Winamp Logo
Voksenguiden Cover
Voksenguiden Profile

Voksenguiden

Danish, Education, 1 season, 20 episodes, 16 hours, 33 minutes
About
Det voksne liv er fuld af udfordringer, hvor man ind imellem føler, at man mangler en specialist til at forklare, hvordan tingene i virkeligheden hænger sammen. I "Voksenguiden" medvirker en lang række specialister, der gør os klogere på alle de emner, vi på et eller andet tidspunkt i vores voksenliv kan komme til at beskæftige os med. Podcasten giver fx indblik i alt fra forhandling af lønsamtaler til forbrugerrettigheder og til, hvad man egentlig gør rent praktisk, hvis ens pårørende dør.
Episode Artwork

Signe Bruun Schriver: Karriere, ambitioner og familieliv

Hvordan lander man et job på en af de fineste erhvervsadresser i New York? Og kan man overhovedet det uden en uddannelse? Signe Bruun Schriver har med sit store community på Instagram skaffet intet mindre end 1500 mennesker nye jobs, ligesom hun med gode råd har skaffet lønstigninger på mere end 13 millioner kroner. I afsnittet gennemgår vi nogle af Signes bedste råd til at skabe det liv, man drømmer om. Uanset om man drømmer om at gå hjemme eller arbejde på toppen af New York. Vi taler om, hvordan man forener forældrelivet med arbejdslivet og gode råd til at skabe de bedste rammer og forudsætninger for begge dele.
1/25/202357 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hvad laver en borgmester, og hvad er en kommunes opgaver?

Sisse Marie Welling er 35 år, bor på Amager og har to små børn. Og så har hun de sidste 4 år siddet som Københavns Sundheds- og Omsorgsborgmester. Hvad laver en borgmester overhovedet? Hvordan bestrider man rollen som sundhedsborgmester, når man i virkeligheden er historiker? Og hvorfor virker det ofte som om, at kommunalpolitikerne ikke har planlagt frem i tiden, når der pludselig mangler institutioner til nye bydele? Svarene på det og meget mere er blevet til en ærlig snak om kommunalpolitik, kommunens opbygning og en svar på alt det, som du måske ikke vidste om det at være borgmester og kommunens arbejde.
11/8/202146 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hvorfor må man ikke kopiere andres produkter?

Advokat Eva Aaen har specialiseret sig i det, man juridisk kalder immaterielle rettigheder. Det er den rettighed, man kan opnå til et billede, et design eller en opfindelse. Den seneste tid har der været meget fokus på eksempelvis ophavsrettigheder i pressen. Men hvad er egentlig et brud på en immateriel rettighed? Hvordan opnår man en rettighed over et billede eller en genstand? Hvad skal man være opmærksom på, hvis man gerne selv vil skabe en virksomhed? Og hvad skal man være opmærksom på, når man gerne vil dele andres musik eller billeder på sociale medier?
10/16/202142 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Hvordan foregår livet som politiker i Folketinget?

Siden jeg så Borgen i 2010, har jeg haft en svær fascination af politikerne i Folketinget. Jeg har haft svært ved at forestille mig, hvordan det føles at træffe beslutninger hver eneste dag, der berører tusinder og atter tusinder af mennesker. Derudover er der mange ting, jeg aldrig rigtig har fået sat mig ordentligt ind i, når det kommer til hjertet i vores demokrati. Hvad laver en gruppeformand? Hvordan kommer man overhovedet i Folketinget? Og hvordan bliver en historie i en avis til et lovforslag? Jeg har inviteret mig selv ind bag Christiansborgs tykke murer, og har sammen med Jacob Mark fra SF forsøgt at gøre mig selv klogere på livet som folkevalgt.
9/1/202137 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hvilke regler gælder der for behandling af andres persondata?

Det er lige præcis 3 år, at vi alle stiftede bekendskab med GDPR. Det væltede ind med e-mails i vores indbakke fra virksomheder, der skulle have et magisk samtykke. Det er dog de færreste af os der ved, hvilke regler der gælder, når vores oplysninger bliver behandlet. Det er måske endda de færreste der ved, at når vi fx deler et billede på sociale medier, er der tale om en behandling af en personoplysning, der som udgangspunkt kræver samtykke før, at man må dele det. I afsnittet besøger jeg Datatilsynet, der er den centrale, uafhængige myndighed, der fører tilsyn med, at vores personlige oplysninger bliver passet ordentligt på. Vi taler om, hvilke regler der gælder, hvorfor de er der og hvornår man selv skal være opmærksom.
6/17/202135 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hvordan starter man en virksomhed?

Mange af os der er lønmodtagere kan i ny og næ drømme om, hvordan livet ville være, hvis man var ens egen chef. Men det kan være en uoverskuelig proces at starte virksomhed. Især når man ingenting ved om fænomenet. Jeg har derfor dedikeret et afsnit, der alene handler om at starte en virksomhed, og hvad man skal være opmærksom på. Måske du drømmer om at starte en virksomhed, der ender med at blive en international succes, fordi du får investorer fra Løvens Hule? Måske vil du bare gerne sælge hjemmestrikkede trøjer på Instagram? Uanset hvad kan dette afsnit hjælpe dig igang.
5/27/202135 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hvilke regler er pressen underlagt?

