge, fra de aller første sykdoms- tilfellene i 1983 frem til en behandling forelå drøyt ti år senere.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/202433 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Løvene på Løvebakken

Siden 1865 har løvene i granitt voktet stortingsbygningen. De to løvene har voktet flere generasjoner folkevalgte, vært gjenstand for beundrende blikk og nysgjerrige, klatrende barn. Men deres oppsiktsvekkende ferd mot bakken som på folkemunne er oppkalt etter disse løvene - er ukjent for de fleste.Programleder Christian Gilsvik i prat med journalist og podkaster Marianne Moe.Podkasten er produsert av Gjenklang. Kilder:Nordisk KriminalkrønikeArkivverket.noStortinget.noWikipediaStore Norske leksikon Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/202416 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

NS - Propagandaplakatene

NS sine propagandaplakater var sentrale i nazistenes forsøk på å fremme deres ideologi og sette bedre pris på okkupasjonsmakten. Plakatene benyttet seg av sterke visuelle elementer, inkludert symboler og kraftige slagord. Propaganda ble brukt for å spre frykt for en felles fiende. Hører denne formen for manipulativ kommunikasjon fortiden til, eller ser vi det samme i dag? Eva Marie Jansen, Museums pedagog på Norsk Grafisk Museum, er ukens gjest. Hun forteller om Justismuseets vandreutstilling "Propagandaplakatene til Nasjonal Samling 1933-1945".Programleder: Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/202433 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kåre Willoch

Kåre Willochs livsmotto var "alt med måte", men sparte ikke på kruttet da han moderniserte Norge på 80-tallet. Resultatet ble en økonomisk oppblomstring - og jappetid. Kåre Willoch preget norsk politikk i mer enn seksti år og blir omtalt som mannen bak det moderne Norge.Med oss for å fortelle hvordan Willoch endret Norge, er samfunnsredaktør i E24 Torbjørn Røe Isaksen. Har podkasten "Stopp Verden" og er tidligere stortingsrepresentant og næringsminister, kunnskapsminister og arbeids-og sosialmister for Høyre. Har skrevet bok med Kåre Willoch; Alt med måte.Programleder Christian Gilsvik.Takk til Erik André Holm-Nyvold i Podme for teknisk hjelp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/1/202439 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hvordan fikk vi påskekrim?

I Norge så elsker vi påskekrim. Men det ser ut til å være et særnorsk fenomen.. For hvis man søker på nettet etter “easter in norway” eller “bizarre easter traditions” kan man fort se hvordan resten av verden oppfatter tradisjonen vår. I en artikkel i Forbes fra 2022 er tittelen “Norway’s Weird 100-Year-Old Easter Tradition Of Crime Fiction”. Så hvorfor endte vi opp med denne tradisjonen akkurat i påsken? Dagens gjest var Marianne Moe fra true crime-podkasten "Kriminalkrøniken" Produsenter var Simon Lynau og Christian Konglund Podkasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/202420 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Fjellvettreglene

Vi skal snakke om fjellvettreglene i dag. Noe som vekker påskestemning og på mange måte gode følelser for nostalgikere. Men bakteppet bak fjellvettreglene er blytung. De kommer allerede i 1952, men Ulykkespåsken 1967 er sentral i denne fortellingen som leder opp til Severin Suveren. Denne uken har vi med oss journalist, forfatter og nostalgiker Magnus Helgerud.Programleder Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Musikk: Daydram - Raymond Vincent, Wallace CollectionDaydram - Frank Pourcel, Grand Orchestra Epidemic Soundhttps://www.dagbladet.no/kultur/en-rekke-dodsfall-og-ulykker-i-paskefjellet-ble-starten-pa-historien-om-severin-suveren/69658927https://no.wikipedia.org/wiki/Fjellvettreglenehttps://www.dn.no/magasinet/boker/magnus-helgerud/mobelhandlernes-landsforbund/willy-vyrje/etter-sjarmen-med-tarmen-gleden-med-skjeden-og-manus-om-anus-na-kommer-knytta-til-hytta/2-1-755919https://aschehoug.no/knytta-til-hyttahttps://arkiv.nrk.no/lydverket/historien-bak-fjellvettregel-lata/?replytocom=60092 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/202414 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Kvikk lunsj

I 1937 kom det en ny sjokolade på det norske markedet, som skulle endre Norge. Sjokoladen skulle være den ideelle tur- og reserveproviant. Formen på den nye sjokoladen var som skreddersydd for det hypermoderne sportsplagget på 30-tallet, nemlig anorakken. Sjokoladen ble markedsført som lett å bære og lett å fortære, og den skulle være bra for deg - fordi sjokoladen hadde samme næringsverdi som ett egg og to stykker brød med smør.Det blir hvert år produsert om lag 50 millioner plater hvert år, 400–500 tonn av disse selges i påsken. I snitt spiser nordmenn 5 kvikk lunsj hver bare i påsken. Hvorfor det?Journalist, forfatter og nostalgiker Magnus Helgerud er ukens gjest i Historier som endret Norge. Han har skrevet om Kvikk Lunsj i boka "Knytta til hytta".Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.https://www.aftenposten.no/foreldreliv/i/VbgWQ4/elleve-tall-som-beskriver-den-norske-paaskenhttps://www.nettavisen.no/livsstil/kvikk-lunsj-dette-visste-du-ikke-om-sjokoladen-vi-elsker-i-pasken/f/5-95-1008617https://no.wikipedia.org/wiki/Kvikk_Lunsjhttps://meny.no/tema/paske/kvikk-lunsj/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202413 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Knytta til hytta

Hver år bygges det fem tusen nye fritidsboliger i Norge. Det finnes omlag en halv million hytter her til lands og vi nordmenn tilbringer femti dager i året på hytta. Og når påsken nærmer seg - og noen spør "Kor skal vi reis?", Så er som regel svaret hytta. Halvparten av nordmenn som tar påskeferie, drar på hytta. - til sammenligning - Fire prosent av oss går i kirken.Hva driver oss til feire påsken på bakglatte ski på fjellet? Hvorfor er vi så knytta til hytta?Journalist, forfatter og nostalgiker Magnus Helgerud er gjest i Historier som endret Norge. Forfatter av boka "Knytta til hytta". I år som i fjor blir det nå i den stille uke litt påskefokus i Historier som endret Norge. Følg oss og aboner, så får du beskjed når det er nye episoder ute. Programleder: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/25/202430 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kongens knokler

I nesten tusen år har den storslåtte katedralen i Winchester vært hjemstedet for seks kongelige kister. I kistene ligger etter sigende skjelettrester av det tidlige Englands mest prominente individer - hulter til bulter. Kongelige og biskoper. Og en vikingkonge og formidabel dronning."Beinrestene i Winchester har blitt en vei inn til ny kunnskap om skapelsen av England. Og avdekker en fortid hvor vikingenes erobringer, plyndringer og bosetning hadde en avgjørende betydning for de britiske øyer." Sånn beskrives boka «Kongens knokler» skrevet av forfatteren av den internasjonale bestselgeren Elvekonger, Cat Jarman. Hun er gjest i Historier som endret Norge denne uken. Programleder Christian GilsvikTeknisk produsent Troy Langaas EriksenPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/18/202441 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Det første norske oljeeventyret

Det fantes en industri som utnyttet havets rikdommer og ga nordmenn økt velstand, skapte arbeidsplasser og sikret store midler inn i statskassen. Denne industrien tvang økosystemer ut av balanse helt til den ødela seg selv. Er historien om hvalfangsten et bilde på at historien gjentar seg? Hva lærte vi egentlig av det første norske oljeeventyret? Argumentene som ble brukt for å opprettholde jakten, er lik den man ofte i dag bruker for å ivareta miljøødeleggende industri.Da fangst av blåhval ble stanset i 1960-årene, var det i grevens tid. Verdens hvalbestander var nesten utryddet i vår jakt på olje. Stavanger Aftenblad beskriver hvalfangsten som «Det store skjelettet i nasjonens skap».Forfatter og professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo Espen Ytreberg har gitt ut boka Utryddelsen. Der forteller han historien om den norske hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Espen Ytreberg er ukens gjest i Historier som endret Norge.Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Troy Langaas Eriksen.Podkasten er produsert av Gjenklang.https://fpress.no/boker/utryddelsenhttps://www.forskning.no/dyrevelferd-fangst-hav-og-fiske/var-norske-hvalfangere-bekymret-for-hva-de-var-med-pa/2249573https://www.nrk.no/vestland/xl/strid-om-kvalfangsten_-skal-vi-vere-stolte-eller-flaue-over-dette_-1.16570727https://www.aftenbladet.no/kultur/i/bgr8Qv/det-store-skjelettet-i-nasjonens-skap Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/202418 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hvalfangst - Utryddelsen

I hundre år var Norge pådriver, innovatør og profitør i den største nedslaktingen av ville dyr verden noensinne har sett: Den globale industrielle hvalfangsten. Norge utviklet teknologi, åpnet nye fangstfelt og arbeidet internasjonalt for å hindre regulering og begrensninger. Norske arbeidere bemannet den norske hvalfangstindustriens hvalkokerier og hvalbåter. Da hvalfangstens epoke var over, var nesten ingen igjen av hvalene som hadde fylt verdenshavene. I dypet rådet en ny stillhet. Langs strendene i Sørishavet lå bare de råtnende hvalskrottene igjen. Mens de norske hvalfangst-rederne hadde blitt rike. Forfatter og professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo Espen Ytreberg har gitt ut boka Utryddelsen. Der forteller han historien om den norske hvalfangsten fra arbeidernes perspektiv. Espen Ytreberg er ukens gjest i Historier som endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Troy Langaas Eriksen. Podkasten er produsert av Gjenklang. https://fpress.no/boker/utryddelsenhttps://www.forskning.no/dyrevelferd-fangst-hav-og-fiske/var-norske-hvalfangere-bekymret-for-hva-de-var-med-pa/2249573https://www.nrk.no/vestland/xl/strid-om-kvalfangsten_-skal-vi-vere-stolte-eller-flaue-over-dette_-1.16570727https://www.aftenbladet.no/kultur/i/bgr8Qv/det-store-skjelettet-i-nasjonens-skap Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/11/202432 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Koie

Thor Gotaas er på besøk for å fortelle om koienes viktige posisjon i skogbruket. Skogen har fra de eldste tider vært en viktig del av næringsgrunnlaget i Norge. Den gav mat, brensel, emner til våpen, redskaper og husvirke. Skogsarbeidere har hatt en sentral rolle i dette næringsgrunnlaget. For skogsarbeideren sto koiene sentralt. Koie er et husvære som var oppsatt for å gi nattely til skogsarbeidere. Sammen med Marius Nergård Pettersen kom Thor Gotaas med Koieboka i fjor. Koieboka - historiene om det lille hjemmet i skogen. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/202431 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Edderkoppen - Del 2

Arvid Engen, møbelhandler, mangemillionær, eiendomsspekulant og politisk spinndoktor. I løpet av 1970- og 80-tallet pleiet nær kontakt med topp-politikere i Arbeiderpartiet, Fagbevegelsen, politivesenet og pressen. Flere av telefonsamtalene har han tatt opp på bånd. Noen av dem spiller han av for journalister. I 1989 sprekker saken som retter spot-lighten mot Edderkoppen på Jessheim. Journalist Viggo Johanssen ble kjent med Engen sommeren 1989. Og fikk lydbåndene som ble til boka Edderkoppen. Viggo Johansen er gjest i Historier som endret Norge denne uka. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202421 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Edderkoppen - Del 1

På 70- og 80-tallet stormet det blant toppene i Arbeiderpartiet. Pressen skrev om alt. De var godt informert, og brettet ut om alt fra personkamp til endringer i regjering. Arbeiderpartiet fryktet de ble avlyttet på Youngstorget. Sommeren 1989 kom nyheten slo ned som et jordskjelv i norsk politikk. Tidligere Arbeiderparti-leder Reiulf Steen hadde jevnlig kontakt med en amøbelhandler på Jessheim, som tok opp telefonsamtaler på bånd og delte videre med pressen. Hele Norge ble da kjent med Arvid Engen, som i vinter har fått en slags renessanse i tv-serien Makta.Arvid Engen er den merkeligste figuren i norsk politiskhistorie. Mediene døpte ham «Edderkoppen».Pål T. Jørgensen og Viggo Johansen skrev i 1989 boka Edderkoppen. Basert på lydbåndene Arvid Engen ga de to journalistene. Viggo Johansen er ukens gjest i Historier som endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/26/202435 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Fotograf Knud Knudsen

Knud Knudsen var en av de første fotografene av et visst format i Norge. I fotografiets spe begynnelse ble han av mange regnet som fotografen som skapte «Det norske bilde». Midt i en tid hvor Norge løsrev seg fra unionen og en ny nasjon skulle formes, ble han en av de viktigste fotopionerene i landet. Fra en bondeslekt i Odd flyttet han til Bergen og satset på dyrking og salg av frukttrær. Men i Bergen var bitt av foto-dilla. "Alle" skulle til fotografen for å bli tatt bilde av. Knudsen vente blikket ut av byen og så muligheter fotografiet og i landskapsfotografering. Gjesten som skal svare på om Knud Knudsen endret Norge er Torild Gjesvik. Forfatter av boken Fotograf Knud Knudsen - veien, reisen, landskapet. Her kan du se bildene til Knud Knudsen: https://marcus.uib.no/search/?q=Knud%20knudsenProgramleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/202429 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Stine Lise Hattestad

