Winamp Logo
מפלגת המחשבות Cover
מפלגת המחשבות Profile

מפלגת המחשבות

Hebrew, News, 5 seasons, 97 episodes, 2 days, 35 minutes
About
החברה הישראלית היא חברה פוליטית. ישראלים חיים, מדברים ונושמים פוליטיקה. סביב כל שולחן שבת או "פרלמנט" בבית קפה ביום שישי בבוקר מנתחים את מאזני הכוח, מקימים קואליציות ומפילים ממשלות, וכל ילד בבית הספר היסודי יודע לדקלם את שמות המפלגות ולקטלג אותן בהתאם למיקומן על המפה הפוליטית. כל זה נכון ביתר שאת כאשר החברה הישראלית נגררה לבחירות נוספות, פעם רביעית בשנתיים.המשותף לרוב הניתוחים, הפובליציסטיקה והפרשנויות הפוליטיות הוא שכמעט תמיד הם מתמקדים בדמויות, באינטרסים, ובמגזרים. אנחנו כבר כמעט אף פעם לא שומעים על הרעיונות. והאמת? יש כאן רעיונות. יש כאן אידיאולוגיות עשירות ועמוקות, הפועלות מאחורי הקלעים של המציאות ומעצבות אותה. כדאי שנערוך איתם היכרות. הגיע הזמן להציץ מאחורי הקלעים, מאחורי הדמויות ומאחורי האינטרסים, ולהכיר את הביוגרפיה של הרעיונות הגדולים שמאחורי הפוליטיקה שלנו. ב"מפלגת המחשבות", אפרת שפירא רוזנברג משוחחת עם ד"ר מיכה גודמן על הרעיונות הגדולים שמאחורי הפוליטיקה הישראלית. במתודה היהודית העתיקה של פשט, רמז, דרש וסוד נקלף את השכבות שמאחורי המאבקים הפוליטיים הקטנים (או הגדולים), ונחשוף מחדש את שכבות העומק ההגותיות שמניעות אותם. מיכה גודמן, סופר, מחברם של חמישה רבי מכר ובתוכם "מלכוד 67", נחשב בעיני רבים כיום ל storyteller המרכזי של הרעיונות בישראל. אפרת שפירא רוזנברג, אשת תקשורת, יו"ר ארגון קולך, מנחת ההסכתים "קצה הקרחון" ו"מפלגת המחשבות" בבית אבי חי
Episode Artwork

פרק 87 - מגויסים: הדופלקס הישראלי

אנחנו נוטים לחשוב שהשאלות בנוגע לדמותה של ישראל יידחו ל-18:00 שאחרי המלחמה; שקודם נדאג להישאר בחיים, ורק לאחר מכן נשוב לעסוק באופיים של ׳החיים עצמם׳. אך בפועל, ייתכן שאנחנו מתמודדים עם השאלה ״מי אנחנו״ כבר בעיצומה של המלחמה, ושהתשובה שאנחנו מעניקים לה ברגעים אלה ממש היא המפתח לניצחון.בפרק הקרוב נעמיק במקף שמחבר בין ה״יהודית״ לבין ה״דמוקרטית״, וניעזר ברעיונות של אבי הסוציולוגיה בכדי לשפוך אור חדש על הפטנט הישראלי.
1/17/202427 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

פרק 69 - מקוטבים: בין אידיאולוגיה לפסיכולוגיה

הסערה הפוליטית שמתחוללת סביבנו לא מתחילה ונגמרת בהתנגשות בין מערכת המשפט לכנסת, ואפילו לא במתח בין זכויות האדם לבין רצון העם. יחד עם המאבק האידיאולוגי, רוחש מתחת לפני השטח גם מאבק בין שני צרכים רגשיים בסיסיים, שמהדהדים את שתי הטראומות הגדולות של המאה ה-20. בפרק הקרוב נעמיק בצרכים הפסיכולוגיים שמנווטים את המפה הפוליטית, נבחן מה קורה כשהאיזון ביניהם מופר, ונשאל האם נגזר עליהם להיאבק זה בזה לנצח.
7/10/202326 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

פרק 44 - מסוכסכים: מי מפחד מהסטטוס קוו?

הפרק הקודם הסתיים במסקנה המפתיעה שהמצב הקיים לא נורא כל כך. אם אי אפשר לפתור את הסכסוך, נראה שהכי נכון לנסות ו"לנהל" אותו. אך האם זאת אשליה? אולי דווקא אסטרטגיית ניהול הסכסוך היא שתוביל את מדינת ישראל לקטסטרופה הגדולה מכל?
4/13/202228 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

פרק 33 - מסוכסכים: הדילמה המוסרית

בפרק של היום נבקש להקשיב לטיעונים המוסריים בנוגע לעתיד השטחים, משימה שמתבררת כמורכבת במיוחד. יש לנו אמנם נטייה לחשוב שדילמות מוסריות דומות לשאלות עובדתיות – שכמותן, קיימת תשובה אחת נכונה לשאלה – ומטרת הדיון המוסרי הוא פשוט לחשוף אותה. אך בדרך להבנת הסכסוך, נצטרך לערער על התפיסה הזו, ולשאול מהי בעצם דילמה מוסרית.
1/26/202237 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

פרק 16 - מזרחיים: יהדות לא מתגוננת

אי אפשר להבין את הפוליטיקה הישראלית, או את ישראל בכלל, בלי להכיר ולהבין את המזרחיים. והשלב הראשון בהיכרות הזאת היא ההבנה שהם לא באמת מזרחיים - המדובר בשם קוד לאנשים שבְּפועל הגיעו ממזרח, ממערב מצפון ומדרום לישראל, בעיקר ממדינות דוברות ערבית, בהן חיו תחת שלטון מוסלמי. למיקום הגיאופוליטי של מדינות המוצא שלהם הייתה השפעה דרמטית על סוג היהדות אותה הביאו במזוודה כשהגיעו לארץ. יהדות שמצד אחד לא רצתה להחרים עדי יסוד את העולם הישן, אבל גם לא לקדש או להקפיא אותו מהצד האחר. זאת הייתה יהדות נינוחה, גמישה, שחיה את חייה. יהדות מסורתית. הבעיה היא שבאופן מפתיע, כשהיהודים מארצות האיסלאם הגיעו לישראל, הם פגשו פה בעיקר את אירופה. והמפגש הזה הוליד את אחד המפצים הגדולים בפוליטיקה הישראלית.
7/15/202121 minutes, 46 seconds