Mere end nogensinde bliver vi bombarderet af nyheder og oplysninger. Uanset hvor vi kigger hen, bliver vi mødt af skærme, der blinker "Breaking news" Det samme gælder på sociale medier. Over alt er der selvudnævnte eksperter, der udbreder viden, vi ikke nødvendigvis kan stole på. Jeg har derfor inviteret mig selv i Zetlands lydstudie, hvor jeg tager en snak med chefredaktør Lea Korsgaard om de presseetiske regler, kildekritik, overskrifter og hvornår historien er vigtigere end mennesket. (Afsnittet er sponsoreret af Zetland)
4/8/202154 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hvordan og hvornår får vi bevæget os nok ?

Motion og bevægelse er for mange af os en kilde til dårlig samvittighed. Vi ved godt, at det er godt for os, men det virker nærmest uoverkommeligt, når det skal tilpasses en hverdag, hvor der skal passes et arbejde, varetages en familie og hvor sofaen føles uendelig rar, når man først får sat sig i den. I dette afsnit taler jeg med Knud Ryum der er adjunkt på Aarhus universitet og som forsker i inaktivitet samt Maria Kennedy der til hverdag er en del af projektet "Bevæg dig for livet", der er et projekt søsat for at få 75% af befolkningen til at være aktive i 2025. Vi taler om, hvilke barrierer der er for at få bevæget sig igennem livet og hvordan man overkommer dem. Derudover ser vi på, hvor meget bevægelse der egentlig skal til for at man giver ens krop gode forudsætninger for et langt liv. Det viser sig, at det slet ikke er så uoverskueligt, som det lyder.
3/23/20211 hour, 23 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Særafsnit: Hvordan får man skabt sig en god hjemmearbejdsdag?

Hjemmearbejde er ikke fremmed for nogen af os længere. For nogen var det også en naturlig del af hverdagen, inden verden blev ramt af en pandemi, men i 2020 blev det for langt de fleste den daglige virkelighed. Metaltrætheden har efterhånden indfundet sig, så afsnittet her er lavet for at give lidt gejst til den forhåbentlig sidste tid, hvor vi mangler vores kolleger. Dog er det ikke kun lavet til en tilværelse i en pandemi. Afsnittet er ligeså meget udviklet for at give værktøjer til en struktureret og god hjemmearbejdsdag. Netop det kan Helle Schoubye, der er coach med en profil indenfor kommunikation og formidling.
3/4/202139 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

MeToo - Hvad kan man egentlig tillade sig på en arbejdsplads?

Det er ikke gået manges næser forbi, at MeToo-debatten har ramt Danmark. Det startede med en tale ved Zulu Comedy Galla i august, og siden da har det blandt andet haft konsekvenser for personer i ledende stillinger i alle brancher. Men hvad betyder det nye fokus? Hvornår er der egentlig tale om en krænkelse? Hvornår kan man miste sit job? Og hvad er der op og ned i hele diskussionen om advokatundersøgelser og fyringer? Til at tale om alt det har jeg inviteret advokat Karina Tewes i studiet. Karina Tewes har en imponerende karriere i ryggen og er netop specialist i både virksomhedsledelse og i ansættelsesret.
2/11/202144 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hvad er forsvarsadvokatens opgaver i straffesagen?

Forsvarsadvokat Peter Secher er i den grad vant til at arbejde med samfundets skyggeside. Han har repræsenteret klienter i en lang række spektakulære og pressedækkede sager - i forbrydelser der omfatter alt fra bandekriminalitet til drab. I afsnittet får du et dybdegående indblik i de opgaver, der ligger hos straffesagens aktører. Vi taler om forsvarerens, politiets og domstolenes rolle og vi gør op med mange af de misforståelser, der ofte forekommer, når man taler om straffesager. Hvorfor får man en kortere straf for voldtægt end man gør for at begå økonomisk kriminalitet? Hvordan forsvarer man en klient, der har begået forfærdelige forbrydelser? Og hvad taler imod, at man fx indfører minimumsstraffe til vanvidsbilister?
12/17/20201 hour, 10 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til min bank?

Afsnittet har Pernille Oldgaard på besøg, der driver profilen MoneyMum. Pernille har en lang baggrund i den finansielle sektor og har siddet som alt fra bankrådgiver til filialdirektør. I afsnittet tager vi en snak om alle de ting, der kan fylde, når man skal til at vælge bank eller når man overvejer at skifte. Hvad kan forhandles? Hvad må accepteres ? Og hvad blive man vurderet på, når man skal låne penge? Derudover taler vi om, hvor meget det egentlig betyder at lave et overtræk, hvordan man gør med børneopsparingen og hvorfor man skal holde sig fra kviklån. Alt i alt er der tale om et afsnit om alle de ting, man ikke spørger sin bankrådgiver om, selvom man kunne have lyst til det.
11/25/202050 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

En grundlæggende gennemgang af det amerikanske politiske system og det kommende valg.