Når vi skriver 16. februar 1994, har en norsk kvinne aldri vunnet et individuelt OL-gull på ski. En kvinnelig skiutøver fra skinasjonen Norge har ennå ikke stått alene øverst på pallen i et vinter-OL. Hverken i langrenn eller alpint. Til sammenligning har de norske ski-herrene vunnet godt over 30 individuelle OL-gull. Kvinnene har vunnet et par langrennsstafetter, men ellers har de kun tatt noen få andre- og tredjeplasser. Hvorfor var det sånn? Den 27 år gamle freestylekjøreren Stine Lise Hattestad er en av dem som nesten lyktes. Men det var før 16. februar 1994.Forfatter av boken 16 dager på Lillehammer, Magnus Helgerud er gjest i Historier som endret Norge denne uken. Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Thia Dahl.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202413 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

16 dager på Lillehammer

I disse dager er 30 år siden OL på Lillehammer. For å fortelle oss om lekene har vi denne uken besøk av Magnus Helgerud. Han har skrevet boka 16 dager på Lillehammer. En biografi om vinter-OL 1994. I episoden "Da Lillehammer fikk OL" kan du høre om hvordan lekene havnet på Lillehammer, og dramatikken som utspilte seg før åpningssermonien. I denne episoden skal vi høre hvordan det gikk. Hvordan var de 16 dagene på Lillehammer?Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Thia Dahl.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202430 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Da Lillehammer fikk OL

12. februar 1994 sitter Gerhard Heiberg på VIP tribunens første rad. Da Lillehammer ble tildelt OL, høsten 1988, var Heiberg konsernsjef i sementindustrien. Ett år senere ble han oppringt av statsministeren, som spurte om han kunne være villig til å ta på seg en viktig oppgave for det norske folk. Etter det brukte Heiberg all sin våkne tid på å planlegge en idretts- og folkefest. Men hans ferd frem mot dette øyeblikket var på ingen måte preget av fred og forbrødring. De siste ukene før 12. februar 1994 hadde OL-sjefen knapt sovet. De siste dagene hadde vært de verste i Gerhard Heibergs liv. I dag er det 30 år siden. I denne episoden få høre hvordan Lillehammer fikk OL og om dramatikken som utspant seg dagene og timene før den 12.februar 1994. kl 16:00. Magnus Helgerud er forfatter av boken 16 dager på Lillehammer, og er gjest denne uken i Historier som endret Norge.https://aschehoug.no/16-dager-pa-lillehammerProgramleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Thia Dahl.LYD:Epidemic SoundNRK https://tv.nrk.no/serie/olympiske-leker-tv/2019/MSPO48050719/avspillerNRK https://tv.nrk.no/serie/olympiske-leker-tv/2019/MSPO48051319/avspillerPodkasten er produsert av Gjenklang Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/202442 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Alexander Kielland - Del 2

Generasjoner av nordmenn har blitt lært at Alexander Kielland var en litteraturens fire store. Tross hans korte forfatterkarriere og liv. Men har egentlig Alexander Kielland endret Norge?Anbefaler å høre "Alexander Kielland - Del 1" før du hører denne. I denne delen forteller tidligere leder for Kielland-senteret Stine Honoeré videre om Alexander Kielland.Programleder Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/202428 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Alexander Kielland - Del 1

Som forfatter var Alexander Kielland en av de store. I hjembyen ble han Alexander den store. Han skrev om hykleri i samfunnet og hos borgerskapet. Et borgerskap han selv var en del av. Med flosshatt, silkevest og champange, ble han en fanebærer for kritisk realisme. Han ønsket å sette problemer under debatt, bidra til opplysning og å endre Norge.Ukens gjest er tidligere leder for Kielland-senteret, Stine Honoré.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/202421 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Kongen og lova

Egentleg skulle han ikke bli konge. Da han likevel vart krona som kong Magnus 6. i 1261, ble han den eneste kongen i norsk middelalder som ikke førte krig. I steden skapte han Landslova, som ble en grunnstein i norsk politikk, rett og samfunn. Kong Magnus 6. er en av de mest fasinerende kongene vi har hatt. Han levde i et århundre, der Norge utvikla seg i stor fart og fikk - som et av få land i Europa - en lovbok som ble brukt i hele landet. Likevel er Magnus Lagabøter kanskje den av de norske middelalderkongene vi vet minst om. Han i Norge som kanskje vet mest om denne kongen og denne loven er ukens gjest, Jørn Øyrehagen Sunde. Jørn Øyrehagen Sunde er professor i rettshistorie ved Institutt for offentlig rett i Oslo, forskar på Nasjonalbiblioteket, og den fremste eksperten på Landsloven av 1274. I fjor kom du med boka Kongen, lova og landet - kong Magnus Lagabøter, landslova av 1274 og det Norge han skapteProgramleder Christian GilsvikTeknisk produsent Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/202442 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Folkene og loven i middelalderen

Loven som forandret Norge fyller 750 år i 2024. Nasjonalbibloteket er nasjonal koordinator for Landslovjubileet og stiller mannsterke opp i Historier som endret Norge, historiker Ole-Albert Rønning Nordby og Nasjonalbiblotikar Aslak Sira Myhre er gjester.De forteller om hverdagslivet, folk flest i middelalderen, og hvordan loven endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Teknisk produsent Troy Langaas.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/22/202446 minutes, 1 second
Episode Artwork

Da Norge solgte våpen til en diktator - trailer

Hør mer i Historier som endret verden Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/20241 minute, 35 seconds
Episode Artwork

Ole Paus

Den folkekjære visesangeren Ole Paus gikk bort før jul i fjor. Han var både en sylskarp satiriker og en hjertevarm poet som satte ord på våre innerste følelser, sa statsministeren etter hans død. Tidligere kollega og journalist Hans-Olav Thyvold prøver å gi svar på om Ole Paus har endret Norge.Programleder Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/15/202443 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Odd Nansen

De aller fleste vet hvem fredsprisvinner og polfarer Fridtjof Nansen var. Færre kjenner til sønnen hans, Odd Nansen.. Men i skyggen av sin far gjorde han en like stor innsats.Historien om ham handler om en uredd mann som i svært vanskelige tider reddet mange jøder fra Holocaust før andre verdenskrig, som selv satt tre og et halvt år i tyske konsentrasjonsleire, og som resten av livet var en humanitær kjempe som fikk stor internasjonal betydning.Vi fikk besøk av Anne Ellingsen - forfatter, frilansjournalist og foredragsholder. Hun har doktorgrad i sosialantropologi fra Universitetet i Oslo. I 2015 utga hun biografien "Odd Nansen, Arvtageren", og i 2023 kom "Odds store krig".Programleder og produsent er Christian Konglund Musikk og lyd: Epidemic Sounds, Soundly og Christian KonglundPodkasten er produsert av Gjenklang Studio  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/202430 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Norske mirakler i middelalderen

Livet til et middelaldermenneske var hardt. Du vokste opp blant kriger, uår, pest og sykdom - alt mulig kunne skje, og det var dårlig med sikkerhetsnett for den som falt. Men de hadde én ting som samlet dem: Troen, og troen på mirakler..Med oss for å snakke om middelalderens tro på mirakler har vi middelalderhistoriker Kaja Merete Hagen.Produsent og programleder er Christian Konglund.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio.Musikk og kontentum fra EpidemicSounds og Soundly. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/3/20248 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Første verdenskrig i Norge

Norge var offisielt nøytrale under første verdenskrig – men det hindret selvsagt ikke utenlandske operatører i å finne på muffens her.Med oss i denne miniserien for å snakke om hendelser i Norge under første verdenskrig har vi Eirik Brazier, historiker og førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge.Programleder og produsent: Christian KonglundMusikk: Epidemic Sounds Podcasten er produsert av Gjenklang Studio Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/1/202412 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

12000 år med norsk historie

De første nordmennene kom sørfra for rundt 12 000 år siden og tilhører gruppen Eastern Hunter Gatherers. For rundt 10 000 år siden begynte en ny bølge med innvandring via Kolahalvøya fra folkegruppen Western Hunter Gatherers. Sammen ble disse to gruppene til Scandinavian Hunter Gatherers, som majoriteten av den norske befolkning stammer fra.I denne episoden av Historier som endret Norge får du høre programleder Christian Konglund i samtale med Sturla Ellingsvåg.Sturla er historiker og har 18 års erfaring med historiefaglig DNA-forsking. Nå er han ute med en bok sammen med podkaster Wolfgang Wee. Boka heter 12000 år med norsk historie. https://bok.norli.no/12000-aarProgramleder Christian Konglund.Produsent Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/202336 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Krigsseileren Fern Sunde

Fern Sunde var den vestlige verdens første kvinnelige skipsradiotelegrafist. Som ung kvinne tok hun noen kontroversielle og svært modige valg. Hun ville gjøre en aktiv innsats for å bekjempe nazismen. Hun krysset Atlanterhavet med livsviktige forsyninger 78 ganger før freden kom i 1945. Hennes innsats ble lagt merke til og mange kvinner kom til å følge i hennes kjølvann.Til å fortelle om Fern Sunde har vi med oss Simen Zernichow fra ARKIVET Freds- og menneskerettighetssenter. Og Christian Siebenherz manusforfatter på filmen Konvoi som kommer på kino i jula.Les mer om Fern Sunde her: https://www.vestagdermuseet.no/wp-content/uploads/2013/06/Fern-Sunde.pdfProgramleder Christian Gilsvik.Produsent Troy Langaas.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/26/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

Murmanskkonvoiene

Sommeren 1941 virker Hitlers krigsmaskin ustoppelig. Etter å ha underlagt seg store deler av Europa, invaderer Tyskland nå Sovjetunionen. De allierte blir tvunget til å hjelpe. Konvoier, bestående av lasteskip fylt til randen med krigsmateriell, begynner den farefulle ferden fra Island til Murmansk og Arkhangelsk i det som har blitt kalt «verdens verste sjøreise». Du skal få høre mer om de allierte konvoiene som la ut på den viktige og farefulle ferden for å nå Russland med krigsmateriell. Til å være med å fortelle om konvoiene har vi fått besøk av Simen Zernichow fra ARKIVET Freds- og menneskerettighetssenter. Og Christian Siebenherz manusforfatter på filmen Konvoi som kommer på kino i jula.Podkasten er tatt opp i Acast sitt studio i Jul i Vinterland i Spikersuppa. Programleder Christian Gilsvik.Produsent Troy LangaasPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/25/202338 minutes, 1 second
Episode Artwork

Reisen til julestjernen

Her får du et gjenhør med juleepisoden med Hanne Krogh om hennes reise til julestjernen. Like sikkert som at tider skal komme og tider skal henrulle - er fortellingen om Sonja, og om hennes reise for å finne julestjernen en av våre sterkeste felles juletradisjoner. Teaterstykket Reisen til julestjernen hadde ur-premiere på Nationaltheatret julen 1924, og blir beskrevet som sjelen til teateret.Da stykket kom på film for første gang i 1976, var det med et rekord budsjett og med et stjernespekket norsk skuespillerlag. For den unge Hanne Krogh var det like naturlig å ta rollen som Sonja - som at slekt følger slekters gang. Hanne Krogh er en av Norges beste formidlere. Kulturgründeren fikk i høst tildelt Kongens Fortjenestemedalje av statsforvalteren i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland. I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at hun spilte hovedrollen i det som sies å være den mest sette norske filmen noensinne, “Reisen til julestjernen”. Hanne Krogh var også den første artisten som holdt konsertturneer i norske kirker – uten prest. Hanne ville snakke selv. Dette skapte en tradisjon som har gitt kirkene et helt nytt liv og også gode inntekter. Noe de fleste tar som en selvfølge, hvilket det slett ikke var da Hanne kjempet utallige kamper gjennom menighetsråd og presteskap. Hun åpnet kirkedøra så resten av bransjen kunne gå gjennom den.https://snl.no/Reisen_til_julestjernenMusikk: NRK - Norge Rundt 22. desember 1989. Hanne Krogh synger Sonjas sang til julestjernen. https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/1989/FSPO01004489/avspillerIntromusikk: Epidemic SoundLydklipp: Reisen til julestjernen, 1976 Norsk Film AS.Programleder og produsent: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang.God jul fra alle oss i Gjenklang! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/202336 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Dronning Eufemias juleselskap

I 1302 var den norske kongemakten samlet for en et juleselskap på det splitter nye Akershus slott. Juleselskapet var preget av høypolitikk. En forlovelse, et dødsfall, en sleip svensk hertug, en dronning marinert i ridderlitteratur og en konge som skulle rive ned det forfedrene hadde bygget opp. Dette var julemiddagen som endret Norge. Forfatter og historiker Mona Ringvej er gjest i denne episoden som er spilt inn i Acast sitt podkaststudio i Jul i Vinterland i Oslo.Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/202330 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Den norske nissen

