Winamp Logo
Juuso Pekkinen Cover
Juuso Pekkinen Profile

Juuso Pekkinen

Finnish, Social, 1 season, 300 episodes, 4 days, 23 hours, 1 minute
About
Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta ja tarjoilee hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.
Episode Artwork

Viimeinen jakso

Tämä on ohjelmasarjan viimeinen jakso. Jaksossa Juuso Pekkinen käy läpi kuluneita vuosia ja kertoo ohjelman tekemisestä. Mukana on parhaita paloja vuosien varrelta, viestejä kuuntelijoilta, sekä pieni tiisaus tulevasta. Juuso Pekkisen löydät Twitteristä nimimerkillä iuso. Pekkisen uusi podcast julkaistaan Yle Areenassa keväällä 2022. Siis JOS Juuso ei joudu avaruusolentojen kaappaamaksi tai jos valtava sähkömagneettinen pulssi ei tuhoa tässä välissä modernia viestintäinfraa.
12/20/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kun Mary LSD:tä otti - Zen, tietoisuus ja psykedeeliset kokemukset

Jussi Jylkkä on filosofian tohtori ja psykologian dosentti, joka tutkii psykedeelisiä kokemuksia ja tietoisuutta. Happotripin aikana ihminen voi kokea, että kaikki on yhtä - mutta miten tällaiseen kokemukseen voi asemoitua tieteellisen tiedon valossa? Jylkkä on esittänyt oman versionsa Maryn huone -nimellä kulkevasta filosofisesta ajatuskokeesta. Alkuperäisessä ajatuskokeessa neurotieteilijä Mary tietää kaiken väreistä, muttei ole koskaan niitä itse kokenut. Jos Mary eräänä päivänä näkeekin värit, oppiiko hän jotain uutta? Jylkän versiossa värien tilalla on LSD. Mitä tällainen ajatuskoe voi opettaa ns. tietoisuuden vaikeasta ongelmasta? Vaikeaksi ongelmaksi nimitetään kuilua sisäisen kokemuksen ja kokemuksen syntyä kuvaavan tieteellisen tiedon välillä.
12/13/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

“Load and make ready!” Practical-ampujan mielenmaisemaa

Practical-ammunnassa liikutaan rata-alueella ja ammutaan nopeasti pistoolilla, kiväärillä ja haulikolla. Kaikkien ampumalajien juuret ovat sotilaspuolella, mutta practical-ammunta on lajina kulkenut vähitellen kauemmas tästä lähtöpisteestä. Mikä tekee urheilusta urheilua ja miten ampumaurheilija joutuu asemoitumaan suhteessa kriittiseen aseista käytävään keskusteluun? Tässä jaksossa vieraillaan ampumaradalla tutustumassa practical-ammuntaan ja IPSC-ammunnan naisten maajoukkueen harjoitteluun. Jaksossa tutustutaan lajissa käytettäviin aseisiin ja varusteisiin, sekä keskustellaan practicalin syvimmästä olemuksesta. Juuso Pekkisen haastateltavina ovat joukkueen valmentaja ja moninkertainen lajin euroopanmestari Raine Peltokoski, sekä urheilija Saara Nyman. Jaksossa kuulet myös, miten Keanu Reevesin haulikonlataus-taidot juontavat juurensa Suomeen.
12/6/202157 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen Freestyle: “Noin miljoona suomalaista altistuu päivittäin melulle”

Tässä erikoisjaksossa Juuso pekkinen ei etukäteen tiedä, ketä hän haastattelee – eikä myöskään sitä, mistä jaksossa keskustellaan. Ennen jakson äänitystä Juuso on kuitenkin saanut etukäteen pienen tehtävän. Jaksossa Juuso ja nimimerkki Kissa ajautuvat keskustelemaan melusta, ääniympäristöistä ja hiljaisuudesta. Ihminen voi koettaa teknologian avulla hallita sitä mitä kuulee, mutta olisiko tarkoituksenmukaisempaa pohtia miten omaan ääniympäristöönsä voi vaikuttaa? Sähköautot muuttavat ehkä kaupunkien keskustojen äänimaisemaa - minkälaisia ajatuksia polttomoottorin ääni tulevaisuudessa ehkä herättää? Hiljaisuus on ihmiselle terveellistä, mutta sen kokemiseen vaikuttaa myös tulkinta ja hiljaisuuden syy. Kuolinvuoteen äärellä hiljaisuus on totaalista. Juuso Pekkinen Freestyle on alunperin kesäsarja. Tämä kyseinen haastattelu jäi kesällä 2021 tekemättä, joten se äänitettiin myöhemmin syksyllä.
11/29/202156 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Paskaduunisimulaattori, makkaranpaistopeli ja muita kokeellisia videopelejä

Pelintekijä Richard Hofmeier on kertonut kehitelleensä idean Cart Life -peliinsä työskennelleensä “huonoissa työpaikoissa”. Stephen Lavelle on tuottelias pelintekijä, joka on julkaissut ala-arvoisia peräaukon klikkailupelejä, sekä nerokkaan makkaranpaistosta kertovan puzzle-pelin. Nina Freemanin pelit ovat niin intiimejä, että pelaaja saattaa tuntea olonsa kiusalliseksi. Alexandr Manzosin Kokeelliset pelit -teos luotaa nimensä mukaisesti pelimediumin rajoja koettelevia pelejä ja pelintekijöitä. Kokeelliset pelit paljastavat mm. sen, minkälainen potentiaali videopeleihin ilmaisuvälineenä liittyy. Toisaalta, myös valtavirtapeleissä voi olla elementtejä, jotka yleensä liitetään perinteiseen taiteeseen. Yhden tulkinnan mukaan esimerkiksi Spec Ops: The Line -räiskintäpeli kuvaa sitä miten aivottomien räiskintäpelien sankari syntyy. Alexandr Manzos on Juuso Pekkisen haastateltavana.
11/22/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Elianora modaa koteja pelien tuhansille “lohikäärmesyntyisille” ja ydintuhosta selvinneille

Emmi “Elianora” Junkkarin tekemiä videopelimodeja on ladattu miljoonia kertoja. Junkkarin rakentamassa digitaalisessa saunassa ovat hengailleet sadattuhannet Skyrim-pelin pelaajat. Fallout 4 -pelin ydinsodan jälkeisissä raunioissa kulkee mahdollisesti miljoonia Elianoran vaatettamia pelihahmoja. Juuso Pekkinen ja Emmi Junkkari keskustelevat jaksossa videopelien muokkaamiseen käytettävistä modeista, aiheeseen kytkeytyvästä kulttuurista, sekä siitä miksi “vaniljaversio” pelistä ei aina riitä. Elianora käyttää näkyvyyttään myös aktivismiin ja hänen Black Lives Matter -modinsa aiheutti taannoin pienimuotoisen kohun. Elianoran lisäksi jaksossa fiittaa useampi fyysinen ja digitaalinen kissa.
11/15/202157 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ovatko ameeba ja tubettaja osa samaa jatkumoa? John Deweyn estetiikasta ja ajattelusta

Juuso Pekkinen ja estetiikan dosentti Kalle Puolakka keskustelevat jaksossa fiosofi John Deweyn ajattelusta. Mitä Dewey tuumaisi Facebookista, sopiiko tämän pragmatistin esteettinen teoria erityisen hyvin videopelien tarkasteluun ja miksi 1800-luvulla syntynyt filosofi nillitti taidemuseoista? Miten Darwinin evoluutioteoria ehkä vaikutti Deweyn ajatukseen kokemuksesta? Jaksossa käydään myös läpi sitä, mitä tarkoittaa se että nykyinen taidekäsitys on itse asiassa vain joitakin satoja vuosia vanha. Kalle Puolakka on kirjoittanut kirjan John Deweyn estetiikka - Kokemus, luonto ja kulttuuri.
11/8/202157 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Virtuaalilasivalmistaja Varjo suuntaa metaversumiin - nyt laseja käyttävät mm. astronautit ja hävittäjälentäjät

Suomalaisen Varjon syntyyn vaikutti perinteinen “tekisin itse paremman” -tilanne. Sittemmin yhtiö on tullut tunnetuksi huipputarkoista virtuaalilaseista, joita käyttävät mm. lentäjät, autosuunnittelijat ja astronautit. Yhtiön laite on myös mukana ensimmäisessä Euroopan lentoturvallisuusviraston hyväksymässä vr-koulutuslaitteessa. Nyt Varjo on alkanut valmistaa silmikkoa, joka mahdollisesti laajentaa asiakaskuntaa. Varjon perustaja Urho Konttori keskustelee Juuso Pekkisen kanssa mm. metaversumista, jota on väitetty internetin seuraavaksi vaiheeksi. Miten Konttori kommentoi sitä, että metaversumin konseptia ajaa haastattelua tehdessä kohujen keskellä painiva Facebook?
11/1/202156 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kenen kädessä se ase olikaan? Todistajan kertomus voi vääristyä oikeudessa

Pankkiryöstössä silminnäkijän katse hakeutuu aseeseen, mutta oikeudessa pitäisi muistaa minkälainen hattu ryöstäjällä oli. Kokenutkin tuomari saattaa päätellä todistajan valehtelevan, vaikka hermostuneisuus liittyisikin jännittävään kuulemistilanteeseen. Oikeudenkäyntiavustajan tavoite ei ole kysymyksillä selvittää totuutta, vaan ajaa päämiehen etua. Todistajankertomuksilla on iso merkitys oikeudessa. Silti kertomuksen virheettömyyteen ja sen tulkintaan liittyy monia epävarmuuksia. Jaksossa aihetta tutkinut Henna Marjosola avaa aihetta oikeus- ja todistajanpsykologian näkökulmasta. Jaksossa Juuso Pekkinen kulkee todistajana läpi oikeudenkäyntiprosessin nähtyään kuvitteellisen pankkiryöstön. Kohtaamisia syvässä päässä.
10/25/202156 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Leipää pattereista ja robotteja pelloilla - uudet teknologiat ja maatalous

Juuso Pekkinen vieraili KoneAgria-messuilla tutustumassa siihen, miten uutta teknologiaa hyödynnetään maataloudessa nyt ja tulevaisuudessa. Miten robotti koulutetaan poimimaan mansikoita ja miksi nautoja kuvataan lämpökameralla? Jo nyt työkoneet ja satelliitit tuottavat dataa viljelijän avuksi, mutta oma haasteensa on tiedon jalostaminen. Tässä yhdeksi ratkaisuksi nousee tekoäly. Messuilla esiintyvien asiantuntijoiden lisäksi ääneen pääsevät messuvieraat. Uuden teknologian lisäksi keskustelua herättää ilmastonmuutos. Kohtaamisia syvässä päässä.
10/18/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Ihmeellisiä näkyjä taivaalla - HEMERA-stratosfääripallosta ja revontulista

Syyskuussa moni hieraisi silmiään nähdessään pohjoisen Suomen taivaalla kummallisen näyn. 33 kilometrin korkeuteen noussut poikkeuksellisen suuri tutkimuspallo hehkui kirkkaana vielä auringonlaskun jälkeenkin. Kansainvälisessä projektissa stratosfääriin vietiin myös suomalaisten tutkijoiden instrumentti. Juuso Pekkinen haastattelee jaksossa projektissa mukana olleita suomalaistutkijoita. Jaksossa pääsevät ääneen Esa Turunen ja Alexandros Binios. Itse tutkimuspallon ja siihen suoraan liittyvän tutkimuksen lisäksi keskustelussa puhutaan revontulista, sekä siitä miksi on tärkeää ymmärtää ilmakehän pienimpiäkin ilmiöitä. Kohtaamisia syvässä päässä.
10/11/202156 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

“Ihan tavallisia mukavia ihmisiä” - Transhistoria Suomessa

Suomalaista transhistoriaa on nimitetty “näkymättömyyden historiaksi”. Tietoa sukupuolen moninaisuuden historiasta kyllä löytyy, mutta sen on hajallaan ja varsinkin 1900-luvun alkupään historia jäsentyy usein välillisesti: sukupuolinormeista poikkeavien yksilöiden tarinat täytyy kaivaa esimerkiksi lääkärinlausunnoista ja oikeuden pöytäkirjoista. Turun yliopiston mediatutkija Heidi Kurvinen on vetänyt kurssia trans- ja muunsukupuolisuuden historiasta Suomessa. Kurvinen avaa jaksossa yleiskuvaa aiheesta, sekä mm. sitä miten transsukupuoliset ovat olleet esillä lehdissä eri aikakausina. Jean Lukkarinen on tehnyt gradun mm. transvestiittien kokemuksista Suomessa. Lukkarinen on tutkielmaa varten haastatellut ihmisiä, sekä tutkinut alunperin transvestiittien ja heidän puolisoidensa tueksi perustetun Dreamwear Clubin jäsenlehteä. Juuso Pekkinen haastattelee. Kohtaamisia syvässä päässä.
10/4/202156 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Totuus on tulipallo-loitsuja ihmeellisempi? Magia kognitiotieteen näkökulmasta

Folkloristiikka pääsee laajempaan julkisuuteen lähinnä juhlapäivinä, jolloin toimittajat soittelevat päivystävälle folkloristille kysyäkseen “vitun vihoista”. Mutta minkälaista on esimerkiksi se kognitiotieteestä ammentava tutkimus, jota folkloristi ehkä tekee muina päivinä? Tässä jaksossa yritetään ymmärtää magiaa ja ritualistoitunutta käyttäytymistä. Juuso Pekkisen haastateltavana on väitöskirjatutkija Siria Kohonen, joka on perehtynyt mm. suomalaiseen kansanparannusperinteeseen. Kohonen lähestyy kansanparannusta, magiaa ja ritualisoitunutta käyttäytymistä kognitiotieteen näkökulmasta. Spoiler alert: jaksossa ei kuulla tulipalloloitsuja. Maininnan saavat kuitenkin mm. Hitlerin villapaita -koe, sekä huomiot siitä miten tämän päivän ihmisen arkinen käyttäytyminen liittyy mahdollisesti kansanparannuskikoista kertovaan historialliseen aineistoon. Kohtaamisia syvässä päässä.
9/27/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Päihteet ja psykoosi - “It´s complicated”

Jokainen tietää tarinan: henkilö kokeili kannabista ja joutui psykoosiin. Välillä tapausta käytetään varoittavana esimerkkinä osana päihdepolitiikasta käytävää keskustelua, joskus sillä valistetaan ja toisinaan stoorilla sanoitetaan huumeisiin liittyvää huolta. Mutta ovatko päihdekäyttöön ja psykoosiin liittyvät syy-seuraussuhteet näin yksinkertaisia? Turun yliopiston Solja Niemelä tutkii psykoosia sairastavien ihmisten päihteidenkäyttöä, päihteitä psykoosisairauksien riskitekijänä ja päihdepsykooseja.Tässä jaksossa Solja Niemelä avaa Juuso Pekkisen haastateltavana asiaan liittyviä moninaisia näkökulmia. Kohtaamisia syvässä päässä.
9/20/202157 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Valtion kaltaisia megakorporaatioita ja yrityksen lailla toimivia valtioita

Milloin yrityksen ja valtion välinen raja hämärtyy? Ovatko kauppakomppaniat historiallinen vastine scifi-kirjailija William Gibsonin maalailemille tulevaisuuden megakorporaatioille? Ja onko valtio vain yhteisö muiden ihmisyhteisöjen joukossa? Tässä jaksossa valtiota tarkastellaan antropologin silmin! Juuso Pekkisen haastateltavina ovat tutkijat Tuomas Tammisto ja Heikki Wilenius. Tammisto ja Wilenius ovat toimittaneet teoksen Valtion antropologiaa. Jaksossa keskustellaan myös siitä, minkälaisia hallinnan työkaluja löytyy valtion (ja miksei yritystenkin) työkalupakista. Lisäksi pohditaan, miksi antropologin työhön ehkä liitetään mielikuva eräänlaisesta Indiana Jones -henkisestä tutkijasta. Kohtaamisia syvässä päässä.
9/13/202157 minutes
Episode Artwork

Orwellilainen valvontatyökalu ja mission impossible? Tekoäly vastaan vihapuhe

Miten erilaisia järjestelmiä koulutetaan tunnistamaan vihapuhetta? Ja miten edes määritellä mitä vihapuheella tarkoitetaan? Juuso Pekkinen paneutuu kieliteknologian mahdollisuuksiin jäsentää automaattisesti ihmisten tuottamaa sisältöä. Eräs sovellusalue aiheeseen liittyen on loukkaavan tai uhkaavan sisällön tunnistaminen. Jaksossa pääsee ääneen Aalto-yliopiston Tommi Gröndahl, joka väitöskirjassaan on tutkinut johtavia kieliteknologiamentelmiä kielen luokittelun, automaattisen tuottamisen ja merkityssisältöjen käsittelyn näkökulmasta. Helsingin yliopiston Salla-Maaria Laaksonen avaa jaksossa tutkimustuloksia liittyen projektiin, jossa seulottiin poliitikkojen someviestejä vihapuheen varalta. Miten tutkijat tässä projektissa lähestyivät kysymystä siitä, miten vihapuhe tulisi määritellä? Kohtaamisia syvässä päässä.
9/6/202156 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Facebookit, pornhubit ja onlyfansit - alustoista mediatutkija Susanna Paasosen kanssa

Miksei OnlyFans-sivuston (sittemmin peruutetussa) päätöksessä kieltää pornosisältö ollut mitään uutta? Mitä luottokorttiyhtiöiden päätös lakata palvelemasta pornosivusto Pornhubia paljastaa verkon portinvartijoista? Mitä pitäisi ajatella siitä, että Facebookin moderointipolitiikan taustamateriaalina on käytetty Vicroria´s Secret -alusvaateyhtiön materiaalia? Turun yliopiston mediatutkimuksen professori Susanna Paasonen esittää, että alustojen pyrkimykset säädellä hyväksyttyä ja ei-hyväksyttyä seksuaalisuutta ja alastomuutta loukkaavat ihmisoikeuksia. Uudessa kirjassaan Paasonen taas argumentoi, että vakiintuneet tavat kritisoida verkkoa ja sen palveluita eivät tee oikeutta sille, miten merkittäviä palvelut ovat tavallisen arjen näkökulmasta. Juuso Pekkinen haastattelee. Kohtaamisia syvässä päässä.
8/30/202156 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kannattaako salauksia heikentää lapsen etuun vedoten?

Applen päätös alkaa skannata käyttäjien laitteita lapsen etuun vedoten on nostanut pintaan eräänlaisen klassikkoaiheen: onko ok valvoa ihmisten laitteita siltä varalta, että joltain löytyy muistista tai pilvipalvelusta laitonta kuvamateriaalia? Lasten seksuaalista väkivaltaa todistavan materiaalin (eli ns. CSAM -materiaali) leviäminen on valtava ongelma. Mutta yksityisyysasiantuntijat varoittavat siitä, että tekniset kompromissit - joita valvonta tietyissä tilanteissa edellyttäisi - vaarantavat potentiaalisesti laitteita käyttävien ihmisten yksityisyyden. Viranomaiset eivät esimerkiksi voi valvoa päästä päähän -salattua viestiliikennettä, mikäli järjestelmiin ei ole rakennettu niin sanottuja takaportteja. Keskustelu aiheesta on usein polarisoitunutta, mutta onko erilaisten ihmisoikeuksien välillä käytävä vääntö aina nollasummapeliä? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Suojellaan lapsia ry:n Nina Vaaranen-Valkonen, sekä kansalaisten sähköisiä oikeuksia puolustavan Effi ry:n Tapani Tarvainen. Kohtaamisia syvässä päässä.
8/23/202157 minutes
Episode Artwork

Kuinka monta enkeliä tarvitaan vaihtamaan hehkulamppu?

Miksi enkeleitä on oltava olemassa? Miten enkelioppi ehkä muistuttaa tämän päivän tekoälykeskustelua? Täytyykö enkeleiden käydä vessassa? 1200-lukua voidaan pitää enkeliopin eli angelologian kulta-aikana. Enkeleiden ympärillä käytävän filosofisen keskustelun yhtenä johtohahmona toimi teologi Tuomas “Enkelitohtori” Akvinolainen. Skolastikkojen enkelioppia on myöhempinä aikoina kritisoitu turhaksi pyörittelyksi; klassinen enkeliopin parodia on kysymys siitä, kuinka monta enkeliä mahtuu nuppineulan päähän. Systemaattisen teologian emeritusprofessori Reijo Työrinojan mukaan keskiajan filosofien keskustelu enkeleistä muistuttaa tietyiltä osin sitä keskustelua, jota tänä päivänä käydään tekoälystä. Työrinoja on suomentanut Akvinolaisen enkeleitä käsitteleviä tekstejä, sekä kirjoittanut niihin selitykset teokseen Enkelit ja filosofia. Työrinojaa haastattelee Juuso Pekkinen. Jakso avaa ohjelmasarjan syyskauden 2021. Kohtaamisia syvässä päässä.
8/16/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen Freestyle: “Ihmettelevä idiootti”

Tässä kesäsarjassa Juuso Pekkinen ei etukäteen tiedä, ketä hän haastattelee – eikä oikeastaan sitä, mistä jaksossa keskustellaan. Ennen jakson äänitystä Juuso on kuitenkin saanut etukäteen luettavaksi, katsottavaksi, kuunneltavaksi tai koettavaksi jotain, joka ehkä antaa suuntaa tulevalle. Tämänkertaisen jakson taustamateriaaliksi Juusolle on annettu kaksi fyysistä ja leikillistä tehtävää. Tehtäviä tehdessään hän havainnoi itsestään, että kävelee leveästi kuin vanhojen elokuvien samurait. Kiireessä Juuso todennäköisesti kulkee Yleisradion käytävillä pää edellä, koska haluaa olla fiksu. Juuson vieras Bunny T löytyi kidutusleiriltä. Hän on pieni, lyhyt, pohjoisesta ja joskus kovaääninen. Hänen asiakkaitaan ovat kaikki kaksiviikkoisesta lapsesta 104-vuotiaaseen ikäihmiseen ja yritysjohtajista kaupan kassoihin.
7/12/202157 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen Freestyle: “Juoksetko pakoon vai vapauteen?”

Tässä kesäsarjassa Juuso Pekkinen ei etukäteen tiedä, ketä hän haastattelee – eikä oikeastaan sitä, mistä jaksossa keskustellaan. Ennen jakson äänitystä Juuso on kuitenkin saanut etukäteen luettavaksi, katsottavaksi, kuunneltavaksi tai koettavaksi jotain, joka ehkä antaa suuntaa tulevalle. Sarjan toisessa jaksossa Juuso kohtaa Mystisen Lenkkeilijän. Juuso ja Lenkkeilijä pysähtyvät vapauden kokemuksen ääreen ja pohtivat, saavuttaako vapauden tunteen paremmin lentokoneessa vai lenkkipolulla. Keskustelussa kohdataan myös oma haavoittuvuus ja kuolema. Jotkut yrittävät juosta pakoon pimeitä ajatuksiaan, mutta japanilaiset buddhalaismunkit yrittävät juosta kohti valaistumista. Voiko juoksemisella loppujen lopuksi saavuttaa yhtään mitään?
7/5/202157 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen Freestyle: “Kun koneet ottavat vallan”

Tässä kesäsarjassa Juuso Pekkinen ei etukäteen tiedä, ketä hän haastattelee – eikä myöskään sitä, mistä jaksossa keskustellaan. Ennen jakson äänitystä Juuso on kuitenkin saanut etukäteen luettavaksi, katsottavaksi, kuunneltavaksi tai koettavaksi jotain, joka ehkä antaa suuntaa tulevalle. Sarjan ensimmäisessä jaksossa Juuso ja “Mr. Norpp”a haukkovat henkeään ihmisen täydellistämän koneen ylevyydelle. Kesken jakson herää epäilys, käyvätkö koneet kesken kaiken haastateltavan kimppuun. Jaksossa kysytään, johtaako ihmisen taipumus suosia söpöjä eläimiä tulevaisuuteen, jossa elää vain toinen toistaan söpömpiä eläimiä. Onko se edes sellainen maailma, jossa haluamme elää?
6/28/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Onko kaupunkiaktivismi keskiluokkaista ja kapitalismin kesyttämää light-aktivismia?

Kaupunkiaktivismia ovat mm. ravintolapäivät, sissiviljely, työhuonekollektiivit, kaupunkisuunnittelun some-ryhmät ja varjokaavoittajat, block partyt, joukkorahoitetut lippakiskat ja kaikenlainen positiiviseksikin aktivismiksi nimitetty pöhinä. Mutta onko esimerkiksi Soldiers of Odinin katupartiointi kaupunkiaktivismia? Kaupunkisosiologian dosentti Pasi Mäenpää ja erikoistutkija Maija Faehnle ovat tutkineet ja kirjoittaneet kirjan kaupunkiaktivismista. Systeemisenä yläkäsitteenä kaupunkiaktivismille toimii ns. “neljäs sektori”. Mäenpään ja Faehlen teoksen nimi on: “Neljäs sektori - Kuinka kaupunkiaktivismi haastaa hallinnon, muuttaa markkinat ja laajentaa demokratiaa”. Juuso Pekkinen keskustelee Mäenpään ja Faehnlen kanssa kaupunkiaktivismista ja neljännen sektorin potentiaalista. Vaikka kansalaisten omaehtoinen pöhinä on usein kivaa ja kepeää, onko riskinä se että kansalaisten vertaistoiminnalle sälytetään muiden sektorien tehtäviä? Suomalaiseen silmään pistää se, että vakavasti sairaat ihmiset joutuvat Yhdysvalloissa keräämään joukkorahoituksilla rahaa sairautensa hoitoon. Ohjelmasarja jää kesätauolle. Uusia jaksoja luvassa elokuussa. Kohtaamisia syvässä päässä.
6/14/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Kansainväliset nettikasinot markkinoivat suomalaisille kansansuosikin kasvoilla ja hämärillä vaikuttajadiileillä

Kansainväliset rahapelibrändit pyrkivät puhuttelemaan suomalaisia tunnettujen henkilöiden kasvoilla, suomalaisuuden symboleilla ja hämärillä vaikuttajadiileillä. Rahapelien markkinointia valvova Poliisihallitus toteaa, että Suomeen kohdistuva nettikasinoiden markkinointi on arpajaislain vastaista; silti rahapelibrändien markkinointi tulee verkossa vastaan kaikkialla. Juuso Pekkinen haastattelee Vilja Männistöä, joka on tehnyt ensimmäisen laajemman selvityksen liittyen siihen, miten kansainväliset rahapelibrändit markkinoivat tuotteitaan nimenomaan suomalaisille. Jaksossa pääsee ääneen myös reality-ohjelmista ja mallikilpailuista tuttu Sanel Sivac. Sivac saa ulkomaisilta nettikasinoilta hämäriä yhteistyödiilejä, mutta kieltäytyy niistä henkilökohtaisten syiden vuoksi. Lisäksi koetetaan selvittää, mitä tapahtui iltapäivälehtien uutisoimalle koko kansan suosikin syntymäpäivägaalalle, jota Poliisihallitus epäili arpajaislain vastaiseksi. Kohtaamisia syvässä päässä.
6/7/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Helsingin kaupunkipyöristä vastaa tuhansien kilometrien mittaisia kisoja ajava ultrapyöräilijä

Samuli Mäkinen vastaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen kaupunkipyöräjärjestelmästä. Mäkinen on ultrapyöräilijä, joka on pyöräillyt Hangosta Nourgamiin 61 tunnissa puolen tunnin unilla. Pisin pyöräkilpailu johon Samuli on osallistunut, on ollut pituudeltaan reilusti yli 7000 kilometria. Kuinka nopeasti Helsingin kaupunkipyörien käyttäjät polkevat saman määrän yhden arkipäivän aikana? Juuso Pekkinen keskustelee Mäkisen kanssa kaupunkipyöräjärjestelmästä ja ultrapyöräilystä. Jakso on äänitetty Helsingin Rautatieasemalla. Mäkisen lisäksi ääneen pääsee “simppeliksi äijäksi” itseään kutsuva Chibi, eräs kaupunkipyörää palauttava sakkomaksua kuumottava kansalainen, sekä ehkä stadin tyylikkäin nahkatakkijäbä. Kohtaamisia syvässä päässä.
5/31/202156 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Onko estetiikka toissijaista, jos mietitään ratkaisuja ilmastonmuutoksen kaltaisiin isoihin ongelmiin?

Monen mielestä esteettiset arvot ja tarpeet ovat olennaisia vasta sen jälkeen kun kaikki muut tarpeet ovat tulleet tyydytetyiksi. Voisiko kuitenkin ajatella niin, että estetiikalla olisi rooli kaikissa valinnoissa joita ihminen tekee? Mikäli näin on, estetiikkaa ei voi ohittaa kun ratkaistaan ilmastonmuutoksen kaltaisia ihmiskunnan kohtalonkysymyksiä. Sanna Lehtinen on erityisesti ympäristö- ja kaupunkiestetiikkaan perehtynyt tutkija. Lehtinen on tutkijana kiinnostunut mm. kestävyyden kysymyksistä, sekä teknologian ja estetiikan rajapinnoista. Juuso Pekkinen ja Lehtinen keskustelevat jaksossa kaupunkiestetiikan tavasta hahmottaa rakennettua ympäristöä, siitä miten teknologia vaikuttaa kokemukseemme kaupungista, sekä siitä miten estetiikalla on oma roolinsa ekologisten haasteiden ratkaisemisessa. Kohtaamisia syvässä päässä.
5/24/202157 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Mikä emoji sopii parhaiten siihen, kun Koraania luetaan Instagrammissa? Katse kohti netin hengellistä sisältöä!

Miksei muslimien perjantairukous oikein toimi etänä? Jos kristillisen seurakunnan puhujat saavat inspiraationsa Jumalalta, onko oikein arvioida saarnastriimin houkuttelevuutta alustojen tarjoaman datan pohjalta? Pandemian myötä moni seurakunta on joutunut pakon edessä siirtämään toimintansa verkkoon. Toisaalta, monet hengelliset yhteisöt ovat aina nähneet uudet sähköiset viestimet mahdollisuutena. Ennen verkkoa sanaa levitettiin television ja sitä ennen radion välityksellä. Tässä jaksossa Juuso Pekkinen paneutuu uskonnolliseen sisällöntuotantoon verkossa. Haastateltavina jaksossa ovat Suhe-seurakunnan Sauli Puukangas ja Resalat-yhteisön imaami Abbas Bahmanpour. Lisäksi mukana on gradunsa suomalaisesta “sähköisestä kirkosta” tehnyt Heikki Kiseleff. Kiseleff katsoi aikoinaan kaikki erään viikon aikana esitetyt kristillisellä TV7-kanavalla ohjelmat. Kohtaamisia syvässä päässä.
5/17/202157 minutes
Episode Artwork

Hevoset ovat videopelien “vakiokalustoa”, mutta harva tuntee miljoonien pelaamat hevosaiheiset videopelit

Red Dead Redemption -pelejä tai Zeldoja pelanneet tietävät, että hevosilla on näissä (ja monissa muissa) videopeleissä tärkeä pelimekaaninen rooli. Harva kuitenkaan tuntee miljoonien pelaajien pelaamien - usein tytöille suunnattujen - hevosaiheisten videopelien maailman. Howrse, Star Stable Online ja Unelmahevonen eivät sano monille mitään. Hevosaiheiset online-pelit ovat olleet edelläkävijöitä pelien sisäisissä ostoissa. Siinä missä monissa valtavirtapeleissä pelaaja käytännössä pakotetaan pelaamaan mieshahmolla, hevosaiheisten pelien maailmassa on tyypillistä, että pelihahmo on naispuolinen. Hevosaiheisia videopelejä on monenlaisia: pelit voivat olla tarinavetoisia, joissakin peleissä keskitytään tallirutiineihin ja toisissa fokuksessa on realistinen ratsastus. Jaana Tiiri on intohimoinen hevosaiheisten videopelien harrastaja. Tiirin väite on, että hevosaiheiset pelit ovat jääneet suurelta yleisöltä piiloon, koska ns. “tyttöjen juttuja” on läpi historian pidetty lähtökohtaisesti jonain sellaisena, jota ei tarvitse ottaa vakavasti tai huomioida. Kohtaamisia syvässä päässä.
5/10/202157 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

"Painamalla HYVÄKSY hyväksyt kaikki evästeet" - Verkkoseurannan ajankohtaisia!