Har du også svært ved at finde hoved og hale i det kommende præsidentvalg? I afsnittet her får du det helt grundlæggende. Mads Høeg-Mikkelsen der er ekspert i netop USA og deres politiske system gennemgår fra A-Z, hvordan det hele hænger sammen. Hvad er Kongressen? Hvad er en senator? Hvad står de to partier for? Og hvordan spiller det hele egentlig sammen? Desuden kommer han med bud på, hvad det kommende valg vil betyde for Danmark, hvorfor kandidaterne altid er så gamle og hvad vælgerne egentlig ser i Donald Trump.
10/28/20201 hour, 50 seconds
Episode Artwork

Særafsnit - Barsel, karriere og en ændret indstilling

Mange oplever en form for identitetskrise, når de forlader deres arbejdsplads for at hengive sig til sin kommende baby og går på barsel. Afsnittet her er særligt, fordi det ikke handler om regler og rettigheder. I stedet handler det om, hvordan man kan hjælpe sig selv og sin arbejdsgiver, når man går på barsel. Og særligt når man vender retur fra barsel. Det handler om, hvordan man kan fastholde tilknytningen til arbejdsmarkedet og hvordan man kan sikre sig selv i overgangen fra at være en mor på barsel til en mor, der går på arbejde. I afsnittet deler erhvervspsykolog Louise Kampmark ud af tips og konkrete råd.
10/21/202050 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hvordan investerer man i aktier?

Ifølge pressen pensionerede Pernille Wahlgren sig selv som 44-årig. Pernille er kvinden bag bogen "Invester i livet - Køb aktier og bliv fri" og holder foredrag og laver kurser, hvor hun øser ud af sin viden om investering, der har givet hende et økonomisk uafhængigt liv. I afsnittet giver Pernille sine bedste råd til alle de, der gerne vil introduceres til investeringens kunst. Hun fortæller, hvor man starter og hvordan hun udvælger de virksomheder, som hun placerer sine penge i. Derudover fortæller Pernille, hvordan hun forsøger at frigøre sig et liv med et tungt forbrug.
10/8/202053 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Har du sikret din livspartner og dine børn, hvis du skulle dø?

Død og især ens egen dødelighed er uendelig svært at tage stilling til.Mange af os har berøringsangst, når det kommer til testamenter og det faktum at finde ud af, hvad der egentlig ville ske, hvis én selv eller ens livspartner pludselig ikke var her længere. I dette afsnit går vi det hele igennem. Vi taler om, hvordan man sikrer sin partner og sine børn, hvis man skulle gå bort. Vi taler om testamenter, børnetestamenter og arv. Og vi taler om, hvorfor det er særligt vigtigt, at man sikrer hinanden, hvis man ikke er gift og har børn eller har fast ejendom.
9/9/202046 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Hvordan søger man på bedste vis et arbejde?

Afsnittet er optaget med Tom Hedegaard, der har brugt 12 år af sin karriere på at give feedback til ansøgninger og ruste medlemmer af en fagforening til deres kommende jobsøgning. I afsnittet taler vi om alle jobsøgningens elementer: Hvad står der i en god ansøgning? Hvordan opbygger man et CV? Hvad gør man, hvis man ikke har noget konkret erfaring? Ringer man til arbejdspladsen inden? Og hvad kan man egentlig forhandle om, når man først sidder i den varme stol til en ansættelsessamtale?
8/19/202053 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kender du dine forbrugerrettigheder?

Kender du dine rettigheder som forbruger? Ved du hvornår, du må tilbagelevere en vare? Ved du hvilke rettigheder, du har, når du handler på internettet? Hvornår må man egentlig få pengene tilbage, når ens vaskemaskine går i stykker og hvad er forskellen på reklamation og garanti? Hvilke regler gælder der, når en virksomhed reklamerer og hvorfor skal influenter skrive"REKLAME", når de anbefaler et produkt, som de har modtaget i forbindelse med et samarbejde? Alt det taler jeg med Forbrugerrådet Tænk om. De er i den grad den perfekte voksenguide, når det kommer til forbrugerrettigheder.
8/5/202045 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bør man blive gift?

Da jeg læste på jurastudiet, fik jeg af vide, at så snart man får børn eller køber fast ejendom, bør man blive gift. Er det en skrøne? Eller er det en god ide? Hvad sker der, når man går fra hinanden som henholdsvis gift og ugift? Og hæfter man egentlig for ens ægtefælles gæld? I dette afsnit taler jeg med advokat Anne Marie Juhl Andersen, der er specialist indenfor familieret, hvor hun forsøger at besvare de spørgsmål og meget mere.
7/21/202038 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Er der styr på privatøkonomien?

I det første afsnit taler vi om noget, som vi alle løbende skal tage stilling til, men som vi sjældent taler højt om. Nemlig vores privatøkonomi. Der findes mange måder at styre privatøkonomi på. Nogen bruger flere penge end de tjener, nogen lever fra måned til måned og andre formår at planlægge og spare op. I afsnittet fortæller Mille Skjold Madsen, der er stifter af det økonomiske livsstils-magasin Økonomista, hvordan man med fordel kan strukturere ens penge.
7/6/202045 minutes, 15 seconds