I desember får du litt ekstra å lytte på fra oss i Historier som endret Norge. Her er et gjenhør med en julespesial som vi gjorde i fjor om Den norsk Nissen, med Ane Ohrvik.Ingen i norsk folketro kommer nærmere oss mennesker enn den lille gråkledde mannen med rød lue og langt skjegg. Han har blitt et symbol på jul, men og et symbol på det som er norsk. På godt og på vondt. Men har den lille nissen endret Norge?Programleder Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/202329 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Julens mørke krefter

På selveste lucia-dagen skal vi nå få et gjenhør med en juleepisode som tar for seg julens mørke krefter. Geir Thomas Risaasen fra Norsk folkemuseum forteller oss at julen var høytid for overtro hvor det var de mørke kreftene man var redd for skulle ødelegge julefreden. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/20238 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Leger Uten Grenser

Dette er en spesialepisode med Leger Uten Grenser rett og slett fordi vi mener at den livreddende jobben de gjør på Gaza nå, fortjener mer oppmerksomhet. Leger Uten Grenser er 100% politisk uavhengig og bidrar i verden hvor det er behov. Alle reklameinntekter fra denne episoden går til dem, og har du lyst og mulighet til å hjelpe kan du Vippse et valgfritt beløp til 2177.Med oss for å snakke om historien til Leger Uten Grenser har vi Morten Rostrup.Programleder og produsent er Christian Konglund.Musikk fra Epidemic Sounds, lydbilde fra Soundly, lydklipp fra NRK.Podkasten er produsert av Gjenklang Studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202333 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Fredens pris

Mange familier slet med svik og skyld, og selv om ikke forbrytelsene var store nok for straff fra myndighetene kunne det rive opp familier inn i fredsårene. Ved en tilfeldighet oppdaget forfatter og historiker Mona Ringvej historien om sin ukjente farmor. Historien innholder svik, utstøtelse, forbytting og tapte familiebånd under andre verdenskrig. Har tausheten i mange norske hjem etter krigen endret Norge?Mona Ringvej er aktuell med boken "Eilif og Oline" og er gjest i Historier som endret Norge. Programleder: Christian Gilsvik.Episoden er tatt opp i Acast sitt studio i Jul i Vinterland i Spikersuppa i Oslo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/202335 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

OL-Pins 1994

I følge SNL er pins jakkemerker eller luemerker med nål eller annen festeanordning. Disse er oftest laget som reklame for firma, lag eller forening, eller som suvenir fra en spesiell begivenhet. Som motepreget samlerobjekt ble pins kanskje særlig kjent fra Lillehammer-OL i 1994.Forfatter og journalist Magnus Helgerud er gjest. Han forteller om pinssamlere, pinsmafiaen, pinstyver og mannen som ble Lillehammers rikeste mens pinsfeberen herjet landet. Aktuell med boken "16 dager på Lillehammer". Opptaket er gjort i studio til Acast i Jul i Vinterland i Spikersuppa i Oslo.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/202333 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Heyerdahls ettermæle

Hvordan ser vi på Thor Heyerdahls arbeid over 20 år etter hans død? Er det forskeren eller oppdageren som står igjen? Eller kanskje begge deler? Hans dristige reiser og vitenskapelige bidrag var med på å forme han som en nasjonalhelt. I fotsporene til de store polfarerene. Journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold er gjest og gir sitt syn på hva som står igjen etter Thor Heyerdahl. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/202342 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Mangus Lagabøte

Er Magnus Lagabøte den beste kongen Norge har hatt? For å snakke om kong Magnus og svare på hvordan han endret Norge; Are Sende Osen. Aktuell med 3. sesong av podkast-serien Kongerekka og ny bok i bokserien Kongrekka. Magnus Lagabøte var en norsk konge som regjerte fra 1263 til 1280. Han er mest kjent for å ha samlet Norges lover i den omfattende lovboken "Landslova av 1274".I 2024 skal 750-årsjubileet for Magnus Lagabøtes landslov feires som nasjonalt jubileum.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/202328 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Maktens havn Avaldsnes

Avaldsnes har gjennom årtusener vært et internasjonalt maktsenter. Langs innseilingen til Avaldsnes troner monumentale gravhauger fra bronsealder til vikingtid. Her finnes flere svært rike graver og de to eldste vikingskipene i Skandinavia. For de som reiste forbi var det ikke tvil om at høvdingene og sjøkongene på neset satt med selve nøkkelen til Nordvegen. I middelalderen lå kongens gård og hanseatenes havn på Avaldsnes. Det at denne middelalderhavnen er urørt av moderne utvikling, er unikt i europeisk sammenheng. Og kan i dag gi oss flere svar på hvordan maktens havn på Avaldsnes har endret Norge.Arkeolog Håkon Reiersen forsker på statusgjenstander, graver, elitemiljøer, maktsenter og faghistorie. Han deltar i forskningsprosjektet "Avaldsnes - Maktens havn".Håkon Reiersen skal fortelle oss hva som skjer når kongen mister den sentrale maktposisjonen i middelalderen. Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/202333 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Skikongen Petter Northug

Petter Northug kom inn i skisporten med et smell. Og vår nasjonalidrett ble aldri det samme etter. Men har Petter Northug endret Norge?Thor Gotaas er gjest når vi prøver å få et svar på det. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/202340 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kong Olavs polske look-alike

Her er en liten bonus. Anbefaler deg å høre episoden "Margrete den store" før du hører denne. Margretes sønn, Olav, ble konge av Norge. Han døde ung. Men etter at Margrete satt med makten over Norge, Sverige og Danmark hevdet noen at kong Olav ikke var død. I Polen var det nemlig en mann som lignet veldig på den tidligere konge. Hva skjedde når han reiste til København for å fortelle Margrete at hun var hans mor?Gjest: Are Sende OsenProgramleder: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/1/20236 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Margrete den store

Da hun var 17 år gammel og 7 måneder på vei. Satt hun å sultet alene på Akershusfestning som norges dronning. Noen år senere ble hun den mektigste kvinnen Norden noen gang har sett.  I Historier som endret Norge denne uken får du høre om Margrete den store. Margrete Valdemarsdatter. Kalmarunionens mor. Intet mindre. For å snakke om henne og om hennes reise til makten er mannen bak bok og podkastserien Kongerekka, Are Sende Osen gjest i Historier som endret Norge. Programleder: Christian GilsvikIntrotekst: Christian KonglundMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/202339 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Gro og Reiulf

Torsdag 2. april 1981 skulle landsmøtet i Arbeiderpartiet velge ny formann. Det store spørsmålet var om Reiulf Steen ville ta gjenvalg. Hvis han trakk seg, ville Gro Harlem Brundtland overta. Hun derimot var overbevist om at Reiulf ville gjøre det han kunne for å gjøre det vanskeligst mulig å være Gro.. I denne episoden får vi høre om maktkampen i Arbeiderpartiet mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Bruntland. For som flere politiske ledere i historien møtte også Gro på maktkamp på sin vei til makta. Aage Georg Sivertsen er forfatter av blant annet boka «Arbeiderpartiets maktspill - veien, sannheten og partiet» - der han blant annet tar for seg maktkampen mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland. Programleder Christian Gilsvik. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/202326 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Katti Anker Møller

Hun var den smellvakre godseierfruen med silkekjoler og fulle ballkort, men også en dame som ble utskjelt og latterliggjort fordi hun jobbet for noe så uhørt som at kvinner selv skulle få bestemme om de ville ha barn. Katti Anker Møller er den viktigste kvinnesakspioneren mange aldri har hørt om.Mens den borgerlige kvinnebevegelsen på begynnelsen av 1900-tallet kjempet for retten til utdannelse og selvstendig arbeid, mente Katti Anker Møller (1868-1945) at de glemte noe viktig: Før en kvinne kan bestemme over sin egen kropp, og kontrollere om hun vil ha barn, når og hvor mange hun eventuelt vil ha, er hun ikke fri. Hun forsto at det ikke hjalp om kvinner fikk utdannelse og arbeid hvis de skulle gå gravide i 20 år. Men prevensjonsmidler ble regnet som en synd mot Gud, abort var ulovlig og medførte straff, og samfunnet skulle ha seg frabedt at en rik og fornem kvinne høylytt mente noe annet.Katti Anker Møller var en gåtefull skikkelse som giftet seg med sin rike fetter og levde en norsk variant av Downton Abbey. Hun ble fattige tjenestejenters forsvarer, og reiste Norge rundt og holdt foredrag. Hun jobbet fram noen av de mest radikale lovendringene i sin tid, endringer som har paralleller til dagens nyhetsbilder – som abortkampen i USA.I 1915 resulterte arbeidet hennes i De Castbergske barnelover (1915) som sikret barn født utenfor ekteskap arverett til sine fedre.Journalist og forfatter Hege Duckert er gjest. Hun har vært i Nasjonalbibliotekets arkiver, gått gjennom trettisju esker med brev, dagbøker, foredrag og avisutklipp, og funnet nytt materiale om livet til kvinnen som ble for radikal for kvinnebevegelsen. Det har blitt bok Katti Anker Møller. Å bestemme over livet. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/202342 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Løpekongen Mensen Ernst

Mensen Ernst, tidenes største langdistanseløper og Norges første profesjonelle idrettsutøver. Tidlig på 1800-tallet var langdistanseløping begynt å bli populært i Europa. I begynnelsen kalte man sporten pedestrianisme, etter det engelske ordet for fotgjenger. En av de fremste utøverne av sporten var en nordmann: sogningen Mons Monsen Øyri. Han ble berømt i hele Europa under artistnavnet "Mensen Ernst", og opptrådte både som kurér og i konkurranser. Det som virkelig sikret hans ry var et løp fra Paris til Moskva - på bare 15 dager! Hva var det som drev ham ut på stadig nye løp og reiser? Bredo Berntsen er gjest i ukens Historier som endret Norge. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/9/202332 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bombeangrepet i Drammen 1997

Sommeren 1997 tordet statsminister Thorbjørn Jagland, «Disse satans drapsmenn må tas».Bildene fra Drammen så ut som om de var hentet fra et krigsherjet land. Det til da største bombeangrepet i norsk fredstid hadde funnet sted, og en uskyldig kvinne var drept. Trebarnsmoren Irene Bækkevold hadde ingenting å gjøre med verken Bandidos eller Hells Angels.I løpet av få år på 90-tallet hadde Bandidos og Hells Angels havnet i en dødelig konflikt. Bandidoslederen Jan «Face» Krogh Jensen ble likvidert – skutt og drept av én eller flere snikskyttere i Mjøndalen sommeren 1996. Så kom eksplosjoner, skyting på åpen gate og bombeangrepet i Drammen.Nå skulle menneskejakten begynne, politiet skulle gi «disse satans drapsmennene» et ansikt. Trodde de.For første gang har en journalist og forfatter fått tilgang til over 25 000 etterforskningsdokumenter og politiavhør i de to MC-drapene begått på norsk jord. Politiets desperate jakt på gjerningsmennene bak bombeangrepet i Drammen, endte i en skuff. Men så, etter fire år, skjøt den fart igjen, til tross for at etterforskerne – mellom linjene – fikk beskjed fra politiledelsen om å pakke bort saken.Det kom et gjennombrudd, takket være risikofylt spaning, informanter, telefonavlytting og undercoveragentvirksomhet der Eirik Jensen var rådgiver. Ikke alt var like vellykket, noe var slurvete gjort, som da politimannen som lusket rundt i kamuflasjedrakt i hagen til en mistenkt, ble ferska. Men til slutt ble sju personer dømt for mordbrann og grovt skadeverk.Øystein Milli har skrevet boka "Dødelig Brorskap" og er gjest i Historier som endret Norge. Gjennom 25 år har han dekket de største krimsakene i nyere norsk historie. I dag jobber han som krimkommentator i VG, og mange kjenner Milli igjen fra Krimpodden.Programleder er Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/202354 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Poteten

Knollene fra Andesfjellene endret også Norge da de ble fraktet over grensen vår. Noen mener vi kan takke en svenske for at poteten kom til Norge. Andre peker på norske sjøfarere. Mange mente at poteten var djevelens verk fordi den vokste under jorden. Det ble sagt at den skadet blodet, man ble dum, få alvorlige sykdommer og bli spedalsk. Kirken grep inn og de såkalte "potetprestene" startet å framsnakke poteten som en viktig del av kostholdet. Hør hvordan poteten har endret Norge. Ukens gjest er Marianne Moe. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/25/202330 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Sulis 1907