Yhdysvalloissa soviteltiin hiljattain oikeusjuttu, jossa vastakkain olivat suuryritykset ja huolestuneet vanhemmat. Vanhemmat syyttivät suomalaisillekkin tuttuja pelisovelluksia siitä, että ne kohdistavat härskisti mainontaa miljoonille lapsille. Australiassa taas järjestö syyttää Facebookkia siitä, että yhtiö sallii mainostajien kohdistaa markkinointia teineille jotka ovat osoittaneet kiinnostusta tupakkatuotteisiin. Molempien tapausten taustalla on se, että yritykset keräävät käyttäjistä dataa ja tekevät sillä rahaa. Keskustelu tietosuojasta, verkossa tapahtuvasta seurannasta ja mainonnan kohdentamisesta kiihtyy. Apple ja Google ovat ryhtyneet näyttäviin toimiin vastatakseen kansalaisten ja tietosuojaviranomaisten huoliin. Mutta ovatko yhtiöt vilpittömästi hyvällä asialla, vai onko tarkoituksena vain asemoida oma mainosbisnes parempaan asentoon? Kyllä, yksityisyyttä korostavalla Applellakin on oma miljardien dollarien arvoiseksi oletettu mainosbisneksensä. Juuso Pekkisen haastateltavana on tietosuoja-asiantuntija Heikki Tolvanen. Tolvanen tunnetaan mm. siitä, että hän on kritisoinut Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin evästekäytänteitä. Tolvanen on ollut mukana perustamassa PrivacyAnt-nimistä tietosuojaan keskittyvää yritystä. Kohtaamisia syvässä päässä.
5/3/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Google vs. Oracle - 10 vuoden oikeustaistelu vain 11 500 koodirivin tähden

Yhdysvaltojen korkein oikeus antoi juuri päätöksensä pitkässä kiistassa, jossa vastakkain ovat olleet Google ja ohjelmistojätti Oracle. Kiistan ytimessä on noin 11 500 riviä koodia, jotka Google kopioi Android-käyttöjärjestelmäänsä. Erikoinen sivujuonne tapauksessa on vuonna 1994 päättynyt oikeusjuttu, jonka keskiössä oli Roy Orbisonin kappale Oh, Pretty Woman. Jos ei ole juristi tai koodari, Googlen ja Oraclen kiista näyttää tosi tekniseltä ja monimutkaiselta. Mutta koko keissiä kehystää se hetki, jossa älypuhelinten käyttöjärjestelmien välinen kisa lähti toden teolla käyntiin. Nokia hallitsi älypuhelinmarkkinaa, Apple lanseerasi juuri Iphonensa ja Google yritti kovasti saada jalansijaa markkinaan. Yhtenä ratkaisuna Google kopioi nuo mainitut koodirivit, jotka sittemmin johtivat pitkään kiistaan Oraclen kanssa. Haastateltavana jaksossa on alustastrategioihin perehtynyt Kimmo Karhu. Kohtaamisia syvässä päässä.
4/26/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Welcome to the virtuaalitodellisuus! XR-teknologioiden syvin olemus, historia ja nykytila

Tämä podcast on äänitetty virtuaalitodellisuudessa! Juuso Pekkinen laittaa VR-lasit pandemia-ajan äänitysvaatekomerossa päähän ja tapaa virtuaalitodellisuudessa XR-kuraattorina toimivan Santeri Suomisen. Pekkinen ja Suominen keskustelevat mm. Facebookin asemasta kuluttajapuolen VR-laitteissa, virtuaalitodellisuuden historiasta, sekä siitä mikä tekee virtuaalitodellisuudesta aivan omanlaisensa median. Jakso luotaa XR-teknologioiden ajankohtaisia, sekä avaa filosofisempia näkymiä mediumin olemukseen. Jakso sopii sekä edistyneemmille käyttäjille, että virtuaalitodellisuudesta vasta kiinnostuneille! Kohtaamisia syvässä päässä.
4/19/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

"Lisää hakaristejä, parantaa myyntiä!" - fasismin pimeä kulttuuriperintö

Toisen maailmansodan jälkeen natseista, fasisteista ja äärioikeistolaisesta kuvastosta on tullut populaarikulttuurin peruskauraa. Kansallissosialistisen Saksan symboleita paheksutaan katukuvassa, mutta niillä tehdään rahaa elokuvissa, videopeleissä ja tv-sarjoissa. Black metal -musiikkityylin sisällä on taas oma “kansallissosialistinen siipensä”. Tutkija Aila Mustamon tekemän tutkimuksen pohjalta voi kuitenkin todeta, että jokainen “natsibändien” keikoilla kävijä ei kuitenkaan välttämättä allekirjoita äärioikeistolaista maailmankuvaa; ilmiö on monisyinen ja osin ristiriitainen. Jaksossa ovat haastateltavina tutkijat Kimi Kärki, Kari Kallioniemi ja Ail
4/12/202157 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Lasereita ja "tappajasatelliitteja"! Satelliitit ovat elintärkeitä, mutta silti niitä vastaan kehitetään aseita

Monet valtiot kehittävät asejärjestelmiä, joilla ne voisivat tarvittaessa tuhota satelliitteja. Satelliittien häirintää tekevät suurvallat, mutta myös ihan tavalliset ihmiset. Tässä jaksossa Juuso Pekkinen paneutuu siihen, miksi ja miten valtiot varautuvat avaruudessa tapahtuvaan konfiktiin. Jaksossa avaruusteknologiaan perehtynyt toimittaja Mikko Suominen avaa satelliittien tuhoamisen ja häirinnän erilaisia ulottuvuuksia. Minkälainen oli Neuvostoliiton suuruudenhullu sotasatelliitti? Ja minkälaista draamaa nähtiin hiljattain huippusalaisen tiedustelusatelliitin kiertoradalla? Miksi avaruudessa tapahtuva konflikti olisi koko ihmiskunnan näkökulmasta ikävä asia? Satelliittien merkitystä ihan tavallisen arjen näkökulmasta avaavat työ- ja elinkeinoministeriön Maija Lönnqvist. Lönnqvist työskentelee Suomen avaruusstrategian parissa. Eri valtioiden satelliittinavigaatiojärjestelmistä kertoo Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen Tero Vihavainen. Kohtaamisia syvässä päässä.
3/29/202157 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Overwatch kilpaurheiluna ja fanittamisen kohteena (uudelleenjulkaisu)

Jyväskylän yliopiston Maria Ruotsalainen ja Tanja Välisalo tutkivat Overwatch-peliin kytkeytyvää fanittamista. Vuonna 2016 julkaistun pelin fiktiivinen universumi pyrkii puhuttelemaan erilaisista taustoista tulevia pelaajia, ja pelin ammattilaissarjassa on tähän mennessä jaettu vuosittain miljoonien eurojen edestä palkintorahaa. Minkälainen jännite pelin tarinallisen ja urheilullisen puolen välillä kenties fanin näkökulmasta vallitsee? Miten hyvin Overwatch onnistuu pyrkimyksessään luoda mahdollisimman inklusiivinen hahmogalleria? Jakson ensiesitys oli toukokuussa 2020. Kohtaamisia syvässä päässä.
3/22/202157 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Applen ja Amazonin kaltaisten jättien suuruus tuo hyötyjä kuluttajalle - mutta mikä on kolikon kääntöpuoli?

Amazonin kaltaisten verkkokauppojen, somealustojen ja mobiililaitteiden sovelluskauppojen hyödyt yrityksille ja tavallisille ihmisille ovat ilmeisiä. Kun yhdestä paikasta löytyy kaikki - oli kyse sitten tavaroista, palveluista tai kavereista - se hyödyttää usein niin käyttäjää kuin alustalla bisnestä tekevää yrittäjää. Mutta minkälaisia varjopuolia asiaan kytkeytyy? Amazonin tapa käyttää valta-asemaansa herättää monenlaisia kysymyksiä. Ja mistä on kyse Applen ja Spotifyn välisessä kiistassa, jossa Spotify syyttää Applea markkina-aseman väärinkäytöstä? Juuso Pekkisen haastateltavana on Oxfordin yliopistossa työskentelevä Vili Lehdonvirta. Alustojen ja digitaalisten markkinapaikkojen lisäksi Lehdonvirta tutkii mm. digitaalista keikkatyötä. Ennen keskustelua alustoista jaksossa puhutaan uusimmasta Bitcoin-hypestä ja NFT-teoksista. NFT-ilmiön takana on lohkoketjuteknologia ja se on noussut hiljattain esiin mm. siksi, että NFT-taideteoksista on maksettu tähtitieteellisiä summia. Lehdonvirta avaa jaksossa ilmiötä. Bitcoin...no, Bitcoin on Bitcoin. “Never stop the madness, ja kohta vedetään taas”, kuten meemissäkin sanotaan. Kohtaamisia syvässä päässä.
3/15/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Onko sillä väliä, luoko taideteoksen tekoäly vai ihminen?

Tällä hetkellä suoratoistopalveluiden algoritmit suosittelevat meille sisältöjä, mutta luoko tulevaisuudessa tekoäly meille jokaiselle personoituja teoksia? Kuvittele, että kuulet kappaleen tai luet teoksen joka ns. kolahtaa - ja myöhemmin kuulet, että teoksen on luonut juuri sinua varten kone. Muuttuko suhtautumisesi teokseen jollakin tapaa erilaiseksi? Tässä jaksossa luodataan teknologian, tekoälyn ja taiteen rajapintoja! Yle Draama julkaisi hiljattain tekoälyavusteisen kuunnelman Paratiisiperhe. Juuso Pekkinen keskustelee tekoälyohjelman kehittäneiden asiantuntijoiden kanssa siitä miten tietokoneohjelmalle voidaan opettaa käsikirjoituksen kirjoittamista. Studiossa ovat haastateltavina Otso Huopaniemi, Hannu Toivonen, Essi Salmenkivi ja Jessica Lindström. Taidefilosofian suurten peruskysymysten äärelle päästään arvostettujen taiteilijoiden kanssa. Haastateltavina ovat myös teatterintekijät Jussi Sorjanen, Elina Snicker, sekä Akse Pettersson. Jakso on koostettu Yle Radio 1:ssä järjestetyn suoran Tekoälyillan tallenteen pohjalta. Lisäksi kuultavana on näytteitä Juha-Pekka Hotisen ohjaamasta kuunnelmasta Paratiisiperhe. Kohtaamisia syvässä päässä.
3/8/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ihminen tarvitsee ruokaa, mutta ruoantuotanto tuhoaa maapallon - näkymiä tulevaisuuden ruokaan

Kasvaako tulevaisuuden pihvi laboratoriossa? Tuotetaanko ruokaa joskus yhä useammin bioreaktoreissa? Ruoantuotannon kehittäminen on monessa mielessä ihmiskunnan ja planeettamme kohtalonkysymys. Ruokajärjestelmää toki viedään eteenpäin jatkuvasti, mutta ehtivätkö uudet teknologiat ratkaista ongelmat tarpeeksi nopeasti? Tutkija ja food tech -sijoittaja Lauri Reuter on päässyt tutustumaan tämän päivän ruoan tehotuotantoon, sekä tulevaisuuden ruoka-innovaatioita kehittäviin laboratorioihin. Reuter on mukana kokki Henri Alénin kanssa ruoan tulevaisuutta kartoittavassa Voiko tätä syödä? -sarjassa. Juuso Pekkinen ja Lauri Reuter keskustelevat geenimuuntelusta, laboratorioissa kasvavasta solulihasta, sekä ruokajärjestelmän kehittämisestä. Kohtaamisia syvässä päässä.
3/1/202157 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Selkeä ja erottuva Nokia Font oli miljardien ihmisten käyttämä kirjaintyyppi - kunnes se katosi

Vuosituhannen vaihteessa Nokian brändin arvo oli kymmeniä miljardeja euroja ja yhtiön puhelimia myytiin vuosittain satoja miljoonia. Nokia loi noihin aikohin yhdessä maailman huippusuunnittelijoiden kanssa kunnianhimoisen ja ominaisuuksiltaan jopa vallankumouksellisen fontin. Kirjaintyypistä ei kuitenkaan pidetty sen suurempaa meteliä - yhtenä riskinä nähtiin, että kilpailijat kopioisivat fontin. Tässä jaksossa kuulet tähän asti vähemmän huomiota saaneen ja sittemmin kadonneen suomalaisen fontin tarinan. Sen kertoo Nokia Font -kirjainperheen suunnittelussa mukana ollut Jussi Kapanen. Juuso Pekkinen haastattelee. Kohtaamisia syvässä päässä.
2/22/202157 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vauvashoppailua Ukrainassa ja visio keinokohtufarmeista

Ukrainasta on tullut yksi maailmanlaajuisen lisääntymisbisneksen keskuksista. Läpinäkyvyys alaan on heikko, mutta näyttäisi siltä että nykymuotoisen liiketoiminnan varjoissa tapahtuu mm. sijaissynnyttäjien hyväksikäyttöä. Munasolujen luovuttajien ominaisuuksien vertailu taas saattaa huumata tulevan ostajan. Luovuttajan musikaalisuus, akateeminen tausta ja näyttävät valokuvat nostavat munasolun hintaa. Kirjailija Sofi Oksanen ja toimittaja Antti Kuronen ovat perehtyneet Ukrainassa tapahtuvaan kohdunvuokrausbisnekseen ja munasolukauppaan. Oksanen on käsitellyt aihetta romaaneissaan Norma ja Koirapuisto. Kuronen taas on tehnyt aiheesta dokumentin Ukrainan vauvatehdas. Ukrainan vauvatehdas -dokumentissa lisääntymispalveluita tarjoavan yrityksen perustaja visioi lähitulevaisuudesta, jossa lapsia kasvatetaan keinokohduissa. Juuso Pekkinen kysyy tästä aiheesta sikiölääketieteen professori Juha Räsäseltä. Kohtaamisia syvässä päässä.
2/15/202157 minutes
Episode Artwork

Maailmanloppu muistitikulla - onko kyberhyökkäys uuden vuosituhannen ydinase?

Onko mahdollista kuvitella tulevaisuuden kyberhyökkäys, jota voidaan verrata ensimmäisen atomipommin pudottamiseen? Juuso Pekkinen vertailee jaksossa ydinasetta ja kyberasetta. Vaikka kyseiset “kyvykkyydet” ovat monella tavalla kaukana toisistaan, niiden väliltä löytyy myös yllättäviä yhteyksiä. Yksi niistä on Stuxnet, johon viitataan usein tähän asti ehkä merkittävimpänä haittaohjelmana. Stuxnet levisi laajalle, mutta se oli suunniteltu aiheuttamaan tuhoa vain yhdessä paikassa - eräässä aseluokan uraania rikastavassa tutkimuslaitoksessa. Ydinaseen ja kyberaseen vertailun kautta päästään myös kiinni molempien aseiden syvimpään olemukseen. Voidaanko ajatella, että kylmän sodan seuraava näytös tapahtuu kyberissä? Ja voitaisiinko kyberhyökkäykseen vastata ydinaseella? Jaksossa ovat haastateltavina tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen, ydinasevalvonnan parissa työskennellyt Olli Heinonen sekä Maanpuolustuskorkeakoulussa opettava Tom Malmström Kohtaamisia syvässä päässä.
2/8/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Happoa kansalle - olisiko LSD:stä lääkkeeksi?

Aivotutkija ja koulutettu proviisori Lauri Elsilä tekee Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa väitöskirjaa psykedeelien farmakologisista vaikutuksista. Tiiviisti: Lauri tutkii mm. sitä, miten “happo” toimii. Psykedeelien lääke- ja tutkimuskäyttö on monessa mielessä perusteltua. On mahdollista, että psykedeelejä voisi käyttää mielenterveyden häiriöiden tai addiktioiden hoidossa. Toisaalta, aineiden toimintamekanismien selvittäminen voi myös potentiaalisesti tarjota tietoa itse mielen häiriötiloista. Juuso Pekkinen keskustelee Elsilän kanssa LSD:n farmakologiasta, psykedeelitutkimuksiin liittyvistä epävarmuuksista, sekä itse tutkimuksen tekemisestä. Kun tutkija hankkii eläinkokeita varten aineita, mitä muuta pitää tehdä kuin mennä ainetta valmistavan yrityksen verkkokauppaan klikkaamaan “lisää ostoskoriin”? Kohtaamisia syvässä päässä.
2/1/202157 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Aleksanteri Suuri - esikuva, varoittava esimerkki ja Jim Morrisonin tukkaidoli

Aleksanteri Suuri oli valloittaja sekä Makedonian kuningas, joka matkasi tunnetun maailman ääriin ja tappoi kännissä ystävänsä. Yli 2300 vuotta sitten eläneen hallitsijan elämästä on historian saatossa poimittu niitä puolia, jotka kulloinkin ovat sattuneet sopimaan Aleksanteriin viittaavan tahon omiin tarkoitusperiin. Aleksanteri on toiminut tuhansien vuosien ajan esikuvana, nationalististisena tai uskonnollisena symbolina, varoittavana esimerkkinä sekä viihteenä. Toisaalta, Aleksanterin henkilöbrändillä voi ehkä viestiä elämäntavasta vähän samalla tavalla kuin luksusbrändin viidensadan euron t-paidalla. Juuso Pekkisen haastateltavana on Aleksanteri Suuri -tutkijana profiloitunut Jaakkojuhani Peltonen. Tällä hetkellä hän vaikuttaa Tampereen yliopistossa. Peltonen on kirjoittanut kirjan Aleksanteri Suuri - sankari ja myytti. Kohtaamisia syvässä päässä.
1/25/202157 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Terveysteknologiamarkkinan mielikuvat ja lupaukset - haastattelussa Ouran Petteri Lahtela

Markkinoilla on hyvin monenlaisia kuluttajille suunnattuja itsensä mittaamiseen tarkoitettuja laitteita. Viime vuosien aikana yleistrendi on ollut selkeä: aiemmin rannelaitteet ja sykemittarit oli suunnattu enemmän aktiiviliikkujalle, tänä päivänä valtaosa markkinoiden laitteista on keskittynyt arkiseen hyvinvointiin. Mielikuvilla on laitteiden markkinassa vahva rooli, mutta vaikutelmat laitteiden potentiaalista eivät ole sama asia kuin tutkittu tieto. Juuso Pekkisen haastateltavana on Ouran perustajiin kuuluva Petteri Lahtela. Aiheina jaksossa ovat kuluttajille suunnatun terveysteknologian markkina, Ouran tarina sekä laitteiden markkinointiviestien synnyttämien mielikuvien ja todennettujen lupausten välinen suhde. Lisäksi jaksossa pääsee ääneen liikuntabiologi Laura Karavirta. Juuso Pekkinen keskustelee Karavirran kanssa siitä, miten aktiiviliikkujille suunnattujen kuluttajalaitteiden antamaan dataan tulisi suhtautua. Kohtaamisia syvässä päässä.
1/18/202157 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Pseudohistorialliset teoriat verkossa (uudelleenjulkaisu)

Pseudohistorialliset teoriat Suomen historiasta ovat moninaisia: suomea on väitetty ihmiskunnan alkukieleksi ja Egyptin pyramideja suomalaisten rakentamiksi. Erään teorian mukaan Vatikaanin kuolemanpartiot kävivät aikoinaan Ahvenanmaalla teloittamassa suomalaisia shamaaneja. Suomalaisen pseudohistoriallisen tutkimuksen klassikkona taas voidaan pitää Suomen muinaiset kuninkaat teesiä. "Todellisen historian" salaamisesta on syytetty mm. ruotsinkielisiä. Näennäishistoriallisten teorioiden takaa löytyy mm. sellaisia nimiä kuin Sigurd Wettenhovi-Aspa ja Lemminkäisen temppelistä puhunut Ior Bock. Nykyään teoriat leviävät verkossa. Turun Yliopiston tutkijat Reima Välimäki ja Mila Oiva työskentelevät hankkeessa, jonka tarkoituksena on kartoittaa pseudohistoriallisten tekstien leviämistä suomen- ja venäjänkielisessä verkossa. Ohjelmassa on lisäksi mukana arkistomateriaalia, joka kytkeytyy suomalaiseen pseudohistorialliseen kenttään. Jakso on alunperin julkaistu keväällä 2020. Kohtaamisia syvässä päässä.
1/11/202157 minutes, 1 second
Episode Artwork

Syvällä salauksissa (uudelleenjulkaisu)

Salaukset suojaavat valtioita, yrityksiä ja tavallisia ihmisiä - niitä käyttävät myös terroristit, huumekauppiaat ja pedofiilit. Miksei salauksia voi heikentää ilman, että siitä kärsivät kaikki? Miten satunnaisuus liittyy salauksiin? Minkälaisen haasteen kvanttitietokoneiden kehitys asettaa salausmenetelmien kehittämiselle? Juuso Pekkisen haastateltavana on VTT:n kyberturvallisuuden erikoistutkija ja Oulun yliopiston soveltavan kryptografian dosentti Kimmo Halunen. Jakso on uudelleenjulkaisu. Aihe on taas ajankohtainen, koska salauksien uhkia ja mahdollisuuksia punnitaan jälleen kerran EU-tasolla. Kohtaamisia syvässä päässä.
1/4/202157 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Muinaiset astronautit, ufokirje Kekkoselle ja Suomen ufobuumit

Muinaiset astronautit -teoriat kytkeytyvät vahvasti noin 50 vuoden takaiseen Suomen ufobuumiin. Koko kansakuntaa villinneen ilmiön jälkimainingeissa ministerinäkin toiminut Juho Tenhiälä kirjoitti kirjan, jossa Tenhiälä tulkitsee raamattua todisteena maapallon ulkopuolisista vierailuista. Suomalaiset ufotutkijat taas lähettivät presidentti Kekkoselle kirjeen, jossa vaadittiin ufoasian huomioimista. Ultra-lehden päätoimittaja Marko Kananen teki aikoinaan gradunsa muinaiset astronautit -teorioiden tulosta Suomeen. Opinnäytetyöllä oli roolinsa myös siinä, että Kananen päätyi “rajatiedon tiennäyttäjäksi” itseään tituleeraavan lehden lukijoiden palvelukseen. Kananen ja Juuso Pekkinen keskustelevat jaksossa muinaiset astronautit -teorioista, joiden ehkä merkittävin popularisoija oli sveitsiläinen kirjanpitonsa kanssa “huolimaton” hotellinpitäjä. Ohjelma jää muutaman viikon tauolle. Uusia jaksoja on luvassa taas tammikuussa 2021. Kohtaamisia syvässä päässä.
12/28/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Rokote-epäröintiä ennen ja nyt! Mitä seurauksia on sillä, jos “rokotekriittisyys” leimataan automaattisesti huuhaaksi?

Koronarokotteesta toivotaan ratkaisua koronapandemiaan. Samalla pelko rokotteisiin liittyvän epäröinnin vaikutuksista on nostanut päätään. Jo ennen pandemiaa WHO nimesi rokote-epäröinnin merkittäväksi globaaliksi terveysuhaksi. Sosiologian dosentti Pia Vuolanto ja väitöskirjatutkija Suvi Rytty ovat hankkeessa, jonka tarkoituksena on ymmärtää vaihtoehtohoitojen käyttöä ja rokotekriittisyyttä sekä niihin liittyvää koululääketieteen kritiikkiä. Kansanterveyden näkökulmasta haastavan rokotevastaisuuden ymmärtäminen saattaa särähtää jonkun korvaan, mutta tutkijat painottavat tämän hankkeen yhteydessä pyrkimystä nimenomaan taustoittaa - ei arvottaa - ilmiötä. Juuso Pekkisen tekemässä haastattelussa Vuolanto avaa tutkimusta, joka liittyy tieteen ja ei-tieteen välisiin rajanvetoihin. Lisäksi käsittelyssä on rokote-epäröinnin moninainen luonne. Rytty käy jaksossa läpi rokotevastaisuuden historiaa. Samalla selviää, miten 1900-luvun alun aatteellinen vegetarismi eroaa monessa mielessä tämän päivän kasvissyönnistä. Kohtaamisia syvässä päässä.
12/21/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Asteroideja, kvasaareja ja kotigalaksin kartta - Gaia-avaruusteleskooppi on jo nyt menestys!

Euroopan avaruusjärjestön Gaia-avaruusteleskooppi lähettää maahan päivittäin valtavasti dataa. Suomalaiset tutkijat tekevät datan pohjalta mm. asteroidien päivittäistä ratalaskentaa, jotta maapalloa potentiaalisesti uhkaavista asteroideista olisi tietoa hyvissä ajoin. Kvasaareita mittaamalla teleskooppi on tuottanut tietoa Aurinkokunnan kiihtyvyyden mittaamiseksi, sekä esimerkiksi tulevaisuuden entistä tarkempaa satelliittipaikannusta varten. Juuso Pekkisen haastateltavina ovat nimikko-komeetatkin saaneet professorit Karri Muinonen ja Markku Poutanen. Gaia-teleskoopin tuottaman tiedon lisäksi keskustelussa sivutaan mm. Turun paloa tähtitornista seuranneen tähtitieteilijän tekemiä mittauksia, sekä maapalloa uhkaavien asteroidien torjuntaa. Voisko “gravitaatiotraktori” olla jossain tilanteessa elokuvistakin tuttua ydinasetta parempi vaihtoehto? Kohtaamisia syvässä päässä.
12/14/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Matkailuteollisuus koronapandemian jälkeen

On arvioitu, että koronapandemian hinta matkailuteollisuudelle tulee olemaan jopa biljoonia euroja. Maailmalla ala työllistää satoja miljoonia ihmisiä, Suomessa ainakin yli 140 000. Kun tämä pandemia joskus päättyy, miten kriisi tulee vaikuttamaan matkustamiseen? Juho Pesonen on Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksen matkailuliiketoiminnan tutkimuspäällikkö. Pesonen oli viimeksi Juuso Pekkisen haastateltavana noin puolitoista vuotta sitten. Tuolloin aiheina olivat matkailutrendit, matkailu ja teknologia, sekä matkailun tulevaisuus. Näihin aiheisiin palataan tässä jaksossa - miten teemat jäsentyvä nyt kun pandemia on laittanut lähes koko matkailualan polvilleen? Yhdeksi suureksi teemaksi nousevat myös matkailuteollisuuden pandemiaa edeltäneet ongelmat. Kohtaamisia syvässä päässä.
12/7/202057 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Televisioeläimiä, luontoelokuvia ja luontodokumentin autenttisuus - Näkökulmia luonnon esittämiseen

Tässä jaksossa tutustut erityiseen televisioeläimen lajiin! Perinteisessä luontodokumentissa saatetaan yhä näyttää “koskematonta luontoa”, vaikka ihmisen vaikutus ulottuu maapallolla käytännössä kaikkialle. Luontosisällöt vetoavat usein autenttisuuteen, mutta tosiasiassa ohjelman sisältö on ehkä käsikirjoitettu ennen kuin yhtäkään kuvaa on tallennettu. Tämän päivän luontokuvaajat eivät kuvaa vain tämän päivän katsojille - nyt kuvataan jälkipolville luontoa, jota ei ehkä enää tulevaisuudessa ole. Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa luonnon esittämiseen, sekä luontodokumenttien ja -elokuvien luontokäsitykseen. Haastateltavana ovat väitöskirjatutkija Kristiina Koskinen, elokuvantekijä Marko Röhr, sekä luontotoimittaja Markku Sipi. Kohtaamisia syvässä päässä.
11/30/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Katse kohti 6G-verkkoja!

Tämän hetkisten arvioiden mukaan kuudennen sukupolven langattomien verkkojen kaupallistaminen alkaa 2030. Tulevaisuuden verkon toivotaan voivan siirtä jopa teratavun verran dataa sekunnissa ja teraherstialueen taajuuksia voidaan ehkä langattoman tiedonsiirron lisäksi käyttää myös perinteisen tutkan tavoin havainnoimaan ympäristöä ja sen muutoksia. Tulevaisuuden verkon on visioitu kytkeytyvän esimerkiksi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumiseen - siitäkin huolimatta, että verkkoihin kytkeytyvät geopoliittiset kysymykset saattavat eräässä skenaariossa johtaa jopa globaalien verkkostandardien eriytymiseen. Siinä missä tämän hetken verkkostandardeista on sovittu maailmanlaajuisesti, yhtenä vaihtoehtona voi olla idän ja lännen verkkojen eriytyminen. Juuso Pekkisen haastateltavana on Oulun yliopiston 6G Flagship -tutkimuskokonaisuuden johtaja Matti Latva-Aho. Kuudennen sukupolven verkkojen lisäksi Pekkinen ja Latva-Aho keskustelevat 5G verkkojen tämän hetkisestä tilanteesta, sekä laajemmin langattomien tietoverkkojen sukupolvisiirtymistä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta.
11/23/202057 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kvanttitietokoneen ajatellaan kuuluvan tulevaisuuden avainteknologioihin

Kvanttitietokonetta kehittävä IQM on onnistunut keräämään muutaman vuoden aikana 71 miljoonan euron edestä rahoitusta. Yksi startupin perustajista on Aalto-yliopiston professori Mikko Möttönen, jonka tutkimusryhmä on ollut mukana useissa kvanttiteknologiaan kytkeytyvissä tieteellisissä läpimurroissa. Kvanttiteknologia on määritelty useissa yhteyksissä tulevaisuuden avainteknologiaksi. IQM:n on valittu VTT:n innovaatiokumppaniksi hankkeeseen, jonka tarkoitus on rakentaa Suomen ensimmäinen kvanttitietokone. Hallitus tukee projektia 20,7 miljoonalla eurolla. Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa Möttösen kanssa tämän tutkimusryhmän uusista läpimurroista ja erilaisista tavoista rakentaa kvanttitietokone. Keskustelussa aihetta lähestytään myös teknologian kaupallistamiseen tähtäävästä näkökulmasta. Miten vakuuttaa sijoittajat mukaan yritykseen, jonka tavoitteiden saavuttaminen vaatii huomattavasti resursseja, aikaa ja kärsivällisyyttä? Jaksossa ääneen pääsee myös Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Toni Ahlqvist. Ahlqvist avaa sitä, miten tulevaisuuden teknologioita ja niiden vaikutuksia on mahdollista arvioida etukäteen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta.
11/16/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Teleoperaattori ja kyberturvallisuus - haastateltavana vuoden tietoturvapäällikkö Teemu Mäkelä

Teleoperaattori Elisan verkkoa käyttävät miljoonat suomalaiset aina peruskäyttäjistä viranomaisiin. Yhtiön kyberturvallisuuden kokonaisuudesta vastaava Teemu Mäkelä sai tänä vuonna Tietoturva ry:n Vuoden tietoturvapäällikkö tunnustuksen. Kun yrityksen johto kuulee isoista tietomurroista, mielessä saattaa olla kysymys: “Voisiko tuo tapahtua myös meille?”. Miten kysymykseen vastaa tietoturvapäällikkö, joka tietää ettei haavoittumatonta järjestelmää ole olemassa? Teemu Mäkelä avaa haastattelussa näkemyksiään siitä, miten yrityksen sisällä luodaan hyvää tietoturvakulttuuria. Lisäksi haastattelussa puhutaan siitä, miten operaattorit pyrkivät pitämään verkkonsa “puhtaina”. Muita aihesanoja ovat koronapandemia ja tietoturva, sekä erityisen ajankohtaiseksi pandemian myötä noussut Zero Trust -arkkitehtuuri. Mukana jaksossa myös 5G-korneri! Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta.
11/9/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kannabiksen käyttö on Suomessa (useimmiten) laitonta. Miten silti ehkäistä käytöstä koituvia haittoja?