I 1858 ble det funnet kobber i Sulitjelma og det ble satt i gang storstilt gruvedrift.Samfunnet opplevde da en enorm utvikling. Allerede tidlig på 1900-tallet var gruveselskapet blitt landets største bergverk og nest største industribedrift.I januar 1907 fikk gruvearbeiderne nok av dårlige arbeidsforhold og vilkår. Fra gruvene strømmet rundt 1000 arbeiderne ned på isen for å delta på møtet som dannet fagorganisasjonen i Sulitjelma.Det ble et opprør som la grunnlaget for de rettighetene de fleste arbeidere i Norge og Norden har i dag.Vi får høre hva som skjedde i Sulitjelma vinteren 1907, og hvordan opprøret har endret Norge. Med oss for å fortelle om det; Steinar Aas, professor i historie ved Nord universitet i Bodø.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang.Les mer:https://arkivinordland.no/fylkesleksikon/innhold/kommuner/fauske/sulitjelma-1907-anses-som-gjennombruddet-for-fagbevegelsen-i-nord-norge.57060.aspxhttps://frifagbevegelse.no/arbeidsmanden/-uten-fagbevegelsen-hadde-det-ikke-blitt-noen-film-om-gruveopproret-i-sulitjelma-6.158.879051.efc6178f56https://no.wikipedia.org/wiki/Nils_Perssonhttps://www.highnorthnews.com/nb/slavemerket-skal-sette-sulis-pa-verdenskartethttps://frifagbevegelse.no/magasinet-for-fagorganiserte/slavemerket-som-reiste-arbeiderkampen-pa-norges-nest-storste-arbeidsplass-6.469.821411.e4bf5b2fa7https://www.arbark.no/eldok/Arbeiderhistorie1984_3.pdf Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/202339 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Angrepet på Sola 1940

I grålysningen den 9 april 1940, varslet bombedrønn, gråmalte bombefly og dramatiske radiomeldinger om det tyske angrepet på Norge. Sola Flyplass var det første angrepsmålet. Jagerfly med hakekors kom susende gjennom den tåkete og disige luften og inn over landingsstripene. Så startet et kuleregn mot uforberedte norske soldater på bakken. Ned fra himmelen dalte fallskjermer festet til utstyr og våpen. Så fulgte Hitlers hemmelige våpen; fallskjermjegere. Da tyskerne angrep Norge og Sola Flyplass 9 april 1940 var det første gang i verdenshistorien at fallskjermsoldater ladet i strid. Hva skjedde på den strategisk viktige flyplassen da Norge ble angrepet? Kunne man stoppet Hitlers invasjon 9.april hvis man hadde gitt mer motstand som i Oslo og Bergen?Det skal du få høre mer om i denne episoden. Med oss til å fortelle er Lokalhistoriker Atle Skarsten, fra Militærhistorisk forening Rogaland. Som har gitt ut bokserien «Glimt fra okkupasjonen».Programleder er Christian Gilsvik.Bilder fra hendelsen finner du på vår Instagram-konto. @historiersomendretnorgeHer kan du også komme i kontakt med oss om du har noe på hjertet eller noen fine gjesteforslag. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/202345 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Gauseldronningen

Gauseldronningen er navnet på et rikt gravfunn fra Gausel i Stavanger. Graven er en av Norges rikeste kvinnegraver fra vikingtid, med stort innslag av både irske og hjemlige prestisjegjenstander. Bare Osebergfunnet er større. Gjenstandene fra graven ligger i samlingene til Bergen Museum, men er denne høsten utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger. Førsteamanuensis Zanette Glørstad er med oss for å fortelle om gravfunnet og gi oss et bedre bilde av Gauseldronningen.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/202334 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hemmelige XU

Norske hemmelige agenter som jobbet i det okkuperte Norge under andre verdenskrig organiserte seg under XU,Som de øvrige hjemlige etterretningsgruppene var XU underordnet etterretningsavdelingen til Forsvarets Overkommando i London, og som de fleste av hjemmefrontens organisasjoner opererte også XU med hemmelige kurerlinjer til den norske legasjonen i Stockholm.Marianne Moe forteller historiene om XU, samtidig som du får noen av historiene til de som var involvert i XU.Programleder: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/28/202353 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Frifinnelsen av Knut Rød

Morgenen torsdag 26. november 1942 iverksatte Knut Rød aksjonen som førte til at 529 norske jøder den dagen ble deportert med D/S Donau. De aller fleste ble drept i Auschwitz-Birkenau. Likevel ble Rød i to rettsrunder frifunnet for sin tjeneste i Statspolitiet under andre verdenskrig. Hvorfor det? Prisbelønte Torgeir E. Sæveraas gir finter til flere historikere og forfattere i «Bokstaven R. Hundre landssviksaker fra Rinnan til Rød» - en bok som opplyser, egger til mer kunnskap og utfordrer til debatt. Skrev VG tidligere denne måneden. Torgeir E. Sæveraas er ukens gjest i Historier som endret Norge. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/202344 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Den beste sykkel

Sykkelbyen Sandnes ble satt på kartet av hjørnesteinsbedriften Øglænd AS, som i dag kanskje er mest kjent for merkevarer som Cubus og DBS. Vi skal i denne episoden se nærmere på sykkeldelen av konsernet og varemerket som fikk navnet DBS, Den beste sykkel. Mange har også et nostalgisk forhold til flere av sykkel-modellene som Kombi og Tomahwak. Kan vi for eksempel si at Apache-sykkelen har endret Norge?Ukens gjest er Jan Erik Holmen har levd et liv i Øglænd AS, og er i dag historieformidler i Vitenfabrikken i Sandnes.Har du ikke hørt episoden Industrieventyret Øglænd, så anbefaler vi å gjøre det før du hører denne. Programleder: Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/14/202329 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Industrieventyret Øglænd

Hjørnesteinsbedrifter rundt omkring i Norge spiller viktige roller lokalt, og mange har satt spor etter seg i norsk industrihistorie. I Sandnes var det Jonas Øglænd AS som var industrieventyret. Historien om Øglænd er historien om norsk sykkel-og motehistorie, men også historien om en nasjon i endring og en bedrift som forsto at endring er fremgang.Historieformidler ved Vitenfabrikken i Sandnes, Jan Erik Holmen er gjest og forteller om Øglænds historie.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/14/202323 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Nordahl Grieg forklarer Pepperoverfallet

Nordahl Grieg skrev i tidsskriftet Veien Frem fra 1936 om Pepperoverfallet. Ligger svarene på gåten her?Hans-Olav Thyvold leser Nordahl Griegs tekst i sin helhet. Anbefaler å høre episoden "Pepperoverfallet på Quisling" før denne bonusepisoden.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/7/202326 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Pepperoverfallet på Quisling

Pepperoverfallet på forsvarsminister Vidkun Quisling gjorde han enda mer polariserende i sin samtid. Han skal ha blitt forsøkt knivstukket og angrepet med pepper på sitt kontor i et drama som fortsatt ikke er oppklart. Hans-Olav Tyvold har sett nærmere på overfallet som ga Vidkun Quisling kallenavnet "Major Pepper". Var det hele oppdiktet? Og hvordan endret saken Norge?Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/7/202338 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Svartmetall

Black metal, også kjent som svartmetall eller satanrock, er en undersjanger av heavy metal som generelt regnes for å være ekstrem og ukommersiell. Sjangeren er ofte knyttet opp mot myter og klisjeer, som oftest basert på satanisme og det okkulte, men også om natur og filosofi. Svartmetall blir i dag regnet som norsk kulturarv og en viktig kulturell eksportvare. Men fra å skape frykt i nasjonen gjennom drap og ildspåsettelser på 90-tallet til å bli akseptert som en del av den norske kulturen gikk det få år. Hvorfor? Og hvordan har svartmetall endret Norge? Masterstudent Teodor Thyvold er gjest i denne episoden av Historier som endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/31/202329 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

P.A. Jensens lesebok

God sommer! Her er en gjesteløs sommerbonus.I episoden "Salmeboken" med Sjur Atle Furali nevnte vi P. A. Jensens lesebok. Nå kan du høre hvordan og hvorfor den endret Norge.Da P. A. Jensens trebindsverk «Læsebog for Folkeskolen og Folkehjemmet» kom i 1863, kom den med en ny form for undervisning i den norske skolen. Barna skulle oppdras til å få kunnskap på alle områder som kunne være til nytte for samfunnet. Dette i motsetning til tidligere lesebøker, som la hovedvektn på kristendomkunnskap. For enkelte ble den nye informasjonen i det meste laget. Programleder Christian Gilsvik.Intromusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang.Utdrag av teksten hentet fraNorges historie i 25 ting, Dag Hundstad, Cappelen Damm 2014.Læsebog for Folkeskolen og Folkehjemmet, Peter Andreas Jensen, Cappelen 1863.Fra P.A.Jensen til Nordahl Rolfsen et skolehistorisk bilde, Reidar Sanerud, Gyldendal 1951.Lesebok blir folkeeie, Torill Steinfeld, Universitetsfolaget 1998.Kampen om Norges sjel, Øystein Sørensen, Aschehoug 2001.P A Jensen, Sigurd Aarnes, SNL.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/29/202311 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Farsen som endret høyesterett

Nå skal du få høre en historie som innholder romantikk og sex, justismord og hevn, en enke som krever sin rett, grådighet, maktspill, ekteskap, flukt og - ikke minst - monarkiets fremtid.Sjur Atle Furali forteller oss om farsen som endret høyesterett - og hvorfor dette dramaet endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Følg Historier som endret Norge på Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/24/202339 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Iskrem

Under økonomiske nedgangstider og krig går salget av iskrem opp. I år melder norske iskrem-produsenter om rekordsalg. Nordmenn spiser mest is pr innbygger av alle land i Europa. Det er ingen tvil om at nordmenn elsker is, men iskremen endret Norge?Marianne Moe er på besøk for å ta oss med på en nostalgisk reise som starter da iskremen kom til Norge.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/17/202337 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Fryseboksen

Da fryseboksen kom til Norge var folk skeptiske. Erfaringene fra fryst mat under krigen satt dypt. En rikskjendis og en egen "frysebokslobby" ble løsningen. Marianne Moe er gjest og forteller om fryseboksens inntog i norske hjem. Programleder: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/17/202328 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bislett Stadion

Som et av norsk idretts sterkeste symbol og et av hovedstadens mest kjente landemerker er Bislett Stadion et idrettsanlegg som hører hjemme i den norske kulturarven. Thor Gotaas forteller om Bisettes mystikk og prøver å gi oss svar på om anlegget har endret Norge. Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/10/202335 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Hva får vi høre i "Historier som endret verden" i sommer?

Christian Spør Christian om hva man kan vente seg i Historier som endret verden i sommer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/5/20233 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Finansakrobaten G.W. Hammer

I 1880-årene gikk Kristiania over fra å være en «søvnig provinsby» til å bli en ekte hovedstad. Småbyens personlige tillitsbånd ble erstattet med storbyens freidighet, hvor et dårlig rykte ikke lenger løp like fort foran folk. På 1890-tallet bygget Georg Walentin Hammer seg på rekordtid opp til å bli Kristianias ledende eiendomsmegler, storspekulant og finansakrobat. Ingen i Norge uten nedarvet formue skal før ha vært i besittelse av så mange eiendommer og så store verdier. Vidar Trædal er gjest, han har skrevet boka "Spekulanten" om G.W. Hammers liv.Programleder Christian Gilsvik.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/3/202341 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Riverton

Det følger et sagnomsus rundt navnet Riverton. Eller Sven Elvestad, alias Kristofer Elvestad Svendsen, alias Stein Riverton.Journalisten og kriminalforfatteren som dyrket mytene, og skapte legender. Hvem var mannen bak alle disse aliasene? Hvem var denne journalisten som ble den mest selgende forfatteren i Skandinavia?Hva spurte han Hitler om da han fikk et intervju med føreren? Og er det sant at han døde på et misjonshotell i Skien, i nærvær av en rabbiner, på vei til Palestina, for å sone sine synder? André Bjerke skal ha påstått det.Marianne Moe forteller om Sven Elvestad alias Stein Riverton i ukens episode. Programleder: Christian GilvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/26/202335 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Salmeboken

Salmebokhistorien vår er full av krangler, avsettelser av embetsmenn og hemmelighetskremmeriet. Sammen med Luthers lille katekisme var salmebøkene fort de mest leste bøkene i 250-300 år etter reformasjonen. Salmeboken er et fenomen som har formet samfunnet vårt på en måte det er vanskelig å forestille seg.Førstelektor i kirkehistorie Sjur Atle Furali er gjest.Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202335 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Loffere

For ikke så lenge siden var loffere og landstrykere et hverdagslig innslag på norske veier - loffertrekkene gikk på kryss og tvers over hele landet. Nå er disse landeveiens riddere forsvunnet uten å ha satt så mange spor etter seg. Likevel skal kulturminneforsker og forfatter Thor Gotaas prøve å gi et svar på om de som gikk på loffen endret Norge.Thor Gotaas har skrevet boken "På loffen - landstrykere og vagabonder langs norske landeveier".Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/202341 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Skuddene i Trandumskogen

Under krigen brukte tyskerne Trandumskogen som rettersted og nesten 200 mennesker mistet livet her.De ble skutt og begravd i massegraver. Mange var dømt til døden av tyskerne, men mange ble også henrettet uten dom. I mai 1945 ble massegraven oppdaget. Etter krigen ble norske landssvikfanger og ledende NS-folk brukt under oppgravingen av gravene.Forfatter og historiker Jan Magne Arntsen har skrevet om noen av de som endte sitt liv her, medlemer av Tjemsland-gruppa. I boken «En fortiet historie» forteller han også om hvordan kommunistene ble behandlet etter krigen. Programleder: Christian Gilsvik.Musikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/202330 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Norges første politikvinne