Tässä jaksossa keskustellaan kannabiksesta! 1980-luvulla syntynyt saattaa muistaa, kuinka kouluaikojen huumevalistuksessa korostettiin käytön sosiaalista ei-hyväksyttävyyttä. Nykyaikaiseen päihdetyöhön taas kuuluu ajatus käytöstä koituvien haittojen vähentämisestä. Paras tapa ehkäistä haittoja olisi toki lopettaminen tai vähentäminen, mutta kaikki käyttäjät eivät ole valmiita tähän. Realismia on esimerkiksi se, että jointin, bongin tai älyämpärin vaihtaminen vaporisaattoriin voi olla terveyden kannalta parempi tapa käyttää huumetta. Studiossa haastateltavana on Kannabishanke -nimellä tunnetun, nuorille kannabiksen käyttäjille suunnatun interventiomallin kehittäneen hankkeen projektipäällikkö Kim Kannussaari. Käytön lopettamiseen tai haittojen vähentämiseen tähtäävän mallin taustalla ovat EHYT ry ja YAD. Lisäksi studiossa on mukana hankkeeseen kytkeytyvän tutkimuksen tehnyt väitöskirjatutkija Aleksi Hupli. Huplin tekemästä tutkimuksesta nousee esiin kiinnostavia ilmiöitä kuten se, että iso joukko kannabiksen käyttäjiä kertoo käytön motiiviksi itselääkinnän. Huplilla on ns. “monta hattua”. Tutkijaroolin lisäksi hän on kannabiksen dekriminalisaatiota Suomessa ajavan kansalaisaloitteen yksi taustahahmoista. Jaksossa kuullaan tehosteina vanhoja aiheeseen kytkeytyviä pätkiä Ylen arkistoista. Varoitus: tehosteiden asiasisällön parasta ennen -päivämäärä on jo osin mennyt umpeen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta.
11/2/202057 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

“Tultuaan tuomituksi vankeusrangaistukseen nainen ei ole kuin mies, eikä häntä tulisi sellaisena kohdella”

Yksilötasolla vankilaan tuomittuja naisia ei yhdistä välttämättä mikään muu kuin vankeus ja juridinen sukupuoli. Isossa kuvassa rikostaustaisten naisten elämäntarinoissa on paljon samankaltaisuuksia. Tutkija Ulla Salovaaran mukaan vankila ja rikostaustaisten henkilöiden tukijärjestelmä ovat näennäisesti sukupuolineutraaleja. Minkälaisia haasteita vankilasta vapautuva henkilö vapaudessa kohtaa? Miten sukupuoli vaikuttaa rikostaustaisen ihmisen elämään? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Kriminaalihuollon tukisäätiön Naiset näkyviksi -hankkeen Sari Lönnberg ja kokemusasiantuntija Christine. Lisäksi haastateltavana on rikostaustaisten naisten kokemuksia tutkinut Ulla Salovaara. Jaksossa käsitellään rankkojen huostaanottokokemusten, väkivaltarikosten ja päihdemaailman lisäksi sitä, missä määrin ihmisellä on mahdollisuus määritellä omaa kohtaloaan. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon.
10/26/202057 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Minkälainen on Euroopan vanhin säilynyt kamppailuopas?

Helsingin yliopiston tutkija Antti Ijäs tutkii vanhoja kamppailutietokirjoja. Ijäksen väitöstutkimusta tukee se, että parisenkymmentä vuotta sitten hän innostui vanhan kamppailukirjallisuuden lisäksi historiallisesta miekkailusta. Jaksossa perehdytään vanhimpaan säilyneeseen eurooppalaiseen miekkailumanuaaliin, sekä siinä sivussa mm. oikeudellisen kaksintaistelun perusteisiin. Jälkimmäisessä on ollut kyse kiistojen ratkaisemisesta esimerkiksi sellaisissa oikeudenkäynneissä, joissa ollaan sana sanaa vastaan. Tässä haastattelussa mikrofonien lisäksi ovat mukana myös miekat ja kilvet. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
10/19/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Häpeä, syyllisyys ja moraali - näkökulmia ilmastokeskusteluun (uudelleenjulkaisu)

Millä tavoin häpeän, syyllisyyden ja rakkauden tunteet kytkeytyvät moraaliin? Miten häpeä ja syyllisyys eroavat toisistaan, kun asiaa tarkastelee vaikkapa ilmastokeskustelun viitekehyksessä? Juuso Pekkisen haastateltavana on Turun yliopistossa työskentelevä ympäristöfilosofiaan ja moraalipsykologiaan perehtynyt tutkija Elisa Aaltola. Dosentti Aaltola kertoo, mitä tutkimuskirjallisuus sanoo häpeän ja syyllisyyden moraalista toimintaa tukevasta tai rapauttavasta potentiaalista. Jakson ensiesitys oli lokakuussa 2019. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
10/12/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Paloviinaa lääkkeeksi ja kolmen ryypyn sääntö! Alkoholin nauttiminen 1600-luvulla

Kun olut lasketaan peruselintarvikkeeksi ja paloviinaa on ok naukkailla päivittäin lääkkeeksi, missä menee alkoholin arkikäytön ja juhlajuomisen raja? Jenni Lares on Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija, jonka väitöstutkimuksen aihe on alkoholinkäytön sosiaaliset merkitykset 1600-luvun maaseutuyhteisössä. Vaikka alkoholin vaikutus ihmiskehoon on oletettavasti pysynyt samana vuosisatojen ajan, suhtautuminen juomiseen ja päihtymiseen on ainakin osin kulttuurisidonnaista. Esimerkiksi päissään olemisen tulkintaa voidaan pitää osin sosiaalisena konstruktiona. Lares on Juuso Pekkisen haastateltavana. Astu sisään 1600-luvun kievariin! Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
10/5/202057 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Teknologiajätit ja misinformaatio - panoksena demokratian tulevaisuus?

Monien teknologiajättien liiketoiminta perustuu osin samoihin mekanismeihin, jotka tekevät niistä tehokkaita väärän ja harhaanjohtavan tiedon jakelukanavia. Juuso Pekkisen haastateltavana on Mikko Salo. Salo on yksi faktantarkastuspalvelu Faktabaarin perustajista. Pari vuotta sitten Mikko Salo oli mukana itsenäisessä Euroopan komission asettamassa työryhmässä, jonka tehtävänä oli pohtia ratkaisuja valeuutisten ja disinformaation leviämisen estämiseksi. Aiheina jaksossa ovat mm. disinformaatio ja misinformaatio, teknologiajätit, sääntely, sekä journalismi. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/28/202057 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Näkyjä ja näkymiä rajatietoon - Hengen ja tiedon messuilla (uudelleenjulkaisu)

Hengen ja tiedon messut ovat kotimaisen rajatiedon yksi merkittävimpiä tapahtumia. Juuso Pekkinen vieraili vuonna 2019 tapahtumassa - ei kyselemässä lähdeviitteiden perään - vaan tutustumassa siihen, minkälaisia ihmisiä "skenessä" vaikuttaa. Jaksossa ääneen pääsevät mm. kurssinsa takia 100 000 euron uhkasakon saanut Maria Nordin, Youtubessa vaikuttava meedio Kuparikettu, sekä Ultra-lehden päätoimittaja Marko Kananen. Lisäksi Juuso kuulee yhden tulkinnan elämänsä ainoasta, ikävän muiston jättäneestä kivihoitokokemuksesta. Vuonna 2020 messuja ei poikkeksellisesti järjestetä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/21/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tiedediplomatiaa ja ratkaisuja planeettamme suuriin ongelmiin - haastattelussa ilmastotutkija Markku Kulmala

Ilmastonmuutos, biodiversiteetin väheneminen, ympäristön kemikalisaatio - kaikki planeettamme ja ihmiskunnan suuria haasteita. Markku Kulmala on yksi maailman johtavia ilmastotutkijoita, joka työskentelee isojen haasteiden ratkaisemiseksi. Kulmala haluaisi rakentaa maailmanlaajuisen tuhannen mittausaseman verkoston, jotta ihmiskunnalla olisi riittävästi tietoa tärkeiden päätösten tueksi. Juuso Pekkinen ja Kulmala keskustelevat jaksossa mm. ilmastonmuutoksesta, ilmakehän ja ekosysteemien moninaisista takaisinkytkennöistä, sekä tiedediplomatiasta. Voiko tiede ohittaa maiden välillä olevat jännitteet? Ja voisivatko vaikkapa älypuhelinten sensorit olla osa verkostoa, jolla tietoa Maan tilasta kerätään? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/14/202057 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Eksoplaneettojen ihmeelliset maailmat

Oman aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen kartoitus on ollut käynnissä viimeisen 30 vuoden ajan. Vastaan on tullut hyvin monenlaisia maailmoja: aavikkoplaneettoja, laavaplaneettoja, saunaplaneettoja... Juuso Pekkisen haastateltavana on tähtitieteen dosentti ja Helsingin yliopiston almanakkatoimiston entinen johtaja Heikki Oja. Oja on juuri kirjoittanut kirjan Eksoplaneetat. Ojan lisäksi ääneen pääse eksoplaneettatutkija Mikko Tuomi. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/7/202057 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Tulevaisuuden ilmasodankäynti ja ilmataisteluteknologia

Tulevaisuuden ilmasodankäynnin teknologioiksi on visioitu mm. kvanttitutkaa, suurteholaseria ja miehittämättömiä hävittäjiä. Lähitulevaisuus tuo tullessaan kehittyneen sensorifuusion, lentäjän informaatiotulvaa jäsentäviä algoritmeja ja yhä vain pidemmälle vietyjä häiveratkaisuja. Jo nyt tekoäly päihittää ihmisen simuloidussa kaartotaistelussa ja Yhdysvalloissa testataan miehitetyn hävittäjän ohjaamia miehittämättömiä hävittäjiä. Minkälainen on ilmataistelun tulevaisuus? Miten nopeasti ilmataisteluteknologia on tähän asti edennyt? Juuso Pekkisen haastateltavana on Satakunnan lennoston komentaja eversti Aki Heikkinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/31/202057 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

“Tää on motorsporttia!” Drifting on kuin taitoluistelua autolla

Päällepäin raju ja aggressiivinen drifting on vaativa urheilulaji, joka edellyttää paljon autolta, kuljettajalta ja tiimiltä. Laji vaatii kilpailijoilta suuria rahallisia panostuksia ja uhrauksia. Juuso Pekkinen vie sinut drifting-kisaan kokemaan kisatunnelmaa ja varikkoalueen hektisyyttä. Pääset mukaan tutustumaan drifting-autoon, sen tekniikkaan, sekä tapaat maan huippukuskeja. Jaksossa keskustellaan myös lajin suhteesta siihen, kun kumi palaa parkkipaikoilla tai hiljaisilla tieosuuksilla. Lisäksi pääset mielikuvamatkalle hurjille Japanin vuoristoteille. Tää on motorsporttia! Jakso on äänitetty elokuun 2020 puolivälissä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/24/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Pienempiä ja suurempia pelejä - pelistudiot Remedy ja Housemarque täyttävät 25 vuotta

Peliteollisuutta voidaan pitää yhtenä viihdeteollisuuden merkittävimpänä alana. Kaksi suomalaisen peliteollisuuden merkittävimpiin lukeutuvaa pelistudiota täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Juuso Pekkisen haastateltavina ovat mm. Max Payne ja Alan Wake -peleistä tutun Remedyn teknologiajohtaja Markus Mäki, sekä Housemarquen toimitusjohtaja Ilari Kuittinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/17/202057 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Islam suomalaislähiössä: muslimimaailman moninaisuus pienoiskoossa?

Lähi-idän ja islamin tutkimuksen dosentti Marko Juntunen on tutkinut arabimaailman muuttoliikkeitä ja islamilaisen maailman saapumista suomalaiseen lähiötodellisuuteen. Millä tavoin muslimimaailman moninaisuus aukeaa yhden lähiön kautta? Tuovatko pakolaiset mukanaan lähtömaidensa konfliktit? Miten väitteet islamin ja terrorismin suorasta yhteydestä koskettaa Turun Varissuolla kasvaneen musliminuoren elämään? Matkalla islamilaisessa Suomessa -kirjan kirjoittanut Juntunen on Juuso Pekkisen haastateltavana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/10/202057 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Erikoisjakso: mitä kulissien takana tapahtuu?

Miksi tehdä tavallinen koostejakso, kun voi tehdä vähän erikoisemman koostejakson! Tässä jaksossa Juuso Pekkinen avaa ohjelmiensa syntyprosessia. Minkälaisilla erilaisilla tavoilla ohjelma kannattaa aloittaa? Mitä tarkoittaa, että audiotoimittaja on kuuntelijan silmät? Miksi WTF-hetkille kannattaa jättää tilaa? Vaikka radio-ohjelman / podcastin koostaminen ei ns. nabisisi, tule toki viihtymään kiinnostavien haastateltavien ja käsinvalittujen ohjelma-aiheiden äärelle! Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/3/202057 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Tekoäly paranee puhumalla! Tavallinen puhe on tutkijoille ja kehittäjille arvokasta dataa

Monelle puheentunnistusteknologia ovat tulleet tutuiksi suurten, usein amerikkalaisten teknologiayhtiöiden laitteista ja ohjelmistoista. Miksei suomenkielisen puheentunnistuksen kehitystyötä kannata jättää vain tekkijättien varaan? Yle on mukana usean yliopiston ja Valtion kehitysyhtiön projektissa, jossa yritetään kerätä 10 000 tuntia tavallista puhetta tutkijoiden ja kehittäjien tarpeisiin. Miten puheentunnistus käytännössä toimii? Minkälainen kieli suomi on puheentunnistuksen näkökulmasta? Lahjoitetusta puheesta voivat hyötyä esimerkiksi pienet startupit - mutta voiko sitä käyttää myös esimerkiksi parempien koneellisten valvontatyökalujen kehittämisessä? Ja voiko lahjoitettu puhe päätyä vaikka Googlen käyttöön? Haastateltavina jaksossa ovat Aalto-yliopiston tutkija Mikko Kurimo, sekä Aallossa työskentelevä Marko Turpeinen. Turpeinen toimii myös datatalouteen erikoistuneessa yhtiössä; Lahjoita puhetta -hankkeessa hän on ollut arvioimassa kerätyn datan merkitystä yritysnäkökulmasta. Ohjelma jää kesätauolle. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
6/22/202057 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

"Piri toimii" - koronasta huolimatta! Päihdepalveluista ja päihteiden käytöstä Kaarlo Simojoen kanssa

THL:n jätevesitutkimusten mukaan amfetamiinin käyttö on lisääntynyt pääkaupunkiseudulla poikkeusolojen aikana. Miten tätä voi selittää? Miten koronakriisi on laajemmin vaikuttanut päihteiden käyttöön ja päihdepalveluihin? Juuso Pekkisen vieraana on päihde- ja mielenterveyspalveluita tarjoavan A-klinikan toimitusjohtaja ja johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Simojoki toimii myös päihdelääketieteen työelämäprosessorina Helsingin yliopistossa. Koronan vaikutusten lisäksi haastattelussa puhutaan myös kasvussa olevista huumekuolemista, huumausainekeskustelusta, alkoholista ja päihdepolitiikasta. Yhtenä keskustelunaiheena on myös vahvojen oluiden ja lonkeroiden saapuminen ruokakauppoihin; voiko taannoiset ennusteet alkoholihaittojen kasvusta julistaa jo suutariksi? Lisäksi jaksossa on haastateltavana THL:n tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen. Hakkarainen on ollut mukana koostamassa katsausta, jossa tarkastellaan huumeiden dekriminalisoinnin toteuttamismalleja ja vaikutuksia eri puolilla maailmaa. Tutkimusten mukaan huumeiden käytön ja hallussapidon rangaistavuuden poistaminen vähentää mm. huumekuolemia. Lisäksi käyttäjien on tällöin potentiaalisesti helpompi hakeutua hoitoon. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
6/15/202057 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Suomalainen hävittäjälentokone Myrsky palaa romukasasta loistoon (uudelleenjulkaisu)

40-luvulla Valtion lentokonetehdas valmisti sarjatuotantona Suomessa suunniteltuja Myrsky-hävittäjiä. Koneita valmistui kaikkiaan 51 kappaletta, mutta yhtään konetta ei ole säilynyt ehjänä jälkipolville. VL Myrsky II -entisöintiprojekti on Ilmailumuseoyhdistyksen, Suomen Ilmavoimamuseon ja Suomen Ilmailumuseon yhteistyöprojekti, jossa tarkoituksena on entisöidä Myrsky-hävittäjälentokone uuteen loistoon. Juuso Pekkinen vieraili Suomen Ilmailumuseossa tutustumassa siihen, miten Myrsky-hävittäjää on rakennettu kasaan lähes tyhjästä. Jakson ensilähetys oli maaliskuussa 2019. Uudelleenjulkaisun lopussa on pieni päivitys siitä, miten koronaviruspandemia on vaikuttanut Myrskyn entisöintiprojektiin. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
6/8/202057 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Koronakevät, eläintarhat ja eläinten suojelutyö - haastateltavana Korkeasaaren johtaja Sanna Hellström

Miten koronatilanne on vaikuttanut eläintarhojen arkeen? Miten eläintarhat tekevät suojelutyötä? Miten uhanalaisen markhorin kivekset päätyivät Mäntsälään? Juuso Pekkinen haastattelee Helsingin Korkeasaaren johtajaa Sanna Hellströmiä. Hellström on ennen nykyistä pestiä toiminut eläinlääkärinä mm. elintarvikehygienian parissa. Keskustelussa sivutaan suoraan eläintarhojen toimintaan liittyvien kysymysten lisäksi eläinperäisiin taudinaiheuttajiin ja antibioottiresistenssiin liittyviä haasteita. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
6/1/202056 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Overwatch kilpaurheiluna ja fanittamisen kohteena

Jyväskylän yliopiston Maria Ruotsalainen ja Tanja Välisalo tutkivat Overwatch-peliin kytkeytyvää fanittamista. Vuonna 2016 julkaistun pelin fiktiivinen universumi pyrkii puhuttelemaan erilaisista taustoista tulevia pelaajia, ja pelin ammattilaissarjassa on tähän mennessä jaettu vuosittain miljoonien eurojen edestä palkintorahaa. Minkälainen jännite pelin tarinallisen ja urheilullisen puolen välillä kenties fanin näkökulmasta vallitsee? Miten hyvin Overwatch onnistuu pyrkimyksessään luoda mahdollisimman inklusiivinen hahmogalleria? Ja kuka voittaa, kun kaksi tutkijaa ja toimittaja pelaavat peliä vastakkain? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
5/25/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Pseudohistorialliset teoriat verkossa

Pseudohistorialliset teoriat Suomen historiasta ovat moninaisia: suomea on väitetty ihmiskunnan alkukieleksi ja Egyptin pyramideja suomalaisten rakentamiksi. Erään teorian mukaan Vatikaanin kuolemanpartiot kävivät aikoinaan Ahvenanmaalla teloittamassa suomalaisia shamaaneja. Suomalaisen pseudohistoriallisen tutkimuksen klassikkona taas voidaan pitää Suomen muinaiset kuninkaat teesiä. "Todellisen historian" salaamisesta on syytetty mm. ruotsinkielisiä. Näennäishistoriallisten teorioiden takaa löytyy mm. sellaisia nimiä kuin Sigurd Wettenhovi-Aspa ja Lemminkäisen temppelistä puhunut Ior Bock. Nykyään teoriat leviävät verkossa. Turun Yliopiston tutkijat Reima Välimäki ja Mila Oiva työskentelevät hankkeessa, jonka tarkoituksena on kartoittaa pseudohistoriallisten tekstien leviämistä suomen- ja venäjänkielisessä verkossa. Ohjelmassa on lisäksi mukana arkistomateriaalia, joka kytkeytyy suomalaiseen pseudohistorialliseen kenttään. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
5/18/202057 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Irti globaalista internetistä! Venäjän kansallinen internetsegmentti neuvostoaikaisten ideoiden jatkeena

Kapteeni Juha Kukkolan mukaan Venäjän pyrkimys kehittää kansallista internetsegmenttiä liittyy laajempaan internetin militarisoitumis- ja fragmentaatiokehitykseen. Kukkolan näkemyksen mukaan globaalista verkosta tarvittaessa irroitettava kansallisen internetin osa ei ole vain kotrollin väline - sen avulla voidaan saavuttaa strategista etua kybertilassa. Kukkolan väitöstutkimus kartoittaa ideoita Venäjän kybestrategian taustalla. Tutkimus pyrkii osoittamaan millä tavoin monet jo neuvostoajoilta peräisin olevat ajatukset ja kokemukset vaikuttavat Venäjän nykyisen toiminnan taustalla. Haastattelussa taustoitetaan mm. Neuvostoliiton aikaisen kybernetiikka-ajattelun historiaa. Keskustelussa sivutaan myös samaa aihetta tutkineen Martti J. Karin samaa aihetta luotaavaa väitöskirjaa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
5/11/202057 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Pimeää ainetta

Oletus on, että iso osa maailmankaikkeuden massasta koostuu pimeästä aineesta. Villissä ideassa oman maailmamme rinnalla kulkee pimeästä aineesta koostuva varjomaailma, joka pitää sisällään tähtiä, planeettoja ja eläviä olentoja. Voisivatko pimeän aineen maailman olennot viestiä meidän kanssamme? Juuso Pekkisen haastateltavana on John Hopkins -yliopistossa työskentelevä kosmologi ja fyysikko Tommi Tenkanen. Minkälaisin laittein ja menetelmin pimeän aineen vaikutus maailmankaikkeuteen voidaan havaita ja miksi kosmologit haluaisivat rakentaa radioteleskoopin Kuun pimeälle puolelle? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
5/4/202057 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Suomalaisen Solun piti haastaa Apple ja Microsoft sekä muuttaa tapamme käyttää tietokonetta

Vuonna 2015 Kristoffer Lawson astui San Franciscossa lavalle esittelemään uudenlaista tietokonetta ja käyttöjärjestelmää. Puukoteloitu laite toimi sekä mobiililaitteena, että pöytäkoneena. Käyttäjän ei tarvitsisi asentaa sovelluksia, ja perinteisestä valikko- ja tiedostonäkymistä oli luovuttu. Koko järjestelmä toimisi pilvestä käsin tai verkkoyhteyden puuttuessa laitteiden välisenä vertaisverkkona. Kiitorata menestykseen jäi kuitenkin liian lyhyeksi. Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Solu Machines-yhtiön entinen toimitusjohtaja Kristoffer Lawson ja yhtiön designjohtajana toiminut Joona Kallio. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
4/27/202057 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kun tanssimisesta tuli rikos

Joulukuun 7. päivänä vuonna 1939 säädettiin asetus, joka tulevien vuosien aikana työllisti suuresti poliisia ja oikeuslaitosta. Kymmenet tuhannet suomalaiset joutuivat kärsimään rangaistuksen lisäksi sosiaalista häpeää. Kaksi ihmistä menetti poliisin toimien takia henkensä. Tanssimisesta oli tullut rikos. Tanssikiellon taustalla vaikutti pelko mm. moraalirappiosta, pyrkimys erityisesti naisten seksuaalisuuden kontrolliin, sekä jännite yksilön tarpeiden ja kansakunnan oletetun hyvän välillä. Tanssikiellon kautta avautuu myös henkinen yhteys Suomen ja kansallissosialistisen Saksan välillä. Tanssikiellon ympärille kietoutunutta ajattelua on kiinnostava peilata tähän päivään; uuden koronaviruksen myötä tanssimisesta on taas tullut tuomittavaa, ja liberaalimpi ajattelija saattaa löytää tanssikiellon ja kannabiksen käytöstä rankaisemisen väliltä yhteyksiä. Haastateltavina ovat tanssikiellosta kirjan kirjoittaneet Tampereen yliopiston tutkijat Seija-Leena Nevala ja Marko Tikka. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
4/20/202057 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kadonneen tiedoston metsästäjät (uudelleenjulkaisu)

Juha Packalen on toiminut 20 vuotta datanpalautuksen parissa. Hän on uransa aikana nähnyt lukemattomia pudonneita, palaneita, kastuneita ja "kilahtaneita" kovalevyjä sekä muita tallennusmedioita jotka ovat sisältäneet kaikkea aina lomakuvista yritysdataan. Miten data palautetaan kun vahinko on tapahtunut? Ohjelmassa kuullaan myös siitä mitä on IT-tutkinta. Asiaa valaisee seinäjokelaisen OpSec-yrityksen Mika lindberg. Jakson ensilähetys oli marraskuussa 2017. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
4/6/202057 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kolme kulmaa koronapandemiaan

Jaksossa kolme eri alan asiantuntijaa kertoo koronapandemiasta omasta näkökulmastaan. Ääneen pääsevät tietoturvatutkijana työskentelevä Laura Kankaala, bioetiikan tutkija Heikki Saxén, sekä virtausilmiöihin perehtynyt Aalto-yliopiston Ville Vuorinen. Vuorinen vetää kymmenien tutkijoiden ja asiantuntijoiden ryhmää, joka pyrkii selvittämään miten koronavirus voi levitä ilmassa. Saxén avaa jaksossa näkemyksiään mm. terveydenhuollon priorisoinnista. Jos resurssit ovat vähäiset, miten niitä voidaan jakaa mahdollisimman oikeudenmukaisesti? Kankaala kertoo haastattelussa, minkälaisia tietoturvariskejä poikkeuksellinen tilanne avaa verkkorikollisille. Entä miten virtausilmiöiden tutkija voi soveltaa omaa osaamistaan koronaviruksen vastaisessa taistelussa? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
3/30/202058 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Lähiöostareita ja halal-lihaa (uudelleenjulkaisu)

Helsingin Puotinharjun Puhos on 50- ja 60-lukujen ostoskeskusrakentamisen helmi joka edustaa sotien jälkeistä kaupungistuvaa Suomea. Nykyään ostoskeskuksen vanhan puolen käytävillä suomi tuntuu olevan vähemmistökieli: rakennuksen nykykäyttäjät tulevat muun muassa Turkista, Irakista, Afganistanista ja Itä-Afrikan maista. Juuso Pekkinen tutustui ostoskeskuksen historiaan ja arkkitehtuuriin Helsingin Kaupunginmuseon tutkijan Sari Sareston opastuksella. Ääneen pääsivät myös Puhoksen ostarin viimeisen kaljakapakan terassilla kesäpäivää viettäneet Juuso, Hanna, Kride ja Leksa. Jakson ensiesitys oli kesällä 2017. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
3/23/202056 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kuka tahansa voi kuolla koska tahansa - Ursula Vala avaa vainajan, kun kuolema tulee yllättäen

Jos kuolemansyyksi epäillään rikosta, tapaturmaa, itsemurhaa, ammattitautia tai hoitotoimenpidettä, vainajalle tehdään oikeuslääketieteellinen kuolemansyyselvitys. Oikeuslääkäri tekee työtään myös silloin, kun ihminen kuolee piiloon jääneeseen sairauteen tai kuolemaan johtaneisiin olosuhteisiin liittyy jotain erityistä. Toisinaan kuolemansyyn selvittäminen edellyttää ruumiinavausta. Juuso Pekkinen vierailee THL:n oikeuslääkinnän yksikön avaussalissa. Haastateltavana on oikeuslääkäri Ursula Vala. Vala avaa vuodessa satoja vainajia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
3/16/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tartuntatautien leviämisestä ja kaupunkirotista Tuomas Aivelon kanssa

Juuso Pekkisen haastateltavana on Helsingin yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian tutkija Tuomas Aivelo. Aivelo on mukana kaupunkirottien liikkumista tutkivassa ryhmässä, jolle Koneen säätiö myönsi hiljattain lähes 300 000:n euron suuruisen apurahan. Kaupunkirotan mielenmaisen lisäksi haastattelussa käydään läpi zoonoosien - eläimestä ihmiseen tarttuvien taudinaiheuttajien - leviämisen yhteyttä biodiversiteetin vähenemiseen. Haastattelua tehdessä otsikoita hallitsee (todennäköisesti) eläimistä peräisin oleva koronavirus, COVID-19 -tartuntoja aiheuttava SARS-CoV-2. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
3/9/202057 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Suomen hiljaisin paikka on "kelluva" 500 tonnin painoinen betonikammio

Juuso Pekkinen vierailee Suomen todennäköisesti hiljaisimmassa paikassa - Aalto-yliopiston akustiikan laboratorion kaiuttomassa huoneessa. Miltä tuntuu seistä pimeässä tilassa, jossa taustameteli alittaa ihmisen kuulokyvyn rajat? Juuso keskustelee yliopiston Vesa Välimäen ja Tapio Lokin kanssa mm. äänen fysiikkapohjaisesta mallintamisesta, auralisoinnista, sekä ääniteknologioiden kulttuurisista ulottuvuuksista. Ihminen voi laittaa ilman molekyylit värähtelemään lähes millä tavalla tahansa - miksi käyttää niin paljon aikaa ja resursseja perinteisten soitinten mallintamiseen ja syntetisointiin? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
3/2/202057 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vääristävätkö ihmismielen taipumukset keskustelua uusien teknologioiden riskeistä?

Vääristääkö arkiajattelu kykyämme hahmottaa tekoälyyn ja uusiin teknologioihin liittyviä eettisiä kysymyksiä? Kykenemmekö hahmottamaan kaikkia sosiaalisiin robotteihin liittyviä potentiaalisia riskejä? Helsingin yliopiston tutkijat Michael Laakasuo, Aku Visala ja Jussi Palomäki ovat kirjoittaneet artikkelin "Kuinka ihmismieli vääristää keskustelua tekoälyn riskeistä ja etiikasta - Kognitiotieteellisiä näkökulmia keskusteluun". Laakasuo ja Visala ovat Juuso Pekkisen vieraana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
2/24/202057 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kohtaamisia hakkerikulttuuri- ja tietoturvatapahtuma Disobeyssä

Juuso Pekkinen vierailee Helsingissä järjestettävässä tietoturvatapahtuma Disobeyssä. Kun tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2016, sen verkkosivut oli kirjoitettu salakirjoituksella ja perustaja Benjamin "NotMyNick" Särkkä maksoi kuluja omalla luottokortillaan. Minkälainen tapahtuma Disobey on tänään? Mitä tietoa paikan päällä jaetaan? Xhvaxnxbuna zbav fnn chergghn gäzäa fnynxvewbvghxfryyn xvewbvgrgha ynhfrra? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
2/17/202057 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tom Sjöbergin vieraana (uudelleenjulkaisu)

Juuso Pekkinen kävi vuonna 2017 haastattelemassa eläkkeellä olevaa alamaailman legendaa Tom Sjöbergiä tämän pornokaupan kellarissa. Sjöberg on mm. salakuljettanut viinaa, tuonut maahan laittomasti pornoa ja pyörittänyt nyrkkeilytallia, jonka tähtenä otteli edesmennyt Tony Halme. Sjöbergin uskomattomat tarinat ovat vaikuttavimmillaan silloin, kun ne kertoo Sjöberg itse! Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
2/10/202057 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Syvällä salauksissa

Salaukset suojaavat valtioita, yrityksiä ja tavallisia ihmisiä - niitä käyttävät myös terroristit, huumekauppiaat ja pedofiilit. Miksei salauksia voi heikentää ilman, että siitä kärsivät kaikki? Miten satunnaisuus liittyy salauksiin? Minkälaisen haasteen kvanttitietokoneiden kehitys asettaa salausmenetelmien kehittämiselle? Juuso Pekkisen haastateltavana on VTT:n kyberturvallisuuden erikoistutkija ja Oulun yliopiston soveltavan kryptografian dosentti Kimmo Halunen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
2/3/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Konsertissa kuskin paikalla - Autoäänentoiston huiput kisaavat äänenlaadusta ja -paineesta

"Ensin harrastaja hankkii laitteet kuunnellakseen musiikkia, lopulta sitä päätyy kuuntelemaan itse laitteistoa". Tässä jaksossa Juuso Pekkinen perehtyy autoäänentoiston maailmaan. Äänentoistokilpailuissa on erilaisia luokkia, joissa keskitytään esimerkiksi äänenlaatuun tai äänenpaineeseen. Miten auton akustiikkaa pyritään optimoimaan? Miltä tuntuu ruuvit kierteistä irrottava äänenpaine läheltä todistettuna? Ja mitä harrastaja ajattelee siitä, että jonkun mielestä autohifi on junttien hommaa? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
1/27/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Teknologia, turvallisuus ja tuleva vuosikymmen

Suomi(kin) on riippuvainen teknologiasta - teknologiasta, joka pääsääntöisesti tulee Suomen ulkopuolelta. Yhteiskunnan toimivuuden näkökulmasta oman haasteensa asettaa se, että valtiot käyttävät teknologiayhtiötä politiikan jatkeena. Tulevalla vuosikymmenellä teknologiaan kytkeytyvät eettiset kysymykset korostuvat, samoin alustoilla käytävä taistelu mielikuvista. Minkälaisia turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä tuleva vuosikymmen tuo mukanaan? Haastateltavana ohjelmassa on kyberturvallisuuden asiantuntija Jarno Limnéll. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
1/13/202057 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Näkyjä ja näkymiä rajatietoon - Hengen ja tiedon messuilla

Hengen ja tiedon messut ovat kotimaisen rajatiedon yksi merkittävimpiä tapahtumia. Juuso Pekkinen vieraili tapahtumassa - ei kyselemässä lähdeviitteiden perään - vaan tutustumassa siihen, minkälaisia ihmisiä "skenessä" tällä hetkellä vaikuttaa. Jaksossa ääneen pääsevät mm. kurssinsa takia 100 000 euron uhkasakon saanut Maria Nordin, Youtubessa vaikuttava meedio Kuparikettu, sekä Ultra-lehden päätoimittaja Marko Kananen. Lisäksi Juuso kuulee yhden tulkinnan elämänsä ainoasta, ikävän muiston jättäneestä kivihoitokokemuksestaan.
12/25/201957 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Autonominen merenkulku - Missä mennään?

Suurin hype autonomisen liikenteen ympärillä on (toistaiseksi) hieman laantunut. Kuten autoteollisuudenkin puolella, laivojen autonomisia ratkaisuja kehittävät yritykset tekevät kuitenkin kulisseissa tuotekehitystä. Minkälaisia kokeiluja autonomian ja laivojen etäohjauksen saralla on tähän mennessä tehty ja missä mennään nyt? Minkälaisia haasteita on vielä ratkaistava, ennen kuin huomisen aavelaivat kuskaavat rutiininomaisesti ihmisiä ja rahtia? Haastateltavana on merenkulun autonomisten ratkaisujen parissa työskentelevä Iiro Lindborg. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
12/9/201956 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

"Jos lukko aukeaa avaimella, aukeaa se jollain muullakin"

Jaakko Fagerlund harrastaa tiirikointia, valmistaa tiirikointityökaluja ja avaa työkseen kassakaappeja. Locksport-harrastajien eettisenä ohjenuorana on, että lukkoja tiirikoidaan vain jos ne ovat omia, tai jos niiden avaamiseen on lupa. Mikä lukkojen tiirikoinnissa kiehtoo? Millä mielellä lukkovalmistaja katsoo harrastajien Youtube-videoita, joissa malliston huippulukon väitetään avautuvan ilman avainta? Jaakko Fagerlundin lisäksi ohjelmassa pääsee ääneen Abloyn tuotekehitysjohtaja Jari Kervinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
12/2/201957 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Kohtaamisia Slush Helsinki 2019 -tapahtumassa

Juuso Pekkinen vierailee teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa. Jaksossa keskitytään erityisesti tässä seurattuihin aiheisiin, kuten teknologian ja juridiikan rajapintoihin, terveysteknologiaan ja kaupalliseen avaruustoimintaan. Ääneen pääsevät oikeudelliseen muotoiluun perehtynyt Pilvi Alopaeus, terveysteknologiayritys Nightingale toimitusjohtaja Teemu Suna, datamassojen anonymisointiin perehtyneen VEIL.AI:n Tuomo Pentikäinen, sekä opetuskäyttöön tarkoitettuja satelliitteja valmistavan Arctic Astronauticsin tyypit. Ohjelmassa on mukana myös presidentti Tarja Halonen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
11/25/201955 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Moderointityöstä, alustoista ja verkon lääkekeskustelusta – Vieraana Minna Ruckenstein

Minna Ruckenstein on tutkinut mm. algoritmien herättämiä tunteita, moderointityötä ja Suomi24-sivustolla käytävää keskustelua masennuslääkkeiden vaikutuksista. Ruckenstein on koulutukseltaan antropologi ja hän toimii apulaisprofessorina Helsingin Yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksessa. Miten moderointityötä voisi kehittää ja mikä arvo anonyymillä verkkokeskustelulla voi olla tutkijan näkökulmasta? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
11/18/201957 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kolonialismin historiaa

"Rakentajakuninkaaksi" nimitetyn Belgian kuningas Leopold II:n rakennuttamia Brysselin pittoreskeja monumentteja katsellessa ei välttämättä tule ajatelleeksi niitä miljoonia kongolaisia, jotka menettivät henkensä kun Leopold pyrki saamaan mahdollisimman suuren voiton yksityisesti omistamastaan "Kongon vapaavaltiosta". Miten eurooppalaisten valtojen kolonialistisia projekteja on aikoinaan pyritty oikeuttamaan? Kuinka suuri rooli siirtomailla oli länsimaiden teollisessa vallankumouksessa? Juuso Pekkisen haastateltavana on kolonialismin historiasta yleisteoksen kirjoittanut Helsingin yliopistno dosentti Antti Kujala. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
11/11/201954 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sämpylän tarina

Suomen tunnetuimpiin ravihevosiin kuuluvan Graceful Swampin kuolema tuli suomalaiselle ravikansalle yllätyksenä. Erkki-Pekka Mäkisen omistama ja valmentama nelivuotias ori ehti juosta uransa aikana yli 407 000 euroa palkintorahaa. Minkälaisen ilmiön hevonen taustajoukkoineen onnistui synnyttämään? Surraanko huippuravurin kuollessa hyvää työkaveria, rakasta ystävää vai rahantekokonetta? Juuso Pekkinen vierailee Erkki-Pekka Mäkisen tallilla Tampereen Teiskossa. Jaksossa on haastaltavana myös raviselostaja ja -vaikuttaja Lauri Hyvönen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
11/4/201955 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Tunteita ja tuoksuteknologiaa

Wired-lehdessä pohdittiin vuosituhannen vaihteessa, onko digitaalinen tuoksuteknologia verkkovallankumouksen seuraava airut. Toistaiseksi kuluttajakäyttöön tarkoitetun digitaalisen tuoksuteknologian läpilyönti on kuitenkin antanut odottaa itseään. Voisiko yksi hidasteista olla se, että länsimaisessa estetiikassa on perinteisesti vallinnut aistien välinen hierarkia, jossa hajuaisti on usein saanut "toissijaisen" tai "alemman" aistin roolin? Tampereen yliopiston tutkijat pyrkivät tuomaan tuoksukokemukset virtuaalitodellisuuteen. Juuso Pekkinen kävi tapaamassa Ohjelmoitavat tuoksuympäristöt -hanketta johtavaa professori Veikko Surakkaa. Ääneen jaksossa pääsee myös "tuoksuilluusioita" tavoitteleva parfymööri Max Perttula. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
10/28/201955 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Häpeä, syyllisyys ja moraali - näkökulmia ilmastokeskusteluun

Ilmastosyyllisyys! Häpeä, lentomatkustaja! Kaikenmaailman vegaanipropagandaa! Miten häpeä tai syyllisyys voivat toimia joko moraalista toimintaa vahvistavana tai tuhoavina tunteina? Miten luontoon, eläimiin tai ilmastoon kytkeytyvä julkinen moraalipuhe jäsentyy tunteiden kautta tarkasteltuna? Mitä on rakkaus ja voiko rakastaa lajiin katsomatta? Juuso Pekkisen haaastateltavana on Turun yliopistossa työskentelevä ympäristöfilosofiaan ja moraalipsykologiaan keskittynyt filosofi Elisa Aaltola. Aaltolan uusin kirja käsittelee moraalikeskustelua tunteiden näkökulmasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
10/14/201957 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Miten Venäjän kokemaa kyberuhkaa voidaan selittää?

Venäjä pyrkii eristämään venäläisen internetin segmentin globaalista verkosta. Verkon valvontaa ja suojaamista on maassa kiristetty kiihtyvällä tahdilla vuodesta 2012 alkaen. Miten Venäjä jäsentää itseensä kohdistuvia kyberuhkakuvia ja miten maan toimia "digitaalisen suvereniteetin" saavuttamiseksi voidaan selittää? Juuso Pekkisen vieraana on aiheesta väitellyt Martti J. Kari. Kari työskentelee yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa. Vuoden 2017 lopussa hän jäi reserviin everstinä Pääesikunnasta apulaistiedustelupäällikön tehtävästä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
10/7/201958 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Syntetisaattorimusiikki Suomessa - Autokannen alapuolelta "oikeaksi musiikiksi"

Suomen tiettävästi ensimmäinen Minimoog-syntetisaattori käynnistyi 70-luvun alussa Suomen ja Saksan välillä seilanneen autolautan ikkunattomassa hytissä. Uudet laitteet olivat kalliita ja vaikeita, eikä niillä soitettu musiikki innostanut laajamittaisesti oman aikansa yleisöä. Perinteisten muusikkojen keskuudessa pelättiin, että uusi teknologia vie soittajilta työt. Miten African Tähti -tietokonepeli kytkeytyy suomalaisen syntetisaattorimusiikin historiaan ja miten uudet musiikkityylit legitimoituvat osaksi kulttuurin kenttää? Juuso Pekkisen haastateltavana on musiikkihistoriaan perehtynyt toimittaja, DJ, ja populaarimusiikin legitimaatiosta väitöksen tehnyt Mikko Mattlar. Mattlarin uusin teos kirja käsittelee suomalaisen syntetisaattorimusiikin ensimmäisiä vuosikymmeniä. Ohjelmassa vieraillaan lisäksi syntetisaattoreita korjaavan Timo Ahlqvistin pajalla tutustumassa 70- ja 80-lukujen syntetisaattoreiden sisuskaluihin. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/30/201957 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Naisen rooleja Japanissa - historiaa ja nykyisyyttä

Miten yli tuhat vuotta sitten eläneet hovinaiset ovat vaikuttaneet siihen, miten japania tänä päivänä kirjoitetaan älypuhelimella? Miksi Japanissa puhutaan naisten ja miesten kielestä? Miten perhesuhteet ovat historiallisesti vaikuttaneet japanilaisen naisen asemaan ja miten esimodernissa Japanissa deittailtiin? Juuso Pekkisen vieraana on japanologi ja kääntäjä Raisa Porrasmaa. Porrasmaan uusin tietokirja avaa esimodernin Japanin naishistoriaa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/23/201957 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Rutiinit rikki! Breikkaako ruoan verkkokauppa koskaan?

Ketkä näyttävät suuntaa sille, miltä tulevaisuuden kauppareissu ehkä näyttää? Alkaako verkkoruokakaupan onlinekokemus hevi-osastolta? Minkälaisen data-aarteen päällä suomalaiset kauppajätit istuvat? Juuso Pekkinen keskustelee vähittäiskaupan ja erityisesti ruokakaupan tulevaisuudesta Arhi Kivilahden kanssa. Kivilahti on perehtynyt digitaaliseen kaupankäyntiin tutkijana, konsulttina ja yrittäjänä. Ennen yrittäjäksi siirtymistä Kivilahti työstenteli Keskolla digitaalisten palveluiden parissa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/16/201957 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Kryoniikka on uskoa teknologisesti kehittyneeseen tulevaisuuteen

Kryonistit uskovat, että kuollut ihminen voidaan säilöä ja herättää tulevaisuudessa henkiin. Ajatus on kiistanalainen ja spekulatiivinen. Juuso Pekkisen haastateltavana on Suomen kryoniikkaseuran Henri Heinonen, jonka mielestä Suomen valtion pitäisi tarjota jokaiselle suomalaiselle mahdollisuus kryoniseen säilytykseen. Uskonnonfilosofian dosentti Aku Visala pohtii teologian näkökulmasta ihmisen pyrkimyksiä laajentaa itseään teknologian avulla. Tulevaisuustutkija Matti Minkkinen kertoo minkälaisia kriittisiä kysymyksiä jokainen voi esittää, silloin kun joku maalaa eteemme kuvan tulevaisuudesta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/9/201957 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tekoälystä ilman mystiikkaa

Juuso Pekkinen vieraili Turussa teknologiaan ja tulevaisuuteen suuntautuvassa Shift -tapahtumassa. Kaivoskoneita valmistavan Sandvikin Jarkko Ruokojärvi kertoo autonomisen kaivoskoneen sielunelämästä. Silo.ai:n toimitusjohtaja Peter Sarlinin kanssa keskustellaan mm. tekoälykeskustelun ajoittaisesta epämääräisyydestä ja siitä, onko yritysten puhe tekoälyn etiikasta vain viherpesuun verrattavaa juhapuhetta? Turun yliopiston Kimi Kärki ja Pertti Grönholm avaavat kulttuurintutkijan näkymiä tekoälyyn. Ja mikä rooli kognitiotieteen tutkijalla on tekoälyn kehityksessä? Tätä avaa Helsingin yliopiston Anna-Mari Rusanen. Mystisyydestä riisutun tekoälykeskustelun lisäksi reportaasissa tutustutaan "viinarobottiin". Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
9/2/201956 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Voimaa, suomenmestareita ja full pull - tätä on tractor pulling!

Tractor pulling eli traktoriveto on moottoriurheilulaji, jossa traktori vetää jarruvaunua mahdollisimman pitkän matkan. Juuso Pekkinen tutustuu lajin pohjimmaiseen luonteeseen lajin SM-finaalissa Kalajoella. Mikä lajissa viehättää ja minkälainen tunnelma kisoissa vallitsee? Jutussa ääneen pääsevät tapahtuman järjestäjät, tuoreet suomenmestarit sekä yleisö. Jakson koostamisessa avusti Oona Mattila. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/26/201957 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Haastattelussa Huawein kansainvälinen verkkoturvallisuusjohtaja Mika Lauhde

Juuso Pekkinen keskustelee Huawein kansainvälisestä verkkoturvallisuudesta, yksityisyydestä ja yhteiskuntasuhteista vastaavan Mika Lauhteen kanssa Huaweita kohtaan esitetyistä epäilyistä, kauppasodasta ja 5G-verkosta. Samalla tutustutaan yhtiön Brysseliin avaamaan "kyberturvallisuuden läpinäkyvyyskeskukseen". Miten Lauhde vastaa The Wall Street Journalin esittämiin väitteisiin, joiden mukaan Huawein työntekijät olisivat Afrikassa avustaneet oppostitiopoliitikkojen hakkeroinnissa? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/19/201957 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Reaalimaailma vs. matematiikan maailma

Teollisuusmatematiikan professori Samuli Siltanen vertaa reaalimaailman ja matematiikan maailmaa käyttäen esimerkkinä Matrix-elokuvaa. Siltanen on työssään perehtynyt erityisesti inversio-ongelmiin, mutta hänet tunnetaan laajemmin matematiikan popularisoijana. Siltanen keskustelee jaksossa Juuso Pekkisen kanssa mm. matematiikan olemuksesta, suosittelualgoritmeista, neromyytistä ja Temptation Islandista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta.
8/12/201958 minutes, 1 second
Episode Artwork

Vedenkeitin soittaa kotiin - uuden laitteen käyttöönotto hakkerin ja juristin silmin

Kauden avausjaksossa studioon saapuvat hakkeri, yksityisyyteen perehtynyt tietoturva-asiantuntija ja juristi. Miltä näyttää tavallisten laitteiden käyttöönotto lain ja yksityisyyden näkökulmasta? Mitä tietoa laitteet lähettävät maailmalle käyttäjän sitä ehkä tiedostamatta? Jaksossa tutkitaan epäilyttävää verkkoon kytkettävää vedenkeitintä, älykaiuttimen käyttöehtoviidakkoa, sekä kannettavan tietokoneen verkkoliikennettä käyttöönoton yhteydessä. Juuso Pekkisen haastateltavina ovat valkohattuhakkeri Iiro Uusitalo, Effi ry:n asiantuntija Mikko Kenttälä, sekä teknologiaoikeuteen perehtyneen asianajotoimisto Dottirin Johanna Rantanen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin kahdelta ja Yle Areenassa.
8/5/201957 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

"Facebookin kryptovaluutasta" ja lohkoketjuteknologioiden hyödyntämismahdollisuuksista

"Facebookin kryptovaluutaksi" nimitetty Libra on nyt esitelty! Libran ympärille kerätyt toimijat toivovat, että järjestelmä helpottaisi mm. maksamista ja rahansiirtoa digitaalisissa palveluissa. Mistä Librassa on kyse ja miten se eroaa esimerkiksi kiinalaisten alustajättien maksupalveluista? Miten lohkoketjuteknologioiden potentiaali ylipäätään tällä hetkellä hahmottuu? Keskustelua herättää myös koko lohkoketju-termin määrittely ja käyttö. Juuso Pekkisen haastateltavana on Etlan tutkija Juri Mattila. Mattila on ollut toimittamassa Valtioneuvoston kanslian tutkimusraporttia lohkoketjuteknologian hyödyntämismahdollisuuksista. Ääneen pääsevät myös Lohkoketju - Tiekartta päättäjille -kirjaa kirjoittamassa olleet Mikko Eerola ja Juha Viitala. Tämä on kevään 2019 viimeinen jakso. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
6/20/201958 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Vieraana Matias Myllyrinne - peliala konkarin silmin

Matias Myllyrinne on pitkä kokemus pelialan johtotehtävistä. Myllyrinne tunnetaan mm. Max Payne, Alan Wake ja Quantum Brake pelien takana olevan Remedyn entisenä toimitusjohtajana. Remedystä Myllyrinne siirtyi World of Tanks -massiivimoninpelistä tunnetun Wargaming-pelitalon palvelukseen. Nyt Myllyrinne luotsaa äskettäin perustettua Redhill Games -yhtiötä. Yhtiö keskittyy taktisiin ampumapeleihin ja tarkoitus olisi rakentaa peleistä pitkäikäisiä palveluita. Miltä peliala näyttää konkarin silmin? Miten Myllyrinne jäsentää pelien tämän päivän ansaintamalleja? Miten pistää uusi pelistudio pystyyn? Juuso Pekkinen haastattelee. Haastattelun taustatietojen keräämisessä avusti Oona Mattila. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
6/17/201958 minutes
Episode Artwork

Ketamiinia, ilokaasua ja sähköhoitoa masennukseen! Mihin nopeavaikutteisten hoitomenetelmien teho perustuu?

Proviisori Samuel Kohtala on mukana tutkimusryhmässä, joka keskittyy erityisesti nopeavaikutteisten masennuslääkkeiden tutkimukseen. Kohtala on kiinnostunut mm. siitä, miksi päihteenä ja lääkkeenä käytetty ketamiini lievittää masennusoireita. Perustuuko ketamiinin hoitovaste samoihin vaikutuksiin, joita ilokaasu ja sähköhoito tuottavat? Juuso Pekkinen ja Samuel Kohtala keskustelevat jaksossa ketamiinin, ilokaasun ja sähköhoidon lisäksi masennuksen hoitoon käytettyjen muiden menetelmien kehityksestä, sekä masennuksen neurobiologiasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
6/13/201957 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen Sideways-festivaalilla: Podcastit - radion tulevaisuus?

Voiko podcast olla radion tavoin kaiken kansan massamedia, vai onko audion tulevaisuus toisennäköinen? Missä viipyvät Suomen serialit tai joeroganit? Minkälainen on hyvä podcast ja mitä juuri nyt kannattaa kuunnella? Haastateltavina ovat Jaksomedian toimitusjohtaja Veera Luoma-Aho, radioammattilainen, Antti X Antti -musiikkipodcastin toinen Antti eli Antti Granlund sekä bloggaaja, Afterwork-podcastin tekijä Jenni Rotonen. Jakso on nauhoitettu Helsingissä Sideways-festivaalin yhteydessä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
6/10/201957 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

"Kolmosen" kyydissä - DC-3 muistuttaa historian lisäksi ilmailun kehittymisestä

DC-3 lentokone on historiansa aikana kuljettanut ympäri maailman lukemattomia matkustajia, rahtia, avustustarvikkeita, laskuvarjohyppääjiä, sotilaita, aseita, lähetystyöntekijöitä ja huumeita. Koneita on 30-luvulta asti valmistettu ainakin yli 13 000 ja se on ollut yksi maailman yleisimmistä konetyypeistä. Lentokuntoisia koneita on vielä tänä päivänä satoja. Yksi niistä on Suomessa, ja sitä pitää lentokuntoisena DC-yhdistys. Millä tavoin lentokelpoinen DC-3 konkretisoi ilmailun kehitystä ja miten lähes vuosisadan ikäinen kone pidetään yhä ilmassa? Astu "kolmosen" kabiiniin! Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
6/6/201957 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vieraana filosofi Frank Martela

Edellyttääkö hyvä elämä lopullisten totuuksien hylkäämistä? Mikäli absoluuttisia ja objektiivisia arvoja ei ole olemassa, mihin moraali rakentuu? Miten kokemus maailmasta syntyy? Tutkija Frank Martela tukeutuu väitöskirjassaan "pragmatismin asettamien perustusten varaan". Helsingin yliopiston käytännöllisen filosofian tieteenalalle tehdyssä väitöksessä Martela lähestyy elämää "kokemusten jatkuvana virtauksena" päätyen pohtimaan ihmisen moraalisen kasvun mahdollisuutta. Miten elää arvokasta ja hyvää elämää? Frank Martela on Juuso Pekkisen haastateltavana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
6/3/201958 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kiina pisteyttää kansalaisiaan, valvoo huipputeknologialla ja pyrkii tekoälyn suurvallaksi

Suomessakin on seurattu, kuinka Kiina pyrki rakentamaan kansalaisten "sosiaalista pisteytysjärjestelmää". Onko kyseessä dystooppinen teknologiavisio vai "luottamuksen kulttuuria" rakentava ja ylläpitävä systeemi? Kiinalaiset valtiota lähellä olevat jättiyritykset ovat ryhtyneet myymään mm. kasvojentunnistusta hyödyntävää valvontateknologiaa maailmalle. Mistä tässä on kyse? Ja tuleeko Kiinasta tekoälyn suurvalta 2030 mennessä? Tässä jaksossa puhutaan Kiinasta ja teknologiasta! Juuso Pekkisen haastateltavana on dosentti Outi Luova. Luova toimii yliopistonlehtorina Turun yliopiston Itä-Aasian tutkimus- ja koulutuskeskuksessa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/27/201958 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Elämän alkuperä, kehitys ja yleisyys maailmankaikkeudessa

Miten ja minkälaisissa olosuhteissa elämä voi saada alkunsa? Voiko Maan ulkopuolella olla elämää? Mistä sitä kannattaisi omassa aurinkokunnassamme etsiä? Tässä joitakin astrobiologian alaan kuuluvia kysymyksiä! Juuso Pekkisen vieraana ovat astrobiologiaan perehtyneet Turun yliopiston tutkija Kirsi Lehto (Biokemian laitos) ja Harry Lehto (Fysiikan ja tähtitieteen laitos). Jaksossa keskustellaan mm. elämän olemuksesta ja biokemialtaan vaihtoehtoisten elämänmuotojen mahdollisuudesta. Viestiikö oma planeettamme elämän merkkejä valovuosien päähän? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/23/201957 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Viranomaisten viestinnän pitää toimia niin myrskyssä kuin kyberhyökkäyksessäkin

Erillisverkot on Suomen valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö, jonka tehtävänä on varmistaa mm. viranomaisten ja huoltovarmuuskriittisten toimijoiden viestintä. Miten toimii mm. pelastustoimen, poliisin, rajavartiolaitoksen ja hätäkeskuksen käyttämä viranomaisradioverkko Virve? Minkälaisiin tilanteisiin huoltovarmuuskriittisen viestinnän turvaamisessa on varauduttava? Juuso Pekkisen haastateltavana on Erillisverkot-yhtiön toimitusjohtaja Timo Lehtimäki. Ääneen pääsee myösSuomenlahden meripelastuspalvelun meripelastusjohtaja Ossi Pylväläinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/20/201957 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tekoälyn tekemiä kuvia ja 3d-tulostettuja veistoksia - teknologia taiteen palveluksessa

Taiteilijat Jukka Hautamäki ja Satu-Minna Suorajärvi hyödyntävät taiteessaan monia tämän hetken kuumia teknologioita. Hautamäki käyttää taiteellisessa työssään tekoälyn luomia synteettisiä kuvia. Satu-Minna Suorajärvi tekee veistoksia 3D-tulostimella ja virtuaaliympäristöihin. Lisäksi Suorajärvi on tehnyt teoksia 3D-skannauksen avulla. Minkälaista on uusien teknologioiden synnyttämä estetiikka ja mitä taidefilosofisia kysymyksiä tekniikka herättävää? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/16/201958 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

"No drone zone", kolmas kotimainen ja muita kielipolitiikan vääntöjä

Hallitsevatko ääripäät keskustelua englannin kielen käytön laajenemisesta Suomessa? Miten teknologia kytkeytyy kielipolitiikkaan? Minkälaisissa tilanteissa muuta kuin suomea äidinkielenään puhuva voi maassamme joutua epätasa-arvoiseen asemaan? Kotimaisten kielten keskuksen Kielipolitiikan vuosi 2018 -katsaus pureutuu viime vuoden kielipolitiikan tapahtumiin. Julkaisun laatinut Kotuksen kielipolitiikan koordinaattori Matti Räsänen on Juuso Pekkisen haastateltavana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/13/201958 minutes
Episode Artwork

Tor-verkon huumekaupasta ja huumejournalismista Aarno Malinin kanssa

Juuso Pekkisen haastateltavana on toimittaja ja bloggaaja Aarno Malin. Malin on journalistina paneutunut mm. Tor-verkossa tapahtuvaan huumekauppaan. Ääneen ovat jutuissa päässeet huumekauppiaat ja kauppapaikkoina käytettyjen sivustojen ylläpitäjät. Jaksossa käydään läpi Tor-verkon huumemarkkinoiden historiaa ja keskustellaan huumejournalismista. Muita puheenaiheita ovat lääkekannabis, julkinen huumepuhe ja Tor-verkon ehkä kaikkein kamalimmat sisällöt. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/9/201957 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Japanin musiikki ja soundi - Misora Hibarista Super Marioon

Juuso Pekkinen keskustelee japanilaisesta musiikista Helsingin yliopiston filosofian tohtori ja Japanin tutkija Lasse Lehtosen kanssa. Lehtonen on kirjoittanut kirjan Japanilainen musiikki: Taiko-rumpujen kuminasta J-poppiin. Keskustelussa luodataan erityisesti modernisoituneen ja nyky-Japanin musiikki-ilmiöitä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
5/6/201958 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kuluttajakäyttäytyminen evoluutiopsykologian näkökulmasta

Turun Yliopiston tutkija Samuel Piha soveltaa kuluttajatutkijan työkalupakissaan evoluutiopsykologista ajattelutapaa. Väitöskirjassaan Piha tutki mm. hyönteisruokaa ja seksivälineitä - tutkimuksen tavoitteena ja punaisena lankana kulki ajatus kuluttajien voimaantumisesta. Evoluutiopsykologia on tieteenalana herättänyt kovaa kritiikkiä niin akateemisen maailman sisällä, kuin sen ulkopuolellakin. Minkälaiseen kritiikkiin Piha on saanut tutkijana vastata? Juuso Pekkinen haastattelee. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
4/29/201957 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Verkot, laitteet ja palvelut

Juuso Pekkisen vieraana on pitkään teknologiyrityksiä- ja markkinoita seurannut, mm. OP:n seniorianalyytikkona tunnetuksi tullut Hannu Rauhala. Rauhala on julkisuudessa kommentoinut erityisesti mobiili- ja verkkolaiteyhtiöitä, sekä suomalaisia pelifirmoja. Tällä hetkellä Rauhala seuraa teknologiaa yksityissijoittajana. Jaksossa pohditaan mm. sitä mitä mobiililaitemarkkinoilla tapahtuu ja minkälaisia ilmiöitä kytkeytyy viidennen sukupolven verkkojen rakentamiseen? Ja mitä paljastuu, kun katse suunnataan vähemmän julkisuudessa esilläolevien puolijohdevalmistajien suuntaan? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
4/18/201957 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Kaapeleissa kuhisee - Tiedustelulakien ja verkkotiedustelun ydinkysymyksiä

Juuso Pekkisen haastateltavana on Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden maisteriohjelman opettaja ja väitöskirjatutkija Martti J. Kari. Ennen nykyistä pestiä Kari on työskennellyt lähes 30 vuotta puolustusvoimissa tiedustelun parissa mm. Viestikoelaitoksen (nyk. Viestikeskus) johtajana ja puolustusvoimien pääesikunnan apulaistiedustelupäällikkönä. Kari työskenteli myös päätoimisesti muutaman vuoden tiedustelulainsäädännön valmistelijana. Miten verkkotiedustelua tehdään, miltä näyttää sotilastiedustelun toimintaympäristö tänään ja minkälaisia poliittisia riskejä tiedustelulakien suomiin mahdollisuuksiin ehkä kytkeytyy? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
4/15/201951 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Fillariunelmia

Toni Linbladin ja Toni Kantoluodon liikkeessä myydään unelmapyöriä asiakkaille, joilla on mahdollisuus maksaa polkupyörästä tuhansia euroja. Minkälaisen pyörän saa 15 000 eurolla ja minkälaista tekniikkaa tämän päivän parhaat pyörät sisältävät? Kirjailija ja toimittaja Matti Rämö on tehnyt polkupyörällä matkoja mm. Euroopassa, Kaakkois-Aasiassa ja Afrikassa. Minkälainen rooli unelmilla on silloin, kun Rämö suunnittelee tulevaa matkaa? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
4/11/201957 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

"Räätälöityjä lupauksia just sulle!" - Vaalimainonta Facebookissa

Miksi Facebook näyttää minulle juuri tiettyjä vaalimainoksia? Näkevätkö muut saman viestin? Monissa maissa on vaalien alla tavattu ehdokkaita, jotka lähettävät somessa eri kohderyhmille ristiriitaisia viestejä. Vaalivahti.fi-palvelu pyrkii lisäämään vaalimainonnan läpinäkyvyyttä. Juuso Pekkisen haastateltavana on Open Knowledge Finlandin Vaalivahti-hankkeen Aleksi Knuutila. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
4/8/201957 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Pohjois-Korea -päivitys

Ylen Aasian-kirjeenvaihtajanakin työskennellyt ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen on päässyt Pohjois-Korean matkoillaan todistamaan Korean työväenpuolueen puoluekokousta ja selaamaan suljetun maan omaa intranettiä. Mäkeläinen pyrkii kirjassaan Kimlandia tarkastelemaan Pohjois-Koreaa tämän päivän näkökulmasta. Kokenut toimittaja ei ole onnistunut selvittämään sitä, pitävätkö väitteet Pohjois-Koreassa laajalle levinneestä pilvenpoltosta paikkaansa, mutta propagandakoneiston esittelemää pintaa Mäkeläinen on onnistunut työssään sieltä täältä rapsuttamaan. Mika Mäkeläinen on Juuso Pekkisen haastateltavana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
4/4/201957 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mitä yhden sivuston sulkeminen paljastaa Suomessa tapahtuvasta seksikaupasta?