I Kristiansand i 1910, skjedde det som aldri før hadde skjedd i norsk historie: En kvinne ble ansatt som politibetjent.«Skandale», «Den kvindelige Politibetjent er en Tøs». Ordene var rettet mot hun som var norges første politikvinne, Mathilde Henriksen. Sjikanen kom fra menn i politiet og konflikten endte opp i det som ble en historisk rettssak. Marianne Moe er i studio og forteller hvordan Elise Mathilde Henriksen sin utrolige historie har endret Norge. Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/202335 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Magnus Wolf Larsen

Thor Gotaas er tilbake for å fortelle om en de norske utvandrerne som befant seg i Ørken Sur. Historien om Magnus Wolf Larsen er historien om en rotløs ungdom fra taterslekt som prøvde å slå seg opp i USA i 1920-åra, utstyrt med kjempekrefter og boksetalent. Der ble han kjent som en fryktløs bokser, som også havnet i slagsmål utenom bokseringen. Hør hvordan norske Magnus måtte slåss mot mafiaen, politiet og alkoholen. Programleder Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/22/202330 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Det norske flagget

Flagget vårt gjør at vi sier “Det er Norge i rødt, hvit og blått.” Men viste du at Stortingets egen flaggkomitee gikk inn for et norsk flagg i rødt, hvit og gult? Forslaget kom fra folk i Grimstad, og det overbeviste stortingsmennene om at det var det rette flagget for Norge. Men så dukket det opp en bergenser – ingen kunne målbinde. Historiker Marthe Hommerstad er gjest nå før nasjonaldagen. Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/202330 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Nansenhjelpens modige kvinner

Nansenhjelpens kvinner reiste gjennom krigens Europa for å hente jødriske flyktninger til Norge. Men hva skjedde med de jødiske flyktningene da tyskerne kommer til Norge 9. april 1940?Historien om Nansenhjelpens modige kvinner – er historien om kvinnene som trosset norske myndigheter, utførte livsfarlige oppdrag og brukte nestekjærlighet som våpen i kampen for å redde mennesker på flukt. I studio Hilde Vesaas, forfatter av boken Nansenhjelpens modige kvinner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/202332 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Navnestriden i Trondheim

Dette er en bonusepisode om navnestriden Trondhjem/Nidaros. Direktør i språkrådet, Åse Wetås forteller om navneendringene som ble gjort for snart 100 år siden. Anbefaler å lytte til episoden "Da Kristiania ble Oslo" før du hører denne. Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/202316 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Da Kristiania ble Oslo

I 2024 er det 100 år siden det ble klart at hovedstaden vår skulle få et nytt navn. Det gikk ikke rolig for seg da Kristiania ble til Oslo på 1920-tallet. Navnebyttet ble et nasjonalt tema som splitta landet i to. Land mot by. Høyre mot venstre. Høres det kjent ut? Dagens gjest har skrevet hovedoppgave om dette. Direktør i språkrådet, Åse Wetås.Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/202334 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kong Inge Bårdsson

Are Sende Osen forteller om sin favoritt-konge fra Kongerekka. Inge Bårdsson var konge i den siste fasen av striden mellom birkebeinere og baglere. Han var lei av krig og med sin fredelige natur ønsket han å samle Norge i en tid fylt av kamp og intriger. Nå skal du få høre hvordan kong Inge Bårdsson endret Norge.For å fortelle oss om Inge Bårdsson har vi fått besøk av mannen bak podkast og bokserien «Kongerekka», Are Sende Osen. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/202326 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ørken Sur

I mellomkrigstiden bodde det flere hundre nordmenn på en søppelfylling i Brooklyn. Stedet fikk navnet Ørkenen Sur, et sted der bare de tøffeste overlevde kulda, sulten og trespriten. Thor Gotaas forteller om den norske brakkebyen.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/202343 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Jubileumsutstillingen i 1914

Sommeren 1914 sto det en merkelig og vakker hvit by på jordene ved Frogner. En by i byen som ble bygget for å huse Jubileumsutstillingen i 1914. Det er i dag en forsvunnet by.1,4 millioner mennesker kom til byen for å la seg forbløffe av bygningene og den nye norske nasjonens rikdommer. Det er den største publikumsbegivenheten i norsk historie. Professor i medievitenskap ved Universitetet i Oslo, Espen Ytreberg har skrevet boken «En forsvunnet by», om den omfattende utstillingen som fylte jordet mellom Skøyen, Frogner og Majorstua sommeren 1914.Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/202336 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Mariusgenseren

Mønstret i Mariusgenseren er dypt forankret i folkekunsten. Marius-mønsteret har elementer fra de gamle Setesdalskoftene –«alle skigenseres mor» Få kofter har inspirert så mange strikkere med det vell av mønsterborder og kombinasjonsmuligheter som finnes i disse.  Det var også Setesdalskoftene som inspirerte designeren Unn Søyland da hun designet Marius-genseren. Hennes unike historie får du høre her.Det er Marianne Moe som forteller om Unn Søyland Dahle og Mariusgenseren. Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/202331 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Akevitt

Mat- og drikkeekspert Espen Smith er tilbake i studio. Denne gang for å fortelle oss om den norske akevitten sin historie. Og kanskje svare på om akevitt har endret Norge?Programleder Christian Gilsvik.Musikk: Epidemic Sound.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/202326 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Solo

Brusen Solo ble lansert i Norge 1934 og ble ansett som Norges Nasjonalbrus. Hvorfor ble det sånn? Og hvorfor har brusen fått fast plass i nordmenns påsketradisjon?Med oss i studio i dag er Sigrid Strætkvern som har tittelen stemningskaper hos Ringnes. Hun har blant annet skrevet om Soloens historie.Programleder: Christian Gilsvik.Musikk: Epidemic Sound.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/6/202316 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Norske utedoer

Thor Gotaas er innom for å fortelle om den norske utedoen. Han har skrevet boka "Norske utedoer".Hva tørket man seg med før dopapirets tid? Hvorfor hang det kongebilder på utedoene? Hvordan var de ulike tradisjonene landet rundt? Og hvorfor varierte størrelsen på dohullene? På 1700-tallet tømte nattmenn doene i byene og ble frosset ut sosialt på grunn av det urene yrket. Utover på 1800-tallet ble hygiene viktigere og førte til flere doer. Før det gjorde befolkningen på landsbygda ofte fra seg utendørs. Utedoens historie belyser både sosialhistorie, kulturhistorie, sosiologi, psykologi, kjønnsroller og fremveksten av et moderne Norge.Musikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/5/202325 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Friluftslivets historie

Friluftslivet består i å komme seg bort. Bort fra jobb, hverdagsliv og sosiale krav. Det handler om å puste fritt, om frihet, enkelhet, rom for tanken, og om å være glad i naturen. Men friluftslivet i Norge har i hovedsak handlet om en identitetsprosess. Det skriver Peder Anker som er professor i historie ved New York University. Han har skrevet boken «Livet er best ute – friluftslivets historie og filosofi» og er med oss fra Manhattan hvor han drømmer om det norske påskefjellet og friluftslivet.Programleder: Christian GilsvikMusikk: Epidemic Sound.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/3/202334 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Fabrikkjentene

Der Beyerbrua går over Akerselva ved Sagene står skulpturen ”Fabrikkjentene”. Den er et slags monument over Oskar Braatens forfatterskap. Han skildrer hvordan en strøm av fabrikkjenter passerte brua til og fra arbeidet i de store tekstilfabrikkene Graah Spinneri og Hjula veveri. Hvem var de? Hvordan hadde de det? Og hvordan endret de Norge?Historiker ved Oslo Museum Gro Røed forteller oss historien om industrieventyret som endret Norge.Musikk: Epidemic Sound.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/202338 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hjula Væveri

Fra Beyerbrua ser vi en gammel bygning med karakteristiske fasader med trappegavler ut mot elva. Fabrikken som lå her var Hjula Veveri. Da den industrielle revolusjon kom til Norge ble Hjula veveri en av de største og mest kjente fabrikkene ved Akerselva. Hvordan skjedde det, og hvordan forandret det Norge?Historiker ved Oslo Museum Gro Røed forteller oss historien om industrieventyret som endret Norge.Musikk: Epidemic Sound.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/202332 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Den norske miljødebatten

Med Gerhardsens ønske om å ta i bruk hele Norge når landet skulle bygges etter krigen, ble energipolitikk noe som kom tettere på folk. Strøm i alle hus, og ikke minst til all industri. Den norske miljødebatten oppstår når ønske om industriell fremgang og økonomisk vekst går på bekostning av eldgammel norsknatur og miljø. Men har det egentlig skjedd så mye med den norske miljødebatten? Har den klart å endre Norge?Med oss for å se nærmere på den norske miljødebatten i et historisk perspektiv er professor i historie ved New York University, Peder Anker. I tillegg til å være professor Anker så har du også nå skrevet en bok for allmuen. «Livet er best ute – Friluftslivets Historie og Filosofi». Podkasten er produsert av Gjenklang.Musikk: Epidemic Sound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/20/202331 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Da Brå brakk staven

Hvor var du da Brå brakk staven? Hele Norge sto stille da Oddvar Brå brakk staven under VM-stafetten i Holmenkollen i 1982.Thor Gotaas har skrevet bok om Oddvar Brå. Han skal gi oss et svar på hvorfor stavbrekket meislet seg inn i vårt felles minne.«La ham få en stav, da mann!» skrek NRKs kommentator Jon Herwig Carlsen. Det dramatiske øyeblikket under ski-vm i Holmenkollen skulle for alltid feste seg hos nordmenn som var til stede, hørte på radio eller så det på TV. Staven ble en viktig del av mange nordmenns nasjonale bevissthet. I Dagbladet endte det med den populære spalten: «Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?»Gjest: Thor GotaasMusikk: Epidemic SoundKlipp: NRKPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Drapet på Gregers Gram

Gregers Gram ble drept i det som kalles «Skuddene på Plasskafeen».Johan Edvard Tallaksen hadde avtalte å møte to tyske desertører på Plasskafeen ved Olaf Ryes plass. Da Gram fikk høre om dette, så han en mulighet for å rekruttere de to til arbeidet med den «svarte» propagandavirksomheten. De to tyske soldatene var ikke desertører, men provokatører i tjeneste for Gestapo.I 1947 ble han tildelt Krigskorset med to sverd post mortem, etter første å ha mottatt Krigskorset i 1943.Marius Dæhli Clem er gjest og fortellers oss om drapet på motstandsmannen Gregers Gram.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/202313 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Gregers Gram

Gregers Gram spilte en aktiv rolle i motstandsarbeidet under krigen. Gram deltok i forsvaret av Norge i 1940. Han kom snart med i det sivile motstandsarbeidet, men han valgte å reise til Sverige i 1941 da han oppdaget at tyskerne var på jakt etter han. Han kom seg videre til England. Utsendt herfra deltok han i flere spesialoperasjoner i Kompani Linge. Her traff han Max Manus. Gram er skildret i blant annet bøker av Max Manus og i filmen Max Manus fra 2008. Gregers Gram deltok i en rekke dristige og vellykkede aksjoner. Marius Dælihe Clem er gjest og forteller oss om livet til motstandsmannen Gregers Gram.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/202325 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Kongen og Kollen

Thor Gotaas forteller om de kongelige sitt forhold til Holmenkollen og skisporten. Han forteller også hvor aktiv Fritjof Nansen var for å få den nye kongen og dronningen ut i skisporet.Musikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202320 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Holmenkollen

Thor Gotaas er gjest og skal fortelle om Holmenkollens historie.Det første rennet i Holmenkollbakken ble arrangert i 1892, etter at Foreningen til Ski-Idrettens Fremme hadde besluttet å flytte Husebyrennet til Holmenkollen på grunn av dårlige vær- og snøforhold. Gjennom historien ble hoppbakken et av de sterkeste symbolene på Norge. Hvordan og hvorfor skal vi prøve å finne svaret på i denne episoden av Historier som endret Norge.Podkasten er produsert av Gjenklang.Musikk: Epidemic Sound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202326 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Wam & Vennerød

Anders Giæver er gjest når vi blir bedre kjent med norsk films ikoniske duo Wam og Vennerød. Er filmene i dag en artig tidskapsel, eller kan vi si at Wam og Vennerød endret Norge?Svend Wam og Petter Vennerød var utskjelt av kritikerne i sin tid, men som solgte halvannen million kinobilletter over tre tiår og underveis flyttet grensene voldsomt for det norske kinolerretet hva gjaldt samfunnskritikk, mangfold og sexskildringer. I dag er de kanskje mest kjent gjennom sitatene fra filmene sine, særlig de fra Lasse & Geir, som «Snurp igjen smella di, du maser jo som et lokomotiv».De var banebrytende på så mange områder, fra kritikk av psykiatrien til skeiv representasjon til arbeiderklasseskildringer, og filmene deres er i ferd med å få en renessanse og en revurdering nå i vår tid. Det anerkjente filmnettstedet Montages skrev nylig om Wam og Vennerød at «deres felles kunstnerskap har for flere generasjoner vært å regne som noe av det mest markante som har skjedd i norsk filmhistorie».I disse dager er det premiere på Den siste filmen. Dette er Petter Vennerøds siste film, fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av Parkinson. Anders Giæver er en norsk journalist og kommentator i VG. Han er programleder for podkasten Giæver og gjengen og har skrevet en rekke kommentarer om Wam og Vennerød.Lenker:Syttitalls-kameratene. https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/46xk6/syttitalls-kamerateneAdrian Ophus skrev masteren «Fenomenet Wam og Vennerød». https://brage.inn.no/inn-xmlui/bitstream/handle/11250/2441837/MA%20-%20Adrian%20Ophus%20-%20WV%20produksjonshistorie.pdf?sequence=1&isAllowed=yhttps://www.dagsavisen.no/kultur/2021/09/19/petter-vennerod-er-dod-sammen-med-svend-wam-satte-han-norsk-film-og-det-sosialdemokratiske-haelvetet-pa-hodet/https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2023/02/17/wam-og-vennerod-selskapet-ble-etter-hvert-en-filmskole-for-mange/https://montages.no/nyheter/her-er-forste-trailer-til-den-siste-filmen-kinodokumentaren-om-wam-vennerod/Klipp fra Lasse og Geir: https://www.youtube.com/watch?v=Pn1K9vidVQgNasjonalbiblioteket: https://youtu.be/IPlV5qcfE7UDet Ække Lett Å Værra Kul - Fremført av Øystein Sunde. Skrevet av Shel Silverstein, Øystein Sunde. Kilde: Spinner Records.Musikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/202336 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Slaget ved Hjørungavåg

Danskekongen hadde sammen med de frykta jomsvikingene en plan om å ta Norge og styrte Håkon Jarl som var konge i Norge. Nordmennene lå å ventet på invasjonshæren ved Hjørungavåg. Hadde utfallet av det sagnomsuste slaget endt annerledes ville norgeshistorien kanskje endt der.Ukens gjest er Are Sende Osen. Mannen bak podkast- og bokserien "Kongerekka".Musikk: Epidemic Sound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202338 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Adolf Henrik Lindstrøm

I dag skal vi bli bedre kjent med Adolf Henrik Lindstrøm, som blir beskrevet som polarfarernes lykkemaskot. Kokk, fisker, polfarer, altmuligmann, ridder av St. Olavs Orden, den første som seilte rundt hele det amerikanske kontinentet, den nordmannen med lengst fartstid i polare områder, og en gjennomgående fin fyr. Som Roald Amundsen beskrev ham: "Han har ydet de norske polarexpeditioner større og mer verdifulle tjenester enn noen annen mann". Denne episoden ble først publisert i Historier som endret Verden i fjor. Du hører programleder-kollega Christian Konglund i prat med journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold. God fornøyelse.  Kontakt oss på Instagram @historiersomendretnorgeMusikk: Epidemic SoundPodcasten er produsert av Gjenklang.Følg oss gjerne også på Instagram på @historiersomendretverden hvor vi legger ut bilder og interessante fun facts. Musikk: Epidemic Sounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/202336 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Jøden og jorden

I Vang i Valdres levde det under krigen en jødisk gårdbruker, han og familien var ikke bare forfulgt av tyskerne men også bygdefolket. Både før og etter krigen. Har historien til Hans Salomon endret Norge?Programleder: Christian Gilsvik Gjest: Ingeborg SolbrekkenProdusent: Troy LangaasMusikk: EpidemicsoundsPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/30/202336 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kongen på trikken

Det er noen øyeblikk som blir stående, bilder som aldri blir visket ut fra den kollektive hukommelsen. Disse bildene kalles gjerne for ikoniske bilder.Det var desember 1973 og de var oljekrise i Norge. Det ble innført forbud mot kjøring med motorkjøretøy i helgene. Også for Kongen.Bildet av Kong Olav som tar trikken til Holmenkollen i 1973 er blitt et symbol på folkekongen. Men det er mer ved historien enn det du kanskje vet.Programleder: Christian GilsvikGjest: Tore RemProdusent: Troy LangaasMusikk: EpidemicsoundPodkasten er produsert av Gjenklang Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/24/202312 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kong Olav

Først og fremst var selve kongegjerningen til Kong Olav, et ensomt virke der kongen manglet en dronning ved sin side. I sin rolle stod Kong Olav for kontinuitet, i et Norge i vekst og framgang, hvor den ensomme kongen tok beslutninger alene som gjorde han til folkekongen.Men på hvilken måte endret Kong Olav Norge?Programleder: Christian GilsvikGjest: Tore RemProdusent: Troy LangaasMusikk: EpidemicsoundPodkasten er produsert av MetroSounds Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/20231 hour, 40 seconds
Episode Artwork

Rottejegere

Likvidasjoner er og var en ekstrem form for krigføring. Å drepe et menneske på kloss hold er belastende for dem som fikk slike oppdrag. Under 2 verdenskrig utførte nordmenn likvidasjoner på andre nordmenn. De ble kalt Rottejegere.Programleder: Christian GilsvikGjest: Eirik VeumMusikk: EpidemicsoundPodkasten er produsert av Gjenklang Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/16/202336 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Martin Linge

Martin Linge var egentlig skuespiller og scenekunstner, men har meislet seg inn i historien som offiser og motstandsmann under andre verdenskrig. Men hvem var egentlig Martin Linge og hvordan endret han Norge? Christian Gilsvik sitter nå ned med Øystein Wiik, hvor de forteller historien bak Martin Linge.Produsent: Christian GilsvikGjest: Øystein WiikMusikk: EpidemicsoundPodkasten er produsert av Gjenklang Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/9/202338 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Den siste istid

I dag skal du få høre om noe vi kanskje tenker på som en selvfølge i dag, men som på 1800-tallet var en svær eksportvare fra Norge, nemlig is. Da mener vi ikke iskrem, men blokker av is – brukt til blant annet å kjøle ned matvarer. I dag har vi fryser og kjøleskap, men det er jo en relativt ny oppfinnelse. I 1890 var det bare fisk og trelast Norge eksporterte mer av enn is.. Gjest er Per Norseng, professor emeritus ved Universitetet I Sørøst Norge. Sammen med Norsk Maritimt Museum har han de siste årene jobbet med prosjektet “The Last Ice Age”, som tar for seg den internasjonale handelen med natur-is, og Norges sentrale rolle I den. Programleder og produsent: Christian KonglundKlipp og publisering: Troy LangaasMusikk: Epidemic SoundsDenne episoden ble først publisert i podkasten Historier som endret Verden tidligere i år. Husk at du kan følge Historier som endret Norge og Historier som endret Verden på Instagram.Der legger vi ut bilder og videoer som er relatert til episodene. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/2/202348 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Tungtvannsaksjonen

Under andre verdenskrig blir det et våpenkappløp om å være den første til å bygge en fungerende atombombe. Og sentralt i dette kappløpet stod en gjeng norske motstandsfolk, en hydrogenfabrikk på Rjukan, og noe mange kaller tidenes best gjennomførte sabotasjeaksjon.Gjest er Gunhild Lurås, utstillingsansvarlig ved Norsk industriarbeidermuseum. Programleder og produsent: Christian Konglund.Klipp og publisering: Troy Langaas Musikk: Epidemic Sounds Denne episoden ble først publisert i podkasten Historier som endret Verden i fjor. Husk at du kan følge Historier som endret Norge og Historier som endret Verden på Instagram.Der legger vi ut bilder og videoer som er relatert til episodene. Ses der. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/202240 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Forsvarsjefens bestefar

Forsvarsjefen feirer julen på Akershus festning. Men der Eirik Kristoffersen kaller hjem er Bjerkvik i Nordland, utenfor Narvik. Der ligger gården hvor moren hans vokste opp. Og hvor bestefar Johan Skog opplevde at krigen kom inn på gårdstunet. I 1940 kom flere Britiske skipi og skjøt mot det de trodde var tyske posisjoner. De hadde fått beskjed om at sivilbefolkningen var reist og skjøt mot gårdene.Forsvarsjefens bestefar rodde mot krigsmaskinene for å redde familien og bygda. Programleder: Christian GilsvikProdusent: Troy Langaas og Christian Gilsvik Podkasten er produsert av Gjenklang. Følg @historiersomendretnorge på Instagram. Der legger vi ut bilder og videoer som er relatert til episodene. Kilde: https://forsvaretsforum.no/arven-fra-bestefar/102128 Opptaket til denne episoden ble gjort 15.november. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/26/202217 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Reisen til julestjernen

Like sikkert som at tider skal komme og tider skal henrulle - er fortellingen om Sonja, og om hennes reise for å finne julestjernen en av våre sterkeste felles juletradisjoner. Teaterstykket Reisen til julestjernen hadde ur-premiere på Nationaltheatret julen 1924, og blir beskrevet som sjelen til teateret.Da stykket kom på film for første gang i 1976, var det med et rekord budsjett og med et stjernespekket norsk skuespillerlag. For den unge Hanne Krogh var det like naturlig å ta rollen som Sonja - som at slekt følger slekters gang. Hanne Krogh er en av Norges beste formidlere. Kulturgründeren fikk i høst tildelt Kongens Fortjenestemedalje av statsforvalteren i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland. I begrunnelsen for tildelingen står det blant annet at hun spilte hovedrollen i det som sies å være den mest sette norske filmen noensinne, “Reisen til julestjernen”. Hanne Krogh var også den første artisten som holdt konsertturneer i norske kirker – uten prest. Hanne ville snakke selv. Dette skapte en tradisjon som har gitt kirkene et helt nytt liv og også gode inntekter. Noe de fleste tar som en selvfølge, hvilket det slett ikke var da Hanne kjempet utallige kamper gjennom menighetsråd og presteskap. Hun åpnet kirkedøra så resten av bransjen kunne gå gjennom den.https://snl.no/Reisen_til_julestjernenMusikk: NRK - Norge Rundt 22. desember 1989. Hanne Krogh synger Sonjas sang til julestjernen. https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/1989/FSPO01004489/avspillerIntromusikk: Epidemic SoundLydklipp: Reisen til julestjernen, 1976 Norsk Film AS.Programleder og produsent: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/19/202236 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Den norske nissen

Ingen i norsk folketro kommer nærmere oss mennesker enn den lille gråkledde mannen med rød lue og langt skjegg.Han har blitt et symbol på det som er erke-norsk. På godt og på vondt. Men Hvordan har Nissen endret Norge?Ane Ohrvik er igjen gjest i Historier som endret Norge. Programleder og produsent: Christian GilsvikKlipp: Nikolai NielsenPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/202229 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Julematen

Geir Thomas Risaasen er igjen på besøk for å fortelle om norske juletradisjoner. Denne gang om julematen vi spiser i Norge.Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/16/202216 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oppgjøret med Rinnan

De var ganske vanlige folk. Men på hemmelig oppdrag for Gestapo utførte de brutal tortur og sendte 1000 nordmenn til konsentrasjonsleire. Etter krigen skulle Norge ta et oppgjør med Henry Rinnan og banden hans. Hvordan gikk det?Forfatter Aage Sivertsen er gjest. Han har skrevet boka Rinnanbanden. Programleder og produsent: Christian Gilsvik. Podkasten er produsert for Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/20228 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Rinnanbanden

På oppdrag for Gestapo, anført av Henry Oliver Rinnan, utførte de svik, tortur og angiveri av et omfang som sendte 1000 nordmenn i konsentrasjonsleire.Helt vanlige mennesker, med rent rulleblad, men under ekstreme omstendigheter, var enten delaktig i tortur, eller visste om at det foregikk. Hvordan kunne det skje?Gjest er Aage Sivertsen har skrevet boka "Rinnanbanden".https://aagesivertsen.no/boker/rinnanbandenProgramleder og produsent: Christian GilsvikMusikk: EpidemicsoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202244 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Julens mørke krefter

Folketro og overnaturlige vesner har stått sentralt i nordmenns bevisthet i mange år. Julen var høytid for overtro og det var julens mørke krefter mann var redd for.Geir Thomas Risaasen fra Norsk Folkemuseum er gjest.Programleder og produsent: Christian GilsvikKlipp: Troy LangaasPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/20228 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Stjerneguttene

Det er mange tradisjoner som hører julen til. Stjerneguttene er en av de tradisjonene som har forsvunnet med tiden. Hvorfor? Og hva var egentlig en stjernegutt?Geir Thomas Risaasen forteller oss om stjerneguttene og julebokk i denne episoden.Programleder og produsent: Christian GilsvikKlipp: Troy LangaasPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/10/20229 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Julekortet

Juleekspert Geir Thomas Risaasen forteller oss om det symboltunge julekortet, og hvordan noen av våre tradisjoner har overlevd nettopp på grunn av julekortet som ble tilgjengelig for alle i Norge.Programleder og produsent: Christian Gilsvik.Klipp: Troy LangaasPodkasten er produsert av Gjengklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/9/202210 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Teaterslagsmålet