Tätä jaksoa tehdessä Suomen tunnetuin seksipalveluita välittävä sivusto Sihteeriopisto on suljettuna. Seksi- ja erotiikkapalveluita myydään toki muuallakin: kaduilla, tavallisilla deittisivustoilla, sosiaalisessa mediassa - missä vain ihmiset kohtaavat. Sihteeriopisto-sivustolla on kuitenkin ollut ilmoitusten lisäksi myös asiakkaiden ja myyjien keskustelupalsta. Miksi sivuston sulkeminen ehkä lisää seksityötä tekevien ihmisten turvattomuutta? Mitä yhtä sivustoa suurempaa sulkeminen paljastaa Suomessa tapahtuvasta seksikaupasta? Studiossa haastateltavana on seksi- ja erotiikka-alan työntekijöille tukea ja tietoa tarjoavan Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen. Ääneen pääsee myös Sexpo-säätiön hallituksen puheenjohtaja ja seksialan yrittäjä Tiia Forsström. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/28/201957 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kubitit kuntoon, Mikko Möttönen! Kvanttitietokoneiden kehitysaskelia

IBM esitteli vuoden alussa uuden pilvipohjaisen kvanttilaskentaratkaisunsa. Yhdysvalloissa National Institute of Standards and Technology tutkii kvanttilaskennanpitäviä salausmenetelmiä. Lupaus kvanttitietokoneiden vallankumouksesta tuntuu olevan taas hieman lähempänä kuin pari vuotta sitten, jolloin joukko tutkijoita luovutti kvanttistrategian puolesta puhuvan "kvanttimanifestin" Euroopan komissiolle. Samaan aikaan Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston tutkijat etenevät kvanttilaskentaan kytkeytyvässä perustutkimuksessa. Aalto-yliopiston Kvanttiteknologian huippuyksikön dosentti Mikko Möttönen keskustelee Juuso Pekkisen kanssa kvanttilaskennan ajankohtaisista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/25/201958 minutes
Episode Artwork

Suomalainen hävittäjälentokone Myrsky palaa romukasasta loistoon

40-luvulla Valtion lentokonetehdas valmisti sarjatuotantona Suomessa suunniteltuja Myrsky-hävittäjiä. Koneita valmistui kaikkiaan 51 kappaletta, mutta yhtään konetta ei ole säilynyt ehjänä jälkipolville. VL Myrsky II -entisöintiprojekti on Ilmailumuseoyhdistyksen, Suomen Ilmavoimamuseon ja Suomen Ilmailumuseon yhteistyöprojekti, jossa tarkoituksena on entisöidä Myrsky-hävittäjälentokone uuteen loistoon. Juuso Pekkinen vieraili Suomen Ilmailumuseossa tutustumassa siihen, miten Myrsky-hävittäjää on rakennettu kasaan lähes tyhjästä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/21/201957 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Minne menet, podcast?

Vaikka perinteinen radio on yhä merkittävässä roolissa korvilla kulutettavan median maisemassa, verkosta ladattavat ja striimattavat audiosisällöt kasvattavat suosiotaan. Areenan tai Suplan kaltaisten palveluiden käyttö lisääntyy ja podcastit ovat kovassa nosteessa. Spotify on investoinut isosti podcasteihin ja moni palvelu uhoaa nousevansa "audion Netflixiksi". Missä viipyy podcastien Youtube? Ja miten podcast edes määritellään? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Jaksomedian Olli Sulopuisto sekä Nelonen median sisältöjohtaja Johannes Saukko. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/18/201957 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Filosofisen tietoisuustutkimuksen ydinhaasteita

Syntyykö tietoinen kokemus kokijan pään sisällä vai kokijan ja ympäristön välissä vuorovaikutuksessa? Millä tavoin unet ovat osallisena filosofisessa keskustelussa tietoisuudesta? Juuso Pekkinen keskustelee strukturaalista tietoisuuskäsitystä puolustavan väitöstutkimuksen tehneen Kristjan Looritsin kanssa vaikeasti hahmotettavista tietoisista kokemuksista, filosofisista zombeista, unista ja harhoista. Ohjelmassa pääsee ääneen myös Ylen Uniraati-podcastia tehnyt Suvi Tuuli Kataja. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/14/201952 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kuntoliikunnan etiikkaa osa 2: Kuntosaliliikunnan "one size fits all"

Minkälaista liikunta-ajattelua kuntoilulehdet, liikuntabrändit ja kuntosaliliikunta rakentavat? Huomioiko vallitseva kehollisuusparadigma kehojen moninaisuuden ja erilaiset liikkujakokemukset? Juuso Pekkisen haastateltavana on liikuntafilosofiaan perehtynyt Turun yliopiston väitöskirjatutkija Kaisa-Riitta Aho. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/7/201958 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vieraana Team Whack -hakkerit

Ylen Team Whack -dokumenttisarjassa esiintyvät tietoturva-ammattilaiset Benjamin Särkkä, Iiro Uusitalo ja Laura Kankaala hakkeroivat kameroiden edessä mm. älykodin, auton, mainosnäytön ja sometähden tietokoneen. Sarjan valkohattuhakkerit keskustelevat Juuso Pekkisen kanssa haavoittuvuuksista, erilaisista hyökkäyksistä ja hakkereiden eettisestä kompassista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
3/4/201957 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Matkailutrendeistä, virtuaalimatkailusta ja turistin moraalista

Juho Pesonen toimii Itä-Suomen yliopistossa kauppatieteiden laitoksella matkailun verkkoliiketoiminnan tutkimuspäällikkönä. Juuso Pekkinen keskustelee Pesosen kanssa mm. matkailun etiikasta ilmastonmuutoksen näkökulmasta, matkailutrendeistä, autenttisuudesta, sekä virtuaalimatkailusta ja matkailuteknologiasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
2/28/201956 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Valvooko tulevaisuuden maanviljelijä autonomisia robottilaivueita?

Autonomiset peltorobotit, konenäköön perustuva täsmäkasvinviljely, ilmakuvausjärjestelmät, maaperäsensorit, virtuaaliset laidunaidat, lehmän pötsiin sijoitettavat sensorit, automatisoitu led- ja vertikaaliviljely... Maataloudessa jo nyt käytössä oleva kehittynein teknologia ja tulevaisuuden automaatio ovat kuin suoraan tieteiselokuvasta. Jo tämä päivän maatalouskonemessuilla voi nähdä enemmän robotteja kuin kasvuyritystapahtuma Slushissa - kuinka perustavanlaatuisesti huomisen maatila haastaa peltokasvi- ja kotieläintuotannon nykyolemusta? Juuso Pekkisen vieraana on automaation ja maataloustuotannon tulevaisuudennäkymiä tutkinut Työtehoseuran Janne Karttunen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
2/25/201957 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vieraana punttisalista ja animesta twiittaava IT- ja IPR-lakimies Jussi Kari

Jussi Kari on mm. internet- ja immateriaalioikeuteen perehtynyt lakimies, joka tunnetaan tekijänoikeuskysymyksiä ja netti-ilmiöitä käsittelevän lakibloginsa lisäksi suomalaisen animeskenen vaikuttajana. Kari kommentoi laki- ja animeasioita aktiivisesti myös sosiaalisen median puolella. Juuso Pekkinen keskustelee Jussi Karin kanssa mm. scifistä tekijänoikeuden näkökulmasta, tekijänoikeuskirjeistä, sekä pelistriimaajien katsojilta keräämästä rahasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
2/21/201958 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Ongelmalähiö-mielikuvan ongelmallisuudesta

Osa 1960-luvulla alunperin työväen tarpeisiin rakennetuista lähiöistä on vuosikymmenten saatossa saanut ongelmalähiön leiman. Ongelmalähiö herättää sanana voimakkaita mielikuvia, jotka vaikuttavat lähiöissä asuvien ihmisten elämään ja niihin toimenpiteisiin, joilla alueita on pyritty "korjaamaan". Tutkija Lotta Junnilainen kuvaa tutkimuksessaan havaitsemaansa "yhteisöllisyyden paradoksia": lähiöiden ulkopuoliset ihmiset uskovat, että yhteisöllisyys pelastaa alueet - alueiden asukkaista taas suuri osa kokee asuvansa jo valmiiksi yhteisöllisessä kylässä. Junnilainen seurasi tutkimuksessaan kahden suomalaisen ongelmalähiöksi leimatun lähiön elämää viiden vuoden ajan. Lotta Junnilainen on Juuso Pekkisen haastateltavana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
2/18/201957 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Tämän päivän älypuhelimen ruumiinavaus

Juuso Pekkinen tekee katsauksen tämän päivän älypuhelinten ominaisuuksiin. Älypuhelimet kehittyvät jatkuvasti, mutta laitteet ovat jo pitkään näyttäneet samanlaisilta. Rikkovatko taittuvat näytöt tutun design-kaavan? Minkälaisia älypuhelimia suomalaiset ostavat tällä hetkellä? Ovatko valmistajien lippulaivamallit jo liian kalliita? Miten eSIM ehkä muuttaa mobiililaitteiden rooleja arjessa? Haastateltavina ovat io-tech.fi-sivustolle mobiililaitearvioita tekevä Juha Kokkonen, sekä Telian laiteliiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Vuorinen. Fonumin Riku Koivumäki näyttää, miten älypuhelimen rikkoutunut näyttö vaihdetaan uuteen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin kello kymmenestä yhteentoista.
2/14/201958 minutes, 1 second
Episode Artwork

Suomi avaruudessa - mitä seuraavaksi?

Ensimmäinen suomalainen avaruuteen lähetetty satelliitti on höyrystynyt suunnitellusti ilmakehässä. Mitä seuraavaksi? Juuso Pekkisen haastateltavana on Aalto-yliopiston professori Jaan Praks. Aiheina mm. ensimmäisten satelliittien opit, sähköpurjeen ja plasmajarrun mahdollisuudet, sekä avaruusromuongelman taklaaminen.
2/11/201957 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Katsaus tietoturvan ajankohtaisiin

Jaksossa perehdytään asiantuntijoiden kanssan tietoturvan ajankohtaisiin ilmiöihin. Haastateltavina ovat Liikenne- ja viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen Jarna Hartikainen ja kyberturvayhtiö Nixun Antti Nuopponen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
2/7/201957 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Zen ja moottoripyörämessut

Jaksossa Juuso Pekkinen vierailee moottoripyörämessuilla. Ääneen pääsee mm. sähkömoottoripyöräsuunnittelija Teemu Saukkio, autoihin ja moottoripyöriin erikoistunut toimittaja Tuomas Rajala, sekä lukuisia moottoripyöriin intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
2/4/201958 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

"Laita mut näkemään jotain CS:GO:ssa"

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa suositun e-urheilulajin, Counter-Strike: Global Offensiven olemukseen. Mikä pelissä on olennaista? Miten tehdään pelistä urheiluviihdettä? Haastateltavana on Ylen e-urheilu -lähetysten parissa työskentelevä ja pelissä Global Elite -tasolle edennyt Ville Toimi. Lisäksi ääneen pääsee Assembly-tapahtuman Juha Lahti. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/31/201956 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kuntoliikunnan etiikkaa osa 1: doping

Kuntodopingin käytön motiivit kytkeytyvät ensisijaisesti itseen. Yksi haluaa parantaa suorityskykyä, toinen tavoittelee parempaa ulkonäköä, kolmannen motiivit kytkeytyvät ammatillisiin tavoitteisiin. Miltä näyttää kuntodopingin moninaisuus? Minkälaisia eettisiä kysymyksiä kytkeytyy suoritusta ja ulkonäköä parantavien aineiden käyttöön kuntoliikunnan kontekstissa? Juuso Pekkisen haastateltavana on A-klinikkasäätiön Dopinglinkin Jukka Koskelo. Ohjelmassa ääneen pääsee myös Jyväskylän yliopistossa uransa tehnyt ja urheiluetiikkaan perehtynyt Kalervo Ilmanen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin.
1/28/201958 minutes, 1 second
Episode Artwork

Vierailulla keskusrikospoliisin "rikoslabrassa"

Juuso Pekkinen vierailee jaksossa keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa. Ohjelmassa tutustutaan tekniseen rikostutkintaan, tietotekniseen tutkintaan sekä KRP:n ns. "huumelaboratorioon". Lisäksi kuullaan poliisin uudesta monibiometriajärjestelmästä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin.
1/24/201957 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Huumekuolemat Suomessa – syyt ja ihmiset numeroiden takana

Sanna Rönkä on väitöstutkimuksessaan selvittänyt, miten nk. lääkkeellistyminen näkyy huumekuolemissa ja mitkä sosiaaliset taustatekijät aiheeseen linkittyvät. Juha-Pekka Pääskysaari on entinen päihteidenkäyttäjä, joka nykyään työskentelee auttaakseen päihdeongelmista kärsiviä ihmisiä. Rönkä ja Pääskysaari avaavat jaksossa niitä ilmiöitä ja elämäntilanteita, joita huumekuolemien takaa löytyy. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaisin ja torstaisin.
1/21/201957 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tekoäly viranomaiskäytössä - etiikka ja hyväksyttävyys

Miten tekoäly muuttaa virastossa asiointia? Miten viranomaiset voisivat hyödyntää tekoälyä ennakoinnissa ja päätöksenteon tukena? Minkälaisia eettisiä kysymyksiä viranomainen joutuu pohtimaan tekoälyn hyödyntämisessä? Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johtava tutkija Raija Koivisto on ollut mukana tekemässä valtioneuvoston kanslialle selvitystä, jossa on kartoitettu tekoälyn etiikkaa ja hyväksyttävyyttä viranomaistoiminnassa. Koivisto on Juuso Pekkisen haastateltavana. Etiikan ja teknologian välisiä kytköksiä jaksossa avaa Tampereen yliopiston professori Arto Laitinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/17/201956 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Pornoa, seksipuheluita ja seuranhakua

Matti Helin on työskennellyt 90-luvulta asti aikuisviihteen ja erilaisten aikuisille suunnattujen viihde- ja deittipalvelujen parissa. Miltä mediamaiseman murros on näyttänyt seksiviihteen konkarin näkökulmasta? Helinin lisäksi Juuso Pekkisen haastateltavana on kolmella vuosikymmenellä puhelinseksityötä tehnyt Helena. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/14/201957 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Äänimaisemista äänibrändäykseen

Jaksossa pohditaan äänimaisemia, ääneen kytkeytyviä uusia teknologioita ja äänibrändäystä. Juuso Pekkisen vieraana on Tampereen ammattikorkeakoulun yliopettaja, äänityön pitkän linjan ammattilainen ja äänimaisemien tutkija Ari Koivumäki. Koivumäen väitöskirja käsittelee äänimaisematutkimusta äänisuunnittelun tukena. Ohjelmassa ääneen pääsee myös äänibrändäykseen erikoistunut Bauer Median Lauri Domnick. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/10/201957 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Dronet tänään ja huomenna

Juuso Pekkinen selvittää jaksossa drone-maailman ajankohtaisia ja miehittämättömien ilma-alusten sovelluskohteita. Studiossa haastateltavina ovat Liikenne- ja viestintäviraston johtava asiantuntija Jukka Hannola, sekä RPAS Finlandin puheenjohtajana toimiva ja Robots Expert Finlandissa vaikuttava Jonas Stjernberg. Poliisin RPAS-toiminnasta kertoo poliisin miehittämättömän ilmailun kokonaisuudesta vastaava ylikomisario Sami Hätönen.
1/7/201958 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Teknologian vuosi 2018 Sami Kuuselan kanssa

Sami Kuusela on toimittaja, startupeihin perehtynyt yrittäjä ja brändien elämää sosiaalisessa mediassa analysoivan Underhood.co-palvelun yksi perustajista. Kuusela toimi vierailevana päätoimittajana Image-lehden joulukuun numerossa, jossa paneuduttiin kriittisesti vallitsevaan tekoälyhuumaan. Juuso Pekkinen ja Sami Kuusela keskustelevat teknologian vuodesta 2018. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/3/201957 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Tarkastelussa kaupallinen sotilaspalveluala

Mitä yhteistä on Edward Snowdenilla, monesta konfliktista tutulla venäläisellä Wagner-ryhmällä ja Puolustusvoimien kalustoa ylläpitävällä Millogilla? Kaikki edellämainitut ovat (tai ovat olleet) toimijoita kaupallisella sotilaspalvelualalla! Vuoden viimeisessä jaksossa Juuso Pekkisen haastateltavana on kaupalliseen sotilaspalveluteollisuuteen perehtynyt Tampereen yliopiston tutkija Mikko Räkköläinen. Miten alan aseistetut "operaattorit" eroavat perinteisistä palkkasotilasta? Minkälaisia palveluita sotilaspalveluteollisuus pitää sisällään? Minkälainen rooli yksityisillä toimijoilla on tämän päivän sotilas- ja turvallisuustoiminnan saralla?
12/12/201858 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Dataimurit taskuissamme

Juuso Pekkisen vieraana on mobiililaitteisiin, valtavien datamassojen analyysiin ja ubiikkiteknologiaan perehtynyt tutkija Ella Peltonen. Oulun yliopistossa 6g-teknologian kehittämisen parissa työskentelevän Peltosen väitöskirjan keskiössä oli yli 850 tuhannelta mobiilikäyttäjältä kerätty data. Pekkinen keskustelee Peltosen kanssa mm. siitä, minkälaisia dataimureita älylaitteemme ovat. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/11/201858 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Pitkänmatkanpyöräilijän mielenmaisemaa

Mikko Mäkipää osallistuu pisimmillään tuhansien kilometrien mittaisiin yksin ajettaviin pyöräkisoihin. Tänä vuonna Mäkipää osallistui mm. Euroopan halki ajettavaan Transcontinental Race -kisaan, sekä Kirgisian vuoristossa kisattuun Silk Road Mountain Race -tapahtumaan. Mitä pitkät kisat vaativat mieleltä, fysiikalta ja varusteilta? Juuso Pekkinen haastattelee. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/10/201857 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Estetiikka tänään ja huomenna

Vaikka akateeminen estetiikka saattaa toisinaan näyttäytyä esoteerisenakin oppialana, esteettinen kokemus näyttelee rooli meidän jokaisen arjessa. Ikiaikaisten makuun kytkeytyvien kysymysten rinnalle on tällä vuosituhannella noussut digitaalinen maailma ja sen estetiikka. Miltä näyttävät yhteydet nykyteknologian ja estetiikaan välillä? Minkälaisia maailmoja aukeaa, kun maku ja data löytävät toisensa? Juuso Pekkisen haastateltavana on Aalto-yliopistossa vuodesta 2016 estetiikan professorina toiminut, yliopiston tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi juuri nimitetty, Ossi Naukkarinen. Naukkarisen uusi kirja pohtii 2000-luvun estetiikan ulottuvuuksia.
12/4/201857 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Natsi-Saksan puolustuslinnoitusta kartoittamassa

Mitä yhteistä on pietarilaisella sushibaarilla, Maanmittauslaitoksen avoimella laserkeilausaineistolla, natsi-Saksan puolustuslinjalla Lapin erämaassa ja Irwinin kappaleella Terveisiä perseestä? Juuso Pekkisen vieraana ovat Sturmbock-asemaa kartoittaneet Emil Sillanpää ja Aleksi Rikkinen. Jaksossa pääsevät ääneen myös Maanmittauslaitoksen Antero Kukko sekä arkeologi Jan Fast. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/3/201857 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Tunteista ja empatiasta aivotutkija Katri Saarikiven kanssa

Helsingin yliopiston kognitiivisen neurotieteen tutkija Katri Saarikivi kurkistaa pään sisään EEG-myssyn ja magneettikuvauslaitteen avulla. Tällä hetkellä Saarikivi vaikuttaa mm. HUMEX-tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan empatiaa digitaalisissa ympäristöissä ja työelämässä. Saarikiven vetämä NEMO-projekti taas voitti vuonna 2015 Helsinki Challenge -tiedekilpailun. Tutkimushankkeen keskiössä olivat internet ja tunteet. Minkälaisen arvon Saarikivi antaa tunnedatalle ja mihin tietoa tunteista voidaan soveltaa? Juuso Pekkinen haastattelee.
11/21/201857 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ikä ja teknologia

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa siihen, miten ikä ja elämänvaihe vaikuttavat digitaaliseen kulutukseen. Mielikuva vanhempien kansalaisten digitaalisesta kömpelyydestä elää vahvana - tukevatko tutkimukset ajatusta siitä, että ikä määrittäisi digitaalista aktiivisuutta? Ohjelmassa vieraana aihetta sosiologian alan väitöskirjassaan tutkinut Jyväskylän yliopiston Sanna Kuoppamäki. Lisäksi äänessä pääsee ääneen Enter ry:n vapaaehtoisena toimiva Esa Martonen. Enter ry on Uudellamaalla toimiva senioreiden yhdistys, joka tarjoaa opastusta erilaisten laitteiden käytössä.
11/20/201857 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Leena Saraste ja pakenevan todellisuuden kuvajainen

Juuso Pekkisen vieraana on valokuvataiteilija, tutkija ja kuvajournalisti Leena Saraste. Minkälaisia ajatuksia tämän päivän visuaalinen kulttuuri ja kuvaamiseen liittyvät käytänteet herättävät viisi vuosikymmentä kuvanneessa Sarasteessa? Suhteestaan kuvaan kertoo myös somevaikuttaja ja radiojuontaja Sonja Hämäläinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/19/201857 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Laskennallisen valokuvauksen ihme

Älypuhelinvalmistaja kertoo, että heidän puhelimensa suorittaa kuvanoton hetkellä "biljoona" toimintoa. Yksi kuva saatetaan koostaa useamman kuvan informaatiosta. Lukemattomat laskennalliset toimenpiteet vaikuttavat kuvan valotukseen ja väreihin. Kehittyneimmät kamerat kykenevät tuottamaan ohjelmallisesti ominaisuuksia, jotka aikaisemmin määritteli käytetty optiikka. Miten mobiililaitteilla otettu kuva syntyy? Miten teknologia vaikuttaa valokuvan perimmäiseen olemukseen? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat mobiililaitteiden kamerateknologiaan perehtyneen Visidonin toimitusjohtaja Markus Turtinen ja valokuvaan perehtynyt Tampereen yliopiston tutkija Asko Lehmuskallio.
11/14/201857 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Sohvaperuna! Taistelu ruudustasi kiihtyy

Juuso Pekkinen paneutuu suoratoistopalveluiden lähitulevaisuuteen. Miten uudet palvelut kiihdyttävät kilpailua? Minkälaisin asein taistelua ruuduista käydään? Miten käy perinteisen television? Studiossa vieraana on Yle Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana. Ohjelmassa pääsevät ääneen myös Nordic Entertainment Group Finlandin toimitusjohtaja Mathias Norrback ja Digital Media Finlandin Jari Muikku. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/13/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Seksi ja leikki (NSFW)

Esileikki. Roolileikki. Aikuisten leikit. Seksi, seksuaalisuus ja leikki kietoutuvat yhteen jo puheen tasolla. Mutta kun iltapäivälehdessä annetaan vinkkejä kumppanin halun herättelyyn "leikin" varjolla, viitataanko leikin sanakirjamerkitykseen (leikki toimintana vailla päämäärähakuisuutta)? Susanna Paasonen on Turun yliopiston mediatutkimuksen professori, joka on perehtynyt mm. pornografiaan, seksuaalisuuteen ja populaarikulttuuriin. Tällä hetkellä Paasonen tutkii seksuaalisuuden ja mediakulttuurin yhteyksiä keskittyen leikin ja leikillisuuden käsitteisiin. Seksin ja leikin yhteyksiä käsittelee myös hänen uusin kirjansa Many Splendored Things - Thinking Sex and Play. Jaksossa Juuso Pekkinen keskustelee Paasosen kanssa mm. siitä, mitä paljastuu kun Fifty Shades -kirjoja ja elokuvia tai erilaisia roolileikkejä tarkastelee leikin näkökulmasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/12/201857 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Romantiikan aikakauden laineita

Romantiikan aikakauden käsitekarttaan liitetään tyypillisesti mm. valistuksen rationalismin vastustaminen, tunteen, mielikuvituksen ja sisäisen maailman korostaminen, luontosuhteen syveneminen, raunioromantiikka ja ylevän tunteita kosiskelevat maalaukset. Millä tavoin 1700-1800-lukujen vaihteen suuntaus resonoi tämän päivän ilmiöiden kanssa? Juuso Pekkisen vieraana on Turun yliopiston kulttuurihistorioitsija Asko Nivala. Nivala hyödyntää tutkimuksessaan digitaalisen humanismin menetelmiä. Lisäksi jaksossa pääsee ääneen raunioita taiteellisessa työskentelyssään hyödyntävä taiteilija Jussi Kivi.
11/7/201858 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ympäristöfilosofiaa

Leena Vilkka valmistui metsätalousteknikoksi, mutta sittemmin hän päätyi väittelemään filosofian tohtoriksi eläinten oikeuksista ja luonnon itseisarvosta vuonna 1995. Vilkka tunnetaan mm. monista ympäristöfilosofiaa käsittelevistä kirjoistaan, jotka ovat avanneet suomalaiselle lukijalle ympäristönsuojelun filosofisia perusteita, eläinten tietoisuuteen liittyviä kysymyksiä, sekä ekoanarkistien ajatusmaailmaa. Tällä hetkellä ympäristöfilosofian dosentti Vilkka työskentelee Helsingin NNKY:n toiminnanjohtajana. Mitä pitkän linjan ympäristöfilosofi näkee ympäristötietoisuuden valtavirtaistumisessa ja keskustelussa ilmastonmuutoksesta? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/6/201857 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Kun koneet ottavat vallan

Digitalisaatio ja sen ympärillä pyörivä pöhinä näyttäytyy luonnonvoiman kaltaisena vääjäämättömästi etenevänä ilmiönä. Teknologia on integroitunut osaksi yhteiskuntien ja niiden kansalaisten arkea. Ja kehitys senkun kehittyy! Algoritmit, alustat ja tekoäly ovat kuitenkin jo käytännössä paljastaneet januskasvoisen luonteensa. Viimeistään nyt on kritiikin aika. Juuso Pekkisen vieraana on toimittaja Pekka Vahvanen. Vahvasen kirja Kone kaikkivaltias - Kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken arvokkaan on teknologiakriittinen puheenvuoro. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/31/201857 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Lautapelien valtakunta

Pelkästään markettien lautapelivalikoimaa ihmettelemällä ei pääse käsiksi lautapelien moninaisuuteen. Enimmillään muutaman tunnin perhepelit ovat hyvin kaukana vaikkapa kymmenien tuntien mittaisista ja äärimmäisen monimutkaisista sotastrategiapeleistä. Miltä lautapelien maailma näyttää historiallisesti tarkasteltuna? Miten lautapelejä voi luokitella? Minkälainen suhde lautapeleillä on videopeleihin? Juuso Pekkisen vieraana on lautapeliasiantuntija Mikko Saari. Mikko Saari on Lautapeliopas.fi:n päätoimittaja ja lautapeleistä kirjoja kirjoittanut tietokirjailija, joka vaikuttaa Suomen lautapeliseuran riveissä. Ohjelmassa pääsee ääneen myös sotilaslakimiehenä työskentelevä lautapeliaktiivi Antti Lehmusjärvi. Lehmusjärven Veli veljeä vastaan 1918 -lautapeli sijoittuu Suomen sisällissotaan. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/30/201857 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Laillisen kannabiksen tulevaisuus (päivitetty)

Vuoden 2017 maaliskuussa Juuso Pekkinen tapasi Suomen kannabisyhdistyksen puheenjohtaja Timo Larmelan ja Humaania päihdepolitiikkaa ry:n aktiivi Kimmo Wilskan. Tuolloin keskustelua innoitti Yhdysvaltojen Kalifornian osavaltion päätös laillistaa kannabiksen viihdekäyttö. Nyt puolitoista vuotta myöhemmin Kanada on laillistanut viihdekäytön toisena valtiona maailmassa. Jaksossa palataan viime vuonna käydyn keskustelun parhaisiin paloihin ja päivitetään aihetta Kanadan osalta. Kimmo Wilska kertoo ajatuksistaan Kanadan päätökseen liittyen. Lisäksi ohjelmassa kuullaan kuinka Ehyt ry:n Kim Kannussaari kertoo vuoden 2018 alusta alkaneesta hankkeesta, jossa ajatuksena on tukea nuorten kannabiksenkäyttäjien käytön lopettamista tai vähentämistä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/29/201857 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tarinoita Putinin valtakunnasta

"Putinismin voittokulku olisi [...] mahdoton ilman Neuvostoliiton henkistä perintöä. Siinä mielessä Venäjä elää yhä jälkineuvostoliittolaista aikaa". Näin kirjoittaa yli 20 vuotta Venäjän tapahtumia seurannut toimittaja Pekka Hakala uudessa kirjassaan Putinlandia - Tarinoita Venäjältä. Mutta mitä tapahtuu, kun esiin astuu sukupolvi jolla ei ole omaa kokemusta Neuvostoliiton romahtamisesta? Jaksossa on vieraana myös toinen kirjan tekijöistä, Venäjää vuosikymmenten ajan kuvannut valokuvaaja Juha Metso. Hakala ja Metso avaavat jaksossa näkökulmia Venäjän ja venäläisten ymmärtämiseen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/24/201858 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Värien haaste

Juuso Pekkinen perehtyy jaksossa väreihin kokemuksen, hallinnan ja teknologian näkökulmista. Voiko kaksi ihmistä jakaa kokemuksen Väristä? Tunnistaako elokuvagenren värimäärittelystä? Minkälaisia teknologisia haasteita liittyy värien toistamiseen? Ohjelmassa ovat äänessä kuvataiteilija ja väritutkija Harald Arnkil, elokuvien värimäärittelijä Pasi Mäkelä, sekä laskennallisen väritieteen professori Markku Hauta-Kasari. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/23/201858 minutes
Episode Artwork

Facebook - Mitä mietit?

Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa vieraiden kanssa Facebookin ajankohtaisista. Mitä ajatella uusimmasta tietovuodosta? Minkälaisia suunnitelmia Facebookilla on WhatsAppin ja Instagrammin suhteen? Minkälainen haaste palvelulle on sen rooli erilaisten vihamielisyyksien lietsonnassa? Haastateltavina ovat F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen, Helsingin Sanomien uutispäällikkö Jussi Pullinen, sekä datatalouteen perehtynyt tutkija Tuukka Lehtiniemi. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/22/201857 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Vapaaehtoisena kuolevan rinnalla

Jaksossa keskustellaan kuolemasta, kuolemisesta ja saattohoidossa olevan ihmisen kohtaamisesta. Juuso Pekkisen kanssa studiossa on 30 vuotta parantumattomasti sairaiden ihmisten rinnalla vapaaehtoistyötä tehnyt Seppo Laurell. Laurell on eläkkeellä oleva merikapteeni, joka on palvellut kauppalaivastossa, merenkulkuhallituksen aluksilla, sekä merenmittaustoimiston päällikkönä. Laurell tunnetaan myös suomalaisen majakkahistorian isänä, joka muun kirjallisen tuotannon ohella on julkaissut monia kirjoja Suomen majakoista. Keskustelussa puhutaan Laurellin tekemän vapaaehtoistyön lisäksi Laurellin urasta merillä, talvimerenkulusta sekä majakkahistoriasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/10/201858 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Sodankäynti: digitalisaatio ja tulevaisuus

Peter W. Singerin ja August Colen teknotrillerissä Ghost Fleet Yhdysvaltojen asevoimat rampautetaan sotilasteknologian tuotantoketjussa laitteisiin ujutetuilla takaporteilla ja antisatelliittiteknologialla. Oikeassa elämässä yhdysvaltalaisen verkkolaitevalmistajien laitteista löytyy Kiinassa asennettuja salasiruja. Suurvallat ovat tosielämässä jo testanneet "satelliitin tappajia" - ohjuksia joilla voidaan periaatteessa tuhota paikannusta, tiedustelutietoa ja tiedonsiirtoa mahdollistavia satelliitteja. Mitä teknologia ja uusi avaruusaika tuovat mukanaan "sodankäynnin dimensioihin"? Mitä digitalisaation iskusanat tarkoittavat sotilaskontekstissa? Juuso Pekkisen haastateltavana on Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö, insinöörieversti Jyri Kosola. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/9/201857 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Vanhat Korson kriminaalit kertovat

Juuso Pekkisen vieraana ovat Vantaan Korsosta ponnistaneet "Ruti" ja "Pyökki". Sittemmin yrittäjinä toimineiden herrojen nuoruuteen kuuluivat mm. varkaudet, pankki- ja postiryöstöt, sekä viinan trokaaminen. Ruti ja Pyökki olivat osa Korsossa 60 - 80 -luvuilla vaikuttanutta porukkaa, joka harjoitti menestyksekästä pimeän viinan myymistä ja muuta monimuotoista rikollista toimintaa. Kirjailija Ansu Kivekäs on koonnut jengin kertomuksia yksiin kansiin. Teoksen nimi on Korson kriminaalit. Kivekäs on myös mukana keskustelussa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/8/201857 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

CBRNE-uhat ja niihin varautuminen

Lyhenteen CBRNE tausta on englanninkielinen. Suomeksi sanajonolla viitataan "kemialliseen", "biologiseen", "radioaktiiviseen" sekä sanoihin "ydin" ja "räjähteet". CBRNE-uhat ovat edellämainittuihin materiaaleihin liittyviä onnettomuuksia tai tahallisia uhkia. Kattokäsitteen alle asettuvat siis vaikkapa kemikaaleja käsittelevien tuotantolaitosten suuronnettomuudet tai terroristisessa tarkoituksessa toteutetut iskut, joissa levitetään radioaktiivista materiaalia. Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa CBRNE-uhkista ja niihin varautumisesta. Vieraana studiossa ovat sisäministeriön valmiusjohtaja Janne Koivukoski sekä CBRNE-uhista väitellyt Jyväskylän yliopiston Jaana Kuula. Lisäksi jaksossa keskustellaan siitä, miten viesti vaarasta saadaan välitettyä massoille. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/3/201857 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Yrittäjyyden eetos

Yrittäjyyshenkisyys, yrittäjyyden eetos, yrittäjäkasvatus - yrittäjyys ja siihen kytkeytyvät ihanteet ovat vakiinnuttaneet paikkansa yhteiskunnallisessa keskustelussa. Minkälaiset käytänteet yrittäjäminää rakentavat ja minkälaisia ongelmia yrittäjäpöhinään mahdollisesti kytkeytyy? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Tampereen yliopiston väitöskirjatutkija Esko Harni ja Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan professori Miikka Pyykkönen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/2/201858 minutes, 1 second
Episode Artwork

Eliöiden, lajien ja yhteiskuntien itsetuhoisuus

Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa elämästä, kuolemasta ja itsetuhoisuudesta. Onko elämä vain entropiaa uhmaava poikkeustila? Voisiko ikuinen elämä olla biologisesti mahdollinen? Miksi luonnosta löytyy esimerkkejä eliöiden ja lajien itsetuhoisuudesta? Vieraaksi saapuvan Maria Katajavuoren kirja "Kuoleman ja elämän kysymys" tarkastelee itsetuhoisuutta solutasolta yhteiskuntien mittakaavaan. Maria Katajavuori on ekologi Katariina Vuorisen kirjailijanimi. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/1/201857 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kurottavatko muut taiteet kohti pelejä?