Det Norske Teatret hadde sin premiereforestilling i Kristiania 6. oktober 1913.Arne Garborg hadde oversatt Jeppe på Bjerget til Jeppe på Berget.Det var det ikke alle som likte. Det resulterte i et ukes langt opprør i Kristianias gater og mitt i Teaterslaget sto Hulda Garborg.Denne uken forteller vi om livet til Hulda Garborg. Inger Undheim er avdelingsdirektør på Garborgsenteret og er med å forteller om Hulda i episoden "Hulda Garborg - en nasjonal strateg". I denne bonus-spisoden skal du få høre om gatekampene som oppstår - da Hulda Garborg får sin drøm om Det Norske Teateret realisert. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/6/202210 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hulda Garborg - en nasjonal strateg

Hulda Garborg var ein allsidig forfattar og kulturperson. Ho gav ut romanar, skodespel og dikt. I aviser, vekeblad og føredrag landet rundt var ho ein aktiv samfunnsdebattant og idealistisk folkeopplysar. Ho var ei eldsjel og ein pioner i alt fra nasjonskamp, målsak, teaterarbeid, kvinnesak, kosthald, til bunadbruk og folkevisedans. Som ei intellektuell kvinne tidleg på 1900-talet tok hun plass i offentligheten og var på mange vis forut for sin tid. I denne episoden skal du få høre hvordan Hulda Garborg endret Norge. Gjest er Inger Undheim, hun er avdelingsdirektør på Garborgsenteret. Programleder og produsent: Christian GilsvikMusikk: EpidemicsoundPodkasten er produsert av Gjenklang.Takk til Screen Studio Stavanger for studiofasiliteter. Podkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/5/202246 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Jul i bondesamfunnet

Norges eneste julekonservator Geir Thomas Risaasen er gjest og forteller i denne episoden om hvordan jula ble feiret i det norske bondesamfunnet.Følg Historier som endret Norge på Instagram. Der kan du komme i kontakt med oss om du har innspill eller bare har lyst å si hei.Programleder og produsent: Christian GilsvikKlipp: Troy LangaasMusikk: Christian Konglund / EpidemicsoundPodkasten er produsert av Gjenklang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/202211 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kommer i desember

I desember skal du få flere Historier som endret Norge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/3/202252 seconds
Episode Artwork

Da NRK fikk MTV

Dette er er en litt annerledes episode av Historier som endret Norge.Forfatter, historiker og 90-talls nostalgiker Morten Haave har skrevet boka "Forsøk på utkast til skisse av 90-tallet".  I denne episoden forteller han hvordan Topp 20 kom inn i unge menneskers liv og hvordan omleggingen av den offisielle pop-lista endret hvordan vi oppdaget ny musikk. Topp 20 var et av 1990-tallets mest ikoniske programserier for alle som likte listepop – og drømte om en enkel og grei mulighet til å ikke bare høre musikken, men også å se den. Noen ventet spent på hvilke nye videoer som denne uka dukket opp i underholdningens navn, andre fikk vel en overdose av kommersialisme og skygget unna.Programleder og produsent: Christian GilsvikLyd: NRK - https://tv.nrk.no/serie/topp-20/1995/FBUG55001295/avspillerEpidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/202225 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Quislings kvinner

Vidkun Quisling begikk sitt første forræderi, ikke i krig, men i kjærlighet. Bigamisten  Quisling giftet seg med to ukrainske sentralborddamer og levde et pikant trekantliv på Frogner. Men viste du at han ville rømme til USA med hushjelpen sin før 2.verdenskrig? Hadde hushjelpen Elsa svart ja, kunne Norgeshistorien sette helt annerledes ut. Ukens gjest er forfatter og journalist Trude Lorentzen. Hun er ute med boka Quislings koffert som er basert på en podkastserie med samme navn. Programleder og produsent Christian Gilsvik.Lyder er hentet fra Nasjonalbibloteket:Vidkun Quisling: Proklamasjon til det norske folk.1940-04-09."Statsakt" på Akershus slott 1 februar 1942.Tysk-norsk møte i Klingenberg kino. Taler av Vidkun Quisling og Reichskommissar Josef Terboven.1943-02-22Musikk: Epidemic SoundPodkasten er produsert av Gjenklang Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/28/202242 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Asbjørn "Assi" Halvorsen

Asbjørn Halvorsen fra Sarpsborg er en av de største norsk idrett har hatt. Han vendte det tyske diktaturet ryggen, for selv å bli enehersker i norsk fotball.Hans historie og hans eventyrlige fotballkarriere er lite kjent i Norge, men reddet livet til flere nordmenn i Hitlers konsentrasjonsleirer.Forfatter av boka "Bronselaget", Øyvind Steen Jensen, forteller oss om livet til Asbjørn "Assi" Halvorsen. Programleder og produsent: Christian GilsvikPodkasten er produsert av Gjenklang.Kilder:A-laget, Svein Sæter og Johan L. Øiestad. 2005.Bronselaget, Øyvind Steen Jensen. 2016.Bronselaget En gullalder i norsk fotball, Kristian Henriksen og Fredrik Horn. 1946.Fange i natt og tåke, Trygve Bratteli. 1980.Helt glemt, Giæver Eriksen, Fjørtoft, Lindseth, Larsen og Wetland. Josimar 2014.Lyd fra Nasjonalbiblioteket:Landskamp i fotball: Italia - Norge i Marseille (VM i fotball). Programleder Andersen, Peder ChristianPublisert NRK, 05.06.1938Aktuelt. Høstsesongen i fotball. Intervju med generalsekretær i NFF, Asbjørn HalvorsenProgramleder Hoff, BjarnePublisert NRK, 02.08.1940Besøk i fotballeiren på Ullevål stadion.Programleder Strand, EdvinPublisert NRK, 30.07.1937Olympiaminner. Norske deltagere forteller.Forteller: Asbjørn HALVORSENPublisert NRK 26.07.1936Mottakelsen av fotballspillerne ("Bronselaget") fra olympiaden i Berlin 1936. Taler ved banketten (Hotel Bristol) og mottakelsen på Østbanestasjonen.Publisert NRK, 17.08.1936Musikk: Epidemic SoundIntrotekst hentet delvis fra boka "A-laget - Norges 25 største fotballspillere gjennom tidene", av Svein Sæter og Johan L. Øiestad. N. W. Damm & Søn, 2005. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/21/202243 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hvem var Torstein Raaby?

Torstein Raaby var telegrafisten som sendte livstegn fra Kon-tiki-flåten ut i verden. Han hadde vært hemmelig agent for tre forskjellige nasjoner under 2. verdenskrig, og blir i dag omtalt som Nord-norges største krigshelt. Raaby mistet livet under en polferd, og dødsfallet utøste mange spørsmål om livet til den tidligere agenten. Men hvorfor er det så få som kjenner hans historie i dag? Hvem var egentlig Torstein Raaby?Filmskaper Stian Indrevoll har laget filmen "Hva skjedde med Torstein Raaby?" som har premiere på kino 18. november. Han er fra samme plass som Raaby og har hørt historier om Raaby hele livet. I denne episoden skal Stian Indrevoll fortelle om den han mener er Nord-Norges største krigshelt.Husk å følg Historier som endret Norge på Instagram. Send oss en tilbakemelding der.Programleder og produsent: Christian Gilsvik.Musikk: EpidemicSoundLyd i starten er hentet fra traileren til filmen "Hva skjedde med Torstein Raaby?". Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/202251 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Anne-Cath. Vestly - Hele Norges mormor

Den vennlige og handlekraftige mormor-karakteren som Vestly introduserte i 1957, ble stadig viktigere mot slutten av forfatterskapet hennes. Da Anne Cath selv spilte mormor både på scenen, i fjernsynsserier og på film, gikk hun mer og mer i ett med sin romankarakter. Men stilnet kritikken da tre generasjoner kalte henne hele Norges Mormor?Forfatter av biografien "Anne Cath Vestly - Mye mer enn Mormor"  Anne Helgesen forteller denne uken om livet til Anne-Cath. Vestly. Dette er tredje og siste delEn takk til Sølvberget Kulturhus i Stavanger som hospiterte oss under opptak. Lydene du har hørt er hentet fra NRK og Nasjonalbiblioteket. Se mer i episode infoen. Følg også Historier som endret Norge på Instagram, der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene.Programleder og produsent: Christian Gilsvik.Teknisk produsent: Troy Langaas.LYDER:https://tv.nrk.no/serie/kanutten/sesong/1/episode/15/avspillerhttps://tv.nrk.no/serie/ja-takk-begge-deler/1995/DTRF78002295https://tv.nrk.no/serie/nordiske-barnebokforfattere/1973/FSKO01001172/avspillerhttps://tv.nrk.no/serie/aurora-og-sokrates/sesong/1/episode/1/avspillerMiddagsstunden. Gjest: Anne Cath Vestly. NRK, 1993.Programleder Vikse, OlavP2'S MORGENRADIO - ANNE CATH VESTLY 70 ÅR. NRK, 15.02.1990Programleder LUNNAN, ANDREAS, DE BELLIS HELENNOTABENE - ANNE CATH VESTLY'S SELVBIOGRAFI. NRK, 1990.Produsent Rudolfsen, JohanProgramleder NILSEN, LARS | STOESEN, ANNELITAReisende på honnørklasse - Anne-Cath Vestly. NRK, 1990Programleder Hope, JorunnMormor og de åtte ungene i byen, April Film og Norsk Film 1977.Mormor og de åtte ungene i skogen, April Film og Norsk Film 1979.Musikk: Epidemic Sound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/202237 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Anne-Cath. Vestly - Fortellingens kraft og radioens magi

Det var da programposten Barnetimen for de minste fikk sendetid seks dager i uken, at den ble en betydelig kanal for kunstnerisk utfoldelse som var nyskapende.Mens de eldste så hvordan Anne Cath Vestly trollbandt de yngste gjennom radioens magi - vekket det samtidig noe av det verste i folk. At Anne Cath  fortalte om barn som bodde i byen var vanskelig å akseptere for noen, men når Ole Aleksander skulle få en søster og det ble forklart at babyen kom fra magen til mor kostet det nesten karrieren til en av etterkrigens største fortellere. Gjest er Anne Helgesen. Norges fremste ekspert på Anne-Cath. Vestly kommer med biografien "Anne Cath Vestly - Mye mer enn Mormor" neste år. En takk til Sølvberget Kulturhus i Stavanger som hospiterte oss under opptak. Lydene du har hørt er hentet fra NRK og Nasjonalbiblioteket. Følg også Historier som endret Norge på Instagram, der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene.Programleder og produsent: Christian Gilsvik.Teknisk produsent: Troy Langaas.LYD:https://tv.nrk.no/serie/kanutten/sesong/1/episode/15/avspillerhttps://tv.nrk.no/serie/ja-takk-begge-deler/1995/DTRF78002295https://tv.nrk.no/serie/nordiske-barnebokforfattere/1973/FSKO01001172/avspillerhttps://tv.nrk.no/serie/aurora-og-sokrates/sesong/1/episode/1/avspillerMiddagsstunden. Gjest: Anne Cath Vestly. NRK, 1993.Programleder Vikse, OlavNOTABENE - ANNE CATH VESTLY'S SELVBIOGRAFI. NRK, 1990.Produsent Rudolfsen, JohanProgramleder NILSEN, LARS | STOESEN, ANNELITAReisende på honnørklasse - Anne-Cath Vestly. NRK, 1990Programleder Hope, JorunnArkivgull - NRK, April 2021.https://radio.nrk.no/serie/arkivgull/DMTL38001521MUSIKK: Epidemic Sound. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/8/202236 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Anne-Cath. Vestly - Lappeteppe av en barndom

Anne-Cath.Vestly har slått rot i flere generasjoner nordmenns brandom. Hun ga norske barn en trygghet til å flykte med fantasiens kraft. Noe hun selv måtte lære seg å gjøre da hun mistet sin far. Denne uken skal du få historien om Anne-Cath. Vestlys liv. Dette er første av i alt tre deler, og i denne delen skal vi bli bedre kjent med oppveksten til det som senere skulle bli hele Norges Mormor. Til å fortelle historien om hennes liv har vi fått besøk av Norges fremste ekspert på Anne Cath Vestly, forfatter Anne Helgesen.Hun kommer med biografien "Anne Cath Vestly - Mye mer enn Mormor" neste år. En takk til Sølvberget Kulturhus i Stavanger som hospiterte oss under opptak. Opptakene med Anne-Cath. Vestly er hentet fra NRK og Nasjonalbiblioteket. Følg også Historier som endret Norge på Instagram, der legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene. Gjest: Anne HelgesenProgramleder og produsent: Christian GilsvikTeknisk produsent: Troy LangaasLYD fra Nasjonalbiblioteket:NOTABENE - ANNE CATH VESTLY'S SELVBIOGRAF. NRK,1990.Produsent: Rudolfsen, JohanProgramleder: NILSEN, LARS | STOESEN, ANNELITAReisende på honnørklasse - Anne-Cath Vestly. NRK, 1990.Programleder: Hope, JorunnÖstenfor sol og vestenfor måne : vals. 1943.Hansen, Juul·Andresen, Reidar·Syversen, RolfAlbum: Östenfor sol og vestenfor måne : vals ; Dolorita : foxtrotKomponist: Syversen, RolfTekstforfatter: Hansen, JuulTelefunken danseorkesterAndre lyder: Epidemic Sound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/7/202236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kommer: Historien om Anne-Cath. Vestly