Filosofi Arthur Schopenhauer piti musiikkia taidemuotona, jota kohti kaikki muut taiteet kurottelevat. Ajatusta on sittemmin jatkettu muiden ajattelijoiden toimesta - asettamalla musiikin tilalle ajattelijan itse eniten arvostama taidelaji! Tähän jatkumoon asettuu Juho Kuorikoski teoksellaan Pelitaiteen manifesti. Juuso Pekkinen keskustelee Kuorikosken kanssa digitaalisten pelien potentiaalista lunastaa paikkansa muiden taidelajien rinnalla (tai jopa niiden yläpuolella). Mikä estää pelejä puhkeamasta täyteen potentiaaliinsa? Miten pelit rinnastuvat muihin taidemuotoihin? Mikä on digitaalisten pelien estetiikan kovinta ydintä? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/26/201858 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sotiluus ja sukupuoli

Vaikka naiset toimivat ja ovat toimineet sotilaina, on sotiluuden historiallinen ja institutionaalinen normi edelleen mies. Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Suvi Kouri tutkii upseerinaisten tapoja sopeutua sotilasyhteisöön. Juuso Pekkinen keskustelee Kourin kanssa armeijan ja sukupuolen kytköksistä, upseerinaisten kokemuksista Suomen Puolustusvoimissa, sekä sukupuolen tekemisen tavoista sotilaan näkökulmasta. Kourin perspektiivi aiheeseen on osittain sisäpuolinen: hän on Suomen ensimmäinen sotilaspastoriksi nimitetty nainen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/25/201856 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Minne matka, Elon Musk?

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa Elon Muskin elämään, näkemyksiin, persoonaan ja yhtiöihin. Visionääriksi, neroksi ja mielipuoleksikin tituleerattu yrittäjä, keksijä, sijoittaja ja toimitusjohtaja on lähes päivittäin otsikoissa. Miten tulkita ja hahmottaa sitä sirkusta joka miehen ympärillä pyörii? Studiossa ovat Elon Muskia aktiivisesti seuraava Elmeri Laitinen sekä Tekniikan Maailma -lehden toimituspäällikkö Sami Rainisto. Lisäksi äänessä on Teslaan sijoittava Ilari Lehti. Elon Muskin perustaman SpaceX-yhtiön uusimpia kuulumisia avaa Tähdet ja avaruus -lehteen kirjoittava, avaruustekniikkaan perehtynyt toimittaja Mikko Suominen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/24/201858 minutes, 1 second
Episode Artwork

Lokeroita, emansipaatiota, kohtaamisia ja teatteria

Jussi Lehtonen on tehnyt teatteria vankien ja maahanmuuttajien kanssa. Hän on kiertänyt esittämässä Shakespearen sonetteja sairaaloissa, vanhainkodeissa ja huumeidenkäyttäjien päiväkeskuksissa. Lehtonen on näyttelijä, Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija, sekä teatteritaiteen tohtori. Juuso Pekkinen kysyy jaksossa Lehtoselta siitä, minkälaisena tämä näkee teatterin yhteiskunnallisen funktion. Lisäksi aiheina ovat lokerot, emansipaatio ja kohtaaminen. Minkälaisia "ikään kuin" -leikkejä maailmasta löytyy perinteisen katsojan ja esiintyjän solmiman "näyttämösopimuksen" lisäksi? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/19/201857 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Ilmastonmuutos ja väestönkasvu

Ilmastonmuutoksesta puhutaan ihmiskunnan kohtalonkysymyksenä - minkälaisessa käsikynkässä käyvät väestönkasvu ja ilmaston lämpeneminen? "Väestöräjähdyksestä" on kannettu huolta jo yli puoli vuosisataa ja maapallon väkiluvun kehittymistä on tarkasteltu enemmän tai vähemmän pelonsekaisissa tunnelmissa. Väestökysymykseen kytkeytyy monia mielikuvia, myyttejä ja olettamuksia - eikä vähiten nyt kun kysymys väestönkasvusta kytkeytyy osaksi joka puolella käytävää keskustelua ilmastonmuutoksesta. Juuso Pekkisen kanssa ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun kytköksistä ovat keskustelemassa BIOS-tutkimusyksikön Ville Lähde sekä väestötaloustieteilijä Ulla Lehmijoki. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/18/201858 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Unelma ikuisesta vaatteesta

Vaateteollisuus on yksi eniten ympäristä kuormittavia teollisuusaloja. Pikamuodin ja halpavaatteiden tuotantoketju on kuin musta laatikko jonka syövereissä piilottelee ympäristörasitteen lisäksi epäinhimillinen työntekijöiden hyväksikäyttö. Ovatko esteettinen ja moraalinen muodin maailmassa täysin toisistaan irrallaan? Timo Rissanen on New Yorkin Parsonin designkoulun professori, taiteilija, tutkija ja suunnittelija. Rissanen on erikoistunut nk. zero waste -suunnitteluun, jonka ytimessä on ajatus suunnitella vaatteet niin että niiden tuotannossa ei synny hukkapaloja. Juuso Pekkinen keskustelee Rissasen kanssa utopioista vaatesuunnittelussa, muodin käsitteestä suhteessa massatuotantoon ja konsumerismiin, estetiikasta, moraalista, sekä siitä minkälainen vaateteollisuuden maailma olisi jos vaatteet olisivat lähes ikuisia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/17/201857 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

"Laita mut näkemään jotain lätkässä"

"Kiinnostaako nämä mm-kisat siis kaikkia? Tunnen olevani epänormaali kun minua ei kiinnosta..." Nimimerkki "Povia", Kaksplus.fi -keskustelupalsta, 2011 Tämä jakso on tarkoitettu ensisijaisesti sinulle jota jääkiekko ei kiinnosta tippaakaan! Juuso Pekkinen yrittää ymmärtää millä kaikilla tavoin jääkiekkoa voi arvostaa ja miten lajia on mahdollista kokea. Löytyykö jääkiekon syvin olemus sääntökirjasta? Ovatko erilaiset pelitavat argumentteja pelillisten ideaalien puolesta? Voivatko pelitapahtumat ilmentää ylevää? Ohjelmassa työkaluja ymmärrykseen haetaan taidefilosofian maailmasta. Vieraana ohjelmassa ovat toimittaja Jussi Putkonen sekä jääkiekkovalmentaja Risto Dufva. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/11/201858 minutes, 1 second
Episode Artwork

EU:n tekijänoikeusuudistus - sensuurikoneisto pystyyn vai ratkaisu arvokuiluongelmaan?

EU:n tekijänoikeusuudistus herättää kovaa keskustelua. Uudistusta on kritisoitu puutteelliseksi, epäselväksi ja kiireessä valmistelluksi. On kuultu jopa argumentteja "sensuurikoneiston" pystyttämisestä. Uudistusta on puolustettu ja perusteltu viittaamalla "arvokuiluongelmaan" - siihen, että netin palvelualustat rakentavat liiketoimintaa luovien sisältöjen varaan maksamatta tekijänoikeuksista aineistojen todellisen hyödyntämisen mukaisesti. Minkälaisia perusteluja ja näkökulmia aiheeseen löytyy kun välillä poleemiseksikin äityvää keskustelua pilkkoo osiin? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Teoston Riikka Railimo, Teknologiateollisuus ry:n Jussi Mäkinen sekä Effi ry:n Ahto Apajalahti. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/10/201857 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rekkamiesten matkassa

Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutettava Timo Aho istui satoja tunteja rekkakuskien matkassa tutkiessaan rekkaa ajavien miesten työkulttuuria ja työkulttuuriin kytkeytyviä muutoksia. Näkökulmina Ahon sosiologian alan tutkimukseen ovat olleet mm. sukupuoli sekä työhön kytkeytyvä ajan tematiikka. Rahtarit ry:n Kimmo Puntilla on kymmenien vuosien kokemus rekan ajamisesta. Miten mielikuvat rekkakuskeista resonoivat todellisuuden kanssa? Toteutuuko työhön liitetty vapauden ideaalia maailmassa jossa työskentelyä valvotaan sekä säännellään mm. digitaalisella ajopiirturilla ja reaaliaikaisella paikannuksella? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/5/201857 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ote postdigitaalisesta todellisuudesta

Postdigitaalisuus viittaa maailmaan jossa digitaalinen on punoutunut kiinteäksi osaksi yhteiskunnan toimintoja, kulttuuria ja arkea. Kun laitteet ja digitalisaatio ovat kaikkialla, huomio kiinnittyy kulttuuriin ja ihmisiin joihin maailman digitaaliset rakenteet vaikuttavat. Miten saada ote ja ymmärrys tästä todellisuudesta? Minkälaisia tulevaisuuskuvia tällainen maailma tuottaa? Miten esimerkiksi luova ohjelmointi voi toimia menetelmänä, joka auttaa ymmärtämään digitaalisuutta kriittisesti? Juuso Pekkisen vieraana ovat Tomi Dufva ja Mikko Dufva. Tomi Dufvan taidekasvatuksen alan väitöskirja käsitteli taidekasvatusta postdigitaalisella aikakaudella. Mikko Dufva on Sitran tulevaisuusasiantuntija. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/4/201857 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Suomalaista polkupyöräsuunnittelua

Tämän jakson kuunneltuasi katsot polkupyöriä uusin silmin! Juuso Pekkinen tapaa polkupyöräsuunnittelija ja yrittäjä Leo Kokkosen. Minkälaisesta suunnittelufilosofiasta käsin Kokkonen lähestyy omien pyöriensä runkogeometriaa? Mitä oman pyörifirman pystyyn pistäminen vaatii? Jaksossa kuullaan myös suomalaisten Finnpeak-pyörien tarina. "Pajamieheksi" itseään nimittävä Asko Tuukkanen on hitsannut elämänsä aikana satoja alumiinipyöriä. Mihin mm. maantie-, triatlon- ja alamäkipyöriä valmistanut pyöräbrändi katosi? Yhtenä alaotsikkona keskustelussa mukana on myös yrittäjän toisinaan kohtaama "eihän tuosta mitään tule" -mentaliteetti. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/3/201858 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Digitaalisten maailmojen puvustajat ja lavastajat

Juuso Pekkinen saa vieraakseen pukusuunnittelija Heli Salomaan. Peliyhtiö Remedyllä pukusuunnittelua tehneen Salomaan Aalto-yliopiston lopputyö käsitteli pukusuunnittelijan roolia videopelituotannossa. Lisäksi studiossa on Tanja Bastamow. Bastamow on digitaalisen lavastamisen ammattilainen, joka valmistelee parhaillaan väitöskirjaa virtuaalilavastuksen mahdollisuuksista. Jaksossa keskustellaan siitä miten perinteinen analoginen ammattitaito siirtyy digitaalisiin tuotantoihin. Lisäksi studiossa käydään keskustelua puvustuksen ja lavastuksen syvimmästä olemuksesta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/28/201857 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Pelit, pelaaminen ja politiikka

Juuso Pekkisen vieraana ohjelmassa ovat kansanedustaja Simon Elo (sin) sekä Olli-Poika Parviainen (vihr). Mitä tekee eduskunnan peliklubi? Miten lainsäätäjä voi tukea pelialaa ja e-urheilua? Minkälaisia pelejä poliitikot pelaavat? Mukana keskustelussa on myös Tampereen yliopiston professori ja pelitutkija Frans Mäyrä. Pelipolitiikan lisäksi jaksossa pohditaan sitä miten pelit heijastelevat yhteiskunnallisia kysymyksiä ja sitä minkälainen potentiaali piilee pelillistämisessä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/27/201857 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Olisiko teillä hetki aikaa puhua metamodernismista?

Metamodernismin käsite putkahtelee esiin siellä täällä - sanaan on voinut törmätä esimerkiksi taidekritiikissä, kulttuurintutkimuksessa sekä kirjallisuusanalyyseissä. Käsitettä ovat puineet mm. The Atlantic, The Guardian ja GQ. Metamodernin käsitteen kautta on tulkittu mm. suomalaistaiteilija Nastja Säde Rönkön teoksia sekä Wes Andersonin elokuvia. Onko metamodernismi vain ohikiitävä muotisana vai vakiinnuttaako se asemasnsa postmodernin käsitteen lailla? Mistä metamodernismissa on kyse? Juuso Pekkisen kanssa keskustelevat Oulun yliopiston Kasimir Sandbacka sekä "metamodernismin evankelistaksi" itseään kutsuva Lilja Tamminen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/22/201857 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kolmannen aallon tekoälyteknologia

Tekoälyn kehitystä sekä historiaa voidaan hahmottaa tapahtuneeksi ja tapahtuvaksi kolmessa aallossa. Ensimmäisessä aallossa sovellukset seuraavat ennalta annettuja ohjeita. Toisen aallon järjestelmä kykenee tulkitsemaan tilastollisia malleja ja oppimaan suuren datamäärän avulla. Kolmannen aallon teknologia on mukautumiskykyistä ja autonomista. Miten tällainen teknologia muuttaa yhteiskuntaa? Juuso Pekkisen vieraana on Curious AI -yhtiön perustaja Harri Valpola. Yhtiön pitkän aikavälin tavoitteena on kehittää nk. yleinen tekoäly. Lisäksi ohjelmassa pääsee ääneen roboteista ohjelmasarjan toimittanut Jukka Mikkola. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/21/201858 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Utopioita ja arkkitehtuuria

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa utopian olemukseen ja siihen miten arkkitehtuuri kiinnittyy erilaisiin utopioihin ja tulevaisuuskuviin. Miten arkkitehti Matti Suurosen suunnittelema 50-vuotias muovitalo Futuro asettuu erilaisten arkkitehtuuriutopioiden kirjoon? Ovatko minitalot tämän päivän utopiarakentamista? Utopian käsitettä avaa Jyväskylän yliopiston Keijo Lakkala. Studiossa vieraana ovat taidehistorioitsija ja Futuro-asiantuntija Marko Home sekä pienen liikuteltavan talon itselleen rakentanut yrittäjä ja filosofi Henri Lokki. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/20/201857 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Mitä on psykedeelinen sivistys?

Psykedeelitutkimuksen uusi aalto tuottaa tutkimusta psykedeelien potentiaalista hoitotyössä. Piilaaksoon usein jäljitetty LSD:n mikroannostelu on ilmiönä saanut paljon mediahuomiota. Psykedeeleihin liittyvistä kokemuksista puhuminen ei ole välttämättä enää sosiaalinen itsemurha. Suomeen on perustettu yhdistys nimeltä Psykedeelisen sivistyksen liitto. Aineiden käyttö ja hallussapito on kuitenkin Suomessa rangaistavaa ja käytöllä voi olla huomattavan negatiivisia seurauksia. Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa tämän hetken psykedeelidiskurssiin. Vieraina ohjelmassa ovat Psykedeelisen sivistyksen liitto ry:n Timo Komulainen ja Henry Vistbacka. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/15/201858 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vammaishistoria, identiteetti ja vammaisuus kulttuurisena konstruktiona

Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa vammaishistoriasta, vammaisuuteen kytkeytyvistä identiteettikysymyksistä sekä vammaisuudesta kulttuurisena konstruktiona. Saako ihmistä sanoa vammaiseksi? Miten vammaisuus jäsentyi keskiajalla? Miten ympäröivä kulttuuri ja sosiaaliset käytänteet rakentavat käsityksiä vammaisuudesta? Vieraina ohjelmassa ovat tutkijatohtorit Jenni Kuuliala (Tampereen yliopisto) ja Reetta Mietola (Helsingin yliopisto), sekä Kynnys ry:n puheenjohtaja Amu Urhonen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/14/201857 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Propagandalähetys

Propagandan käsite herättää voimakkaita mielikuvia - vasta pyrkimys tarkempaan määrittelyyn paljastaa propagandan moninaisuuden ja tyhjentävään selittämiseen liittyvät haasteet. Silja Pitkänen ja Ville-Juhani Sutinen ovat kirjassaan "Propagandan historiaa" pyrkineet alati muuttuvasta ja mukautuvasta kohteestaan otetta sen historian avulla. Juuso Pekkinen keskustelee tietokirjailija ja tutkija Pitkäsen ja kirjailija-kääntäjä Sutisen kanssa propagandan monista muodoista, keinoista sekä määrittelyn vaikeudesta. Keskustelun asialistalla ovat mm. propagandan lajit sekä demokratian ja propagandan välinen suhde. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/13/201857 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Astu elokuvaan - 360-videon mahdollisuuksista

Mitä mahdollisuuksia aukeaa kun liikkuva kuva irtaantuu ruudun kahleista ja levittäytyy joka puolelle katsojaa? 360-video pakottaa ajattelemaan uusiksi liikkuvan kuvan perinteiset peruspalikat kuten kuvakoon, leikkauksen ja huomiopisteen. Oma kysymyksensä on myös se, minkälaisten sisältöjen tuottamiseen 360-video soveltuu parhaiten? Virtuaalilasit paranevat, halpenevat ja tulevat helpommin saataville - teknologian suosion peruskuluttajan näkökulmasta ratkaisee kuitenkin sisältö. Juuso Pekkisen vieraana on elokuvalliseen virtuaalitodellisuuteen keskittyneen Rakka Creativen perustaja ja toimitusjohtaja Ilmari Huttu-Hiltunen.
6/20/201857 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kiven, pronssin ja valon äärellä

Juuso Pekkinen vierailee Nissbackan kartanon veistospuistossa Vantaalla. Tuuli suhisee puissa ja kesäinen auringonvalo muotoilee veistoksia samalla kun Pekkinen ja Jean Ramsay istahtavat keskustelemaan kuvanveistosta, taiteen kokemisesta ja kuvanveistäjä Laila Pullisesta. Jean Ramsay on kirjoittaja, veistospuiston toiminnanjohtaja ja Laila Pullisen poika. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista. Kuva: Vesa Aaltonen
6/19/201857 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Rikoksen kevät 2018

Turun puukkoiskut, "sarjakuristaja", Tor-verkon huumekauppa, MV-lehti ja Ilja Janitskin, Jari Aarnio... Juuso Pekkinen keskustelee kevään isoista rikosuutisista, -ilmiöistä ja oikeudenkäynneistä MTV:n rikostoimituksen päällikkö Jarkko Sipilän kanssa. Analyysin ja yhteenvedon lisäksi jaksossa pohditaan tämän ajan erityispiirteitä rikollisuuden näkökulmasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
6/18/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Vieraana "karaoken Spotifyn" perustanut Atte Hujanen

Vuonna 2011 Atte Hujanen oli perustamassa Slush-tapahtumaa Helsinkiin. Samaan aikaan hän toimi karaoken MM-kisoja pyörittävän perheyrityksen toimitusjohtajana. Tällä hetkellä Hujanen luotsaa Singa-nimistä palvelua joka pyrkii olemaan "karaoken Spotify". Miten karaoken äärellä kasvaneesta Hujasesta kasvoi yrittäjä, jonka leipälajina on toimialojen ravistelu? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
6/13/201858 minutes
Episode Artwork

Katsaus bioetiikan ajankohtaisiin

Juuso Pekkinen keskustelee Bioetiikan instituutin Heikki Saxénin kanssa ajankohtaisista lääketieteen ja terveydenhuollon kysymyksistä bioetiikan näkökulmasta. Asialistalla ovat mm. yksilön vastuu omasta terveydestään, priorisointi terveydenhuollossa sekä biopankit. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
6/12/201857 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Audioteoksen anatomiaa

Juuso Pekkinen paneutuu siihen, kuinka äänestä tulee teos. Minkälaisessa luovassa prosessissa biisi syntyy ja miten musiikin tekemisessä käytetty teknologia kuuluu lopputuotteessa? Milloin teoskynnys ylittyy? Moninäkökulmaisessa keskustelussa avataan audioteoksen anatomiaa. Lavalla tuotetaan puheen ohessa myös ääntä. Teoksen syntymistä tarkastellaan myös tekijänoikeuden näkökulmasta. Juusolla on vieraana Muusikkojen liiton lakiasiainpäällikkö Lottaliina Pokkinen, musiikkituottaja Jurek Reunamäki sekä tuottaja-dj Johannes "XMies" Naumanen. Ohjelma on tallennettu liveyleisön edessä Helsingin Töölössä pidettävillä Sideways-festivaaleilla.
6/11/201857 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

"Mikä ihmeen setlementtityö?"

Setlementtiliitto perustettiin sata vuotta sitten sisällissotansa juuri läpikäyneeseen Suomeen. Liiton juhlavuoden konfrenssissa kysytään onko demokratia uhattuna. Juuso Pekkinen keskustelee Setlementtiliiton toimitusjohtaja Pentti Lemmettyisen kanssa demokratian kriisistä, hyvinvointivaltiosta sekä siitä mistä setlementtityössä ja -liikkeessä on kyse. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
6/6/201857 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Tv-chat on kuollut - eläköön tv-chat!

2000-luvun alkua voidaan pitää erilaisten tv-chat -ohjelmien ja -visailujen kulta-aikana. Suosiosta kertoo mm. se kuinka ruudussa paljon kyselty viive saattoi toisinaan olla reilusti yli tunnin moderaattoreiden käydessä läpi studioon saapuneita viestimassoja. Minkälaista roolia interaktiivinen televisio näyttelee suomalaisen televisioviihteen lähihistoriassa ja miten television chat- ja peliohjelmista tutut elementit ovat ehkä yhä läsnä tämän päivän mediamaisemassa? Juuso Pekkisen vieraina ovat chat-ohjelmia vetäneet Iida Ketola ja Miika Puolakka. Lisäksi keskustelussa on mukana väitöskirjansa interaktiivisesta televisiosta tehnyt tutkija Pauliina Tuomi. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
6/5/201858 minutes, 1 second
Episode Artwork

Määräävätkö geenit ravihevosen kohtalon?

Raviurheilu on periaatteessa yksinkertainen laji. On rata, jolla kuljetaan määrätty etäisyys ravaten ja voittaja on hevonen, joka saapuu ensimmäisenä maalitolpalle. Maallikko voisi tämän pohjalta päätellä, että hyvän ravihevosen tärkein ominaisuus on siis nopeus. Jos kysymystä tarkastellaan jalostuksen näkökulmasta, voiko nopeutta hahmottaa tavoiteltavana ominaisuutena vai pitäisikö kysyä, mitkä ovat ne ominaisuudet joista vauhti muodostuu? Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa ravihevosen jalostukseen. Miten jalostus näkyy modernin ravihevosen piirteissä? Miten jalostusta tehdään? Millä tavoin yhä vain kasvava ymmärrys genetiikasta vaikuttaa jalostustyöhön? Vieraana ohjelmassa ovat "jalostusguruksikin" tituleerattu hevoskasvatuksen ja raviurheilun moniosaaja Martti Ala-Seppälä sekä Hippos ry:n jalostusjohtaja Minna Mäenpää. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
6/4/201857 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ihmiskeskeistä ja yksilöllistä datan hallintaa

Onko eettisesti kestävä ja ihmiskeskeinen henkilökohtaisen datan hallinta mahdollista? Juuso Pekkisen vieraana on MyData-aktiivi ja -pioneeri sekä Aalto-yliopiston tutkija Antti Poikola. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/30/201858 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Tuomo Suntola ja dynaamisen universumin teoria

Tekniikan tohtori Tuomo Suntola palkittiin juuri miljoonan euron Millenium-teknologiapalkinnolla. Palkinto myönnettiin ald-teknologiasta joka mahdollistaa pienet, tehokkaat ja halvat muistit sekä prosessorit. Suntola on myös useiden vuosikymmenten ajan kehitellyt omaa maailmanselitysmalliaan. Dynaamisen universumin teoria haastaa mm. yleisen suhteellisuusteorian. Minkälaisesta tieteenfilosofisesta ajattelusta Suntola ponnistaa ja miten tieteellinen toisinajattelu on otettu kosmologien piirissä vastaan? Mistä dynaamisen universumin mallissa on kyse? Juuso Pekkinen haastattelee Tuomo Suntolaa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/29/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Syöpä biologisen prosessina

Suoraan sanottuna: syöpä on perseestä. Vaikka syöpädiagnoosi ei läheskään aina tarkoita kuolemantuomiota, aiheuttaa se sairastuneessa monesti ahdistusta, epävarmuutta ja pelkoa. Mutta miltä syöpä näyttäytyy silloin kun sitä tarkastelee biologisena prosessina? Juuso Pekkinen keskustelee syövän juurisyistä Kirmo Wartiovaaran kanssa. Wartiovaara on perinnöllisyyslääkäri ja kantasolubiologian dosentti jonka uusi kirja käsittelee syövän syitä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/28/201857 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hyönteisiä ravinnoksi Maassa ja Marsissa

Robert Nemlander on hyönteistuotantoteknologiaa kehittävän EntoCuben perustaja. Lisäksi hän on paljon huomiota ja kritiikkiä saaneen Mars One -hankkeen entinen astronauttikokelas. Nemlander on sittemmin päässyt esittelemään hyönteisfarmiosaamistaan mm. Nasalle. Juuso Pekkinen keskustelee Nemlanderin kanssa hyönteisten kasvattamisesta ravinnoksi sekä Maassa että Marsissa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/23/201857 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

5G tulee – mitä uuden sukupolven verkko mahdollistaa?

Viidennen sukupolven langattoman verkon tiedonsiirtokapasiteetti on edeltäjäänsä suurempi ja tieto liikkuu entistä pienemmällä viiveellä. Esimerkiksi älyliikenteessä verkon viive on ratkaisevassa roolissa. Uuden verkkosukupolven kehitystyö aloitetaan yleensä hyvissä ajoin: miten nähdä tulevaisuuden teknologioiden tiedonsiirron tarpeet ennalta? Ketkä tekevät työtä 5G:n eteen? Minkälainen prosessi on verkkojen standardisointi? Juuso Pekkisen vieraana ovat Oulun yliopiston tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-Aho sekä verkkoyhtiö Nokian Antti Toskala. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/22/201857 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Lohkoketjuteknologian lupaus, hype ja potentiaali

Lohkoketjuteknologia on jo jonkin aikaa nostettu teknologiatrendien kärkeen. Kryptovaluuttojen ja maksamisen lisäksi sovelluskohteita voivat olla mm. älykkäät sopimukset, sähköinen äänestäminen tai vaikka jonkin asian alkuperän varmistaminen. Miten lohkoketjut muuttavat potentiaalisesti maailmaa ja minkälaisiin ideaaleihin sekä ajatuksiin tekniikka kytkeytyy? Juuso Pekkisen kanssa keskustelevat aiheesta Etlan tutkija Juri Mattila sekä väitöskirjatutkija ja Niin & näin -lehden verkkotoimittaja Juho Rantala. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/21/201858 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Kotimaan startup-katsaus - lunastaako pöhinä lupaustaan?

Miten suomalaisilla startup-yrityksillä menee? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat startup-yrityksiin perehtynyt Talouselämä-lehden toimittaja Elina Lappalainen ja startup-sijoittaja Inka Mero. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/16/201858 minutes, 1 second
Episode Artwork

Digitaalista kuvanveistoa

Antti Herva on mm. Max Payne, Alan Wake ja Quantum Break -peleistään tunnetun suomalaisen pelifirma Remedyn lead character technical artist. Suomeksi: hän luo pelihahmoja. Antti Herva avaa Juuso Pekkiselle sitä miten tietokonepelien hahmot syntyvät ja miten elävästä ihmisestä luodaan peliin digitaalinen jäljitelmä. Ihminen on luonut kuvia itsestään ja maailmasta ainakin kymmenien tuhansien vuosien ajan. Taidefilosofiassa kysymys jäljittelystä kietoutuu mimesis-käsitteen ympärille. Kopion ja alkuperäisen suhteen kysymyksiä keskustelussa avaa nykytaiteen museo Kiasman amanuenssi Saara Hacklin. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/15/201857 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Mikä pelistriimeissä viehättää?

Pelistriimien katsominen on kasvanut merkittäväksi viihdemuodoksi. Mikä motivoi katsomaan kun toiset pelaavat? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Gamification group -tutkimusryhmän Juho Hamari ja Maria Törhönen. Lisäksi ääneen pääsee ammattistriimaaja Anniina Pohjonen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
5/2/201857 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Minne matka, Jolla?

Omaa mobiilikäyttöjärjestelmäänsä kehittävä Jolla syntyi entisten Nokian työntekijöiden toimesta. Yrityksen Sailfish-käyttöjärjestelmää ryhdyttiin kehittämään Nokian ja Intelin kehittämän MeeGon pohjalta. Vaihtoehtoinen käyttöjärjestelmä on ajatuksena kutkuttava ja Sailfish on kerännyt ympärilleen intohimoisen yhteisön. Toisaalta, yhtiö on kamppaillut pahojen talousvaikeuksien kanssa. Miten sellaiset maat kuten Venäjä ja Kiina liittyvät yhtiön nykystrategiaan? Minkälaisia mahdollisuuksia vaihtoehtoisella käyttöjärjestelmällä on "jättiläisiä" vastaan? Mihin Jolla on matkalla? Juuso Pekkinen haastattelee Jollan toimitusjohtajaa Sami Pienimäkeä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/30/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sampsa Kurri - ylikellottaja ja nettikulttuurivaikuttaja

Sampsa Kurri on yrittäjä, maailmanennätyksiä rikkonut ylikellottaja sekä Muropaketti-sivuston perustaja. Hänellä on kokemusta isojen keskustelupalstojen pyörittämisestä. Tällä hetkellä Kurri työskentelee mm. perustamansa io-tech -tietotekniikkasivuston parissa. Juuso Pekkinen keskustelee Kurrin kanssa prosessorien ja näytönohjainten ylikellottamisesta, tietotekniikkaharrastuksen ja PC-rakentelun syvimmästä olemuksesta sekä siitä minkälaisia huomioita pitkän linjan ylläpitäjä tekee tämän päivän nettikeskustelukulttuurista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/24/201857 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Rautalangasta väännetty maailmankaikkeus

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa tähtitieteen ja kosmologian popularisointiin. Minkälaisia haasteita kansantajuistamiseen sisältyy ja miten vetää mutkia suoraksi niin että monimutkainen asia saa arvoisensa käsittelyn? Jaksossa keskustellaan myös eksoplaneetoista, pimeästä aineesta ja pimeästä energiasta. Vieraana ovat kosmologi Kari Enqvist, Ursan tiedottaja Anne Liljeström sekä Kosmos - maailmankaikkeus viidessä minuutissa -sarjan toimittaja Jussi Nygren. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/23/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Faaraon tiedusteluraporteista NSA:n valvontakoneistoon - tiedustelun pitkä historia

Varhaisimmat tunnetut tiedusteluraportit löytyvät lähes neljätuhatta vuotta vanhoista hieroglyfeistä. Hallitsijoilla on aina ollut tarve saada tietoa ympäröivästä maailmasta. Miten tämän päivän tiedusteluun liittyvät kysymykset resonoivat tiedustelun pitkän historian jatkumossa? Juuso Pekkinen saa vieraakseen tiedustelun historiasta kirjan kirjoittaneen Mikko Porvalin. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/18/201857 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kauppareissu tulevaisuuteen

Mitä verkkojätti Amazonin toimintamallit kertovat kaupan tulevaisuudesta? Miten kaupan kehittyminen kytkeytyy dataan, logistiikkaan ja tulevaisuuden kuluttajan tarpeisiin? Miten käy kivijalkaliikkeen? Juuso Pekkinen keskustelee kaupasta ja sen tulevaisuudesta Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun markkinoinnin laitoksen työelämäprofessori Lasse Mitrosen kanssa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/17/201856 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Näppäilyn neuromekaniikkaa ja käyttöliittymien optimointia

Näppäimistön näpäytys on pieni suuri liike joka paljastuu tutkimuksissa monimutkaiseksi neuromekaaniseksi toiminnoksi. QWERTY-näppäimistöt ovat kaikkialla - mutta edustaako se kaikkein optimaalisinta näppäimistön asettelua? Mitä on laskennallinen käyttöliittymäsuunnittelu? Juuso Pekkinen keskustelee Antti Oulasvirran kanssa näppäilystä, näppäimistöistä ja käyttöliittymistä. Oulasvirta on Aalto-yliopiston professori joka tutkii tietotekniikan käytettävyyttä ja käyttökokemusta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/11/201858 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Aurinkoenergiaa

Juuso Pekkinen keskustelee vieraiden kanssa aurinkokennoista ja siitä minkälainen rooli aurinkoenergialla on nyt ja tulevaisuudessa sähköntuotannon isossa kuvassa. Haastateltavina ovat Aalto-yliopiston mikro- ja nanotekniikan professori Hele Savin sekä energiakysymyksiin perehtynyt teknillisen fysiikan professori Peter Lund. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/10/201857 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen: Maapallon biodiversiteetin ja elinympäristöjen statuspäivitys

Ihmiskunta sahaa omaa oksaansa - lajimme toimet maapallolla ovat heikentäneet ja hävittäneet elinympäristöjä sekä vähentäneet luonnon monimuotoisuutta. Elinympäristöjen ja biodiversiteetin heikkenevä tila taas uhkaa potentiaalisesti jopa 3,2 miljardin ihmisen hyvinvointia. Näin väittää kansainvälisen luontopaneelin IPBES:n laatima, noin 3000 tieteelliseen artikkeliin lähteeseen perustuva raportti. Juuso Pekkinen keskustelee raportista Jari Niemelän ja Janne Kotiahon kanssa. Niemelä on Suomen kansallisen IPBES-paneelin puheenjohtaja ja Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitoksen professori. Jyväskylän yliopiston professori Janne Kotiaho on yksi raportin koordinoivista pääkirjoitustoimittajista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/9/201857 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kun mobiiliteknologia tuli kylään

Intiassa on noin 650 miljoonaa matkapuhelimen käyttäjää. Kuten muuallakin maailmassa, mobiiliteknologia on Intiassa muuttanut sitä miten ihmiset viihtyvät ja viestivät. Helsingin yliopiston sosiaali- ja kulttuuriantropologian professori Sirpa Tenhunen on tutkinut kännyköiden käyttöönottoa Intian maaseudulla. Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa Tenhusen kanssa siitä miten matkapuhelimet ovat muuttaneet pienen Jantan kylän arkea. Miten mobiililaitteet istuvat osaksi kastijärjestelmän sosiaalisia käytänteitä ja miten kännykät ovat vaikuttaneet siihen miten avioliittoja sovitaan? Sirpa Tenhusen uusi mobiiliteknologiaa käsittelevä kirja on nimeltään "A Village Goes Mobile: Telephony, Mediation and Social Change in Rural India". Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
4/4/201857 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Elokuva-alan työkulttuurianatomiaa: intohimoduunia, desperado-tuottajia ja äänittäjä takakontissa

Elokuva-alalla työskentelevä Juha Niska kirjoitti Facebookissa elokuva-alan kiireestä ja pitkän uran aikana eteen tulleista työturvallisuusongelmista. Päivitys sai monet leffa-ammattilaiset keskustelemaan alan työkulttuurista ja siihen liittyvistä ongelmista. Kirjailija ja elokuva-alalla pitkään työskennellyt Janne Kuusi on myös ottanut osaa "pyykinpesuun". Juuso Pekkinen keskustelee Niskan ja Kuusen kanssa elokuva-alan työkulttuurin ongelmakohdista ja niiden ratkaisemisesta. Ohjelmassa pääsee ääneen myös pitkän linjan elokuvatuottaja Ilkka Matila joka kritisoi alalla toimivia "desperado-tuottajia". Mutta mitä opittavaa muilla ammattikentillä olisi siitä puinnista jota elokuvantekijöiden keskuudessa nyt käydään? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/28/201857 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Datafikaatio - konkretiaa ja varjopuolia

Kohu Facebookin ja Cambridge Analytica -analytiikkayhtiön ympärillä velloo. Miljoonien ihmisten tietojen keräämisessä ja hyödyntämisessä ei tietenkään ole mitään uutta - tapaus on kuitenkin toiminut herättelijänä keskustelussa jonka otsikkoon on kirjoitettu datafikaatio, datan merkityksen sekä arvon korostuminen monilla elämän osa-alueilla. Mistä dataa voidaan kerätä ja miten sitä jalostetaan? Minkälaisia eettisiä kysymyksiä datan keräämiseen ja käyttämiseen liittyy? Jaksossa ääneen pääsevät tutkijat Matti Nelimarkka ja Salla-Maaria Laaksonen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/27/201857 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Internetiä edelsi "purkkien" kulta-aika

Petri Saarikoski kirjoittaa: "BBS (eng. Bulletin Board System) tarkoittaa puhelinverkkoon modeemin ja tietoliikenneohjelmiston välityksellä kytkettyä verkkopalvelinta, johon muut käyttäjät voivat olla yhteydessä modeemilla varustetulla tietokoneella" (Saarikoski, 2017). BBS-palvelimet eli "purkit" tulivat Suomeen 80-luvulla. Ne olivat paikkoja joissa kohdattiin, keskusteltiin, jaettiin tiedostoja ja pelattiin. Visuaaliselta ilmeeltään teksti-tv:n minimalismia huokuvat purkit tarjosivat it-harrastajien lisäksi kohtaamispaikan erilaisille alakulttuureille ja marginaaliryhmille. Mutta minkälaisia kaikuja BBS-toiminnasta voi nähdä sosiaalisen median ja verkon keskustelupalstoilla tänään? Juuso Pekkinen keskustelee BBS-toiminnasta Turun yliopiston Petri Saarikosken kanssa. Jaksossa on äänessä myös Suomen ensimmäisen purkin perustanut Seppo Uusitupa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/26/201857 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Mielenhallintaa poliiseille (ja kaikille muillekin)

Harri Gustafsberg on entinen poliisin Karhu-ryhmän operatiivinen johtaja, tutkija ja yrittäjä. Gustafsbergin uuden väitöskirjan keskiössä on resilienssi, eli selvitytyminen vaativissa tilanteissa. Väitöstutkimuksen nimessä kysytään, voiko poliisin paniikki aiheuttaa sen että joku tulee ammutuksi ("Do people get shot because some cops panic?"). Gustafsbergin mukaan tutkimukset osoittavat että yksilö voi harjaantua kontrolloimaan itseään haastavissa tilanteissa - ja että poliiseilla tutkitut mielenhallinnan opit voivat hyödyttää yksilöitä ja organisaatioita myös laajemmin työelämässä. Juuso Pekkinen keskustelee Harri Gustafsbergin kanssa poliisien kohtaamista vaikeista tilanteista, stressistä ja mielenhallinnasta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/21/201857 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vieraana lentävä tubettaja Tapio Siivola

Juuso Pekkinen tapaa Youtubesta tutun lentäjä Tapio Siivolan. Jaksossa keskustellaan mm. lentämisen tekniikasta, lentäjän arjesta sekä siitä minkälaisen ilmailupalapelin osa lentokoneen kapteeni on. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/20/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Pakolaiskeskustelu, humanitarismi ja tunteet median "isossa kuvassa"

Mitä yhteistä on Temptation Islandilla ja pakolaisuutta käsittelevällä tositelevisio-ohjelmalla? Miten jäsentää pakolaiskeskustelun tunnediskursseja? Mihin myötätuntouupumus johtaa? Juuso Pekkisen haastateltavina ovat Lapin yliopiston Mari Maasilta ja Tampereen yliopiston Kaarina Nikunen. Maasilta ja Nikunen ovat toimittaneet kirjan "Pakolaisuus, tunteet ja media". Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/19/201857 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Valokeilassa Jussi Parviainen

Juuso Pekkinen tapaa tässä jaksossa taiteilija Jussi Parviaisen. Parviaiselle on elämässä suotu menestystä, julkisuutta, rahaa, rahan ja vallan symboleita, inspiraatiota, julkisuudesta tuttuja ystäviä, taiteellista näkemystä ja älyä. Tarinaan on kirjoitettu myös pettymyksiä, surua, kipua, halveksuntaa, unohdusta ja väkivaltaa. Kaikesta huolimatta Parviainen on sanonut että hän tuntee elävänsä vain fiktion sisällä. Miten se on mahdollista? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/14/201858 minutes
Episode Artwork

Sokerideittailua ja vaihtokauppaseksiä

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa sokerideittailun ja vaihtokauppaseksin maailmaan. Mitä ajattelee henkilö joka tekee profiilin "sugar dating"-sivustolle? Miten vaihtokauppaseksi eroaa prostituutiosta? Juuso Pekkisen vieraana ovat Joni Hesselgren sekä Maarit Sinikangas. Hesselgren on Big Brother -ohjelmasta tuttu tubettaja joka on kertonut Youtube-kanavallaan sokerideittailukokemuksistaan. Maarit Sinikangas on tutkinut Jyväskylän yliopistossa mm. vaihtokauppaseksiä Tansaniassa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/13/201858 minutes
Episode Artwork

Maailmanluokan putkiteknologiaa Suomesta

Juuso Pekkisen vieraana on putkiteknologia-asiantuntija ja studiolaitesuunnittelija Jonte Knif. Mukana studiossa on myös mm. Interstellar-elokuvassa (2014) kuultu Knifin suunnittelema syntetisaattori joita elokuvasäveltäjä Hans Zimmerillä on peräti kaksi kappaletta. Myös konemusiikkivisionääri Richard D. Jamesin (Aphex Twin) studiosta löytyy Knifin valmistama soitin. Mikä putkiteknologiassa viehättää ja miten Knifistä tuli laitesuunnittelija? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/12/201857 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Kontrollikulttuuri murroksessa - kriminologian toimintaympäristö tänään

Miten digitalisaatio vaikuttaa kriminologian toimintaympäristöön? Minkälaisten aikakausiteorioiden kautta oppiala tarkastelee tätä päivää? Minkälaisia selitysmalleja kriminologia tarjoaa kyberrikoksiin? Juuso Pekkisen haastateltavana on Helsingin yliopiston kriminologian yliopistonlehtori Matti Näsi. Näsi on yksi Kriminologia - rikollisuus ja kontrolli muuttuvassa yhteiskunnassa -teoksen kirjoittajista. Ohjelmassa ääneen pääsee myös Jyväskylän yliopiston Janne Riekkinen. Riekkisen väitöskirja käsitteli nettipiratismia suoratoistopalveluiden aikakaudella. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/7/201856 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Toisinajattelua tekoälystä

Voiko tekoäly osallistua politiikkaan? Juuso Pekkinen tapaa tieteellis-taiteellisen Koneälypuolueen Sami Henrik Haapalan. Ohjelmassa pääsee ääneen myös tietokirjailija ja digitalisaatiokriitikko Ari Ojapelto. Blogissaan ja kirjoissaan Ojapelto kirjoittaa tekoälyn "mahdollisuuksista" lainausmerkeissä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/6/201857 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Tulevaisuuden known unknowns

Miten on mahdollista ajatella tulevaisuutta? Miten tulevaisuudentutkija voi tietää sen mitä hän ei tiedä? Yhdysvaltojen entinen puolustusministeri muistetaan pohtineen "tiedettyjä tuntemattomia" englanninkielisellä sanaparilla "known unknowns". Suomalainen tulevaisuudentutkija myös siteerata lauluntekijä Jukka Kuoppamäkeä: "Sen aika näyttää, mutta kerro ei". Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa tulevaisuudentutkija ja yrittäjä Risto Linturin kanssa tulevaisuudesta ja erilaisten tulevaisuusskenaarioiden luomisesta. Linturi on ollut tekemässä tulevaisuuden teknologioita luotaavia katsauksia mm. eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan tarpeisiin. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
3/5/201858 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen: Sinä olet avain ja ohjain

Juuso Pekkinen paneutuu ohjelmassaan taas biometriseen tunnistamiseen - tällä kertaa teknologisesta näkökulmasta! Jaksossa keskustellaan biometrisen tunnistamisen lisäksi biometrisistä hyökkäyksistä ja niiden estämisestä. Keskustelunaiheita ovat myös ääneen pohjaavat käyttöliittymät sekä puhesynteesillä tapahtuva huijaaminen. Lisäksi koetamme avata älypuhelimen lukituksen "keinosormen" avulla. Haastateltavina jaksossa ovat puhujantunnistusteknologian kanssa pitkään työskennellyt Itä-Suomen yliopiston Tomi Kinnunen sekä Mikrobitti-lehden toimittaja Teemu Laitila. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
2/28/201857 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Sähköaivoista Nokiaan - Erkki Laurila ja suomalaisen huipputeknologian historia

Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa suomalaisen huipputeknologian historiaan akateemikko Erkki Laurilan kautta. Laurila oli mukana johtamassa Suomen ensimmäisen tietokoneen syntyä - projektin vaikutukset ulottuvat aina Nokian menestykseen saakka. Laurilan meriitteihin lukeutuu myös Suomen luotsaaminen kohti atomiaikaa. Studiossa vieraana Turun yliopiston kulttuurihistorian dosentti Petri Paju. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
2/27/201857 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Katseita kaupunkiin

Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa erilaisista tavoista katsoa ja arvostaa kaupunkia. Studiossa Arkkitehti-lehden päätoimittaja Mika Savela, kaupunkiluonnosta väitöskirjan kirjoittanut Petteri Kummala sekä graffitiasiantuntija ja galleristi Umut Kiukas. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
2/26/201857 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Seksi ja teknologia

Minkälaisia odotuksia ja moraalisia kysymyksiä seksirobotteihin liittyy? Ovatko digitaaliset virtuaalifantasiat pettämistä? Toimiiko teknologia katalyyttinä jo olemassaoleville seksuaalisille haluille vai voiko tekniikka tarjota jotain aivan uutta seksin saralla? Juuso Pekkinen luotsaa keskustelua. Historiallista näkökulmaa aiheeseen tarjoilee toimittaja Pietari Kylmälä. Kylmälä on ollut mukana toimittamassa seksin kulttuurihistoriaan paneutuvaa ohjelmasarjaa. Studiossa on myös Sexpo-säätiön kouluttaja ja seksuaaliterapeutti Henriikka Sundell. Lisäksi mukana ovat Moralities of Intelligent Machines -tutkijaryhmän Michael Laakasuo ja Mika Koverola. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/30/201857 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Laki ja oikeus avaruudessa

Kenelle pitää ilmoittaa jos aikoo laukaista avaruusraketin? Kuka aloittaa oikeustoimet jos avaruusaluksella tapahtuu rikos? Mihin Suomi tarvitsee kansallista avaruuslakia? Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa avaruusoikeudesta ja Suomen avaruuslaista. Vieraana ohjelmassa ovat työ- ja elinkeinoministeriössä lain parissa työskennelleet neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä ja lakimies Maija Lönnqvist. Lisäksi ohjelmassa käydään läpi maisemaa johon laki asettuu. Satelliitit, astronautit ja kantoraketit ovat avaruusalalla vain jäävuoren huippu. Toiminnan avaruudessa mahdollistaa mittava maan päällä tehty työ. Jaksossa pääsee ääneen myös Jyväskylän yliopiston professori Ari Virtanen. Virtanen testaa avaruuteen matkaavaa elektroniikkaa "säteilycocktaileilla". Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/29/201857 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Koukuttava teknologia vs. häiriötön teknologia - suunnittelijan näkökulma

Sen lisäksi että palvelut ja käyttöliittymät voivat helpottaa elämää ja tarjota elämyksiä, ne saattavat varastaa aikaamme ja "koukuttaa". Taistelu huomiosta on armotonta ja siinä käytetään likaisia temppuja. Minkälaisen käyttäjälähtöisen lähestymistavan häiriöttömän teknologian paradigma voi tarjota? Juuso Pekkisen kanssa studiossa on digipalveluyhtiö Qvik:in head of design Matias Pietilä. Oman näkökulmansa aiheeseen tarjoaa myös ohjelmassa kuultava pelillistämisen professori Juho Hamari. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/24/201857 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Pieniä ydinreaktoreita ja suuria kysymyksiä ydinvoimasta

Haastavatko pienet modulaariset ydinreaktorit suuret reaktorihankkeet? Juuso Pekkinen keskustelee SMR-reaktoreista Teknologian tutkimuskeskus VTT:n erikoistutkija Ville Tulkin kanssa. Ohjelmassa pääsee ääneen myös Turun yliopiston yleisen historian dosentti Pertti Grönholm. Grönholm kertoo miten ydinvoima on vaikuttanut Kraftwerk-yhtyeen musiikkiin Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/23/201857 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Laserit, tutkat ja satelliitit

SAR-tutkalla varustettu satelliittiparvi antaa hyvän tilannekuvan siitä mitä maan päällä tapahtuu. Laserkeilauksen pistepilvi auttaa niin maanmittauksessa, metsän kartoittamisessa kuin autonomisen autonkin toiminnassa. Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa teknologioista joiden avulla todellisuus muutetaan digitaaliseen muotoon. Studiossa vieraana suomalaisen Iceye-satelliittiyrityksen perustajatiimiin kuuluva Pekka Laurila sekä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Juha Hyyppä. Hyyppä toimii myös Laserkeilauksen huippuyksikön johtajana. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/22/201857 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kuluttamisen kytköksiä kulttuuriin

Henna Syrjälä on tutkinut mm. hevosenlihaa, lemmikkieläinten omistajia kuluttajina sekä sitä miten välipalat kytkeytyvät videopelaamisen käytäntöihin. Syrjälä on Vaasan yliopiston markkinoinnin ja viestinnän yksikön tutkijatohtori. Syrjälän tutkimustoiminnan yksi avainkäsitteistä on kulttuurinen kulutustutkimus. Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa Syrjälän kanssa siitä miten kuluttaminen kytkeytyy osaksi laajempaa kulttuurista viitekehystä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/17/201857 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Genomitieto talteen

Juuso Pekkinen keskustelee vieraansa kanssa genomitiedosta, sen keräämisestä, perimän tutkimisesta sekä genomitiedon hyödyntämisestä tulevaisuuden terveydenhuollossa. Vieraana ohjelmassa on professori Aarno Palotie. Palotie on Helsingin yliopiston siteeratuimpia alan tutkijoita. Palotie tekee yhteistyötä maailman johtavan genomi-instituutin, bostonilaisen Broad Institute of MIT and Harvardin kanssa. Lisäksi hän on Suomen molekyylilääketieteen instituutin sekä FinnGen-hankkeen tutkimusjohtaja. Hankkeen pyrkimyksenä on kerätä ja analysoida puolen miljoonan suomalaisen genomitieto. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/16/201857 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Porilainen tekoäly

Porilainen tekoäly -yritys Headai sai Sitran Ratkaisu 100 -haastekilpailusta 500 000 euron rahoituksen. Tuomariston vakuutti ratkaisu joka kartoittaa ihmisten osaamista avointa dataa hyödyntämällä. Yrityksen Harri Ketamo on jo 90-luvulta asti ollut tekemisissä tekoälyn kanssa. Juuso Pekkinen keskustelee jaksossa Ketamon kanssa algoritmeista, black box -tekoälyistä, "isosta datasta" sekä siitä miten kone "ymmärtää" datamassoja. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/15/201856 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Länsimetro. Nyt

Länsimetro - se liikkuu sittenkin! Juuso Pekkinen paneutuu tässä jaksossa länsimetroon. Mitä järjestelmiä metro vaatii ja minkälaista liikennesuunnitteluajattelua sen taustalta löytyy? Studiovieraana HKL:n infra- ja kalustojohtaja Artturi Lähdetie. Lisäksi jaksossa on äänessä HSL:n Joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Tero Anttila. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/10/201854 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Suolistomikrobisto - hypeä, huumaa ja tutkimustietoa

Suolistomikrobisto on tällä hetkellä kuuma tutkimusala. Juuso Pekkinen paneutuu ohjelmassaan ihmisen ja suolesta löytyvän ekosysteemin väliseen suhteeseen. Jaksossa keskustellaan myös ulosteensiirroista, aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta sekä ulostepankeista. Vieraina Helsingin yliopiston akatemiatutkija Reetta Satokari sekä tutkijatohtori Jonna Jalanka. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/9/201857 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Tietoturvan ajankohtaisia

Juuso Pekkinen käsittelee ohjelmassaan mm. prosessoreihin kodistuvia Meltdown- ja Spectre -hyökkäyksiä. Isosti otsikoihin nousseita suorittimiin kohdistuvia hyökkäyksiä avaa Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen asiantuntija Juhani Eronen. Pilvipalvelu- ja tietoturva-asiantuntija Iiro Uusitalo kertoo suomalaisten kuntien tietojärjestelmien hakkeroinnista sekä löytämästään mokkulahaavoittuvuudesta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/8/201857 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Biometrinen tunnistaminen ja yhteiskunta

Jaksossa keskustellaan biometrisestä tunnistamisesta ja siihen liittyvistä kysymyksistä. Juuso Pekkisen vieraana on Juhani Korja. Korja toimii Poliisihallituksen tietopalvelukeskuksen tietosuojaryhmässä ylitarkastajana. Juhani väitteli vuonna 2016 Lapin yliopistossa aiheenaan biometrinen tunnistaminen ja henkilötietojen suoja. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/3/201856 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Muuntohuumeiden tuoteseloste

Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa huumeista - erityisesti muuntohuumeista. Vieraana ohjelmassa ovat Miina Kajos ja Samuel Kohtala. Samuel Kohtala on proviisori ja Helsingin yliopiston väitöskirjatutkija neurofarmakologian alalta. Hän on perehtynyt mm. päihteiden ja älylääkkeiden toimintamekanismeihin. Miina Kajos on koulutukseltaan neurobiologi ja sosionomi ja tällä hetkellä hän vetää A-klinikkasäätiön Muunto-hanketta. Hankkeen yksi tarkoitus on perustaa Suomeen laboratorioanalyysipalvelu uusille psykoaktiivisille aineille. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
1/2/201856 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen

Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/20/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Parhaita paloja ja pari päivitystä

Vuoden viimeisessä lähetyksessä kuullaan hetkiä kuluneen vuoden jaksoista. Suurempaa ymmärrystä on etsitty mm. ajan hengestä, hirmumyrskyistä sekä tiedostojenpalautuksesta. Koostelähetyksessä päivitetään taannoista bitcoin-jaksoa tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen kanssa, sekä kysytään mitä kuuluu kvanttitietokonetta kehittävälle Aalto-yliopiston Mikko Möttöselle. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/19/201756 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Juuso Pekkinen: Tulostettu vallankumous

Yhden tulkinnan mukaan elämme neljännen teollisen vallankumouksen kynnyksellä. Tähän vallankumoukseen liittyvät kyberfyysinen toimintaympäristö, sekä sellaiset teknologiat kuten asioiden internet, robotiikka, tekoäly ja sen mahdollistama autonomia, nano- ja bioteknologia sekä tietysti 3D-tulostus. Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa 3D-tulostuksesta eli lisäävästä valmistuksesta. Studiossa ovat Aalto-yliopiston ja Suomen pikavalmistusyhdistyksen Jukka Tuomi, VTT:n Pasi Puukko sekä Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun Antti Salminen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/18/201756 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Tanssijan aivot

Juuso Pekkinen selvittää jaksossa miten aivotutkija tekee työtään, sekä sitä miksi neurotieteissä tutkitaan taiteen tekemisen ja kokemisen vaikutuksia aivoihin. Vieraana ohjelmassa on Hanna Poikonen, joka tekee Helsingin yliopiston kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä neurotieteellistä tutkimusta tanssista. Hanna Poikonen avaa ohjelmassa tutkimustuloksia: mitä näkyy kun ammattitanssijoiden ja -muusikoiden aivotoimintaa verrataan taiteita harrastamattomien päänsisäisiin toimintoihin? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/13/201754 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Sukupuoli ja väkivalta

Helsingin yliopiston Satu Venäläinen on väitöskirjassaan tutkinut sitä miten suomalaiset iltapäivälehdet kuvaavat naisia väkivaltarikosten tekijöinä. Lisäksi Venäläinen on haastatellut väkivaltarikosten takia vankilatuomiota kärsiviä naisia heidän suhteestaan väkivaltaan. Juuso Pekkinen keskustelee Satu venäläisen kanssa väkivallan ja sukupuolen sidoksista. Lisäksi jaksossa on äänessä Jyväskylän yliopiston tutkija Aino-Kaisa Koistinen. Koistinen on tutkinut sitä miten sukupuoli, seksuaalisuus ja väkivalta nivoutuvat yhteen scifi-sarjassa Taisteluplaneetta Galactica. Koistisen artikkeli "Konetta ei voi raiskata? : seksuaalinen ja sukupuolittunut (väki)valta sekä ihmisen kaltaiset koneet tieteistelevisiosarjassa Taisteluplaneetta Galactica ja Hubotit - Melkein ihmisiä" löytyy teoksesta "Sukupuoli ja väkivalta. Lukemisen etiikkaa ja politiikkaa" (SKS, 2017) Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/12/201757 minutes
Episode Artwork

Voimauttavia liikuntapelikokemuksia ja älykkäitä simulaatiohahmoja

Perttu Hämäläinen on Aalto-yliopiston tietokonepelien apulaisprofessori. Sen lisäksi että Hämäläinen oppi koodaamaan kouluikäisenä, hänellä on vahva liikunnallinen tausta. Pertun ura niin akateemisessa maailmassa kuin peliskenessäkin on ammentanut fyysisen ja digitaalisen rajapinnasta. Juuso Pekkinen keskustelee Hämäläisen kanssa kehon ja koneen yhteydestä, peleistä sekä siitä miten teknologia voi motivoida ihmistä liikkumaan. Lisäksi selviää minkälainen on biomekaaninen tekoäly. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/11/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Mainoksia juuri sinulle!

Miten meistä kerätään tietoa markkinointia varten ja miten tätä dataa hyödynnetään? Minkälainen on tämän päivän digitaalinen mainoskampanja? Juuso Pekkinen paneutuu jaksossa digitaalien markkinoinnin maailmaan. Studiossa vieraana on Omnicom Mediagroup Finlandin toimitusjohtaja Teemu Neiglick. Lisäksi ohjelmassa pääsee ääneen myös Smartlyn product manager Miikka Holkeri. Smartly on yksi maailman suurimpia Facebook-mainonnan optimointiin ja automatisointiin keskittyneistä yrityksiä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/5/201756 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Onko se jotain rakettitiedettä?

Viime viikolla Pohjois-Korea teki ohjuskokeen jossa ohjus saavutti 4500 kilometrin lentokorkeuden. Voisi sanoa että samalla maan vuosikymmeniä kehittämä ja testaama ohjus- ja rakettiteknologia saavutti uuden lakipisteensä. Juuso Pekkinen ottaa selvää raketeista. Mitkä ovat ne fysiikan lait jotka raketin suunnittelussa täytyy ottaa huomioon ja mitä toimivan raketin sisältä löytyy? Vieraan ohjelmassa on Sampo Juustila. Juustila on Suomen Avaruustutkimusseuran sihteeri sekä Avaruusluotain -lehden päätoimittaja. Seuran Iso-Haisu -niminen raketti saavutti vuonna 2011 2,3 kilometrin korkeuden. Juustila on myös rakettisimulointiohjelmisto OpenRocketin pääkehittäjä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
12/4/201756 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kuvataiteen Suomi 100: pakkopullaa vai mahdollisuuksien juhlavuosi?