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/20221 minute, 2 seconds
Episode Artwork

Hekseprosessene

Før mente man at Djevelen jobbet i det skjulte og at han var umulig å overvinne.Men man kunne rydde unna folk som sto i pakt med Djevelen. Den mest effektive måten å rense bort ondskap på, var å brenne den.Hva skjedde i trolldomsprosessene som ledet til den grusomste torturen og de mest bestialske drapene Norge har sett  i fredstid?Gjest er professor i kulturhistorie Ane Ohrivik. Hun skrev sin Doktoravhandling om svartebøker.Hun har skrevet en rekke artikler og bøker om ritualer, religiøsitet, årshøytider, magi og trolldom, kunnskapshistorie og bokhistorie.Husk å følg Historier som endret Norge på Instagram.Programleder: Christian GilsvikGjest: Ane OhrvikMusikk og Lyd: Epidemic Sound Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/31/202244 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Amundsen og Nobile

Roald Amundsen var besatt av Nordpolen. Han skulle dit koste hva det koste ville. Det hadde kostet han forholdet til sin helt Fritjof Nansen, til sin egen bror og kreditorer og banker over hele Europa. Og det holdt på å koste ham livet.Men i mellomkrigstiden var det likevel én mann som så verdien i en falmet polarhelten. Benito Mussolini og hans luftskip-general Umberto Nobile. Dette er andre del av historien om Amundsens kamp om å nå Nordpolen. Har du ikke hørt første del, "Amundsen - besatt av Nordpolen" anbefaler vi det først. Gjest er journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold.Følg Historier som endret Norge på Instagram. Der legger vi ut bilder og video som er relatert til episodene. LYD: Nansens tale til minne om Roald Amundsen, Nasjonalbiblioteket. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/24/202220 minutes, 1 second
Episode Artwork

Amundsen - besatt av Nordpolen

Mannskapet på polarskipet Fram var i sjokk. Ekspedisjonens leder Roald Amundsen holdt oppe et kart over Sydpolen. Men dette mannskapet hadde gjort seg klar til å nå Nordpolen. Da Amundsen erobret sydpolen spilte han et høyt spill. Forutsetningen for å få økonomisk støtte og ikke minst låne Nansens skip Fram var at han skulle fullføre Nansens forskning på Nordpolen. Han løy til en hel verden for å bli den polarhelten han drømte om å bli.Amundsen satset, og vant. Men ikke helt uten en kost. Hva skjedde da Amundsen kom hjem og jubelbrølene hadde lagt seg? Det var tross alt Nordpolen som var Roald Amundsens største besettelse.Journalist og forfatter Hans-Olav Thyvold forteller oss om Roald Amundsens kamp om å nå Nordpolen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/24/202226 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nordmennene i Sachsenhausen

Forfatter av den ferske boken Nordmennene i Sachsenhausen, Sven Egil Omdal er gjest. Rundt 2500 nordmenn var fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under annen verdenskrig.Bønder og arbeidere, professorer og leger, fiskere og kjøpmenn sultet og slet sammen.I norskebrakkene fantes to kommende norske statsministre, seks kommende statsråder og andre som skulle skape et bedre Norge etter krigen.Fra det dype mørket i Sachsenhausen steg kraftfulle politiske tanker som skulle endre Norge. Hvordan var det mulig?Sven Egil Omdal er tidligere redaktør i Stavanger Aftenblad, journalist i Vårt Land og Adressavisen. Og har blant annet vært leder av Norsk Jounralistlag og Pressens faglige utvalg. Tidligere har han skrevet bøkene "Byen som formet Norge", "Gestapokjelleren fra Stavanger under krigen og reiseguiden "Paris".Følg @historiersomendretnorge på Instagram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/17/202244 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Utvandrerne med Erik Poppe og Jan Egeland

BONUS:Nå skal du få en bonusepisode i Historier som endret Norge.I forrige episode fortalte Shazia Majid om hennes opplevelse da hun så filmen utvandrerne. I den forbindelse skal vi få et gjenhør med episoden Utvandrerne - Migrasjon og folkevandring.Regissør Erik Poppe var tidligere i år gjest i Historier som endret Verden sammen med generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. Samtalen med programleder Christian Konglund ble tatt opp dager etter invasjonen av Ukraina og ble publisert i podkasten Historier som endret verden 3.mars 2022Husk å følg Historier som endret Norge på Instagram. @historiersomendretnorgeDer legger vi ut bilder og videoer relatert til episodene og der kan du kontakte oss om du har noen innspill, tema og eller gjesteforslag. Ny episode kommer på mandag. Da skal vi høre historien om Amundsens luftskip NORGE. Vi høres.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/14/202236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Pakistanerbølgen

Journalist og forfatter Shazia Majid er gjest i denne utgaven av Historier som endret Norge.I 1970 var det 75 pakistanske statsborgere i Norge. Året etter var det blitt tusen. Denne utviklingen, sommeren 1971 ble omtalt som en «pakistanerbølge» i pressen. Historiene var mange om busser fulle av unge menn som kom kjørende fra Karachi til Oslo, men hva skjedde egentlig da Norge fikk sin første virkelige smak av ikke-vestlig innvandring?For bilder og video søk opp @HistoriernSomEndretNorge på Instagram.Podkasten er produsert av Gjenklang. Programleder: Christian GilsvikProdusent: Christian Konglund og Christian GilsvikLyd: Mennesker søker ny fremtid, NRK 1971.Musikk: Epidemic SoundAnbefalte kilder:Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotekUt av skyggene, Aschehoug forlag, 2019.Mennesker søker ny fremtid, NRK 1971.https://www.nrk.no/skole/?page=search&program=Mennesker%20s%C3%B8ker%20ny%20fremtidNationalbiblotekethttps://mediasite.nb.no/Mediasite/Play/e0a4f851bd30497b8632ab49c74c45dd1d Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/10/202234 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vinmonopolet

Tidlig på 1900-tallet sto avholdsbevegelsen sterkt i Norge. Folk flest var fornøyd med at fyll og uorden ikke preget bygd og by. Men de landene som kjøpte mest fisk fra Norge var ikke fornøyd. De var lei av at vi ikke kjøpte varene de eksporterte. De truet Norge med å stoppe all kjøp av fisk hvis ikke Norge kjøpte varene sine. Disse varene var vin.I denne episoden skal du få høre historien om Vinmonopolets oppstart og etablering i Norge. Forfatter, kåssør og øl-ekspert Espen Smith er gjest og forteller oss denne historien.Programleder: Christian GilsvikProdusent: Christian Konglund, Troy Langaas og Christian Gilsvik.Kontakt og følg oss på Instagram: @historiersomendretnorge Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/3/202240 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Snart kommer nye episoder

I høst kommer det nye episoder av Historier som endret Norge. Ny programleder er Christian Gilsvik. I tillegg vil Christian Konglund, kjent fra Historier som endret verden være med å lage episoder denne høsten. Du kan følge oss på Instagram: @historiersomendretnorgeHar du gjeste forslag eller forslag til tema vi skal snakke om? Send oss en melding på Instagram eller nå oss på mail. [email protected]? Send en mail til [email protected] er produsert av Gjenklang, en del av Metro Sounds.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/20221 minute, 20 seconds
Episode Artwork

Operasjon Zitronella – Da tyskerne angrep Svalbard

Da krigen brøt ut i Norge 9. april 1940 var ikke tyskerne lenger nord enn Narvik. På Svalbard, en øygruppe hvor mye verdifullt kull og drivstoff ble produsert, var det ingen okkupasjon. Men 3 år senere dro tyskerne opp med marinens flaggskip, og en stor overmakt med menn. Hvorfor og hvordan skjedde det, og hvorfor har vi ikke hørt om det før? Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, journalist, programleder og forfatter. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/19/202132 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

EU-avstemningen i 1994

I 1972 sa Norge nei til EF, etter en bitter folkeavstemning som delte landet i to. Siden den gang har EF blitt til EU, og vokst noe veldig. Samtidig var den kalde krigen over, og verden var i endring. Hvor skal Norge plassere seg i politikken? I 1994 sa vi nok en gang nei til EU. Hvorfor det, og hva er egentlig EØS-avtalen? Ukens gjest er Dag Axel Kristoffersen, lektor, historiker, forfatter for Norgeshistorie.no ved UiO hvor han også er tidligere forsker og foreleser. Dag Axel var b også med i NRK-dokumentaren Nei og atter Nei. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202148 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Fornorskningspolitikken mot samene

Da den norske grunnloven ble skrevet ble ikke samene nevnt med ett ord, enda de var både mange og utbredt i landet. I den nye nasjonen var det ikke plass til flere kulturer, og gjennom lang tid drev staten mer og mer intens fornorskningspolitikk som skulle fjerne kvensk og samisk kultur. Hvordan gjorde de det, og hvilke holdninger lå bak? Ukens gjest er Mikkel Berg-Nordlie. Han har en doktorgrad i Historie ved Universitetet i Tromsø, er fagansvarlig for samisk historie på SNL, og er seniorforsker ved NIBR ved OsloMet. Der forsker han blant annet på samisk politikk. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/5/202140 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Norge og Første Verdenskrig - Sjømenn, sult og pandemi

Da første verdenskrig startet, var den norske statsministeren på båttur. Samtidig ble Norge dratt av britiske myndigheter som vil ha kontroll på Nordsjøen, og et Tyskland som truer med å alliere seg med naboen vår Sverige. Norges overlevelse som en helt fersk nasjon står på spill. Og utfordringene skal komme både innenfra og utenfra. Ukens gjest er Roy Andersen. Han er historiker, prisnominert forfatter, og har skrevet en trebindsserie om Norge og Første Verdenskrig som følger landet gjennom hele konflikten. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/28/202157 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Jødeparagrafen

Det finnes mange gode argumenter for at Den Norske Grunnlov, vedtatt 17. mai 1814 var Europas mest liberale grunnlov. Men på et punkt gikk Norge mot strømmen. Mens Danmark og andre land i Europa myknet opp på sine strenge anti-jødiske lover, innførte Norge et totalforbud mot alle jøder i landet, uten unntak. Hvordan skjedde det, hvorfor skjedde det og hva er egentlig sannhet vs. myte i historien vi lærer på skolen i dag?Ukens gjest er Håkon Harket, idéhistoriker, forlegger og forfatter. Han har forsket mye på anti-semittisme, og har skrevet 'Paragrafen - Eidsvoll 1814', en bok om historien til Jødeparagrafen. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/21/202153 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Olav Den Hellige - Den brutale erobreren som ble helgen

Norges evige konge - Olav Den Hellige har en viktig posisjon i norsk historie, nasjonsbygging og religion. Men hvem var denne kristne kongen egentlig? I ukens episode vil du lære mye om vikingkongen som du ikke lærer på skolen. Alt fra hans brutale ungdomstid som leiesoldat, hans brutale erobring av landet, og spillet bak kulissene som gjorde han til helgen. Ukens gjest er Øystein Morten, religionshistoriker og forfatter. Han har skrevet flere bøker om norske vikingkonger, blant annet Jakten på Olav Den Hellige. Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/20211 hour, 13 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fridtjof Nansen - Polfarer, diplomat og statsbygger

Det er vanskelig å underdrive Fridtjof Nansens rolle i norsk historie. Fra hans heseblesende bragder i båt og på ski på Grønland og ved Nordpolen, hans rolle i å trene opp Prins Carl til å bli Kong Haakon, eller hans tid som Norges mann i Storbrittania og USA. I denne ukens episode får du et dypdykk i mannen Nansen, og vi skal prøve å skille mann fra myte. Ukens gjest er Hans-Olav Thyvold, forfatter, programleder og journalist. Hans-Olav har skrevet boken 'Historien om Nansen og Amundsen', og er veldig engasjert i norsk polarhistorie.Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/7/202152 minutes, 1 second
Episode Artwork

9. april: Kongens nei, og bombingen av Elverum

9. april 1940 er en dato som er brent inn i Norges felles hukommelse. Men hva skjedde egentlig, de første skjebnesvangre timene. Hvorfor var Blucher lastet med en korps som skulle hylle Kong Haakon, og hvor skulle de tyske kulene og bombene treffe først? Svaret på dette og mer får du i denne episoden av Historier Som Endret Norge.Takk til vår gjest Vegard Sæther. Han er historiker, forfatter, lektor, og har blant annet skrevet boken Elverum 1940 – Den skjulte fienden.Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/202148 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Det Norske Oljeventyret

Lille julaften 1969 er starten på det som skulle bli et norsk industrieventyr av dimensjoner. Men stemmer den historien egentlig? Og hvor gitt var det at oljen skulle endre landet på den måten det gjorde? Gjesten denne episoden er Helge Ryggvik, historiker, og  forsker ved senteret for teknologi, innovasjon og kultur. Han har skrevet flere bøker om Norges oljehistorie, og var rådgiver til NRKs dokumentarserie Olje.Musikk: Epidemic SoundsFinn flere podcaster på metrosounds.no/podcastFor annonsering kontakt [email protected]. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/20211 hour, 4 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Snart kommer Historier Som Endret Norge

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/15/202145 seconds