Miten Suomi 100 -juhlavuosi on näkynyt kuvataiteiden kentällä? Minkälaisia näkymiä juhlavuoden näyttelyt ovat avanneet Suomeen, suomalaisuuteen tai kansallisuuteen? Onko taiteessa tänä päivänä sijaa kansallisromanttiselle tunteelle? Juuso Pekkisen vieraina ovat Taide-lehden päätoimittaja Pessi Rautio sekä Ylen kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi jota on tänä vuonna pitänyt kiireisenä mm. Oi Maamme -hanke. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/29/201756 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kadonneen tiedoston metsästäjät

Juha Packalen on toiminut 20 vuotta datanpalautuksen parissa. Hän on uransa aikana nähnyt lukemattomia pudonneita, palaneita, kastuneita ja "kilahtaneita" kovalevyjä sekä muita tallennusmedioita jotka ovat sisältäneet kaikkea aina lomakuvista yritysdataan. Miten data palautetaan kun vahinko on tapahtunut? Ohjelmassa kuullaan myös siitä mitä on IT-tutkinta. Asiaa valaisee seinäjokelaisen OpSec-yrityksen Mika lindberg. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/28/201757 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Musiikkia mukana

Mistä musiikkia kuunnellaan? Mistä muusikko ja levy-yhtiö saa rahansa? Onko teknologia vaikuttanut niihin perimmäisiin tarpeisiin joita musiikilla tyydytetään? Teosto ja musiikkituottajien järjestö IFPI selvittivät elokuussa suomalaisten musiikinkulutusta. Tutkimuksen tuloksia avaa CEO Helsinki -strategiatoimiston Kari Tervonen. Levy-yhtiöiden omista tutkimuksista käsin aihetta on avaamassa myös Sony Musicin markkinointijohtaja Tomi Saarinen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/27/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Itä-Aasian haaste lännelle

Juuso Pekkinen maalaa isolla pensselillä itää ja länttä. Ovatko länsimaiden kohtalonpäivät käsillä? Miltä näyttävät talouden, politiikan ja teknologian tulevaisuushorisontit Itä-Aasiasta käsin tarkasteltuna? Haastaako Kiinan nousu länsimaisen filosofisen ja yhteiskunnallisen tradition? Vieraana ohjelmassa Sitran johtava Itä-Aasian asiantuntija Teppo Turkki. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/15/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Elämää uudella elimellä

Juuso Pekkinen paneutuu ohjelmassaan elinsiirtoihin. Vieraana jaksossa on Krister Höckerstedt, joka on Helsingin yliopiston kirurgian emeritusprofessori. Ennen eläkkeelle siirtymistään hän toimi Helsingin seudun yliopistollisen keskussairaalan elinsiirto- ja maksakirurgian klinikan ylilääkärinä. Höckerstedt oli aikoinaan mukana Pohjoismaiden ensimmäisessä maksansiirrossa vuonna 1982. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/14/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Faageilla bakteereja vastaan

Bakteriofagit eli faagit ovat viruksia joilla voidaan infektoida ja tappaa bakteereja. Tulevaisuudessa ne voivat olla yksi vaihtoehto mm. taistelussa antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja vastaan. Minkälainen on faagien tutkimisen historia ja miten faagiterapia toimii? Juuso Pekkisen vieraana on Helsingin yliopiston bakteriologian professori Mikael Skurnik. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/13/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ajan henki

Juuso Pekkisen ohjelmassa keskustellaan ajan hengestä. Miten saada ajan hengestä otetta ja mistä tässä ajassa on kyse? Ketkä ovat ennen tätä hetkeä osanneet aavistaa sen mihin maailma on menossa? Vieraana ohjelmassa kuullaan Sam Inkistä. Inkinen on taiteen tohtori, tutkija, kirjailija, kirjoittaja, semiootikko, teknologia- ja tulevaisuusalan asiantuntija sekä aktiivinen puhuja. Inkinen on jäljittänyt ajan henkeä Synteesi-lehdessä (1-2/2017) julkaistussa artikkelissaan Aikakaudet, henget, merkitykset. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/8/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Caj Bremerin etsimen läpi

Valokuvaaja ja akateemikko Caj Bremer on urallaan kuvannut niin kadulla kuin kabineteissakin. Vuonna 1929 syntyneen Bremerin esikuva oli aluksi ison kameransa kanssa kulkeva, sikari suussa salamavaloa käyttävä amerikkalainen lehtikuvaaja - myöhemmin ihanteeksi tuli taustalla vaikuttava, vallitsevassa valossa kinokameransa kanssa maailmaa tutkiva visuaalinen tarinankertoja. Löytyvätkö Bremerin omat suosikkikuvat tunnetuimpien kuvien joukosta ja mitkä ovat ne historialliset hetket joiden tallentamisesta valokuvaaja on erityisen ylpeä? Valkokuvaajalegenda Caj Bremer Juuson vieraana.
11/7/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kuvien keskellä

Minkälaisia rooleja ja käyttötarkoituksia kuvilla on tämän päivän mediatodellisuudessa? Onko kamera vain sensori sensorien joukossa? Minkälaisia konventioita tämän päivän uutiskuvassa esiintyy? Juuso Pekkinen keskustelee valokuvasta kolmen kuvan kanssa työskentelevän ihmisen kanssa. Jaksossa ovat mukana Helsingin Sanomien kuvapäällikkö Markku Niskanen, valokuvaaja ja tyylivaikuttaja Janita Autio sekä visuaalisen kulttuurin tutkija Asko Lehmuskallio. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
11/1/201756 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Antropoidien tanssista hiekkamyrskyyn - konemusiikkinäkymiä Suomesta

Juuso Pekkinen luovii ohjelmassa kohti niitä rajapintoja joissa konemusiikkitraditio kiinnittyy osaksi laajempaa kulttuurista viitekehystä. Minkälainen on suomalaisen konemusiikin historia, mitä näkökulmia se avaa teknologiaan ja miten konemusiikki on integroitunut osaksi lähes kaikkea populaarimusiikkia? Studiossa vieraana toimittajat Iida Sofia Hirvonen sekä Kalle Kinnunen. Kalle Kinnunen on toimittanut Kone-Suomi -kirjan. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/31/201757 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Tulevaisuuden aavelaivat

Juuso Pekkinen paneutuu ohjelmassa meriliikenteen autonomisoitumiseen ja laivojen etäohjaukseen. Miten uudet teknologiat muuttavat merenkulkua ja merialaa? Studiossa Turun yliopiston Jouni Saarni sekä Rolls-Royce -yhtiön Esa Jokioinen. Äänessä myös Turun yliopiston sensoriteknologiaan perehtynyt erikoistutkija Jonne Poikonen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/30/201756 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ennen auroiksi takomista

Miltä näyttää suomalainen asevienti 2010-luvulla? Tätä Juuso pohtii tänään ohelmassaan vieraidensa kanssa. Lisäksi etsitään vastauksia siihen, että minkälainen osa asevalvontaa asekaupan seuraaminen nykyisellään on ja minkälaisia haasteita muuttuva maailma ja teknologia tuo asevalvonnalle. Juuson vieraana on SaferGlobe -ajatushautomon tutkija Kari Paasonen. SaferGlobe julkaisee Suomen asevalvontaraporttia, jossa seurataan Suomen asevientiä. Studiossa on myös Tommi Koivula, joka on Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti ja erikoistutkija. Koivula tutkii asevalvonnan nykytilaa, kehitystä ja uhkia erityisesti Euroopassa.
10/25/201756 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vanhin voitehista

Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa vedestä. Riittääkö turvallista juomavettä kaikille ja minkälaiset asiat vaikuttavat veden saatavuuteen ja turvallisuuteen? Minkälaista roolia juomavesi näyttelee tulevaisuuden konfilikteissa? Vieraina ohjelmassa ovat Aalto-yliopiston vesitalouden professori Olli Varis sekä vesialaan erikoistunut ulkoministeriön kehityspolitiikan neuvonantaja Antti Rautavaara. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/24/201756 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Vaarallisia yhteyksiä

Tänään Juuso paneutuu jälleen tietoturvaan, mutta nyt keskitytään ennen kaikkea langattomien yhteyksien mukanaan tuomia haavoittuvuuksiin. Juusolla on vieraana Oona Räisänen, joka toimii ohjelmistokehittäjänä it-alalla sekä Benjamin Särkkä, joka on puhuja ja tietoturva-asiantuntija. Räisänen tunnetaan erityisesti signaalihakkerina ja Särkkä on tullut tutuksi muun muassa Disobey-hakkeritapahtuman pääjehuna. Tänään keskustellaan tietoturvasta, erityisesti suhteellisen tuoreen WPA2-haavoittuvuuden innoittamana. Kyseessä on siis haavoittuvuus, joka koskee langattomia WLAN-verkkoja käyttäviä laitteita eli matkapuhelimia, tabletteja, tietokoneita sekä esimerkiksi wifiin kytkeytyviä älykelloja ja IoT-laitteita. Lisäksi aiheena on se, miten tietoturvasta puhutaan ja miten siitä olisi hyvä puhua. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/23/201756 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Täydestä meni kuin väärä taulu

Juuso Pekkinen keskustelee vieraidensa kanssa taideväärennöksistä, väärennetyn taiteen markkinoista sekä Suomen taidemarkkinoita ravistelleesta valtavasta väärennösvyyhdistä jota keskusrikospoliisi on tutkinut vuosien ajan. Jättikokoisessa jutussa taulukauppaa on käyty teoksilla joita on väitetty merkittävimpien suomalaisten taiteilijoiden maalaamiksi. Vieraina ohjelmassa ovat Kimmo Nokkonen ja Kirsi Hiltunen. Nokkonen on taiderikoksia tutkiva KRP:n rikosylikonstaapeli ja Hiltunen Kansallisgallerian johtava konservaattori. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/18/201756 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Salaisuus verkossa

Jarno Alastalo on monien nettiyhteisöjen ammattilainen. Alastalo on johtanut Suomi24-keskustelupalstaa ja ollut mukana IRC-galleriassa sen alkuajoista saakka. Tällä hetkellä Alastalo vetää Heimo-yhteisöpalvelua joka pyrkii parantamaan mielenterveyttä. Alastalo on myös kirjailija jonka uusin teos käsittelee sitä mikä verkossa tapahtuu salassa. “Pimeä netti” antaa äänen mm. hakkereille, laittomien aineiden kauppiaille ja ostajille sekä heille jotka eivät voi kohdata toisiaan "kirkkaassa päivänvalossa". Juuso Pekkinen keskustelee Jarno Alastalon kanssa kirjasta, eräästä oikeusjutusta sekä siitä mikä tekee verkkoyhteisön. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/17/201756 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Maailma tietosuojavaltuutetun silmin

Australialainen yksityisyysasiantuntija Anna Johnston on kuvaillut yksityisyyttä eräänlaiseksi sateenvarjoksi joka suojelee ihmisen autonomiaa, arvokkuutta ja itsemääräämisoikeutta. Tietosuoja taas on perusoikeus joka turvaa yksityisyyttä. Tietosuojavaltuutetun tehtävä on ratkaista henkilötietojen ja luottotietojen käsittelyä koskevia kysymyksiä sekä valvoa ja seurata sitä miten näihin tietoihin liittyvä kehitys etenee. 20 vuotta sitten tietosuojavaltuutetuksi nimitettiin aikaisemmin Suomen Asiakastiedon osastopäällikkönä toiminut Reijo Aarnio. Tämän vuoden syyskuussa Valtioneuvosto nimesi Aarnion jatkamaan virassaan ainakin vuoteen 2020 asti. Minkälainen on se yksityisyyteen liittyvä kehitys jota Aarnio on virassaan tähän mennessä todistanut ja mitä seuraavan kolmen vuoden aikana on luvassa? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/16/201756 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Lisättyä todellisuutta

Tänään ohjelmassa Juuso paneutuu lisättyyn todellisuuteen. Siitä mitä se on, mitä sillä voi tehdä ja mihin se on menossa. Lisätty todellisuus, “augmented reality" eli lyhenteenä AR, on teknologia, joka tunnetaan monista tieteiselokuvista. Todellisessa maailmassa muun muassa suosittu Pokemon Go -sovellus on popularisoinut tätä pelin ja todellisuuden rajoja rikkovaa teknologiaa. Tällä hetkellä lisätyn todellisuuden mahdollisuuksia pohditaan muun muassa viihteen, taiteen, teollisuuden, turvallisuuden, rakentamisen, lääketieteen, sotilastekniikan sekä mainonnan saralla. Suuri kysymys on, millä tavoin lisätty todellisuus tulee ehkä muuttamaan sitä miten maailma tulee koetuksi. Juuson kanssa aiheesta ovat keskustelemassa teknologiayrittäjä Jufo Peltomaa sekä Aalto-yliopiston tutkija Mikko Kytö. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/11/201756 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Myötäelämisen tiedettä

Tänään Juuso paneutuu empatiaan. Mitä se on ja miten se sopii moraalin perustaksi, sekä myös milloin empatia voi johtaa meitä harhaan. Vieraan Juusolla on Itä-Suomen yliopiston filosofi ja yliopistotutkija Elisa Aaltola sekä vapaa tutkija Sami Keto. Aaltola on erikoistunut ympäristöfilosofiaan ja kärsimyksen kysymyksiin sekä moraalipsykologiaan. Sami Keto on puolestaan koulutukseltaan ekologi. Aaltola ja Keto ovat kirjoittaneet yhdessä kirjan Empatia - myötäelämisen tiede. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista. (Ensilähetys 10.10.2017)
10/10/201756 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Maailmojen tuhoaja

"Nyt minusta on tullut Kuolema, maailmojen tuhoaja", totesti Yhdysvaltojen ydinaseprojektin johtava fyysikko Robert Oppenheimer hetkestä, jolloin hän näki ensimmäisen atomipommin räjähdyksen. Oppenheimer lainasi tässä kuuluisassa kommentissaan hindulaisuuden pyhää kirjaa Bhagavad Gitaa. Ydinaseet ja atomisodan pelko on ollut jälleen viime aikoina otsikoissa, kiitos Pohjois-Korean ydinase- ja ohjuskokeiden. Tänään Juuso paneutuu ydinasetutkimukseen ja tuo mukaan keskusteluun suomalaisen näkökulman. Vieraana hänellä on kaksi jo eläkkeellä olevaa ydinaseasiantuntijaa, VTT:n entinen johtava tutkija ja Maanpuolustuskorkeakoulun dosenttina toiminut Stefan Forss, sekä reaktorifysiikkaan erikoistunut tutkija Markku Anttila. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/9/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Retroilua tulevaisuuden palkkionmetsästäjän seurassa

Vuonna 1982 sai ensi-iltansa Ridley Scottin ohjaama elokuva Blade Runner. Tämä Philip K. Dickin tieteiskirjaan Palkkionmetsästäjä perustuva elokuva on noussut todellisen klassikon maineeseen. Nyt, 35 vuotta myöhemmin elokuva saa jatko-osan. Tänään Juuso paneutuu Blade Runnerin maailmaan, siihen sisältyvään retrofuturismiin, postmodernismiin ja transhumanismiin. Vieraana Juusolla on Kimi Kärki, joka on Turun yliopiston kulttuurihistorian laitoksen tohtori. Kärki on perehtynyt populaarikulttuurin historiaan ja hänen kiinnostuksen kohteena on muun muassa transhumanismiin liittyvä teknologinen kuvasto. Kimi Kärki julkaisi juuri artikkelin Ennen ja nyt -julkaisussa. Artikkelin nimi on: “Los Angeles, November, 2019” - kuviteltu tulevaisuus, transhumanismi ja Blade Runner -elokuvan dystopia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/4/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Martikainen - Suomi-designin kulttiklassikko

Kun puhutaan suomalaisesta designista, niin helposti ensimmäisenä tulevat mieleen Eero Aarnion pallotuolit, Alvar Aallon maljakot tai Iittalan sekä Arabian astiat. Mutta jotkut ajattoman ja funktionaalisen muotoilun ystävät voisivat ehkä olla valmiita liittämään näiden nimien jatkoksi Timo Martikaisen lasipiiput. Niin kutsutut "martikaiset" ja niiden tekijä Timo Martikainen edustavat suomalaisen designin undergroundia. Juuso vierailee Martikaisen ateljeessa ja avaa meille yhdessä taiteilijan kanssa kulttiklassikon maineeseen nousseiden piippujen tarinaa. Lähetyksellä kuullaan myös Helsinki Design Weekin Muoto-gaalassa palkittua taiteilija Man Yauta. Man Yau on mm. vienyt galleriaan jalometalleista ja marmorista valmistettuja “bongeja” sekä kävellyt kiviveistämöön korkkarit jalassa hakemaan oppia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/3/201752 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Evoluution oppeja ruohonjuuritasolla

Juuso saa tänään vieraakseen Johanna Mappesin, joka on Jyväskylän yliopiston ekologian ja evoluutiobiologian osaston professori. Mappesin tutkijaryhmä julkaisi juuri tutkimuksen jonka ytimessä oli hyönteisten kemiallinen puolustus. Puhutaan tänään tästäkin tutkimuksesta ja sen päähenkilöstä täpläsiilikkäästä, mutta tarkoitus olisi keskustella laajemminkin eläin- ja hyönteismaailman erilaisista puolustusmekanismeista, sekä siitä mitä ne opettavat meille evoluutiosta. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
10/2/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Onko bitcoin kupla?

Virtuaalivaluutta bitcoinin ympärillä on viimeisen vuoden aika tapahtunut paljon. Vuoden alussa yhden bitcoinin arvo huiteli jossain vajaan tuhannen euron hujakoilla. Huhti- toukokuun vaihteessa arvo alkoi nopeasti nousta ja kesäkuussa bitcvoinin arvo oli jo 2 ja puoli tuhatta. Sitten kurssi vähän notkahti, kunnes se lähti nousemaan jälleen uusiin korkeuksiin. Syyskuussa bitcoinin arvo kävi jo yli neljässä tonnissa. Mitä virtuaalivaluutan ympärillä on tapahtunut ja minkälaiset asiat ovat vaikuttaneet arvonnousuihin ja laskuihin? Entäpä millainen kohde krytovaluutta on sijoittajille, piileekö villissä nettivaluutassa kuplan vaara? Näistä aiheista Juuson kanssa on keskustelemassa Aalto-yliopiston rahoituksen laitoksen professori Markku Kaustia, sekä bitcoin- ja lohkoketjuteknologiaan erikoistuneen Prasos-yrityksen toimitusjohtaja Henry Brade. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/27/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kansakunnan muistin rippeitä keräilemässä

Mikä merkitys muistoillamme on kansakuntamme tulevaisuudessa? Suomalaisen kirjallisuuden seura kerää arkistoon kansalaisten erilaisia muistoja ja kokemuksia. Kansalta on eri vuosikymmeninä kysytty muun muassa sodasta, työttömyydestä, politiikasta, kuolemasta, video- ja tietokonepeleistä, tupakasta sekä lähiölapsuudesta. Tällä hetkellä käynnissä on keruut 2010-luvun häistä sekä sotiin liittyvistä yliluonnollisiksi koetuista kokemuksista. Mikä arvo tavallisten ihmisten muistoilla on? Juuso paneutuu ohjelmassa suomalaisten muistoihin yhdessä Suomalaisen kirjallisuuden seuran arkistotutkijan Juha Nirkon kanssa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/26/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Nimessä ja veressä

Sana tuli lihaksi Jeesuksessa, kertoo Raamattu, mutta miten liha muuttuu sanaksi hartaiden luterilaisten nettikeskusteluissa? Juuson vieraana on Meri-Anna Hintsala, joka on Helsingin yliopiston tutkija ja tiettävästi Suomen kolmas lestadiolaistaustainen nainen, joka on vihitty papiksi. Väitöstutkimuksessaan Taivasta varten luotu Hintsala on selvittänyt, miten vanhoillislestadiolainen uskontulkinta ruumiillisuudesta ja sen säätelystä näkyy verkkokeskusteluissa. Tarkastelun kohteena ovat olleet ehkäisykielto ja homoseksuaalisuus. Hintsalan väitökirjan lisäksi Juuso selvittää, mikä on ylipäätänsä vanhollislestadiolaisen herätysliikkeen suhde nettiin. Millaisen roolin tietoverkot ovat saaneet liikkeessä, joka aikoinaan kielsi television? Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/25/201757 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Voiko koneillakin olla tunteet

Keinoälystä puhutaan nykyään paljon, mutta pitäisikö puhua myös keinotunteista? Mitä kaikkea koneiden tietoisuus voi tuoda tullessaan? Juusolla on vieraana tekniikan tohtori Pentti O. A. Haikoinen, joka on myös yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston dosentti. Haikonen väitteli aikoinaan tietoisesta tekoälystä ja on tutkinut tekoälyä muun muassa Nokian tutkimuskeskuksessa. Hän on myös kirjoittanut paljon konetietoisuudesta, sekä suunnitellut ja rakentanut puhtaasti neuroverkkoihin perustuvan robotin. Haikosen mukaan sillä mitä nykyään nimitetään “tekoälyksi” ei ole mitään tekemistä älyn kanssa. Uudessa kirjassaan Tietoisuus, tekoälyt ja robotit Haikonen antaa oman selityksen tietoisuudelle ja pohtii kysymystä siitä pitäisikö robottien olla tietoisia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/20/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Film is murder!

Juuso saa vieraakseen esseistin, suomentajan ja amatöörivalokuvaajan Antti Nylénin, jolta on juuri ilmestynyt kirja Johdatus filmiaikaan. Nylénin teos pohtii muun muassa analogisen valokuvaamisen luonnetta, kuvaamisen kokemusta ja filmikuvan suhdetta digitaaliseen valokuvaan. Näihin asioihin liittyviä kysymyksiä käsitellää myös tänään ohjelmassa. Samalla selviää miksi jokaisen pimiön seinällä pitäisi lukea: “Film is murder”. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/19/201756 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hirmumyrskyjen aika

Karibian saaria ja Pohjois-Amerikkaa ovat viime aikoina riivanneet poikkeuksellisen kovat hirmumyrskyt. Viimeksi Yhdysvaltojen Floridassa jouduttiin evakuoimaan kuusi miljoonaa ihmistä hurrikaani Irman tieltä. Kuinka hirmumyrskyt syntyvät ja kuinka paljon näiden äärimmäisten sääilmiöiden taustalla on ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos? Ja miten ihmiset voivat varautua hirmumyrkskyihin ja toipua niiden aiheuttamasta tuhosta? Muun muassa näistä asioista keskustellaan ohjemassa, kun Juuson vieraana on Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Jari Tuovinen ja Punaisen ristin kansainvälisen katastrofiavun päällikkö Anderas von Weissenberg. Molemmilla vierailla on omakohtaisia kokemuksia hirmumyrskyistä ja niiden aiheuttamista tuhoista. Tuovinen oli Floridassa Irma-myrskyn aikaan ja Weissenberg puolestaan oli koordinoimassa taifuuni Haiyan tuhojen raivaustöitä ja avustusoperaatiota vuonna 2013 Filippiineillä. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/18/201756 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ääriajattelun uloskäynti

Radinet-hankkeessa kehitetään exit-toimintamalleja henkilöille, jotka haluavat irtaantua väkivaltaisesta ääriajattelusta ja -toiminnasta. Miten tätä työtä käytännössä tehdään ja minkälaista ääriajattelua Suomesta löytyy, sitä Juuso selvittää tänään. Vieraana Juusolla on psykoterapeutti ja sosiaalityöntekijä Jani Kaisto, joka toimii valtakunnallisen Radinet-hankkeen projektipäällikkönä. Lisäksi puhelimessa on sisäministeriön poliisiosaston kehityspäällikkö Tarja Mankkinen, joka avaa radikalisoitumista yleisemmin. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/13/201756 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Avaruuden kuulumisia 2

Juuso matkaa ohjelmassa nyt jo toistamiseen kotipallomme ilmakehän ulkopuolelle ja selvittää mitä avaruudessa ihmisen näkökulmasta katsottuna juuri nyt tapahtuu. Juuso selvittää muun muassa sen, kuinka kotitähtemme aurinko voi juuri nyt ja millainen on kaksi vuosikymmentä matkanneen Cassini-luotaimen kohtalo? Vieraana Juusolla on tiedetoimittaja Mikko Suominen, sekä Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksen professori Eija Tanskanen Aalto-yliopistosta. Kuva: Montaasi Voyager 1:n ottamista kuvista vuodelta 1980. Dione etualalla, nouseva Saturnus taustalla. Tethys ja Mimas Saturnuksesta oikealle.
9/12/201756 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hyödyllistä psykedeliaa

Mitä hyötyä on LSD:stä, psilosybiinistä tai MDMA:sta? Tänään Juuso keskittyy psykedeeleihin eli yhdisteihin, jotka aiheuttavat muuntuneita tajunnantiloja, aistiharhoja ja suoranaisesti mystisiä kokemuksia ihmismielessä. Mutta nyt tarkoituksena olisi keskittyä aineiden huumaavuuden sijaan tieteellisen psykedeelitutkimukseen, sekä psykedeelien käyttöön ja potentiaaliin hoitotyössä. Millaista kaikkea näiden aineiden niin kutsuttu hyötykäyttö voiskaan olla? Lisäksi pohditaan sitä miten aineisiin liittyvä terveys- ja hyvinvointipotentiaali suhteutuu päihdekäyttöön ja yhdisteiden huumausainestatukseen. Vieraana Juusolla on Tampereen yliopiston psykologian laitoksen väitöskirjatutkija ja psykedeelitutkimusyhdistyksen puheenjohtaja Samuli Kangaslampi, sekä Itä-Suomen yliopiston päihdetutkija ja farmakologian dosentti Markus Storvik. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/11/201757 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Teknologia ihmisen pulssilla

Tänään ohjelmassa keskustellaan fysiologisesta mittaamisesta ja siihen liittyvästä teknologiasta. Joni Kettunen on psykologian tohtori joka teki aikoinaan väitöskirjansa stressin fysiologisesta mittaamisesta. Hän on myös suomalaisen Firstbeat-yhtiön toimitusjohtaja. Firman sykeanalyysituotteita käyttävät muun muassa yli puolet NHL-joukkueista, Portugalin jalkapallomaajoukkue sekä monet NBA-tähdet. Ja kun liikuntasuorituksen jälkeen vilkaiset älykelloasi, oli se sitten Suunnon, Garminin, Sonyn tai Samsungin valmistama, kellon ilmoittaman treenitehon tai palautumisajan takana ovat Kettusen firman algorytmit. Datan mittaamisen ja analysoimisen lisäksi puhumme tänään myös yksityisyydestä sekä skenen tulevaisuudenkuvista. Ennen kuin Juuso aloittaa Kettusen kanssa, ääneen pääsee eräs toinen saman alan herra. Tapio Seppänen on Oulun yliopiston lääketieteellisen tekniikan professori ja yliopiston fysiologisten signaalien tutkimusryhmän johtaja. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/6/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Jätehuollon historiaa

Tämän päivän roska on tulevaisuuden aarre, kuuluu argeologien viljelemä sanonta. Mutta mitä menneiden sukupolvien roskat ja jätehuolto kertoo ihmisten tavoista ja kulttuurista? Juuso saa vieraakseen Åbo Akademin tutkijan, dosentti Henry Nygårdin, joka on tutkinut suomalaisen jätehuollon historiaa kirjassaan Kuopasta kiertotalouteen - Suomen yhdyskuntajätehuollon historia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/5/201756 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Jokapäiväinen leipämme

Mitä yhteiskunnissa alkaa tapahtua sen jälkeen kun käy ilmi että ruokaa ei välttämättä saa? Ari Paloviita ja Teea Kortetmäki ovat Jyväskylän yliopiston tutkijoita. Ari on tohtori, Teea tohtorikoulutettava. Molemmat ovat yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta ja he ovat olleet mukana yliopiston Food System Studies -tutkimusryhmässä joka on kartoittanut Suomen ruokaturvan tilaa ja haavoittuvuuksia. Kyseessä on kolmevuotinen hanke, joka saa täman vuoden lopussa päätöksensä. Juuso hahmottelee Paloviidan ja Kortetmäen kanssa sitä, minkälaisista seikoista jokapäiväinen leipämme on riippuvainen ja minkälaiset tekijät uhkaavat potentiaalisesti Suomen ruokaturvaa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
9/4/201756 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Hyvä ruoka, parempi kemia

Saako mannanpuuron ja mansikan maistumaan paremmalta oikeanlaisella kemialla? Juuso paneutuu tänään elitarvikekemiaan ja molekyyligastronomiaan, kun hänen vieraana on elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia Turun yliopistosta. Hopia tunnetaan myös suositusta Molekyyligastronomia -blogistaan. Kuinka paljon tiede voi mullistaa makuelämyksiämme? Ja onko prosessoitu ruoka jotenkin epäluonnollisempaa? Muun muassa näitä asioita Juuso pohtii yhdessä Anu Hopian kanssa. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/30/201757 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

AY217-lennon tragedia ja perintö

Suomalainen lentoyhtiö Finnair on säästynyt onnettomuuksilta jo yli viiden vuosikymmenen ajan. Viimeinen Finnairin, tai sen edeltäjän Aeron onnettomuus tapahtui Ahvenmaalla 8. marraskuuta vuonna 1963. Onnettomuudessa menehtyi 22 ihmistä. Pekka Nykänen on lääkärilehden päätoimittaja ja palkittu tietokirjailija, jonka uusin kirja Kuoleman lento käsittelee vuoden 1963 sattunutta Maarianhaminan lento-onnettomuutta. Valeri Saltikoff on Suomen Ilmailumuseon näyttelypäällikkö, joka vastasi muun muassa taannoisesta museon sotienjälkeisen Suomen lentomatkailua käsitelleestä näyttelystä. Juuso käy vieraidensa läpi on sitä, mitä Maarianhaminassa tapahtui yli 50 vuotta sitten. Ja samalla keskustellaan siitä, miten tapaus asettuu suhteessa suomalaisen lentomatkailun kehitykseen. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/29/201756 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Pahojen poliisien jäljillä

Pyhittääkö tarkoitus keinot? Miten lainvalvojien tulisi noudattaa lakia ja sen henkeä, kun selvitetään vakavia rikoksia? Juuson vieraana on elokuvaohjaaja Pekka Lehto. Hän kertoo saaneensa Ulvilan murhamysteeri -elokuvaa kuvatessaan puhelun, joka johti uuden elokuva-aiheen äärelle. Paha poliisi -elokuva kertoo Jari Aarniosta, poliisin tietolähdetoiminnasta sekä niistä ihmisistä, jotka toimivat poliisin tietolähteinä eli rikollisten termein "vasikkoina". Juuso keskustelee Pekka Lehdon kanssa hänen uudesta elokuvasta, sen esittämästä totuudesta ja siitä, mitä riskejä liittyy kun viranomainen saa lisääntyneitä toimintavaltuuksia. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista..
8/28/201756 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Teknologian laajentama minuus

Teknologia laajentaa jatkuvasti ihmisen aisteja kuin myös fyysistä ulottuvuuttamme. Kuuluisassa esimerkissään ranskalainen fenomenologi Maurice Merleau-Ponty kirjoittaa ettei sokean keppi ole vain apuväline jota ihminen käyttää maailman hahmottamiseen, vaan kepistä tulee osa elävää ruumista. Keppiä käyttävä henkilö ei ensisijaisesti tunne keppiä, vaan maailman jota kepillä kosketetaan. Juuso pohtii muun muassa sitä, missä määrin teknologia on biologisten ruumiinosien jatke tai jopa integraalinen osa käyttäjäänsä. Missä kulkee minuuden ja muun maailman raja? Mitä tarkoittaa laajentunut minuus? Onko mielen perusta aivoissa vai tulisiko sitä tarkastella laajempana kehollisena ilmiönä? Näitä kysymystä on Juuson kanssa pohtimassa tutkijat Pii Telakivi ja Jaakko Belt. Pii Telakivi on Helsingin yliopiston tutkija, joka on erikoistunut mielenfilosofiaan ja laajentuneeseen mieleen. Jaakko Belt taas on Tampereen yliopiston tutkija, jonka filosofisen kiinnostuksen yksi kohde on minuus. Lisäksi hän on filosofisen Niin ja Näin -lehden yksi päätoimittajista. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/23/201757 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Johtoajatuksia Piilaaksosta

Mårten Mickos on Kalifornian Piilaaksossa menestynyt, Espoossa syntynyt yritysjohtaja. Suomalaisissa startup-piireissäkin tutusta miehestä tuli kansainvälisesti tiedetty sen jälkeen, kun hänen johtamansa avoimen lähdekoodin ohjelmistoyritys MySQL myytiin lähes miljardilla dollarilla Yhdysvaltoihin vuonna 2008. Vaiherikkaan uransa aikana Mickos on toiminut muun muassa Hewlett-Packardin liiketoimintajohtajana Yhdysvalloissa, sekä istunut kolme vuotta Nokian hallituksessa. Potkujakin mies on saanut, ja niistä oppinut. Oppejaan Mickos jakaa verkossa erityisesti nuorille yritysjohtajille. Tällä hetkellä Mickos toimii HackerOne-nimisen startupin toimitusjohtajana. HackerOne maksaa hakkereille näiden löytämistä tietoturvahaavoittuvuuksista. Tänään puhutaan Mickosin kanssa johtamisesta sekä muun muassa siitä, miten motivoida hakkereita tekemään pahan sijasta hyvää. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista torstaihin kello kymmenestä yhteentoista.
8/22/201751 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Kun antaa Japanille pikkusormen...

Syväluotaus japanilaiseen kulttuuriin, ruokaan, teknologiaan, elämäntyyliin ja rikollisuuteen. Juuson vieraana Japaniin hurahatanut toimittaja ja kirjailija Heikki Valkama. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/21/201757 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Linda Liukas bitti bitiltä

Juuso saa vieraakseen palkitun ohjelmoijan ja lastenkirjailijan Linda Liukkaan. Linda Liukas on ohjelmoija, kirjailija, kuvittaja ja puhuja. Hänet tunnetaan muun muassa Rails Girls -järjestön yhtenä perustajana. Rails Girls se järjestää tytöille ja naisille työpajoja joissa opetellaan koodaamaan. Linda itse alkoi opetella koodaamista 13-vuotiaana. Lindan palkittu Hello Ruby -lastenkirjasarja kertoo teknologiasta, tietokoneista ja koodaamisesta. Kirja on ollut suosittu, ei vain Suomessa, vaan myös esimerkiksi Japanissa. Viime vuonna Hello Ruby voitti Kiinan suurimman muotoilupalkinnon. Nyt julkaistaan kirjasarjan uusin osa jonka keskiössä on netti. Kohtaamisia syvässä päässä. Juuso Pekkinen etsii suurempaa ymmärrystä ympäröivästä todellisuudesta. Hydraatiota intohimoiseen tiedonjanoon maanantaista keskiviikkoon kello kymmenestä yhteentoista.
8/16/201756 minutes, 59 seconds